İçeriğe atla

Yunanistan Komünist Partisi'nin Yeniden Kuruluşu Hareketi 1918-55

Yunanistan Komünist Partisi'nin Yeniden Kuruluşu Hareketi 1918-55
KısaltmaAnasintaksi
Kuruluş tarihi1996 (28 yıl önce) (1996)
ÖnceliYunanistan Birleşik Komünist Partisi Hareketi
MerkezAtina, Yunanistan
Gazete(ler)Anasintaxi
İdeolojiKomünizm
Marksizm-Leninizm
Stalinizm
Hocaizm
Zahariadizm
Siyasi pozisyonAşırı sol
Uluslararası üyelikUluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (Birlik ve Mücadele)

Yunanistan Komünist Partisi'nin Yeniden Kuruluşu Hareketi 1918-55 (Yunanca: Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918–55) veya bilinen adıyla Anasintaksi (Türkçe: Yeniden Kuruluş), 1996 yılında Yunanistan'da kurulan ve Marksist-Leninist, stalinist ve Hocaist görüşlere sahip komünist parti.

Hakkında

Parti, Yunanistan'daki komünistlerin tek bir Marksist-Leninist partide birlik olması amacıyla faaliyet yürütmektedir. Partinin öncülü aynı amaçla 1993 yılında kurulan Yunanistan Birleşik Komünist Partisi Hareketi'dir. Partinin üyeleri arasında eski Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Yunan Halk Kurtuluş Ordusu mensupları ile sürgün edilmiş komünist eski subaylar yer alır.

Parti; Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) 1955-56 yılları arasındaki destalinizasyon politikaları sonrası Josef Stalin yanlılarının partiden ihraç edilmesi sonrası bu partiyle bir bağının kalmadığını açıklamıştır. Dönemin parti yöneticilerinin KKE genel sekreteri Nikos Zahariadis'e ihanet ettiğini savunmaktadır.[1] Parti, eski parti ile 1955 sonrası partiyi ayırmak için bugünün KKE'sine "K" KE veya "K" KE (56) kısaltmasıyla atıfta bulunur. "K" ifadesi komünist ifadesini betimleyen ironik bir atıftır.

Diğer sosyalist revizyonizm karşıtı örgütlerin aksine Anasintaksi, düzenli olarak Stalinizm terimini kullanır. Anti revizyonist örgütlerin çoğunluğu "Stalinzm" terimini Nikita Kruşçev döneminde ortaya atıldığını, bu ifade yerine doğru olanın Marksizm'in pratikte uygulanmasını ifade eden Marksizm-Leninizm olduğunu ifade eder.

Organizasyon, iki haftada bir dört sayfalık "Anasintaxi" isimli bir gazete yayınlamaktadır. Şu ana kadar herhangi bir seçime katılmamıştır.

Parti Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (Birlik ve Mücadele) üyesidir. Bu anlamda Türkiye'de Emek Partisi ile ortak çalışmalar yürütür.

Parti, Belçikalı komünist yazar ve tarihçi Ludo Martens'u revizyonist olarak tarif etmekte ve onu Mihail Gorbaçov'un savunucusu olmakla itham etmektedir. Martens'in Stalin'i savunmak için yazdığı Stalin'in Başka Görünüşü adlı eserinin aslınsa Stalin karşıtı bir kitap olduğunu belirtmiştir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynaça

  1. ^ "Anasintaxi (1918-1955): The Struggle of the Greek Communists against Revisionism" (İngilizce). Espresso Stalinist. 30 Haziran 2017. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018. 
  2. ^ "Από το «βίο και την πολιτεία» του βέλγου τροτσκίζοντα ρεβιζιονιστή LUDO MARTENS" (Yunanca). Anasintaxi. 30 Kasım 2002. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci Komünist Partisi</span> Yasa dışı sol görüşlü siyasi parti

Türkiye Devrimci Komünist Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı siyasi partidir. Parti 2 Şubat 1980'de İzmir'de toplanan I. (Kuruluş) Kongresi'yle Halkın Kurtuluşu hareketinin partileşmesi sonucu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Stalinizm</span> Marksist-Leninist ideolojinin teori ve pratiği

Stalinizm veya Stalincilik, Marksist-Leninist ideolojinin 1928-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği’ni yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin’in uyguladığı siyasi sistemde kullanılan teori ve pratiğine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika İşçi Partisi</span>

Belçika İşçi Partisi Belçika'da faaliyet gösteren komünist partidir. Belçika'da hem Flaman Bölgesi'ni hem de Valonya'yı kapsayan az sayıda partiden biri oluşuyla, gerekse de uluslararası platformda kendini "antirevizyonist" olarak tanımlayan partiler arasında bir dayanışma ve işbirliği ağı oluşturma çabasıyla dikkat çeken bir partidir. Bu amaçla partinin düzenlediği Uluslararası Komünist Seminer son yıllarda komünist partilerin uluslararası etkinliklerinin en önemlilerinden biri halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ludo Martens</span> Belçikalı aktivist (1946 – 2011)

Ludo Martens Belçikalı tarihçi ve komünist politikacı. Özellikle Afrika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Sovyetler Birliği hakkındaki çalışmalarıyla tanınır. Aynı zamanda Belçika İşçi Partisi'nin kurucularındandır ve partinin ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist revizyonizm</span> Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin genellikle burjuvazi sınıfı ile birlik olma benzeri değişiklikler içeren bir revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Eski Sol, 1960'lar ve 1970'lerde ortaya çıkan Yeni Solcu Marksistlerden klasik 1930'lar döneminin Batılı Leninist, Troçkist ve Stalinistlerini ayırt etmek için kullanılan bir terimdir. Yeni Sol, Marksist-Leninist Yeni Komünist Hareketten kaynaklanan tipik bir anti—Stalinist eğilim olarak tek başına gelişti. Eski Sol ve Yeni Komünist Hareket parti örgütlenmesine, kültürel bir gündem üzerinde sınıf bilincine sahip olmaya ve toplumun kitle yoğunluğu olan sanayi sektörlerinde örgütlü olmaya önem verdi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Komünist Partisi</span>

Yunanistan Komünist Partisi, daha çok kısaltma adıyla bilinir, ΚΚΕ, Yunanistan’daki komünist siyasi partidir. Yunanistan siyasetindeki en eski partidir.

<span class="mw-page-title-main">Hocaizm</span>

Hocaizm, adını Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti lideri Enver Hoca'dan alan, 1970'lerin sonunda dünya komünist hareketindeki bölünme sonucunda ortaya çıkan, Marksizm-Leninizm'in revizyonizm karşıtı bir çeşididir. Stalin sonrası dönemin ve iktidardaki iki komünist parti olan Çin Komünist Partisi ve Arnavutluk Emek Partisi arasındaki 1978'deki keskin ayrılığın ardından Enver Hoca'nın görüşlerini tanımlamak için kullanılmaktadır.

Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütleri Konferansı, (CIPOML) dünyadaki birçok Marksist-Leninist, Hocaist partinin birleşmesi sonucunda oluşturulan enternasyonalist bir oluşumdur. Türkiye'den Emek Partisi, CIPOML üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

Almanya Komünist Partisi Almanya'da var olan küçük bir siyasi parti. Komünizm, Anti-Revizyonizm, Marksizm-Leninizm ve Hocaizm ideolojilerini kabul etmiştir.

Öncü parti ya da öncücülük, klasik Marksizm'de yer alan sınıf mücadelesi teorisine, Lenin tarafından "Proletarya Partisi" kapsamında yaptığı katkıyı ifade eden terim. Bu kavram Lenin tarafından Ne Yapmalı? adlı eserinde detaylı olarak açıklanır. Sovyet Anayasası 6. maddesi bu teoriye göre hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Marksist-Leninist Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Marksist-Leninist Partisi Almanya'daki anti-revizyonist ve Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1982'de Almanya Komünist İşçi Birliği üyeleri tarafından kuruldu.

Yunanistan Birleşik Komünist Partisi Hareketi, 1993 yılında Yunanistan'da kurulan ve Marksist-Leninist, stalinist ve Hocaist görüşlere sahip komünist parti.

Brezilya Devrimci Komünist Partisi Brezilya'da güçlü Stalinist eğilimleri olan komünist ve anti-revizyonist Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1966'da Brezilya Komünist Partisi'nden ayrılarak kurulmuştur. Daha sonra 1981'de 8 Ekim Devrimci Hareketi ile birleşmiştir, ama 1995'te ayrılmıştır. Uluslararası alanda, yer aldığı Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı, Enver Hoca ve Arnavutluk Emek Partisi çizgisinde yer alan anti-revizyonist komünist partilerin bulunduğu uluslararası bir ağdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Komünist Partisi (Marksist-Leninist)</span>

Kolombiya Komünist Partisi (Marksist–Leninist), 1965'te Kolombiya Komünist Partisinden ayrılan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlık Yol</span> Peru Komünist Partisi

Peru Komünist Partisi - Aydınlık Yol, Abimael Guzmán tarafından kurulan Peru'da yasa dışı Marksist-Leninist-Maoist komünist gerilla örgütü.