İçeriğe atla

Yunan hükûmeti borç krizi

Yunan Parlamentosu binası

Yunan hükûmeti borç krizi, Yunanistan, 2007-08 mali krizinin ardından bir devlet borcu kriziyle karşı karşıya kaldı. Ülkede yaygın olarak kriz (Yunanca: Η Κρίση olarak bilinen), yoksullaşmaya, gelir ve mülk kaybına ve ayrıca küçük çaplı bir insani krize yol açan bir dizi ani reform ve kemer sıkma önlemi olarak halka yansıdı.[1][2] Toplamda, Yunan ekonomisi, herhangi bir gelişmiş karma ekonominin bugüne kadarki en uzun durgunluğunu yaşadı. Sonuç olarak, Yunan siyasi sistemi alt üst oldu, sosyal dışlanma arttı ve yüz binlerce iyi eğitimli Yunan ülkeyi terk etti.[3]

Ortak kanı yunan hükûmeti borç krizinin 2008 - 2012 Küresel Ekonomik Krizinin artçıl etkileriyle tetiklendiği fakat asıl sebebinin Yunan ekonomisindeki yapısal zayıflıklar ve ona bağlı on yıl boyunca süregelen yüksek yapısal borç açıkları ve kamu hesaplarında borcun milli hasılata yüksek oranı olduğu yönündedir.

2009 sonlarında Yunan hükûmetinin süregelen borç düzeyleri ve kamu açıklarıyla ilgili verileri saptırarak açıkladığı ortaya çıkınca Yunanistan'ın borç yükümlülüklerini yerine getirme yeteneği konusunda yatırımcılar arasında bir "bağımsız borç krizi" endişesi başladı. Daha sonra bono yatırımları geri dönüşlerinde dağılmanın artması ve Avrupa bölgesindeki diğer ülkelere özellikle Almanya'ya oranla kredi türev değiş-tokuşları risk güvence maliyetindeki artışla bir güven krizine yol açtı.

Ekonomik kriz sırasında Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu görevden ayrılmış ve yeni bir hükûmet kurulmuştur. IMF'den ve Avrupa Birliği'nden yardım istenmiştir. 2010-2012 Yunanistan protestoları başlamıştır. Ülkede işsiz sayısı rekor düzeye çıkmış, geçinememe yüzünden ırkçılık artmıştır.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Komisyonu Başkanı Durão Barroso ile birlikte konuşuyor.

Yunanistan, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en zor durumu yaşamaktadır. Protesto gösterileri iyice artmıştır. Orta sınıf ve işçi sınıfı ağır darbe almış, aileler çocuklarına bakamadıkları için aşevlerine teslim etmişlerdir. Birçok dükkân ve firma batmıştır. Polisler bile işsiz kalmış ve bazı adalar kiralanmıştır.

2009 ve 2017 yılları arasında, Yunan hükûmetinin borcu 300 milyar Euro'dan 318 milyar Euro'ya yükseldi.[4][5] Bununla birlikte, aynı dönemde Yunanistan'ın borç-GSYİH oranı, krizin ele alınması sırasındaki ciddi GSYİH düşüşü nedeniyle %127'den %179'a yükseldi.[6][7]

Avrupa Birliği de bu krizden ağır bir şekilde etkilenmiştir. Bu yüzden neredeyse bölünme noktasına kadar gelinmiştir. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande karşı karşıya gelmişlerdir.

21 Haziran 2018'de Yunanistan'ın alacaklıları, 96,6 milyar avroluk kredinin (yani Yunanistan'ın toplam borcunun neredeyse üçte biri) 10 yıllık vade uzatımı konusunda anlaştılar. Aynı kredilerde faiz ve amortisman ödemelerinde 10 yıllık ödemesiz bir döneme girildi.[8] Yunanistan, 20 Ağustos 2018'de kurtarma paketlerinden başarıyla çıktı (ilan edildiği gibi).[9]

Mart 2019'da Yunanistan, kurtarma paketinden bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil sattı.[10]

Mart 2021'de Yunanistan, 2008'deki mali krizden bu yana ilk 30 yıllık tahvilini sattı.[11] Tahvil ihracı 2.5 milyar Euro topladı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "BBC: Η Ελλάδα βιώνει ανθρωπιστική κρίση -Εννέα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες]" [Greece is experiencing a humanitarian crisis - New revealing charts [images]]. iefimerida.gr (Yunanca). 20 Temmuz 2015. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Kostoulas, Vasilis (26 Mart 2015). "Η Ελλάδα και η ανθρωπιστική κρίση" [Greece and the humanitarian crisis]. Naftemporiki.gr (Yunanca). 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Oxenford, Matthew; Chryssogelos, Angelos (16 Ağustos 2018). "Greel Bailout: IMF and Europeans Diverge on Lessons Learnt". Chatham House. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Eurostat (Government debt data)". Eurostat. 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2018. 
  5. ^ "Eurostat (2017 Government debt data)". Eurostat. 24 Nisan 2018. 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2018. 
  6. ^ "2010–2018 Greek Debt Crisis and Greece's Past: Myths, Popular Notions and Implications". Academia.edu. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2018. 
  7. ^ "Fiscal Austerity After The Great Recession Was A Catastrophic Mistake". Forbes. 31 Ağustos 2017. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2018. 
  8. ^ "Greece's Creditors Agree to Landmark Debt Deal as Bailout Saga Ends". Bloomberg. 22 Haziran 2018. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2018. 
  9. ^ "Greece exits final bailout successfully: ESM". Reuters. 20 Ağustos 2018. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2018. 
  10. ^ "Greece to Sell 10-Year Bonds for First Time Since Before Bailout". Bloomberg. 5 Mart 2019. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  11. ^ Arnold, Martin; Oliver, Joshua (17 Mart 2021). "Greece sells first 30-year bond since 2008 financial crisis". Financial Times. 17 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka</span> Hint Okyanusunda bir ada ülkesi

Sri Lanka veya resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Para Fonu</span> uluslararası finans kurumu

Uluslararası Para Fonu, küresel finansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan uluslararası bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">G7</span> Dünyanın ekonomisi en büyük yedi ülkesinin bulunduğu uluslararası organizasyon

G7, yedi ülkenin arasında uluslararası bir birliktir. Grup Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü oluşturmaktadırlar.

Yunanistan ekonomisi, 2023 yılında nominal olarak dünyanın 50. ve satınalma gücü paritesi bakımından 55. ekonomisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti ekonomisi</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti ekonomisi, hizmet tabanlı bir açık serbest piyasa ekonomisidir. Kıbrıs Cumhuriyeti gelişmiş bir ülke ve yüksek gelirli bir ekonomi olarak kabul edilmektedir. 1 Ocak 2008 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti para birimi olarak lira yerine euro kullanmaya başlamıştır. Kıbrıs Cumhuriyeti ekonomisi 2010'lardan itibaren Avrupa borç krizinin de etkisiyle nedeniyle daralmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa borç krizi</span>

Avrupa borç krizi, 2009 yılının sonundan bu yana Avrupa Birliği'nde yaşanan bir borç krizidir. Birkaç euro bölgesi üyesi devlet kendi borçlarını tek başlarına ödeyemez hâle geldi ve diğer euro bölgesi ülkeler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Uluslararası Para Fonundan (IMF) yardım istemek zorunda kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği</span>

Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği, II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali sırasında kurulan direniş güçlerinden biriydi. Örgüt, komünist olmayan en büyük direniş grubu olup askerî kanadı Yunan Gerillaları Ulusal Grupları olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Katerine Duska</span>

Katerine Duska, Yunan-Kanadalı şarkıcıdır. Duska, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">MeRA25</span> Yunan siyasi parti

Avrupa Gerçekçi İtaatsizlik Cephesi veya MeRA25, 2018'de kurulan sol görüşlü Yunan siyasi partisidir. Kurucusu ve sekreteri eski Syriza Milletvekili ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis'tir. MeRa25, Avrupa Baharı, İlerici Enternasyonal (DiEM25) ve 2025 Avrupa'da Demokrasi Hareketi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Stefania Liberakakis</span>

Stefania Liberakakis, bilinen adıyla Stefania, Hollandalı-Yunan oyuncu ve şarkıcı. 2016 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden Kisses grubunun eski bir üyesidir. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Superg!rl" şarkısıyla temsil etmek için seçilmiş, ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle yarışma iptal edilmiştir. Yunanistan yayımcısı ERT, Liberakakis'i 2021 yarışması için de görevlendirmiş ve şarkıcı, "Last Dance" adlı şarkıyla onuncu olmuştur. Hollanda'da Kidstop20 isimli programı sunmaktadır. Misfit The Switch isimli filmde başrol oynamıştır.

Yunan ekonomik mucizesi, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı sonrası ekonomik büyüme dönemiydi. Bu dönemde Yunanistan %7,7'lik bir büyüme ile Japonya'dan sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeydi.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz ulusal borcunun tarihi</span>

İngiliz ulusal borcunun geçmişiİngiltere Bankası, William III dönemine kadar dayanır. 1815'te, Napolyon Savaşları'nın sonunda, Britanya hükûmetinin borcu 1 milyar sterlinlik bir zirveye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">İspanya ekonomisi</span> ülke ekonomisi

İspanya ekonomisi, nominal GSYİH'ye göre dünyanın 13. büyük ekonomisi ve satın alma gücü paritesi açısından dünyanın en büyük ekonomilerinden biridir. Ülke, Avrupa Birliği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. İspanya kapitalist bir karma ekonomiye sahiptir. İspanya ekonomisi, nominal GSYİH istatistiklerine göre euro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisinin olmasının yanı sıra Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Rusya'nın ardından Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisidir. 2012 yılında İspanya dünyanın 12. büyük ihracatçısı ve 16. büyük ithalatçısıydı. İspanya, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi'nde 25. ve Dünya Bankası tarafından kişi başına GSYİH'de 30. sırada yer almakta olup yüksek gelirli bir ekonomi ve çok yüksek insani gelişme gösteren ülkeler arasında sınıflandırılmaktadır. The Economist'e göre, İspanya dünyanın en yüksek 10. yaşam kalitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">2012-2013 Kıbrıs Finansal Krizi</span>

2012-2013 Kıbrıs mali krizi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde, Yunan hükümeti borç krizini, Kıbrıs bankalarının aşırı kaldıraç kullanan yerel emlak şirketlerine maruz kalmasını, Kıbrıs hükûmetinin tahvil kredi notunun uluslararası kuruluşlarca çöp statüsüne düşürülmesini, devlet harcamalarını uluslararası piyasalardan geri ödeyememeyi, hükûmetin sorunlu Kıbrıs finans sektörünü yeniden yapılandırma konusundaki isteksizliği içeren bir ekonomik krizdi.

Yolsuzluk, Yunanistan'da bir sorundur. Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2012'de Yunanistan'daki mali krizde yolsuzluğun önemli bir rol oynadığını belirtti. 2012 yılındaki bir tahmine göre, vergi kaçakçılığı Yunan politikacılar tarafından "ulusal bir spor" olarak tanımlandı - yılda 30 milyar avroluk vergi tahsil edilemiyor. 2016 yılındaki bir tahmin, yılda 11 milyar € ile 16 milyar € arasında bir miktarın tahsil edilemediğini belirtti. Diğer önemli tutarlar KDV dolandırıcılığı ve kaçakçılık nedeniyle tahsil edilememiştir. 2016 yılında OECD, Yunanistan ve Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı'nın (NACAP) uygulanması için Yunan makamlarının teknik olarak güçlendirilmesi yoluyla Yunanistan'da bütünlüğü artırmak ve yolsuzluğu azaltmak için bir proje başlattı.

"Borç tuzağı diplomasisi", alacaklı bir ülke ya da kurumun borç alan bir ülkeye kısmen ya da yalnızca borç verenin siyasi gücünü artırmak için borç verdiği uluslararası finansal ilişkileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ancak bu terim yerine "Stratejik tuzak diplomasisi" teriminin kullanılmasının daha doğru olabileceği Asanga Abeyagoonasekera gibi bazı uzmanlarca savunulmaktadır. Alacaklı ülkenin, borçlu ülkeye ödeyemeyeceği şekilde aşırı kredi vermesinin veya bu yönde borçlanmasına izin vermesinin amacı borçlu ülke geri ödeme yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldiğinde ekonomik veya siyasi imtiyazlar elde etmek onu bir nevi her yönden kendine bağlamaktır. Kredilerin koşulları genellikle kamuoyuna açıklanmamaktadır. Ödünç alınan para genellikle alacaklı ülkeden temin edilen yüklenicilerin ve malzemelerin masraflarını karşılar. Bir İhtira olan bu terim ilk kez 2017 yılında Hint akademisyen Brahma Chellaney tarafından, Çin hükümetinin jeopolitik amaçlar doğrultusunda küçük ülkelere borç verdiğini ve borç yükünü artırdığını iddia etmek için ortaya atılmıştır. Ancak bu politikanın benzerleri daha öncesinde İngiltere ve Fransa gibi ülkelerce de farklı diplomasi teknikleri ile çeşitli ülkelere uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1998-2002 Arjantin ekonomik bunalımı</span>

1998-2002 Arjantin ekonomik bunalımı, Arjantin'de 1998'in üçüncü çeyreğinde başlayan ve 2002'nin ikinci çeyreğine kadar süren ekonomik bunalım. On beş yıllık bir durgunluk ve serbest piyasa reform döneminin ardından yaşanmıştır. Rusya ve Brezilya mali krizlerinin ardından başlayan bunalım; yaygın işsizliğe, ayaklanmalara, hükûmetin düşmesine, ülkenin dış borcunda temerrüde düşmesine, alternatif para birimlerinin yükselişine ve ABD doları karşısında Arjantin pesosu sabit kurunun sona ermesine neden oldu. Ekonomi 1998'den 2002'ye kadar %28 küçüldü. Gelir açısından bakıldığında, Arjantinlilerin %50'sinden fazlası resmi yoksulluk sınırının altında yaşıyordu ve %25'i yoksuldu. 2002'deki krizin en derin noktasında Arjantin'deki on çocuktan yedisi yoksuldu