İçeriğe atla

Yumurta kartonu

Bir yumurta kartonu (İngiliz İngilizcesinde bir yumurta kutusu olarak da bilinir), tüm yumurtaları taşımak ve taşımak için tasarlanmış bir kartondur.

Bu kartonlar, her bir çukurun ayrı bir yumurtayı barındırdığı ve bu yumurtayı, bitişik çukurlardaki yumurtalardan izole ettiği çukur bir forma sahiptir. Bu yapı, çok fazla şok emerek ve kırılma olaylarını kırılgan yumurta kabukları ile sınırlandırarak yumurtaları nakliye ve depolama sırasında uygulanan baskılara karşı korumaya yardımcı olur. Bir yumurta kartonu, polistiren köpük, şeffaf plastik gibi köpüklü plastikler dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir veya mekanikleştirilmiş bir kağıt hamuru işlemi ile geri dönüştürülmüş kağıttan ve kalıplanmış kağıt hamurundan imal edilebilir.

Standart yumurta kartonlarında 12 yumurta bulunur, ancak üç ila 24 yumurta tutarak çeşitli boyutlarda olabilirler.

Tepsiler genellikle çiftliklerden veya çiftçi pazarlarından taze yumurtaları saklamak için kullanılır. Plastik yumurta tepsileri, yumurta işlemcileri tarafından yumurtaları yıkamak ve sterilize etmek için de kullanılır. Bir tepsi formatı kullanılırken yumurtaları korumak için bir karton kılıf veya ilave tepsiler kullanılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ US2591446A, Warren, Lennon James, "Egg carton", 1952-04-01 tarihinde verildi 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşçün</span>

Gümüşçün, Lepismatidae familyasından vücutları gümüşümsü bir renk ile kaplı olan ve evlerde yaşayan, ilkel, kanatsız bir böcek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mücver</span> Türk mutfağından kızartma kabak (sakız kabağı) yemeği

Mücver bir pişirme tekniğinin adıdır.Yaklaşık 20 değişik mücver yemeğinden kayıtlara dayanarak bahsedebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Perde pilavı</span> yufka içerisinde kek şekli verilen, Türk mutfağına ait pilav

Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt'in en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür. Önceleri kor ateş üzerinde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, şimdi fırınlarda pişirilmektedir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle kolay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Bu kabuk yarılarak servis yapılır.Siirt Perde Pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">LDPE</span> kimyasal birleşik

LDPE, Düşük yoğunluklu polietilen, petrolden meydana gelen bir termoplastiktir. Polietilenin ilk türüdür, Imperial Chemical Industries tarafından yüksek basınçlı proses kullanılarak bağımsız radikal polimerizasyonu yoluyla 1933 yılında üretilmiştir[1]. Bugün de aynı metotla üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şekerpare</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zarf</span>

Zarf; bir malzemeyi alıcısına ulaşması esnasında korumak ve gizlemek amacıyla veya estetik amaçlı olarak kullanılan, kâğıt veya plastikten üretilen paket.

<span class="mw-page-title-main">Kedidili</span> bisküvi

Kedidili; un, şeker, yumurta ve vanilya ile yapılan 3 cm kalınlığında ve 5–6 cm uzunluğunda bir tür bisküvi.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem kurabiyesi</span>

Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Karton kutu</span> Paket türü

Karton kutular, temel olarak mal ve malzemeleri paketlemek için kullanılan ve ayrıca geri dönüştürülebilen endüstriyel prefabrik kutulardır. Sektördeki uzmanlar nadiren karton ve mukavva terimini kullanırlar, çünkü belirli bir materyali belirtmez.

<span class="mw-page-title-main">Karton</span> genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kap

Bir karton, genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kaptır. Ambalajda pek çok tip karton kullanılır. Bazen karton bardak veya karton kutu da denir. Karton ayrıca selofan veya polistiren ile de kaplanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt tahta</span>

Kâğıt tahta kalın kâğıt bazlı bir malzemedir. Kâğıt ile mukavva arasında keskin bir ayrım olmamasına rağmen, mukavva genellikle kâğıttan daha kalındır ve katlanabilirlik ve sertlik gibi bazı üstün özelliklere sahiptir. ISO standartlarına göre karton, gramajı 250 g / m²nin üzerinde olan bir kâğıttır, ancak istisnalar da vardır. Kâğıt tahta tek veya çok katlı olabilir. Parke, ahşap, sert kereste, yumuşak kereste içerikli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes simidi</span> Çerkes çay simidi

Çerkes simidi veya halığuane, çayla beraber yenen bir tür simittir. Bagele de benzetilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Van pastası</span>

Van pastası, Van'a özgü köylü pastasıdır. Van pastası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zennik</span>

Zennik veya Zelnik, sini veya tepsi böreği çeşididir. Tekirdağ geleneksel mutfağında yer alır.