İçeriğe atla

Yuma Yuma

Yuma Yuma
Doğum1972 (51-52 yaşında)
Türkmenistan
MilliyetTürkmen-Rus
Meslek
  • Psikoterapist
  • Aktivist
Tanınma nedeniLGBT Hakları Aktivisti

Yuma olarak bilinen Yuma Yuma, 1972 Türkmenistan doğumlu, Rus psikoterapist ve LGBT hakları aktivisti. Bir süpermarket zinciri olan VkusVill'in reklamında lezbiyen ailesiyle birlikte göründükten sonra Rusya'da tanındı.

Biyografi

Yuma, Haziran 2013'te eşcinsel propaganda yasasının Federal Meclis tarafından kabul edilmesinden sonra LGBT hakları aktivisti oldu.[1] Yuma, 2017 ve 2018'de Rus Polisi tarafından işkenceye maruz kaldığını söyleyen Çeçenya'dan LGBT topluluğuna psikolojik destek veriyor. Ayrıca ülkesindeki LGBT festivallerini ve etkinliklerini de desteklemiştir.[1]

VkusVill internet sitesinde, 30 Haziran 2021 tarihinde, müşterisi olan aileleri anlatan “Mutlu Bir Aile İçin Tarifler” reklamı yayınlandı. Ağustos ayında, ailesini eşcinsellerin onur gününü kutlarken gösteren bu süpermarket reklamında yer aldığı için aldığı eleştirilerden sonra Rusya'yı terk etmek zorunda kaldı.[1] 18 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Reklamda bir LGBT ailenin hikâyesi anlatılıyor. Bu durum, Runet'te kutuplaştırıcı tepkilere neden oldu. Bazı medya kuruluşları, bu reklamın şirket tarihinde LGBT bireylere ve topluluklara yönelik ilk destek vakası olduğunu bildirdi.[2] Ancak reklamın aşırı muhafazakar Telegram kanalları arasında dağıtılmasının ardından VkusVill ve reklamdaki bireyler ve aileleri fiziksel şiddet de dahil olmak üzere tehditler almaya başladı. Halkın tepkisi üzerine şirket yönetimi, reklamı web sitelerinden ve sosyal ağlardan kaldırdı ve hatalarından dolayı özür diledi.[3][4] Tehditler nedeniyle Yuma, eşi ve kızları Rusya'dan İspanya'ya kaçtı.[3][4]

Yuma, eşi Zhenya, kızları Alina ve Mila ve Alina'nın sevgilisi Ksyusha ile birlikte Barselona'ya taşındı.[5][6]

BBC 100 Kadın Listesi

2021'de Yuma, BBC'de her yıl düzenli yayınlanan yılın 100 Kadını listesinde yer almayı başardı.[1]

Kaynaklar

  1. ^ a b c "BBC 100 Women 2021: Who is on the list this year?". BBC News. 7 Aralık 2021. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "«Вкусвилл» выпустил рекламу с участием лесбийской пары. А потом назвал ее ошибкой и извинился". Meduza (Rusça). 4 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b "Family Flees Russia After Commercial Exposes Their Pro-LGBT Lifestyle". Radio Free Europe/Radio Liberty. 3 Ağustos 2021. 30 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b "Russian gay family in controversial ad flee to Spain after threats". The Guardian. 5 Ağustos 2021. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "'We can't go back': the Russian gay family who took refuge in Spain". The Guardian. 6 Ağustos 2021. 6 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Mila Yuma: "Parlar de família LGTBIQ+ a Rússia és revolucionari"". Catalunya Plural. 22 Kasım 2021. 21 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Kadirov</span> Çeçen siyasetçi

Ramazan Ahmetoviç Kadirov, Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

İspanya'da eşcinsel evlilik, 2004'te İspanya'nın yeni seçilen sosyalist hükûmetinin başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero önderliğinde, eşcinsel evliliğin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin yasallaştırılması için kampanya başlatması sonucunda 2005 yılında yasallaştı. Birçok tartışmadan sonra, 30 Haziran 2005'te İspanya Parlamentosu'nda eşcinsel evliliğine izin veren bir yasa hazırlandı ve 2 Temmuz 2005'te yayımlandı. 3 Temmuz 2005'te eşcinsel evlilik İspanya'da resmîleşti.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT turizmi</span>

LGBT turizmi ya da gey turizmi olarak adlandırılan LGBT bireylere yöneliktir turistik etkinliklerdir. LGBT bireylere son yıllarda toplumsal yapıda geniş kabul uygulaması başlatılmış, kapsamı; eşcinsel turiste yönelik gerçekleştirilen bu etkinlik veya mekanlar Avrupa ülkeleri ve bazı Kuzey Amerika ülkelerinde özellikle yaygındır. Genellikle bu yerler cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı olmaksızın LGBT'lere, açık alanlarda kabul etmeyen, farklı cinsel yönelime yer vermeyen, kalıplaşmış, gelenekçi hizmet anlayışına sahip iş veya mekanların aksine, özgür, kişisel güvenliklerini sağlayan, daha sağduyulu olma eğiliminde, eşcinsel topluluğa şiddete karşı güvenlikli, cinsel çeşitliliği isteyen yerler olma özelliği gösterir.

LGBT'lerin evlat edinmesi, eşcinsel ebeveyn veya diğer cinsel yönelim, kimliğine sahip LGBT'ler tarafından gönüllü evlat edinme hakkını ifade eder. LGBT bireylerin evlat edinme kriterleri serbest olduğu ülkelerde yasa ve kanunlarla şekillendirilmiştir. Günümüzde eşcinsel evliliğin yasal olduğu ülkeler başta olmak üzere birçok ülke LGBT bireylere istekleri doğrultusunda evlat edinme hakkı tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi</span>

Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi, Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihini konu alır. Sovyetler Birliği'nde eşcinselliğin durumu üç ana dönemde incelenir. Ekim Devrimi sonrası dönemde 1917-1933 arasında homoseksüellik suç olmaktan çıkarılarak eşcinseller kanun önünde önceki ve sonraki döneme göre daha avantajlı bir konuma sahip olmuştur. Bu yılların akabinde Stalin döneminden itibaren kanunlarca "hastalık" olarak nitelendirilmiştir. 1934-1986 yılları arasında yeniden suç kapsamına alınarak kamuoyuna duyurulmaksızın kovuşturma ve hukuki süreçlere tabi tutulmuştur. 1987-1990 yılları arasında ise kamuya açık tartışmalara izin verilmiş; bilim, akademi ve edebiyatta çeşitli konularla ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da LGBT hakları</span>

Rusya'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Özel olarak ve karşılıklı rıza göstermiş yetişkinler arası hemcins cinsel ilişkilerin 1993 yılında yasallaştırılmasına rağmen hemcins çiftler, karşıcins çiftlere mevcut olan yasal korumalara hak sahibi değiller ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılığı yasaklayan yasalar mevcut değildir. Trans bireyler, cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdikten sonra legal cinsiyetlerini değiştirme hakkına sahipler, fakat cinsiyet kimliği ya da ifadesine dayalı ayrımcılığı yasaklayan yasalar da mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan'da LGBT hakları</span>

Çeçenistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi çeşitli insan hakları örgütleri arasında uzun zamandır endişe kaynağı olmuştur. Rusya'nın bir parçası olarak Rusya'daki LGBT kanunlarının çoğu bu bölgede de yürürlüktedir. Ancak Çeçenistan, Rusya sınırları içerisinde bulunan yarı-özerk bir cumhuriyet olup kendi yasal koduna sahiptir ve erkekler arası cinsel ilişkilere yönelik ölüm cezasını öngörür. Üstelik LGBT vatandaşlara az yasal koruma mevcuttur ve hükûmet, eşcinsellikle suçlanan bireylerin kendi aileleri tarafından öldürülmelerini teşvik etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rus eşcinsel propaganda yasası</span>

Çocukları Geleneksel Aile Değerlerinin İnkârını Savunan Bilgilerden Korumak Amaçlı Yasa, bazı medya kuruluşlarında kısaca eşcinsel propaganda yasası olarak geçer, Rusya'da henüz yürürlükte olan federal bir yasadır. 11 Haziran 2013 tarihinde Devlet Duması'nda oybirliği ile kabul edildi ve 30 Haziran 2013'te Başkan Vladimir Putin tarafından yasalaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika'da LGBT hakları</span>

Jamaika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadıkları yasal ve toplumsal sorunlarla yüz yüzedir. 1864 yılından beri yürürlükte bulunan sodomi yasası altında anal seks ve erkekler arası hemcins cinsel ilişkileri resmen yasaktır. Buna rağmen, bu yasak pratikte ancak nadiren uygulanmaktadır; ayrıca kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasağın kapsamına girmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Milonov</span>

Vitali Valentinoviç Milonov Birleşik Rusya partisi mensubu bir Rus siyasetçidir. 2016'dan beri Devlet Duması Üyesi olarak görev 2007'den 2016'ya kadar Saint-Petersburg Yasama Meclisi Üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de LGBT hakları</span> LGBT kişilerin Suriyedeki durumu

Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. 1949 tarihli ceza kanununun 520. maddesi "doğa düzenine aykırı cinsel ilişki"yi yasaklamakta ve üç yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

Pembe oy geyler ve lezbiyenler tarafından verilen oylardır ve genellikle bir oylama bloğu olarak kabul edilir. Britanya'da en yaygın olan kavram, gey ve lezbiyenlerin Demokratlara oy verme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğu ABD'ye, Güney Afrika ve Avustralya gibi diğer birçok ülkeyle birlikte Kanada'ya yayılmıştır. Pembe oy, günümüzde Batı Avrupa'daki ülkelerde iyi bir şekilde yerleşmiştir; gey ve lezbiyen seçmenler, özellikle sosyal demokrat partilere, sağ partilere oy vermeye ve Avrupa Birliği entegrasyonunu çok daha fazla desteklemeye daha eğilimlidir. Ayrıca siyasi partilere bağlı LGBT bireylerin oluşturduğu sosyo-politik hareketler ve siyasi gruplar da bulunmaktadır.

Homososyalleşme veya LGBT sosyalizasyonu, LGBT kişilerin, özellikle aynı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip kişilerle, LGBT topluluğuyla tanışma, ilişki kurma ve entegre olma sürecidir. Bu, kendi kimliklerini de oluşturmaya yardımcı olur.