İçeriğe atla

Yuliya Navalnaya

2024'te Navalnaya

Yulia Borisovna Navalnaya, (RusçaЮлия Борисовна Навальная, kızlık soyadı Abrosimova; 24 Temmuz 1976) Rus insan hakları aktivisti, iktisatçı, siyasetçi ve Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin dul eşi. Medyada Rus muhalefetinin "First Lady'si" olarak tanımlanıyor. Eşinin vefatının ardından işine devam edeceğini duyurdu.[1]

28 Şubat 2024'te Navalnaya, AP başkanı Roberta Metsola tarafından davet edildikten sonra Avrupa Parlamentosu'na hitap etti. Konuşması sırasında Vladimir Putin'i kocasının cinayetini organize etmekle suçladı ve Avrupa liderlerinin Putin'i yenmek istiyorlarsa "sıkıcı olmayı bırakıp" yenilik yapmaları gerektiğini söyledi.[2]

Nisan 2024'te Time Dergisi onu 2024'ün en etkili 100 kişisinden biri olarak listeledi.[3]

3 Haziran 2024'te merhum kocası adına Oslo Özgürlük Forumu'ndan İnsan Hakları Ödülü'nü aldı. Konuşmasında, "Bu ödülün gerekli olmamasını isterdim. Ancak dünyadaki diktatörler özgürlük savaşçılarını öldürmeye devam ediyor" dedi.[4]

Navalnaya, 1 Temmuz 2024 itibarıyla İnsan Hakları Vakfı'nın başkanıdır.

9 Temmuz 2024'te Rusya'nın Basmanny Bölge Mahkemesi, o sırada Rusya'da olmayan veya yaşamayan Navalnaya'nın "aşırılıkçı bir topluluğa katılmak" suçundan tutuklanmasını emretti.[5] Günler sonra, Rusya'nın resmi teröristler ve aşırılıkçılar listesine alındı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "«Я продолжу дело Алексея Навального» Обращение Юлии Навальной. Полный текст". Meduza (Rusça). 23 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  2. ^ "Yulia Navalnaya: "If you want to defeat Putin, fight his criminal gang" | News | European Parliament". www.europarl.europa.eu (İngilizce). 28 Şubat 2024. 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  3. ^ "The 100 most influential people of 2024 - Yulia Navalnaya" 4 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Time Magazine, 17 April 2024
  4. ^ "Navalnaja mottar pris i Oslo mandag kveld: –⁠ Putin beordret drapet på min mann" "Navalnaya receives prize in Oslo Monday evening: - Putin ordered the killing of my husband" 15 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., VG, 3 April 2024
  5. ^ MacFarquhar, Neil (9 Temmuz 2024). "Russian Court Orders Arrest of Yulia Navalnaya, Navalny's Widow". The New York Times. New York. 12 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 
  6. ^ Sonne, Paul (11 Temmuz 2024). "Russia Places Navalny's Widow on Extremist List". The New York Times. New York. 12 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Navalni</span> Rus muhalif lider ve siyasi mahkum (1976–2024)

Aleksey Anatolyeviç Navalni, Rus avukat, aktivist ve siyasetçi. 2009 yılından itibaren Rusya'da ve Rus ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı olarak ünlenmiştir. Navalni, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır. Putin doğrudan Navalni'dan ismiyle bahsetmekten kaçınmaktadır. Navalni, Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi üyesi, İlerleme Partisi'nin lideri ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) kurucusudur. 2020'de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Zelimhan Yandarbiyev</span> Çeçenistan eski cumhurbaşkanı

Zelimhan Abdulmuslimoviç Yandarbiyev, 1996 ile 1997 yılları arasında ayrılıkçı İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan bir yazar ve politikacıydı. 2004 yılında sürgünde olan Yandarbiyev'e Katar'da suikast düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Putinizm</span> totaliter ve muhafazakâr ideoloji

Putinizm veya Putincilik, Rusya'da devlet başkanı Vladimir Putin'in uyguladığı siyaset için kullanılan bir terimdir. Batı medyasında Putinizm ve Putinist terimleri genellikle Putin yönetiminde askeri güvenlik kurumu silovikinin ülkenin siyasi ve mali gücün çoğunu kontrol etmesi anlamında kullanılır. Pek çok siloviki, Putin'in kişisel arkadaşları veya daha önce FSB, İçişleri Bakanlığı ve ordu gibi devletin güvenlik ve istihbarat birimlerinde çalışmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Rusya protestoları</span>

2021 Rusya protestoları, tutuklanan muhalefet lideri Aleksey Navalni'yi ve Palace for Putin filmini desteklemek için 23 Ocak 2021'de başlayan 21 Nisan 2021'de sona eren protesto.

<span class="mw-page-title-main">Olga Skabeyeva</span> Ödüllü Rus gazeteci

Olga Vladimirovna Skabeyeva Rus gazeteci ve televizyon sunucusudur. TEFI Ödülü'nün iki kez kazanmıştır.

Rus Birliği Kırım'da bir siyasi parti. 30 Nisan 2014 tarihinde bir Kiev Mahkemesi partinin "Ukrayna topraklarında faaliyet göstermesini" yasakladı. Parti lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını mümkün kılmada etkili oldu. Parti, Rusça konuşan çoğunluğa sahip olan Kırım'da bulunuyordu. Parti, Kırım'ın ilhakından bir yıl sonra feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

Andrey Andreyeviç Piontkovskiy, Rus bilim insanı, siyaset yazarı ve analisttir. Uluslararası PEN Kulübü'nün üyesi olan Piontkovskiy, Rus Muhalefet Koordinasyon Konseyi'nin de üyelerinden biriydi. Rusya'da Putin rejimine karşı mücadele eden önemli muhaliflerden biridir. 2016'da Rus-Çeçen savaşı hakkında "Бомба, готовая взорваться" başlıklı bir makalesi yayınladı. Bunun üzerine Rusya Başsavcılığı yazısını "aşırılıkçı" bulup cezai kovuşturma başlatınca, Piontkovskiy 19 Şubat 2016'da Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldı.

Rusya'da insan hakları, uluslararası kuruluşlar ve bağımsız yerel medya kuruluşları tarafından rutin olarak eleştirildi. En sık atıfta bulunulan ihlallerden bazıları şunlardır: Gözaltında ölümler, güvenlik güçleri ve gardiyanlar tarafından yaygın ve sistematik işkence kullanımı, taciz ritüelleri, Rus Ordusu'nda yaygın çocuk hakları ihlalleri, etnik azınlıklara karşı şiddet ve ayrımcılık, ve gazetecilerin öldürülmesi.

Yolsuzluk, Rusya'da ekonomi, iş, kamu yönetimi, kolluk kuvvetleri, sağlık hizmetleri ve eğitim de dahil olmak üzere yaşamın çeşitli yönlerini etkileyen önemli bir sorun olarak algılanıyor. Yolsuzluk olgusu, kamu yönetiminin tarihsel modelinde güçlü bir şekilde yerleşiktir ve ülkedeki hukukun üstünlüğünün genel zayıflığına atfedilir. Rusya, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde en düşük puan alan Avrupa ülkesi oldu; 180 ülke arasında 136. sırada.

<span class="mw-page-title-main">İlya Yaşin</span>

İlya Valeryevich Yashin, Moskova şehrinin Krasnoselsky belediye bölgesi Milletvekilleri Konseyi Başkanı ve 7 Ekim 2017-27 Temmuz 2021 tarihleri arası Krasnoselsky belediye başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lyubov Sobol</span>

Lyubov Eduardovna Sobol Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi (2012–2013) üyesidir. Alexei Navalny'nin YouTube kanalı "Navalny Live" ın yapımcısıdır. Sobol, 2021'de kapanana kadar Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın avukatıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lev Ponomaryov</span>

Lev Aleksandrovich Ponomaryov bir Rus aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü karşıtlığı</span>

Kartvelofobi olarak da bilinen Gürcü karşıtlığı, Gürcülere, Gürcistan'a veya Gürcü kültürüne karşı duyulan antipatiyi, nefreti veya doğrudan zulmü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi</span>

2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi, 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında Rusya'da yapılan başkanlık seçimleridir. Görevdeki başkan Vladimir Putin, Sovyet sonrası Rusya'da bir başkanlık seçiminde en yüksek oy oranı olan %87 ile zafer kazandı ve yaygın olarak kesin sonuç olarak görülen seçimde beşinci dönemini kazandı. Putin'in 7 Mayıs 2024 tarihinde göreve başlaması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zelyonka saldırısı</span>

Zelyonka saldırısı, bir kurbanın vücuduna bir triarilmetan antiseptik boya olan parlak yeşil çözeltiyi atmak olarak tanımlanan bir protesto, provokasyon veya şiddetli saldırı biçimidir. Potansiyel görme kaybı tehlikesinin yanı sıra, hızlı bir şekilde çıkarılması çok zordur; tamamen doğal yollarla çıkarılması bir haftayı bulabilir. 2010'larda Rusya ve Ukrayna'da hükûmet yanlısı aktivistler tarafından hükûmet karşıtı siyasi ve diğer şahsiyetlere karşı zelyonka saldırıları yaygınlaştı.