İçeriğe atla

Yukon-Kuskokwim Deltası

Yukon ile Kuskokwin nehirleri ve delta
Kuskokwim Deltası
Yukon Deltası
Yukon Deltası

Yukon-Kuskokwim Deltası (İngilizce Yukon–Kuskokwim Delta), ABD'nin Alaska eyaletinde Yukon ile Kuskokwim nehirlerinin Bering Denizi'ne döküldüğü alanda bulunur ve dünyanın en büyük nehir deltalarından biridir. Kapladığı alan 70.000 km² dir ve kabaca Oregon eyaletinin alanı kadardır. Çoğunlukla tundradan oluşan delta, Yukon Deltası Milli Yaban Hayatı Sığınağının bir parçası olarak korunmaktadır. Balık ve özellikle de kuşlarca zengindir.

Yerli halk

Deltanın 24.214[1] olan nüfusun %85 i Alaska Yerlilerinden oluşur. Ana yerli halk Yupiklerdir ve bölgenin tamamına yakınında bulunurlar. Deltanın ikincil yerli halkı Değinakça gibi Atabask dillerini konuşan Kızılderililerdir ve deltanın yukarı uç kısımlarında toplanmışlardır. Yupikçenin beş lehçesi/şivesi vardır ve bunlardan ikisi (deltanın güneybatısına düşen Nunivak adasındaki Nunivak Çupikçesi ile Bristol Bay'da soyu tükenen Egegik Yupikçesi) dışında geri kalan üçü (Kotlik kasabasındaki Unaliq-Pastuliq Yupikçesi, Chevak kasabasındak Çupikçe ve deltanın geri kalan bütün köy ve kasabalarında konuşulup de facto yazı dili olan Yukon-Kuskokwim Yupikçesi) Yupik-Kuskokwim Deltasında konuşulur. Deltanın merkez şehri Bethel'de (Yupikçe: Mamterilleq) 6.000 kişi ikamet eder ve bunların büyük çoğunluğu Yupiklerden oluşur. Bethel'den başka 49 kadar ufak köy de bulunur. Delta sakinlerinin geleneksel geçim ve yaşam tarzı bütün Eskimo halklarında olduğu gibi avcılık ve toplayıcılıktır ve fedaral yoksulluk sınırı yüzde 30'un üzerindedir. Yukon-Kuskokwim Miras Merkezi (Yukon Kuskokwim Heritage Center) deltadaki Yupiklerin kültürel mirasının korunması ve yaşatılması için çaba sarf eder.[2]

Bethel'de konuşlanan ve Yukon Kuskokwim Islah Merkezi (Yukon Kuskokwim Correctional Center) adını alan ıslahevi yöredeki en büyük mahkûm toplama merkezidir.[3]

Halk sağlığı

Yukon-Kuskokwim Deltası Servis Bölgesinde (Yukon-Kuskokwim Delta Service Area) kâr amacı gütmeyen (non-profit) kabile konsorsiyumu olan Yukon-Kuskokwim Sağlık Kurumunun (YKHC Yukon Kuskokwim Health Corporation) kararlarında etkili olan ve her biri bulunduğu yerleşim yerinin adıyla anılan 58 yerli kabile birliği bulunur ve bunlar büyük ölçüde Yupik Eskimolarından oluşur.[1] Yukon-Kuskokwim Sağlık Kurumu deltada yaşayan 22.000[4] kadar yerli halka sağlık hizmeti vermektedir. Bethel'de YKHC'ye bağlı Yukon-Kuskokwim Deltası Bölge Hastanesi (Yukon-Kuskokwim Delta Regional Hospital) bulunur.

Ulaşım

Delta alanında neredeyse hiç yol yoktur ve ulaşım birkaç kişilik ufak motorlu uçaklarla (bush plane) havadan, yazın nehir botlarıyla akarsudan, kışın ise kar motosikletleriyle karadan sağlanır.

Doğal yaşam ve turizm

Deltada ilk kez 1909 yılında başkan Theodore Roosevelt tarafından dillendirilen Yukon Deltası Milli Yaban Hayatı Sığınağı (Yukon Delta National Wildlife Refuge) yer alır.[5] Ekoturizmin ilgisini çeken çok geniş ve el değmemiş doğası yaban hayatı bakımından eşsizdir ve özellikle çeşitli kuş türlerine evsahipliği yapmaktadır. Yukon nehrinin güneyi ile Kuskokwim nehrinin kuzeyinde kalan geniş deltada göl ve gölcüklerden oluşan sulak alanların yoğun olması burayı dünyadaki en büyük su kuşu toplanma alanı yapıyor.[6] Yupikçenin ayrıksı şivesi olan Çupikçenin dünyada konuşulduğu tek yer olan Chevak'ta ekoturizm ve etnoturizm çerçevesinde kuş ve kültür turları düzenlenir.[7]

Deltadaki Yupik Eskimoları ilk baharda kaz ve ördekler başta olmak üzere kuğu ve turnaları da avlarlar ve bunlar Yupik ekonomisinde önemli yer tutar.[8]

1995 yılından 2001 yılına kadarki dönemde yapılan gözlemlere göre deltadaki su kuşlarının (kaz, ördek, kuğu) yaşam döngüsü kabaca şöyle takvimlendirilebilir:[9]

Mevsim Tarih Yaşam döngüsü
ilk bahar 8 Nisan - 20 Mayıs yaz göçünde geliş ve ön yuva hazırlığı
ilk yaz 21 Mayıs - 24 Haziran yuva kurma ve kuluçkaya yatma
orta yaz 25 Haziran - 29 Temmuz yavru büyütme
son yaz 30 Temmuz - 31 Ağustos tüy dökümü ve erken uçuş denemeleri
son bahar 1 eylül - 15 Ekim erginleşme ve kış göçünde gidiş

Kaynakça

  1. ^ a b "Yukon-Kuskokwim Delta Service Area" (PDF). 16 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2012. 
  2. ^ Yukon Kuskokwim Heritage Center Research Paper 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., July 2005
  3. ^ "Division of Institutions Yukon Kuskokwim Correctional Center". 13 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2012. 
  4. ^ Yukon-Kuskokwim Delta Regional Hospital
  5. ^ Yukon Delta National Wildlife Refuge 14 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., U.S. Fish & Wildlife Service, February 2003
  6. ^ Yukon Kuskokwim Delta Tourism Development Initiative Overview 7 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., February 1, 2007
  7. ^ "Chevak Bird and Culture Tours" (PDF). 2 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Nisan 2022. 
  8. ^ David R. Klein Waterfowl in the economy of the Eskimos on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska[]
  9. ^ Cynthia Wentworth (2007), Subsistence Migratory Bird Harvest Survey: Yukon - Kuskokwim Delta 2001 – 2005 4 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., U.S. Fish and Wildlife Service, Yukon Delta National Wildlife Refuge, July 2007

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskimo - Aleut dilleri</span>

Eskimo - Aleut dil ailesi, Grönland, Kanada, Alaska ve Sibirya'nın belli bölgelerinde konuşulan dillerdir. Eskimo - Aleut halklarının ana dilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Eskimo halkları</span> Eski bir kuzey dünya topluluğu

Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo - Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve toplayıcı halk.

<span class="mw-page-title-main">Değinakça</span>

Değinakça ya da Değinak dili, ABD'nin Alaska eyaletinde Yukon ırmağının aşağılarında Shageluk ile Anvik (Gitr’ingithchagg) yörelerinde konuşulan Atabask dillerinden yok olmak üzere olan Kızılderili dilidir. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 250 kişilik nüfustan 14 kadarı anadillerini konuşabiliyor. En yakın akrabaları Holikaçukça ile Koyukoncadır.

<span class="mw-page-title-main">Yupikçe</span>

Yupikçe, Yupik dili veya Alaska Yupikçesi, Batı ve Güneybatı Alaska'da Yupiklerin konuştuğu Yupik dilleri kolundan bir Eskimo dili.

<span class="mw-page-title-main">Supikçe</span>

Supikçe ya da Supik dili, Güney Alaska'da Supikler tarafından konuşulan Yupik dilleri kolundan bir Eskimo dili. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 3.500 kişilik Supik nüfustan 200 kadarı anadillerini konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Yupikler</span>

Yupikler ya da Alaska Yupikleri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin batı ve güneybatısında yaşayan Yupik kolundan bir Eskimo halkıdır. Kendilerini yuk («insan») kelimesi ile -pik/-piaq («gerçek») ekinden türettikleri Yupʼik/Yupʼiaq adıyla ifade ederler. Dillerini ise Yugtun olarak adlandırırlar. Hem Yupik halkları hem de Alaska yerlileri içinde en büyük nüfusa sahip olanlardır. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 25.000 kişilik Yupik nüfustan 10.400 kadarı anadillerini konuşabiliyor. İngilizce bilmeyen Alaska yerlileri içinde 1993 yılında ilk sırayı % 42 lik oranla Yupikler, ikinci sırayı da % 20 lik oranla İnyupikler çeker. Şamanist inançlı avcı ve toplayıcıdırlar. Alaska'nın çetin ikliminde yenebilir her türlü şeyin yenildiği, yenemeyenlerin de kullanılabilirliğine bağlı olarak değerlendirildiği bir yaşam tarzı oluşturmuşlardır. Avların modern dünyada önemsenmeyecek kısımlarından ilginç eşya ve aksesuarlar yapmaları da asgari malzemenin azami olarak değerlendirilmesi olarak görülür. Fokların karınzarının pencere camı olarak kullanılması ya da kuş ve balık derisinden parka ya da ayakkabı yapmak Yupiklerin iklim ve coğrafya zoruyla oluşmuş geleneklerindendir. Dünya maske sanatında Yupik maskeleri benzersizdir. Y önsesini koruyan ana grup Yupik adını alırkan, bu sesi ç önsesine dönüştüren lehçeleri konuşanlar Çupik olarak adlandırılırlar.

Sibirya Yupikçesi , Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska'ya bağlı St. Lawrence Adasında ve Rusya'ya bağlı Çukçi Özerk Bölgesinde yaşayan Sibirya Yupikleri tarafından konuşulan Yupik dilleri kolundan bir Eskimo dili. Alaska Yerli Dil Merkezine göre Alaska'daki 1.400 kişilik nüfustan 1.000 kadarı, Rusyadaki 900 kişilik nüfustan ise ancak 300 tanesi anadillerini konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Nunivak Adası</span>

Nunivak Adası, Bering Denizinde Alaska anakarasının batısında bulunan Amerika Birleşik Devletlerine bağlı olan ada.

<span class="mw-page-title-main">Nunivak Çupikleri</span>

Nunivak Çupikleri, Amerika Birleşik Devletlerinde, Alaska eyaletinin batısında Bering denizinde bulunan Nunivak Adasında (Nuniwar) yaşayan Yupik kolundan bir Eskimo halkıdır.

Nunivak Çupikçesi, Alaska'da, Nunivak Adasında Nunivak Çupiklerinin konuştuğu Yupik dilleri kolundan bir Eskimo dili olan Yupikçenin bir şivesi.

<span class="mw-page-title-main">Yupik halkları</span> Rusyada Çukçi Yarımadasında ve ABDnin Alaska eyaletinde yaşayan Eskimoların ayrıldığı iki ana koldan birisi

Yupik halkları ya da Yupik Eskimoları, Rusya'da Çukçi Yarımadasının birbirinden ayrı iki kıyısında ve Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinde yaşayan Eskimoların ayrıldığı iki ana koldan biri. Diğer kol İnuit halklarıdır.

Naukan Yupikçesi, Rusya'ya bağlı Çukçi Özerk Okrugunda Naukan ile Dejnyov adlı iki köyde Naukan Yupikleri (нывуӄаӷмит) tarafından konuşulan ve soyu tükenme tehlikesi altında olan Yupik dilleri kolundan bir Eskimo dili.

<span class="mw-page-title-main">Wade Hampton Census Area</span> mvdöpe cope şqv

Wade Hampton Census Area, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin Eskimo halklarından Yupiklerlerce meskun olan bir sayım bölgesi. Örgütlenmemiş borough olduğu için bir yönetim merkezi de yoktur. En gelişmiş şehri Hooper Bay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bethel Census Area</span>

Bethel Census Area, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin Eskimo halklarından Yupiklerlerce meskun olan bir sayım bölgesi. Örgütlenmemiş borough olduğu için bir yönetim merkezi de yoktur. En gelişmiş şehri Bethel'dir. 2000 sayımına göre nüfusu 16.006 dır.

<span class="mw-page-title-main">Alaska Eskimoları</span>

Alaska Eskimoları, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin kıyı bölgelerinde yaşayan Yupik kolundan Alaska Yupikleri, Sibirya Yupikleri ve Supikler ile İnuit kolundan İnyupiklerinn oluşturduğu Eskimo halklarının ortak adı. Arktik kültür grubunun üç alt grubunu oluştururlar. Alaska yerlileri içinde en büyük nüfusa sahip birinci ve ikinci halklardır. 45.600 etnik nüfustan ancak 13.344 kadarı anadillerini konuşabiliyor. Geçmişte Rus Alaskası döneminde Rusların Aleutlarla bir tutup aynı adla andıkları Supikler Eskimo kültüründen ziyade Aleut kültürü etkisinde asimile olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yukon Nehri</span>

Yukon,, Kuzey Amerika'nın kuzeybatısındaki en önemli su yollarından biri olan nehirdir ve Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaleti ile Kanada'da bulunur. Britanya Kolombiyası'nın kuzeyinden doğan nehir, Kanada'da Yukon Topraklarını geçerek Alaska'ya girer ve İç Alaska'yı doğudan batıya ortadan geçerek Bering Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 3,190 km dir. Nehrin su toplama havzasının toplam alanı Teksas ya da Alberta eyaletinden % 25 daha büyüktür. Alaska'da Yukon Nehrine dökülen en büyük nehir Tanana Nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Qaspeq</span>

Qaspeq, Yupikler ve İnyupikler başta olmak üzere Alaska Eskimolarında hem erkek hem de kadınlarca giyilen kazak ya da gömlek tipli üst giysisi.

Çupikçe ya da Chevak Çupikçesi, Alaska'da, Chevak ile Hooper Bay yöresinde Çupiklerin konuştuğu Yupik dilleri kolundan bir Eskimo dili olan Yupikçenin bir lehçesi. Nunivak Çupikçesi gibi bu da Yupikçenin y sesine karşılık ç sesini kullanmasıyla belirginleşir.

Yupik dilleri, Rusya'da Çukçi Yarımadası'nın birbirinden ayrı iki kıyısında ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Alaska eyaletinde Eskimo-Aleut dilleri ailesinden Yupik halkları tarafından konuşulan Eskimo dilleri ailesidir. Eskimo dillerinin diğer ana kolu İnuit dilleridir. Alaska Yerli Dil Merkezi'ndeki son rakamlara göre 30.800 kişilik nüfusa sahip Yupik halklarından 11.900 kadarı anadillerini konuşabilimektedir.

Eskimo dilleri, Rusya'da Çukçi Yarımadasının birbirinden ayrı iki kıyısında, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde, Kanada'da ve Danimarka'ya bağlı Grönland'da Eskimo-Aleut dilleri ailesinden Eskimo halkları tarafından konuşulan dil ailesi. Yupik dilleri ile İnuit dilleri olmak üzere İki ana kolu vardır. Fakat, Sirenik Yupiklerinin günümüzde konuşanı kalmayan dilleri diğer Yupik dillerinden belirgin biçimde farklıdır ve bu farklılığa dayanarak Menovşçikov (Меновщиков) gibi kimi uzmanlar Sirenik Yupikçesini Yupik dilleri dışında tutarak Sirenik Eskimocası adı altında Eskimo dillerinin üçüncü ana kolu olarak sınıflandırır. Sirenik Yupikçesi 1997 yılında tükenmiştir. Alaska Yerli Dil Merkezindeki son rakamlara göre 124.000 kişilik nüfusa sahip Eskimo halklarından 85.544 kadarı anadillerini konuşabiliyor.