İçeriğe atla

Yukarı Silezya Taarruzu

Yukarı Silezya Taarruzu
II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi
Tarih15 - 31 Mart 1945
Bölge
Sonuç Sovyet zaferi
Taraflar
Nazi Almanyası AlmanyaSovyetler Birliği SSCB
Komutanlar ve liderler
Nazi Almanyası Friedrich Schulz
Nazi Almanyası Gotthard Heinrici
Nazi Almanyası Walther Nehring
Sovyetler Birliği İvan Konev
Güçler
17. Ordu
1. Panzer Ordusu
1. Ukrayna Cephesi, 408.400[1]
Kayıplar
40.000 ölü; 14.000 tutsak (Sovyet kaynakları)[2] 15.876 ölü, toplam 66.801[1]

Yukarı Silezya Taarruz Harekâtı II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mareşal Konev kuvvetlerinin giriştiği bir genel taarruz harekâtıdır. Bu Sovyet taarruzu, Alman kuvvetlerinin Yukarı Silezya'nın büyük bir bölümünden geri çekilmelerine yol açmıştır.

Harekât öncesi

Silezya'daki cephe hattı, 1945 yılı Ocak ayı içinde gerçekleşen Sovyet Vistül-Oder Taarruzu sonunda oluşmuştu. Bu harekâtta Mareşal Ivan Konev'in birlikleri, General Friedrich Schulz komutasındaki 17. Ordu'nun Yukarı Silezya'nın önemli endüstri merkezlerinden Katowice bölgesinden çekilmesini sağlamıştır. Şubat ayında gerçekleşen Aşağı Silezya Taarruz Harekâtı, Neisse Nehri geçişlerine ulaşarak cephe hattını daha da ileri götürmüştür. Ancak bu ilerleme, Südetler dağlarında uzun bir korumasız kanat bırakmıştı. Bu bölge halen General Schulz'un kuvvetlerinin elinde bulunmaktaydı. Yine bu bölge, bu durumuyla, STAVKA'nın Berlin üzerine yapmayı tasarladığı genel taarruz açısından bir tehdit oluşturmaktaydı.

Kuvvetler

Kızıl Ordu

Taarruzun güney kanadı Mareşal Konev komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi kuvvetleridir. Bu kuvvetler, General Dimitri Lelyuşenko komutasındaki 4. Tank Ordusu ile 21. 59. ve 60. Ordulardır. Harekâtın kuzey kanadında ise 4. Ukrayna Cephesi'ne bağlı 38. Ordu harekâta katılmıştır.

Wehrmacht

Alman kuvvetleri ise Mareşal Ferdinand Schörner komutasındaki Merkez Ordular Grubu'na bağlı bazı birliklerdir.

Alman karşı taarruzları, Gemse Harekâtı

Alman Merkez Ordular Grubu Komutanı Mareşal Ferdinand Schoerner, General Schulz'un 17. Ordu kuvvetlerini Şubat ayında takviye etmeye başladı. Bu kuvvet, Aşağı Silezya Taarruzu sırasında Lauban'a kadar ilerlemiş olan 3. Muhafız Tank Ordusu ileri unsurlarına bir karşı taarruz için düşünülmektedir. General Nehring komutasında gruplandırılan 57. Panzer Kolordusu ve 39. Panzer Kolordusu, 1 Mart 1945 tarihinde bir çift kıskaç hareketine girişti. Aynı sırada 17. Panzer Tümeni ile Führer Grenadier Tümeni kuzeyden, 8. Panzer Tümeni ise güneyden bir saldırı başlattı.[3] Bu taarruzla başlayan çatışmalar bazı kaynaklarda Lauban Muharebesi olarak da geçmektedir.

Bu taarruzlar 3. Muhafız Tank Ordusu için başlangıçta beklenmedik bir taarruzdu. Ancak Sovyet komutanlığı durumu kısa sürede toparladı ve Naumberg üzerinden bir karşı taarruz geliştirdi. Sonunda General Nehring, kuşatmayı daha sınırlı bir planda tutmaya karar vermiştir. General Pavel Rybalko'nun 3. Muhafız Tank Ordusu, tecrit edilmekten kaçınmak için Lauban'ı tahliye etti ve kent, 6. Volksgrenadier Tümeni tarafından geri alındı. Alman kuvvetlerinin çevirme hareketi 4 Mart'ta tamamlandı. Dört gün süren çatışmalarda Kızıl Ordu birliklerinin büyük bir bölümü kuşatmadan kurtulmayı başardılar. Silezya'daki bu çatışmaların belirgin özelliği acımasızlığıdır, Alman kuvvetleri savaş esiri almadılar, kuşatmadan çıkamayan tüm Sovyet askerleri öldürüldü.[4]

Esasen sınırlı bir Alman operasyonunun sonunda Lauban'ın geri alınmış olması, Alman propagandası tarafından büyük bir başarı olarak lanse edilmiştir. Bu harekâtın ardından General Schoerner, 9 Mart'ta başlatmayı planladığı ve hedefi Striegau olan hareket için hazırlıklara başlamıştır. Yine de çift kıskaç hareketiyle kuşatma yapmak için eldeki kuvvetler yeterli değildi. Alman kuvvetleri, Sovyet hatlarında bir girme sağlayabildi ve 5. Muhafız Ordusu'nun bazı unsurlarını 11 - 12 Mart gecesi tecrit etmeyi başardı. Kuşatılan Sovyet birlikleri arasında bir panik baş gösterdi. General Schoerner'in kuvvetleri, kuşatmadan kaçmaya çalışan bu askerler arasında bir katliam gerçekleştirdiler.[5]

General Schoerner, bu başarıların ardından kuzeyde Kızıl Ordu birliklerince kuşatma altında bulunan Breslau üzerine yapmayı planladığı operasyonun hazırlıklarına daha bir azimle başladı. Bu harekât için General Nehring kuvvetleri demiryoluyla Lauban'dan kuzeye sevk edilmeye başlandı. Fakat Sovyet Mareşal Konev, Silezya'da inisiyatifi geri almak için kararlı bir şekilde harekete geçti. Sovyet 4. Tank Ordusu, Cephenin kuzey kanadından bölgeye kaydırıldı. Mareşal Konev, Yukarı Silezya içlerine büyük bir taarruz başlatmak üzere bu birliği Grottkav yakınlarında topladı. Mareşal'in bu hareket tarzında amacı, kuvvetlerinin sol yanındaki tehdidi etkisiz hale getirmek ve Ratibor bölgesini kontrol altına almaktı.

Sovyet taarruzu

Mareşal Konev kuvvetlerinin taarruzu 15 Mart 1945 tarihinde başladı. Alman hatları, 4. Tank Ordusu Opole batısında yarıldı. Taarruz, Neustadt üzerine, güney yönde devam ettirildi. İkincil derecede bir taarruz da 4. Muhafız Tank Kolordusu tarafından, Neisse yönünde yayılarak yapıldı. Opele'nin güneydoğu kesiminde 59. ve 60. Ordular ilerleyerek 4. Tank Ordusu ile temas sağlamak için batıya çark ettiler. Opele yakınlarında savunmada olan 4. Panzer Ordusu'nun 11. Kolordusu, bu gelişmelerle kuşatılma tehlikesine düşmüştür.

Güneyde, Sovyet 38. Ordu'su, Moravya'nın dağlık bölgelerine, Alman 59. Kolordusu'nun geri hatlarına taarruz etti. General Heinrici, emrindeki 1. Panzer Ordusu'nu 10 Mart'ta sınırlı bir taktik çekilmeyle geri aldı. Böylece hazırlık bombardımanın etkisini boşa çıkarmış oldu ve cephe hattı bu bölgede sabit kaldı.[6]

Opele Kuşatması

Opele civarında mevzilenmiş olan 56. Panzer Kolordusu da geri çekilmeye başladı. Ancak 20. Waffen SS Grenadier Tümeni ve 168. Piyade Tümeni, Neustadt yakınlarında birleşen Sovyet 4. Tank Ordusu ve 59. Ordu arasında kuşatıldı. Sovyet 21., 22. ve 59. Ordular Opele civarındaki Alman birliklerini kuşatıp imha etmeyi başardılar. Sovyet iddiasına göre bu bölgede 15 bin Alman askeri öldü, bir o kadarı da tutsak alındı.[7]

Mareşal Konev, 24 - 31 Mart tarihleri arasında devam ettiği taarruzlarında Ratibor ve Katscher'i aldı ve operasyonu tamamladı.[8]

Sonuç

Yukarı Silezya Taarruzu'yla Mareşal Konev, Berlin üzerine yapılacak olan nihai genel taarruz için sol kanat güvenliğini sağladı ve Alman Merkez Ordular Grubu'ndan gelebilecek bir karşı taarruz olasılığının ortadan kaldırdı. Silezya'da bu muharebeler sonunda oluşan cephe, hattı savaşın sonunda General Schoerner kuvvetleri teslim olana dek değişmeden kaldı.

Dipnotlar

  1. ^ a b Dışbağlantı Grigoriy Krivosheev, at soldat.ru 5 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Duffy, Sh: 146. Lelyuşenko'nun verdiği rakamlar
  3. ^ Duffy, Sh: 139
  4. ^ Beevor, Sh: 127
  5. ^ Duffy, Sh: 141
  6. ^ Duffy, Sh: 147
  7. ^ Beevor, Sh: 129
  8. ^ Duffy, Sh: 146

Kaynakça

İngilizce Wikipedia maddesinden yararlanılmıştır. Upper Silesian Offensive

  • Berlin: The Downfall 1945 - A. Beevor
  • Red Storm on the Reich: The Soviet March on Germany, 1945 - C. Duffy

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Küçük Satürn Harekâtı</span>

Küçük Satürn Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stavka'nın gerçekleştirdiği bir karşı taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">Kış Fırtınası Harekâtı</span>

Kış Fırtınası Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stalingrad Muharebesi sonucunda kuşatılan Mihver kuvvetleri kurtarmak için girişilen bir Alman taarruz harekâtıdır. Taarruz, 12 - 23 Aralık 1942 tarihleri arasında esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu tarafından yürütülmüştür. Kızıl Ordu 19 ve 20 Kasım 1942 tarihlerinde başlattığı bir karşı taarruzla (Uranüs Harekâtı Stalingrad'daki Mihver kuvvetleri kuşatmıştı. Hitler'in kararıyla, esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu'nun takviye edilmesiyle oluşturulan Don Ordular Grubu, dışarıdan bir yarma hareketiyle Kızıl Ordu kuşatmasına saldırmıştır. Stalingrad'da kuşatılmış bulunan Mihver kuvvetleri General Friedrich Paulus komutasında yeniden tertiplenirken Don Ordular Grubu da General von Manstein komutasına verilmişti. Don Ordular Grubu, B Ordular Grubu yerine geçtiği için aslında bütün bu teşkiller Mareşal von Manstein emrindedir. Bu arada Stavka, Kafkasya'da petrol sahalarını ele geçirmek için muharebe halindeki A Ordular Grubu'nu, geri çekilme hattını keserek tecrit etme planları içindedir. Bu harekât planına Satürn Harekâtı kapalı adı verilmiştir. Stalingrad'da kuşatılmış birliklerin, Kurtarma harekâtına kadar ikmali için tek çözüm Luftwaffe'nin hava köprüsüyle ikmal sağlamasıydı. Luftwaffe bu görevi yerine getirmekte başarısız oldu. Bu durumda, başarılı bir yardım hareketi ancak mümkün olduğunca erken başlarsa, işe yarar olabileceği açıkça ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Kamenets-Podolski kuşatma halkası</span>

Kamenets-Podolski kuşatma halkası veya Hube Halkası, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki bir dizi muharebedir. Sovyet 1. Ukrayna Cephesi ve 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında giriştikleri Proskurov-Çernovtsi ve Uman-Botoşani Taarruzları sırasında Hans-Valentin Hube komutasındaki 1. Panzer Ordusu'nu Dinyester nehrinin kuzey kesiminde kuşatma altına almışlardı. 1. Panzer Ordusu personelinin büyük kısmı, Nisan ayında kuşatmadan kurtulmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korsun-Şevçenkovski Taarruzu</span>

Korsun - Şevçenkovski Taarruzu, 24 Ocak - 16 Şubat 1944 tarihleri arasında yer alan ve Korsun - Çerkassi Kuşatması'na yol açan bir muharebedir. Taarruz, Dinyeper-Karpatlar Taarruzu'nun bir parçasıdır. Bu harekât sırasında Nikolay Vatutin'in komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi ve Ivan Konev komutasındaki 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman Güney Ordular Grubu'na bağlı bazı birlikleri Dinyeper Nehri kıyılarında tuzağa düşürüp kuşattılar. Haftalar boyunca süren çatışmalarda Kızıl Ordu kuvvetleri kuşatma altındaki Alman kuvvetlerini imha etmeye çalıştılar. Kuşatma altındaki Alman birlikleri dışarıdan yardıma gelen başka Alman birlikleriyle iş birliği halinde kuşatmayı yarıp kaçmayı başardı. Bu kuvvetlerin yaklaşık üçte ikisi kurtulmayı başarmıştır.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1. Târgu Frumos Muharebesi</span>

1. Târgu Frumos Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde 1. Yaş-Kişinev Taarruzu'nun bir bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Pomeranya Taarruzu</span>

Doğu Pomeranya Taarruzu ya da Doğu Pomeranya Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'nun Pomeranya ve Batı Prusya'daki Wehmacht kuvvetlerine karşı giriştiği ve 10 Şubat - 4 Nisan 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş bir genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Sovyet kaynaklarında birbirini izleyen alt operasyonlar olarak değerlendirilmektedir.

Konitz-Köslin Taarruz Harekâtı 10 Şubat - 6 Mart 1945
Danzig Taarruz Harekâtı 7 - 31 Mart 1945
Arnswalde-Kolberg Taarruz Harekâtı 1 - 18 Mart 1945
Altdamm Taarruz Harekâtı 18 Mart - 4 Nisan 1945

Aşağı Silezya Taarruzu, Mareşal İvan Konev'in 1. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince Aşağı Silezya'ya yönelik genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Alman askeri varlığını Aşağı Silezya'nın büyük bir bölümünden çıkarttı ve bölgenin başkenti Breslau'da büyük bir Alman birliğini kuşattı.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

Halbe Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir çatışmadır. General Theodor Busse komutasındaki Alman 9. Ordu'sunun, Berlin Harekâtı sırasında Sovyet kuvvetlerince bir savaş gücü olarak imha edilmesiyle sonuçlanan muharebedir, 24 Nisan - 1 Mayıs 1945 tarihleri arasında yer almıştır.

Oder-Neisse Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın son yılında Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen Merkezi Avrupa Seferi içinde yer alan son iki stratejik taarruzdan birinin ilk evresine Alman kaynaklarında verilen addır. İlk taarruz evresinde dört gün süren çatışmalar, Berlin Muharebesi'nin daha geniş çerçevesi içinde ele alınır. Sovyet askeri plancıları, Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı'nı üç cephe taarruz harekâtı ve bir kıskaç harekâtı olarak dört bölüm olarak planladılar.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.