İçeriğe atla

Yugoslavya arması

Yugoslavya amblemi
(1963-1992)
1943-1963 versiyonunda sadece beş meşale bulunuyordu sonradan 6'ncı meşale eklendi. (1963)
Yugoslavya Demokratik Federal Cumhuriyeti amblemi (1943-46)
Ayrıntılar
Kullanan Yugoslavya
Kabul tarihi1963
KullanımıYugoslavya'nın ulusal amblemi

Yugoslavya amblemi, üst tarafında Kızıl yıldız bulunan Başaklarla çevrili ve 6 meşalenin birleşmesinden ortaya çıkan tek bir ateşten oluşuyordu. Yugoslavya SFC amblemi Sosyalist devlet amblemleri'nin tipik bir örneğidir.

Tarih boyunca üç Yugoslav Devleti kurulmuş ve her üçününde farklı amblemleri olmuştur.

Geçmiş

Yugoslavya Krallığı

Yugoslavya Krallığı arması, önceki Sırbistan Krallığı'nın arması ile çok benzerdi aralarındaki farklar Çift başlı kartal'ın gövdesindeki kalkan ve kraliyet tacıdır.

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti

Kullanılan ilk isim Yugoslavya Demokratik Federal Cumhuriyeti idi. 1946 yılında devletin adı Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti oldu.[1] Ve son olarak 1963 yılında devletin adı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olmuştur.[2] Yugoslavya SFC amblemi ilk kez 1943 yılında tasarlandı. İlk başta beş meşale kullanıldı. Bu beş meşalenin oluşturduğu ateş beş halkın kardeşliğini ve birliğini temsil ediyordu. Bu halkar; Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya'ydı. Ülkede Boşnaklar da olsa da, Boşnaklar kurucu halk olarak temsil edilmediler ve onları temsil eden bir meşale eklenmedi. Ambleme 1963 yılında altıncı meşale eklendi. Ve meşalalerin beş kurucu ulus yerine, altı federal cumhuriyeti temsil etmesine karar verildi. Bu son amblem 1993 yılına kadar resmi olarak kullanıldı. Kurdelede yer alan 1943 yılı ise Yugoslavya Antifaşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin ikinci oturumunu ifade ediyordu.

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti amblemi, bir Sırp kartalı (Nemanjić hanedanından kabul edilen beyaz çift başlı kartal) ve ortasında kırmızı bir kalkanda iki Sırp haçı ve iki Karadağ aslanı'nın çarpraz şekilde konumlandırılmasından oluşuyordu. Bu amblem, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti tarafından 1992'den 2003'e kadar kullanıldı ve onun ardılı olan Sırbistan-Karadağ tarafından da 2003-2006 yılları arasında kullanıldı. Çift başlı beyaz kartal Karadağ ve Sırbistan'ın tarih boyunca kullandıkları bir semboldü yani iki devlet içinde ortak bir semboldü. Kalkanda yer alan aslanlar Karadağ'ı, Sırp haçları ise Sırpları temsil ediyordu. 2006 Yılında her iki devlette bağımsızlığını ilân etti ve yeni armalar kullanmaya başladılar.

Yugoslavya SFC Cumhuriyet amblemleri

Ad
Amblem
Bugünkü amblemi
Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti
Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti
Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti
Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti
Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti
Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti

Kaynakça

  1. ^ "1". 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  2. ^ "Yugoslavia". 16 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk arması</span> Ulusal arma

Arnavutluk arması, Arnavutluk'un resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya arması</span> 20 Aralık 2000 yılında onaylanmış Rusya Federasyonunun resmî arması

Rusya Federasyonu arması, 1917'de Rus Devrimi ile yıkılan Rus İmparatorluğu'nun önceki armasıdır. III. İvan (1462-1505) saltanatından bu yana bir kereden fazla değiştirilmiş olsa da, mevcut arması doğrudan Orta Çağ'daki orijinalinden türetilmiştir. Kartalın şekli Büyük Petro'nun (1682-1725) saltanatına kadar görülebilir, ancak mevcut arması üzerindeki kartal, geleneksel imparatorluk armasındaki gibi siyah değil, altın rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan arması</span> Ulusal arma

Hırvatistan arması, Hırvatistan devletince günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya bayrağı</span>

Yugoslavya Bayrağı, Yugoslavya tarafından kullanılmış olan ulusal bayraktır. Yukarıdan aşağa doğru sıralanmış farklı renkte üç yatay banttan oluşmuştur. Bu renkler yukarıdan aşağıya sırasıyla şunlardır: Mavi, Beyaz ve Kırmızı bulunur. Sosyalist Rejim döneminde bayrağa kızıl yıldız eklenmiştir. 2003 yılında Yugoslavya Bayrağı yerine ismi Sırbistan-Karadağ Bayrağı aldı. 2006 yılında Sırbistan-Karadağ ülkesinin ikiye bölünmesi sonucunda iki ismi Sırbistan Bayrağı ve Karadağ Bayrağı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Karadağ Halk Cumhuriyeti" olan cumhuriyetin adı, 7 Temmuz 1963 tarihinde Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Sırbistan Halk Cumhuriyeti” olan cumhuriyetin adı, 1963 tarihinde Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi</span>

Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal özerk iki bölgeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye arması</span> Ulusal arma

Suriye arması veya Suriye Arap Cumhuriyeti arması, o zamana kadar kurucu devletler tarafından arması kullanılan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu'nun 1977'de dağılmasının ardından 1980'de kabul edildi. Bu amblem, Suriye'nin ulusal bayrağını taşıyan bir kalkanı destekleyen Kureyş Şahini ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" kelimelerinin bulunduğu bir tomardan oluşur. Mart 2011'de devam eden Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, Suriye muhalefeti ve Kuzey Suriye Federasyonu tarafından alternatif armalar oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan arması</span> Ulusal arma

Sırbistan arması, Sırbistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Antifaşist Ulusal Kurtuluş Konseyi</span> Siyasi örgüt

Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi veya Yugoslavya'da bilinen kısaltmasıyla AVNOJ, Yugoslavya'yı oluşturan her bir federal devletin ulusal kurtuluş konseyleri için oluşturulan siyasi çatı örgütü. II. Dünya Savaşı sonunda Yugoslavya için geçici müzakere makamı haline geldi. Partizanların kontrolü altındaki bölgeleri yönetmek için 26 Kasım 1942'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ arması</span> Ulusal arma

Karadağ arması 12 Temmuz 2004'te Parlamento'da kabul edilen yasa ile resmen kabul edildi. 2 Ekim 2007'de ilan edilen Anayasa tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya arması</span>

Romanya arması, Romanya'nın resmî devlet armasıdır.