İçeriğe atla

Yugoslavya Müziği

Yugoslavya Müziği, Yugoslavya'nın varlığı sırasında yaratılan ve 1918 ile 1992 arasındaki dönemi kapsayan müziktir. En önemli müzik sahnesi, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin sonraki döneminde gelişti ve aşağıdaki gibi uluslararası üne sahip sanatçıları içeriyor: alternatif müzik etkinlikleri MTV'de yer alan Laibach ve Disciplina Kičme; Ivo Pogorelić ve Stefan Milenković gibi klasik müzik sanatçıları; Roman müzik sanatçısı Esma Recepova gibi halk sanatçıları; YU Rock Misija'nın Bob Geldof'un Band Aid'ine katkısı olan müzisyenler; 1966 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Monaco'yu ve 1972'de kendi ülkesini temsil eden 1989 kazananı Riva ve Tereza Kesovija gibi Eurovision Şarkı Yarışması sanatçıları ve daha pek çok kişi. Buna göre, Yugoslavya Müziği teriminin hem yerel hem de uluslararası alanda en yaygın resmi ve gayri resmi kullanımı her zaman İkinci Yugoslavya müziğini ifade eder. Kullanım örnekleri: eski Yugoslav grupları,eski Yugoslavya'daki rock sahnesi vb.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marija Šerifović</span>

Marija Šerifović,, Sırp şarkıcı. Annesi Veritsa Šerifović, Sırbistan'ın en ünlü halk müziği şarkıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">1964 Eurovision Şarkı Yarışması</span> Uluslararası şarkı yarışması

1964 Eurovision Şarkı Yarışması, 9. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1963 yarışması'nı kazanmasından dolayı 21 Mart 1964 tarihinde Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan Tivolis Koncertsal'da yapılmıştır. Yarışmanın 1986 yılına kadar 16 yıl ve 92 günle yarışmanın en genç kazananı İtalya'yı temsil eden "Non ho l'età" adlı şarkısıyla Gigliola Cinquetti olmuştur. Almanya, İsviçre, Portekiz ve Yugoslavya sıfır puan almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">4FUN</span> müzik grubu

4Fun. Litvan müzik grubu. Pop rock, pop ve yerel müzikler yapmaktadırlar. 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'ında Litvanya adına yarışan yarışmışlardır. Şarkısının ismi Love Or Leave'dir.

<span class="mw-page-title-main">Siruşo</span> Ermeni şarkıcı

Siranuş Harutyunyan ya da bilinen sahne adıyla Siruşo, Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Deli (şarkı)</span> Mor ve ötesinin şarkısı

"Deli", Mor ve Ötesi grubu tarafından seslendirilen ve 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkıdır. 22 Mayıs'ta gerçekleştirilen 2. yarı finalde 3. sırada yarışan şarkı, 85 puan ile 7. olarak finale çıkmaya hak kazanmıştır. 24 Mayıs günü finalde 12. sırada yarışan şarkı 138 puan ile Sırbistan'ın ardından 2008 Eurovision Şarkı Yarışması 7.si olmuştur.

Riva, Hırvatistan'da 1980'lerin sonunda kurulmuş bir pop grubuydu.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Teymurzade</span>

Aysel Teymurzade, Azerbaycanlı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Gigliola Cinquetti</span>

Gigliola Cinquetti, İtalyan şarkıcı, sunucu ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya</span>

Yugoslavya Eurovision Şarkı Yarışmasına 1961'den başlamak ve sonuncusu 1992'de olmak üzere 1977-1980 ve 1985 hariç her yıl toplamda 27 kez katılmıştır. Yugoslavya 1989 Eurovision Şarkı Yarışmasını kazanmış ve 1990 Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahipliği yapmıştır.

"Rock Me", Riva tarafından 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni temsil etmek üzere Sırp-Hırvatça dilinde seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı, Yugoslavya'ya ilk ve tek birinciliği kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Magdalena Tul</span>

Magdalena Ewa Tul Polonyalı şarkıcı,besteci ve söz yazarı. 2000 yılında Gdansk'tan Varşova'ya taşınmış ve burada Studio Buffo için şarkıcı ve oyuncu olarak çalışmaya başlamıştır. Üç yıl sonra bu kez Roma adlı müzikal tiyatro ile çalışmaya başlamıştır. "Miss Saigon", "Grease", "Cats" ve "Academy of Mister Kleks" müzikallerinde yer almıştır. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Polonya'yı "Jestem" adlı şarkı ile temsil etmiştir fakat finale kalmaya hak kazanamamıştır.

"Love Me Back", Can Bonomo tarafından seslendirilen, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkı. 112 puan ile yedinci olmuştur. Şarkı 22 Şubat 2012 tarihinde TRT'nin özel bir programında duyuruldu. Bestesi ve sözleri Can Bonomo'ya aittir. Şarkıda Türk müziği motifleri ağır basmaktadır.

Üsküp Festivali, müzik organizasyonu, Kuzey Makedonya'nın kamusal yayın kurumu MRT'nin Eurovision Şarkı Yarışması için Makedonya'nın temsilci ve şarkısını belirleyen ulusal final etkinliğidir.

<span class="mw-page-title-main">E.N.I.</span> Müzik Grubu

E.N.I., Hırvat pop müzik grubu.

Vahidin Pršeš, Bosnalı şarkıcıdır. Nino Müzik Lisesi'ni tamamlanmasının ardından, Saraybosna Müzik Akademisi, Müzik Teorisi ve Pedagoji Bölümü'nde öğrenimini sürdürdü.

Davorin Popović, Bosnalı şarkıcıydı. 1995 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek'i temsil etmesiyle bilinir.

Kosova müziği Avrupa kültürünün bir parçasıdır. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kosovalı Arnavutların müziğinin hakim olduğu Kosova halkının müziğine ve daha az ölçüde Kosova Cumhuriyeti içindeki küçük azınlığın aktif olmayan müziğine atıfta bulunmaktadır.

Rus pop müziği, Rusya'da, BDT ülkelerinde, Baltık ülkelerinde ya da şarkıların ağırlıklı olarak Rusça veya BDT ülkelerinin dillerinde çalındığı diğer yabancı ülkelerde üretilen Rusça pop müziktir. Günümüz Rus pop müziği, Alla Pugaçova va Valeri Leontyev gibi pop idolleriyle birlikte popüler Sovyet müziğinin devamı niteliğindedir.

Yugoslavya'da popüler müzik, eski SFR Yugoslavya'nın pop ve rock müziğini, tüm türleri ve alt türleri dahil olmak üzere içerir. Sahnede kurucu cumhuriyetler yer alıyordu: SR Slovenya, SR Hırvatistan, SR Bosna-Hersek, SR Karadağ, SR Makedonya ve SR Sırbistan ve alt birimleri: SAP Voyvodina ve SAP Kosova. Pop ve rock sahnesi, folk, klasik müzik, caz vb.'ni de içeren genel Yugoslavya Müziğinin bir parçasıydı. Yugoslavya içinde ve uluslararası alanda, eski YU veya eski Yugoslav Pop ve Rock ifadeleri hem resmi hem de gayri resmi olarak genel olarak SFRY dönemi, ancak bazı durumlarda 2006 yılına kadar var olan Sırbistan ve Karadağ da dahil olmak üzere FR Yugoslavya'nın halefidir.