Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.
Kup Maršala Tita ya da daha çok bilinen adıyla Yugoslavya Kupası,, Eski Yugoslavya'da Yugoslavya Ligi ile birlikte en önemli iki futbol organizasyonundan birisiydi. Kupa, 1923-1940 yılları arasında Kup Kraliya Aleksandra ve 1947-1991 yılları arasında Kup Maršala Tita adıyla olarak oynanmıştır.
Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.
Yugoslav Partizanları ya da Ulusal Kurtuluş Ordusu, resmi adıyla Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Yugoslavya'nın Partizan Müfrezeleri, komünist olmayan otonomik bir yapıda olan Leh direniş hareketiyle karşılaştırılan Avrupa'nın en etkili Anti-Nazi direniş hareketiydi. Yugoslav Direnişi II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Komünist Partisi önderliğinde sürdürülmüştür.
Sırbistan Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Sırbistan koludur.
Kosova Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Kosova koludur.
Bosna-Hersek Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Bosna-Hersek koludur. Yugoslavya Komünistler Birliği dağıldıktan sonra parti Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi'ne dönüştü.
Üniter Ulusal Kurtuluş Cephesi, Ulusal Kurtuluş Cephesi ya da Halk Kurtuluş Cephesi, II. Dünya Savaşı yıllarında Yugoslavya Cephesi'ne ait anti-faşist politik ve askeri cephe.
Halk Kahramanı Nişanı, üçüncü dereceli bir Yugoslav nişanı idi. Nişan olağanüstü kahramanlık gösteren bireyler, askerî birlikler, siyasi ve diğer kuruluşlara verilirdi. Nişan büyük çoğunluğukla II. Dünya Savaşı partizanları tarafından kazanılmış olup kazananları 1,322'si Yugoslav ve 19'u da diğer ülke vatandaşlarıydı. Josip Broz Tito ise 1944, 1972 ve 1977 yıllarında üç kez Halk Kahramanı Nişanı ile ödüllendirilmiştir.
"Faşizme ölüm, halka hürriyet", II. Dünya Savaşı kapsamındaki Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı sırasında özellikle Yugoslav Partizanları olmak üzere Yugoslavya'daki tüm direniş hareketinin resmi sloganı olarak bilinen slogan. Bu slogan savaş sonrasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde ve dünya komünist hareketi tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.
Hırvatistan Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Hırvatistan koludur. 1952 yılına kadar Hırvatistan Komünist Partisi adıyla faaliyet gösterdi.
Slovenya Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Slovenya koludur. Nisan 1937'de Slovenya Komünist Partisi adıyla kuruldu. Yugoslav Komünist Partisi'nin ilk özerk alt-ulusal dalı olarak görülmektedir.
Makedonya Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Makedonya koludur. 1952 yılına kadar Makedonya Komünist Partisi adıyla faaliyet gösterdi.
Karadağ Komünistler Birliği, Yugoslavya'nın 1945-1990 yılları arasındaki tek yasal partisi olan Yugoslavya Komünistler Birliği'nin Karadağ koludur. 1952 yılına kadar Karadağ Komünist Partisi adıyla faaliyet gösterdi.
Hırvatistan Komünist Partisi, Hırvatistan'da faaliyet yürüten Titoist komünist parti. Hırvatistan Komünistler Ligi'nin halefi olan ve ideolojik olarak dönüşen Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi'ndeki grup KPH'nin kuruluşunu ilan etmiştir. 2005 yılında kurulması hedeflenen parti resmi anlamda kurulamadı. Daha sonra 2013 yılında tekrar kuruldu.
Komünist Parti, Bosna-Hersek'te faaliyet yürüten komünist parti. Şubat 2012'de kurulan parti aynı yılın Nisan ayında Banja Luka Komünistler Birliği ile birleşti.
Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, 1944'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Makedonya'daki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu. Meclis 1944 yazında, Yugoslavya'nın işgal altındaki Bulgar bölgesinde Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın son aşamalarında komünist partizanlar tarafından kuruldu. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.
Vera Atseva - Dosta, Makedon komünist, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, partizan, direnişçi ve ulusal kahraman.
Bosna Hersek Komünist İşçi Partisi, 2000 yılında kurulan ve Bosna-Hersek'te faaliyet yürüten komünist parti. Bölgenin milliyetçiliğine ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılmasına şiddetle karşı çıkmaktadır.