İçeriğe atla

Yugoslavya Ansiklopedisi

Yugoslavya Ansiklopedisi
Yugoslavya Ansiklopedisi, birinci baskı
EditörMiroslav Krleža
KategorilerYugoslavya, Referans, Yugoslav kültürü
YayımcıYugoslav Sözcükbilim Enstitüsü
İlk sayı1955
Son sayı1998
ÜlkeYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya
DilSırp-Hırvatça
Sırpça
Hırvatça
Arnavutça
Macarca
Makedonca
Slovence

Yugoslavya Ansiklopedisi (Sırp-Hırvatça: Enciklopedija Jugoslavije), Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ulusal ansiklopedisi.[1] İlk kez Zagreb'te yer alan ve Yugoslavya'nın SFC'nin ilk ulusal sözlükbilim enstitüsü olan Yugoslav Sözcükbilim Enstitüsü (orijinal adı: Miroslav Krleža Sözcükbilim Enstitüsü) tarafından 1955 yılında Miroslav Krleža'nın direktörlüğünde basılmıştır. İlk baskısı 30.000 kopya olarak basılmıştır.

Son baskısı 1988 yılında basılan ansiklopedi Yugoslavya'nın dağılması'ndan sonra bir daha basılmamıştır.[2] Halen Yugoslavya'nın halefi olan Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Voyvodina, Kosova ve Slovenya'da önemli bir kaynak olarak görülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Enciklopedije 10 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 30 Mart 2016.
  2. ^ Marie-Janine Calic. Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhundert Verlag C.H. Beck (Almanca), Münih 2010, ISBN 978-3-406-60645-8, s. 286

İlgili Araştırma Makaleleri

Sünbülzade Vehbî, 18. yüzyılın dîvan şairlerindendir. Asıl adı Mehmet olup, Maraş'ta 'Sünbülzadeler' olarak anılan ailenin bireylerindendir.

<i>Büyük Sovyet Ansiklopedisi</i>

Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Rusçada en büyük ve kapsamlı ansiklopedilerden bir tanesidir. Yayımcılığını devlet yapmıştır.

<i>Encyclopædia Britannica</i> İngilizce ansiklopedi

Encyclopædia Britannica, dünyada en uzun süredir yayımlanan İngilizce genel kültür ansiklopedisidir. Eğitimli yetişkin kullanıcıları hedef alan bir ansiklopedidir. İlk baskısı 1768'de İskoçya'nın Edinburgh şehrinde basılmıştır. 100 sürekli editör ve 4400 katılımcı yazar tarafından hazırlanır. Geniş bir kesim tarafından dünyanın en gelişmiş akademik ansiklopedisi kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">HNK Rijeka</span> Hirvatistanlı futbol kulübü

NK Rijeka, Hırvatistan'ın Rijeka kentinin profesyonel futbol takımı. Kulüp Prva HNL'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ante Žanetić</span>

Ante Žanetić, Hırvat kökenli Yugoslav eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Ulusal Müzesi</span>

Ulusal Müze eski Yugoslavya'nın ve Sırbistan'ın en eski ve en büyük müzesi. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Cumhuriyet Meydanı'nda bulunur. 10 Mayıs 1844'te kurulan müze, Hieronymus Bosch, Juan de Flandes, Titian, Tintoretto, Rubens, Anthony van Dyck, Cézanne, Giovanni Battista Tiepolo, Renoir, Monet, Picasso, Gauguin, Van Gogh, Mondrian gibi birçok yabancı isim ve Miroslav İncili gibi önemli eserlerin de dahil olduğu 5600'den fazla resim ve 8400'den fazla çizim, toplamda 400.000'den fazla eserin sergilendiği bir yapıdır.

Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, genel olarak Fransız yayınevi Larousse'nin telif haklarına sahip olduğu ve Türkçe eklemelerle beraber Milliyet gazetesi tarafından basılan sözlük ve ansiklopedidir. Daha önce Meydan Larousse adıyla 1969-1973 arasında yayımlandı ve içeriği korunarak 1993 yılında bir gazete tarafından Türkiye'de basıldı. Yaygın olarak Milliyet baskısı ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miroslav Lajčák</span> Slovak siyasetçi. Eski Slovakya dışişleri bakanı

Miroslav Lajčák, Slovak siyasetçi. Eski Slovakya dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Pakrac Sancağı</span>

Pakrac Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın il merkezi Çazma, sonra Pakrac olup son olarak Cernik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kidrič</span>

Boris Kidrič, Sloven partizan, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Edvard Kardelj ile birlikte Titoist politikaların uygulayıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kraigher</span> Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Boris Kraigher, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Avbelj</span> Siyasetçi

Viktor Avbelj, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Janko Smole</span>

Janko Smole, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Janez Zemljarič</span> Sloven siyasi komiser

Janez Zemljarič, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Struga Şiir Akşamları</span>

Struga Şiir Akşamları (Makedonca: Струшки вечери на поезијата, СВП; tr. Struški večeri na poezijata, SVP) Kuzey Makedonya'nın Struga şehrinde düzenlenen uluslararası bir şiir festivalidir. 1966 yılından bu yana varlığını sürdüren festival, en prestijli ödülü kabul edilen "altın çelenk" ödülünü çeşitli uluslararası şairlere vermiştir. Bu şairler Mahmut Derviş, Sachchidananda Hirananda Vatsyayan Agyey, W. H. Auden, Joseph Brodsky, Allen Ginsberg, Bulat Okucava, Pablo Neruda, Eugenio Montale, Léopold Sédar Senghor, Artur Lundkvist, Hans Magnus Enzensberger, Nichita Stănescu, Ted Hughes, Ko Un, Adunis, Makoto Ooka, Miroslav Krleža, Yehuda Amichai, Seamus Heaney, Tomas Tranströmer, Bei Dao ve Fazıl Hüsnü Dağlarca olarak sıralanabilirler. Dağlarca altın çelenk ödülünü 1974 yılında almıştır. Adı Struga'da bir sokağa verilmiştir. Ayrıca Dağlarca'nın büstü de diğer ozanlarla birlikte Struga Kent Müzesi'ne yerleştirilmiştir. Festivalde ödül kazanan yerli şairler arasında Blaže Koneski, Mateja Matevski gibi isimler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pero Kvrgić</span>

Pero Kvrgić, Hırvat aktör.

Krista Kostia-Šimonović, insanların ağır metallere ve toksisiteye maruz kalmasının etkilerini araştıran Hırvat doktor ve akademisyen. 1981'de Yugoslav Bilim ve Sanat Akademisi'nin ortak üyesi olarak seçildi ve ülkenin 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandığında Hırvatistan Bilim ve Sanat Akademisi'nin tam üyesi oldu. 1996 yılında bilimsel çalışmaları nedeniyle Danica Hrvatska Nişanı ile onurlandırıldı.