İçeriğe atla

Yuexiu Tepesi

Çince: 越秀
粤秀
; pinyin: Yuèxiùshān; Jyutping: Jyut6 sau3 saan1; lit. 'Güney Dağ Görüntüsü Display' Çince (basitleştirilmiş): 越秀公园; Çince (geleneksel): 越秀公園; pinyin: Yuèxiù Gōngyuán; Jyutping: Jyut6 sau3 Gung1 jyun2; lit. 'Güney Halk Parkı' Yut Sau Shan , Yut Sau Tepesi veya Yuexiu Dağı olarak da bilinen Yuexiu Tepesi, Guangzhou,Yuexiu Bölgesi'ndedir. Bir zamanlar eski surlarla çevrili şehrin kuzey ucunu oluşturuyordu ancak surların çoğu sökülmüş ve şehir şimdi bunun çok ötesine geçmiştir. Onun arazisi şimdi Guangzhou'nun Yuexiu Park alanını oluşturur ve burası, güzel doğal çevresi ve antik yerleri de dahil olmak üzere, Guangzhou'daki en ünlü turistik yerlerden biri olmaya devam ediyor. Tepe 860,000 metrekare (9.256,96 ft2) alanı kaplar.

Yuexiu, Mandarin adından "Yuexiu Dağı", "Yuexiu Dağı" ve "Yuexiu Shan" olarak da bilinir. Eskiden Mount Yut-Sau veya Kantonca telaffuzundan "Yut-Sau-Shan" olarak biliniyordu.[1]

Popüler yerler

Beş Koç Heykeli

Guangzhou'nun Beş Koç Heykeli, Yuexiu Tepesi'nin üzerinde yer almaktadır. 1960 yılında 130'dan fazla granit parçasından inşa edilmiştir ve şehrin amblemlerinden biridir.

Heykel, Guangzhou'ya "Koçlar Şehri" lakabını veren ve daha önce Beş Ölümsüz Tapınağı tarafından onurlandırılan beş koçu temsil eder. Bu ölümsüzler, kuruluşundan kısa bir süre sonra şehre koç soktukları, sakinlerine nasıl pirinç yetiştirileceğini öğrettikleri ve kıtlık hayaletini sonsuza dek sona erdirdikleri söyleniyordu. Yerliler koç sembollerini iyi şanslar olarak görür.

Zhenhai Kulesi

Zhenhai Kulesi/Chen Hoi Lau

Ayrıca Yuexiu Tepesi'nin tepesinde, şimdi Chen Hoi Lau olarak bilinen Beş katlı Pagoda bulunur. Mevcut yapı 28 metre (92 ft) yüksekliğinde ve 16 metre (52 ft) genişliğindedir. 1928'de halka açıldığından beri Guangzhou Müzesi'ne ev sahipliği yapar.[2]

Lingnan'da ilk inşa edilenlerden biri olan koruma kulesi ilk olarak 1380'de sahaya dikildi. Çin efsanesi, Yongjia'nın Zhu Liangzu (Çince), Marki ve bir Ming hanedanı üyesi, Yuexiu'nun üzerinde yükselen sarı ve mor havayı gördü ve bunun yeni bir imparatorun işareti olduğu söylendi. Daha sonra dağın feng shui şeklini değiştirmek ve kehanetin gerçekleşmesini önlemek için kuleyi şehir surlarının bir parçası olarak dikti. Çin şiirinde ve sanatında ortaya çıkan çeşitli kuleler, beş kez yıkıldı ve yeniden inşa edildi.

Yuexiu Stadyumu/Yut Sau Shan Stadyumu

Yuexiu Stadyumu, 1950'de Belediye Başkanı Ye Jianying'in emriyle tepenin eteğindeki eski Yut Sau Shan Park Oyun Alanından yenilendi. 43,000 metrekare (463 ft2)'lık alanı kaplar. 2010'daki Asya Oyunları mekanlarından biriydi.

Stadyum sadece bir spor aktivite alanı değil aynı zamanda büyük ölçekli bir konser salonudur. Ekim 1950'deki açılışından bu yana 200 toplantı ve 280'den fazla performans sergiledi. 35,000 kişiyi ağırlayabilir.

Yeniden Kazanma Köşkü

Yeniden Kazanma Köşkü, 1948'de Qing İmparatorluğu'na karşı Xinhai Devrimi için daha önceki bir 1928 anıtının yerine dikilmiş kare bir köşktür. İlk köşk, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon ile yapılan savaşın ortasında yıkıldı.

Kaynakça

  1. ^ US Navy Ports of the World: Canton, Ditty Box Guide Book Series, fly-leaf: US Bureau of Navigation, 1920 .
  2. ^ "Introduction to the Museum", Guangzhou Museum, erişim tarihi: 25 Aralık 2014 .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elazığ (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Elazığ, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda bulunan, on bir ilçeden oluşan il. Konumu itibarıyla; ili doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü aracılığıyla Tunceli, güneyden Diyarbakır, batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü vasıtasıyla Malatya, kuzey batıdan Erzincan illerinin arazileri çevrelemektedir. İlin sınırları 8.327 km²'si kara, 826 km²'si baraj ve doğal göl olmak üzere toplam 9153 km²'lik alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk Kağanlığı</span> Türk adını kullanan ilk Türk devleti

Göktürk Kağanlığı, asıl ismiyle Türk Kağanlığı Göktürkler tarafından kurulmuş ve 552-744 yılları arasında Orta ve İç Asya'da hükümdarlık sürdürmüş bir Türk imparatorluğudur ve bozkırların ilk model devletidir. Asya Hun İmparatorluğu'ndan sonra 2. Büyük Devlet lakabını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">İstanbul</span> Türkiyenin ve Avrupanın en kalabalık şehri

İstanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul ilinin merkezi olan şehirdir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır. Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Türkiye ve Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Minas Tirith</span> orta dünya kurgusal evreninde bir kale kent

Minas Tirith ya da eski adıyla Minas Anor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kale-kenttir. Elendil tarafından inşa edilmiştir. Üçüncü Çağ 2002'de Minas Ithil'in Cadı Kral tarafından alınmasının ertesinde adının Minas Morgul yapılması sonucunda Minas Anor da ad değiştirmiş ve "Minas Tirith" olmuştur. Bundan sonraki yüzyıllar boyunca Minas Tirith, Mordor’un kara güçlerine cesaretle karşı koymuş ve Orta Dünya'nın geri kalanı için kötülüğü durduran bir takım görevi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tengricilik</span> Türk ve Moğol halkları tarafından inanılan çok tanrılı ve daha sonra tek tanrılı din

Tengricilik veya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dinî bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay</span> Çin Halk Cumhuriyetinde bir şehir

Şanghay (Çince: ; Hanyu Pinyin: Shànghǎi; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Yasak Şehir</span> Çin imparatorluk sarayı

Yasak Şehir, Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guangzhou</span> Çinde şehir, Guangdongun başkenti

Guangzhou ya da Guanco, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı'na kadar dayanan 2,200 yıllık tarihi vardır; tarihi boyunca da Güney Çin'in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Günümüz Guangzhou şehri, Çin'in birinci kademe şehirlerinden biridir. Lingnan kültürünün doğduğu ve geliştiği yer olup Modern Çağ'da devrimlere patlak verildiği bir yer olmuştur ve günümüzde çağdaş Çin kültürünün önemli bir beşiğidir. Guangzhou belediye dairesi, 1921 yılında Çin anakarasındaki ilk belediye yönetimi olarak açıldı. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı verilerine göre Guangzhou şehrinin 10,641,400 kişilik nüfusu vardı. Komşu şehir Foshan ile beraber sayıldığında nüfus açısından Çin'in en büyük ikinci ve Dünya'nın en büyük 10. metropol alanını teşkil eder.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir tarihi</span> Ankaradaki ünlü bir anıt mezar ve müzenin tarihçesi

Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren yapı kompleksi olan Anıtkabir'in inşa fikri, Atatürk'ün 10 Kasım 1938'deki ölümünün ardından ortaya çıktı. Atatürk'ün naaşının ise, Ankara'da bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalması kararlaştırılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Tianmen Dağı</span>

Tianmen Dağı, Çin'in Hunan Eyaletinin kuzeybatı kesiminde, Zhangjiajie'deki Tianmen Dağı Milli Parkı içinde bulunan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi tarihi</span> İstanbulda yer alan Galata Kulesinin geçmişi

Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti. Günümüzde Galata Kulesi olarak bilinen kule, bu izinlere aykırı bir şekilde kuzeydoğu yönündeki tepeye doğru hâkimiyet alanı artırılarak 1335-1349 yılları arasında bölgede yapılan tahkimatın bir parçası olarak 1348'de inşa edildi. Tepesindeki haçtan ötürü o dönem "Kutsal Haç Kulesi" olarak anılıyordu. İki devlet arasında o yıl patlak veren savaş, ertesi yıl imzalanan antlaşmayla sona ererken kulenin bulunduğu tepe Ceneviz kontrolüne bırakıldı. Konstantinopolis'in 29 Mayıs 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'na katılması sonrasında Pera'daki Cenevizliler, herhangi bir direniş göstermeden koloniyi Osmanlı'ya devretti. Kulenin de dâhil olduğu Galata'daki tahkimat tahrip edilse de, Osmanlı Padişahı II. Mehmed'in fermanıyla tahribatlar durduruldu ve tahrip edilen kısım yeniden inşa edildi. 1509'daki depremde hasar gören kule, 1510 itibarıyla onarıldı. 16. ve 17. yüzyıllarda, savaş esirlerini tutma yeri ve levazım ambarı, 18. yüzyıl itibarıyla Mehterhâne Ocağı ile yangın gözleyiciler tarafından bir yangın kulesi olarak kullanıldı.

Uygur mimarisi, 8. yüzyıldan itibaren yerleşik hayata ilk geçen Türk topluluğu olan Uygurların mimari tarihini ve günümüzde Uygurların yaşadıkları Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve diğer bölgelerdeki özgün mimariyi kapsar.

Lingnan kültürü veya Kanton kültürü, Lingnan bölgesinin Çin kültürünü ifade eder: ikiz Guangdong ve Guangxi eyaletlerinin isimleri sırasıyla "doğu genişliği" ve "batı genişliği" anlamındadır. Kesin konuşmak gerekirse "Lingnan kültürü" terimi iki tanımlodor:

  1. Saf coğrafi koşullar terimi Kantonca kültürü aynı zamanda kültürleri sadece içerir Hakkas, Teochews, Taishanese, Hainanese ve bu gibi non-Han grupları Zhuangs, Tanka veya She Lingnan bölgesinde.
  2. Daha tipik olarak, yalnızca Guangdong ve Guangxi'deki tarihsel olarak baskın kültürel-dilsel güç olan Kanton kültürüne atıfta bulunmak için kullanılır.
<span class="mw-page-title-main">İstanbul mimarisi</span> İstanbul mimarisine genel bakış

İstanbul mimarisi, şehrin tüm semtlerinde silinmez bir iz bırakan birçok etkiyi yansıtan yapıların geniş bir karışımını tanımlar. Şehrin antik kısmı hala kısmen, şehri istiladan korumak için İmparator II. Theodosius tarafından 5. yüzyılda yaptırılan Konstantinopolis Surları ile çevrilidir. Kent içindeki mimari, Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve modern Türkiye kaynaklarından gelen bina ve yapıları içermektedir. Kentin mimari açıdan önemli birçok varlığı vardır. İstanbul, uzun tarihi boyunca kültürel ve etnik bir eritme potası olarak ün kazanmıştır. Sonuç olarak şehirde gezilecek çok sayıda tarihi cami, kilise, sinagog, saray, kale, kule ve sarnıçlar bulunmaktadır.

Çince (basitleştirilmiş): 耶稣主教座堂; Çince (geleneksel): 耶穌主教座堂; pinyin: Yēsū Shèngxīn Zhǔjiàozuòtáng; Jyutping: Ye4sou1 Sing3sam1 Zyu2gaau3zo6tong4; lit. 'Jesus's Sacred Heart Cathedral'

<span class="mw-page-title-main">Xiguan</span>

Sai Kwan veya Xiguan, eski surlarla çevrili şehrin batısında yer alan Guangzhou, Çin'in Liwan bölgesinde yer alan antik bir şehir ve bölgedir. Onüç Fabrika ticaret yerleşim bölgesi güney kıyısında bulunuyordu ve Shamian yerleşim bölgesi onun yanında inşa edildi. Xiguan, Guangzhou'da kendine özgü bir kültüre sahip olmaya devam ediyor ve bazı sakinler kendine özgü bir Kantonca lehçesi konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Baiyun Dağı (Guangdong)</span>

Beyaz Bulut Dağı olarak da bilinen Baiyun Dağı, Guangzhou, Çin'in birkaç mil kuzeyinde bulunan bir dağdır. Yüksekliği 427 metre (1.401 ft)dir.