İçeriğe atla

Yozgat Saat Kulesi

Koordinatlar: 39°49′20″K 34°48′30″D / 39.82222°K 34.80833°D / 39.82222; 34.80833
Yozgat Saat Kulesi
Harita
Genel bilgiler
TürSaat kulesi
Mimari tarzBirinci Ulusal Mimarlık AkımıOsmanlı mimarisi
KonumYozgat, Türkiye
Koordinatlar39°49′20″K 34°48′30″D / 39.82222°K 34.80833°D / 39.82222; 34.80833
Tamamlanma1908
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı7
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Yozgatlı Şakir Usta

Yozgat Saat Kulesi, Yozgat'ın meydanında bulunan, 1908 yılında dönemin belediye başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından inşa ettirilen tek balkonlu saat kulesi.[1]

Mimari özellikleri

Kule 7 kat ve bir ahşap kubbe çatıdan oluşmaktadır. Çanın üst katına, dört cepheye de bakan 4 adet saat yerleştirilmiştir.

Kule, saatin asıldığı petek altında çıkmalı tek balkona sahip olacak stilde tasarlanmıştır. Ayrıca balkon, gövde dışına doğru genişler ve oldukça süslü ayak, korkuluk ve parmaklıklara sahiptir. Cephesi açısından bütüncül balkonlu saat kulesi sınıflandırmasına girmektedir. Kulenin balkonunu her cepheye hakim olunacak şekilde tasarlanmıştır.[2]

Kuleye giriş kuzey cepheden yuvarlak kemerli bir kapıdan sağlanmakta olup, yukarıya zikzak şeklindeki ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Şerefeli bölümün altında ise, üç kademe aşağı doğru her katta küçük yuvarlak kemerli birer pencere bulunmaktadır.

Kulenin giriş katı ilk dönemlerde muvakkithane olarak, kulenin kendisi ise yangın gözlemek amacıyla kullanılmıştır.[3]

Kuledeki saatlerin üzerinde Fransız imâlatçısı Nores Jura ve L.D. Odobey Cadet'in ismi yazılıdır.[4][5] Saat çanı yaklaşık 250 kg ağırlığındadır.[6]

Saat kulesinin bulunduğu alan Cumhuriyet döneminde bir meydan haline getirilerek kent merkezine dönüştürülmüş, kent Çapanoğlu Camisi ve etrafında oluşan mahalleler merkezinde genişlemiştir.

Kaynakça

  1. ^ Kervankıran, İsmail; Kılıç, Mahinur (Haziran 2017). "Sosyo-Mekânsal Boyutlarıyla Kentleşme ve Milli Park Etkileşimi: Yozgat Çamlığı Milli Parkı Örneği". dergipark.org.tr. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Dergisi. s. 28. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  2. ^ HALAÇ, Hicran Hanım; Özdemir İlhan, Sibel (Nisan 2014). "Kentsel İmge Olarak Saat Kuleleri; II. Abdülhamit Han Dönemi Saat Kulelerinin İstanbul Dışı Türkiye Coğrafyasında Dağılımları Ve Bir Tipoloji Denemesi". dergipark.org.tr. Anadolu Üniversitesi: New World Sciences Academy. ss. 195-6. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  3. ^ "TDV İslâm Ansiklopedisi" (35. Cilt). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. 2008. ss. 325-6. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  4. ^ "Odobey Louis-Delphin". www.horloge-edifice.fr. 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  5. ^ "YOZGAT SAAT KULESİ VE ÇAPANOĞLU BÜYÜK CAMİİ HAMİDİYE SAATLİ ÇEŞMESİ". www.yozgatgazetesi.com. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  6. ^ ACUN, Hakkı (1981). "Yozgat ve Yöresi Türk Devri Yapıları" (PDF). acikerisim.fsm.edu.tr. Vakıflar Dergisi. s. 665. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Makedon Kulesi</span>

Makedon Kulesi, Türkiye'nin Edirne ilinin aynı ada sahip merkezindeki kalenin surlarındaki bir burçtur. Roma döneminde yapılan yapı, surların köşelerinde bulunan dört kuleden günümüze ulaşan tek kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Saat Kulesi</span>

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Saat Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir saat kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir. İzmir'in simgesi hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi Bursa'da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Saat Kulesi</span> Yıldız Sarayı yerleşkesindeki saat kulesi

Yıldız Saat Kulesi Yıldız Sarayı kompleksine ait olan bir saat kulesi. İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Yıldız semtinde bulunur. Yıldız Camii avlusunun güneybatı köşesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Saat Kulesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan bir saat kulesi

İzmit Saat Kulesi ya da diğer adıyla Kocaeli Saat Kulesi, Kocaeli'nin merkezi İzmit'te yer alan bir saat kulesidir. Hem ilin hem de şehrin sembolleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Saat Kulesi</span>

Ankara Saat Kulesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin Hisar Kapısı'nın sol burcunda bulunan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi</span> İstanbulda tarihi bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi, diğer bilinen adıyla Nusretiye Saat Kulesi, İstanbul'un Tophane semtinde Nusretiye Camii'nin yanında yer alan saat kulesi. 19.yy ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saat kulesi yukarı doğru kademeli olarak daralan, saatli bölümle beraber dört katlı bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayios Konstantinos ve Ayia Eleni Kilisesi</span>

Ayios Konstantinos ve Ayia Eleni Kilisesi, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan kilise.

Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale ilinin Merkez ilçesinde, feribot iskelesinin yakınında bulunan saat kulesi. Vitalis Gaptiorele'nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896'da yaptırılmıştır. Kule 20 metre yüksekliğinde olup beş katlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Saat Kulesi</span>

Çorum Saat Kulesi, Çorum ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. Yapı, Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Meltem Cansever'e göre 1894, Hakkı Acun'a göre 1896 yılında yapılmıştır. Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan kule 27,5 metre yüksekliğinde ve 3,9 metre çapındadır.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Askerî Lisesi</span> Erzincanda eğitim vermiş eski askerî lise

Erzincan Askerî Lisesi Erzincan'da eğitim vermiş eski askerî lise.

Hamidiye Saatli Çeşmesi, Yozgat ilinin Merkez ilçesinde bulunan saatli çeşme. Çapanoğlu Camii'nin doğu cephesinde, hazireye bitişik olan yapı, Meltem Cansever'e göre 1899, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne göre 1900, Hakkı Acun'a göre 1901 yılında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu Saat Kulesi</span>

Mudurnu Saat Kulesi, Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde bulunan ahşap kaplı, kiremit çatılı saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Saat Kulesi</span>

Tokat Saat Kulesi, Tokat ilinin merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kulesi</span> Çamlıcada yer alan kule

Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi veya kısaca Çamlıca Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki televizyon ve seyir kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi tarihi</span> İstanbulda yer alan Galata Kulesinin geçmişi

Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti. Günümüzde Galata Kulesi olarak bilinen kule, bu izinlere aykırı bir şekilde kuzeydoğu yönündeki tepeye doğru hâkimiyet alanı artırılarak 1335-1349 yılları arasında bölgede yapılan tahkimatın bir parçası olarak 1348'de inşa edildi. Tepesindeki haçtan ötürü o dönem "Kutsal Haç Kulesi" olarak anılıyordu. İki devlet arasında o yıl patlak veren savaş, ertesi yıl imzalanan antlaşmayla sona ererken kulenin bulunduğu tepe Ceneviz kontrolüne bırakıldı. Konstantinopolis'in 29 Mayıs 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'na katılması sonrasında Pera'daki Cenevizliler, herhangi bir direniş göstermeden koloniyi Osmanlı'ya devretti. Kulenin de dâhil olduğu Galata'daki tahkimat tahrip edilse de, Osmanlı Padişahı II. Mehmed'in fermanıyla tahribatlar durduruldu ve tahrip edilen kısım yeniden inşa edildi. 1509'daki depremde hasar gören kule, 1510 itibarıyla onarıldı. 16. ve 17. yüzyıllarda, savaş esirlerini tutma yeri ve levazım ambarı, 18. yüzyıl itibarıyla Mehterhâne Ocağı ile yangın gözleyiciler tarafından bir yangın kulesi olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Görice Saat Kulesi</span>

Görice Saat Kulesi; Arnavutluk'un Görice kentinde bulunan bir saat kulesidir.