İçeriğe atla

youtube-dl

youtube-dl
Orijinal yazar(lar)Ricardo Garcia Gonzalez, Philipp Hagemeister, Filippo Valsorda, Jaime Marquínez Ferrándiz, Yen Chi Hsuan, Remita Amine, Sergey M., Naglis Jonaitis, pulpe.[1]
İlk yayınlanma2006 (18 yıl önce) (2006)
Güncel sürüm2021.12.17 17 Aralık 2021 (2 yıl önce) (2021-12-17)
Geliştirme durumuEtkin
Programlama diliPython
İşletim sistemiWindows, macOS, GNU/Linux, BSD
LisansKamu Malı (Unlicense)[2]
Resmî sitesiyoutube-dl.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

youtube-dl, YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi akış web sitelerinden ses ve video dosyalarını ayıklamak için kullanılan bir komut satırı indirme yöneticisi programıdır. Yazılım Python kullanılarak yazılmıştır. youtube-dl, Lisanssız lisans kapsamında kamuya açık yazılımdır.

Mart 2021 itibarıyla youtube-dl, 91.300'den fazla yıldızla GitHub'da en çok yıldız alan projelerden biridir. Libraries.io'ya göre, 84 diğer paket ve 1.43k depo buna bağlıdır.

Kullanımı

youtube-dl, bir komut satırı arabirimi üzerinden yürütülür, ancak birkaç üçüncü kişiler tarafından yazılmış bir kullanıcı arabirimi vardır. Gerekli olan minimum bilgi miktarı, YouTube'daki bir videoya veya youtube-dl'nin dosyayı otomatik olarak indireceği diğer sitelere desteklenen bir URL öğesidir:

youtube-dl [OPTIONS] URL [URL...]

Medya dosyası indirirken birçok isteğe bağlı parametre belirtilebilir.[3] Örneğin, belirtilen oynatma listeleri veya tüm bir YouTube kanalının bütün içeriği, tek bir komutta filtreleme kuralları kullanılarak indirilebilir.[4]

Bağımlılıklar

Python yorumlayıcısının 2.5 sürümü veya daha da yüksek bir sürümü gerekir[5] youtube-dl başka komut satırı aracına bağımlıdır. Son rötuşlar ve birleştirme işlemleri için FFmpeg veya avconv kullanır. Macromedia RTMP stream 'ndan medya ayıklamak için RTMPDump kullanır. Bu araçlar youtube-dl ile birlikte gelmez ve ayrı olarak indirilmesi ve yüklenmesi gerekir.

Windows kullanıcılarının, yürütülebilir (executable) yapıları kendi web sayfalarından indirmeleri ve youtube-dl ile aynı klasöre yerleştirmeleri gerekir. MacOS kullanıcıları ise Homebrew ile bu bağımlılıkları kurabilirler. brew install [DEPENDENCYNAME].

Yükleme için ayrıntılı talimatlar ve parametreler kaynak kod ile birlikte resmi web sayfasında bulunmaktadır.[6]

GNU/Linux & Unix

Youtube-dl çoğu GNU/Linux dağıtımının resmi depolarında mevcuttur.[7][8][9][10][11]

Belirgin Özellikleri

Youtube-dl yazılımı için komut satırı otomatik güncellemesi.

Dağıtım paketlerinin genellikle güncelliğini yitirdiği bu yazılım, kurulu olduğu varsayılan depoları geçersiz kılan bir güncelleştirme seçeneğine sahiptir: youtube-dl --update veya youtube-dl -U kısa biçim. Bu komut satırı seçeneği, yazılımın kendi deposuna bakmasını sağlar

[12]

Desteklenen internet siteleri

Aşağıdakiler youtube-dl tarafından desteklenen önemli web sitelerinin listesidir. Yazılıma sürekli yeni siteler eklenerek güncellenmektedir. Halihazırda 700'den fazla siteye destek vermektedir.[13]

Video akışı siteleri

Müzik akışı siteleri

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "youtube-dl Authors". youtube-dl. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 
  2. ^ "youtube-dl GitHub page". GitHub. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 
  3. ^ "GitHub Readme". GitHub. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 
  4. ^ "Using youtube-dl to download entire youtube channel?". Ask Ubuntu. 4 Aralık 2016. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. This answer won't work on older versions of youtube-dl. You need to update youtube-dl to the latest version. 
  5. ^ WikiHow community question and answers (15 Eylül 2012). "wikiHow to Install YouTube DL.py to Download YouTube Videos to Your PC". wikiHow. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2017. This article will cover the installation of the youtube-dl python script on Microsoft Windows and Ubuntu operating system. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  9. ^ https://admin.fedoraproject.org/pkgdb/package/rpms/youtube-dl/[]
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  12. ^ "Latest youtube-dl downloads". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  13. ^ "youtube-dl: Supported sites". rg3.github.io. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">PiSi Paket Yöneticisi</span>

PiSi, 2011.2 sürümüne kadar Pardus'un güncel olarak da Pisi Linux ve Solus'un paket yöneticisidir. Bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. Kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir. Geliştiriciler için tanıdık ve basit bir geliştirme ortamı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Git (yazılım)</span> dağıtılmış iş kontrol sistemi

Git, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeği'nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, 2021 yılı itibarıyla %73 pazar payına ulaşmıştır.

cat (Unix) komut satırı programı

cat, dosyaları sırasıyla okuyan ve standart çıktıya yazan POSIX standartlı bir Unix komutudur.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Visual Studio Code</span>

Visual Studio Code, Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet'ler ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir, böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısayollarını ve tercihlerini değiştirebilir. Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Anaconda (Python dağıtımı)</span>

Anaconda ücretsiz ve açık kaynaklı, Python ve R programlama dillerinin bilimsel hesaplama kullanımında paket yönetimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir özgür ve açık kaynaklı dağıtımdır. Paket sürümleri conda paket yönetim sistemi ile yönetilir. Anaconda dağıtımı Windows, Linux ve MacOS işletim sistemlerinde kullanılabilen veri bilimi paketleri içerir.

PyTorch, Torch kütüphanesine dayanan açık kaynaklı bir makine öğrenme kütüphanesidir, bilgisayarla görme ve doğal dil işleme gibi uygulamalar için kullanılır. Öncelikle Facebook'un AI Araştırma laboratuvarı (FAIR) tarafından geliştirilmiştir. Değiştirilmiş BSD lisansı ile piyasaya sürülen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Python arabirimi daha öne çıkan ve geliştirmenin birincil odağı olmasına rağmen, PyTorch'un bir C ++ arabirimi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Music</span>

YouTube Music, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir müzik akışı hizmetidir. Müzik akışına yönelik hizmet için özel bir arayüz sağlar. Ayrıca kullanıcıların türlere, oynatma listelerine ve önerilere göre YouTube'daki şarkılara ve müzik videolarına göz atmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">TLDR Sayfaları</span>

TLDR Sayfaları, man sayfalarına kıyasla daha basit ve erişilebilir olma amacı güden, özgür ve açık kaynak kodlu kollaboratif yazılım belgelendirme projesidir. Proje, gönüllüler tarafından yazılan, komut satırı araçları ve diğer bilgisayar programları ile ilgili yardım dosyalarından oluşur. Bir sayfa, tldr komutu ile çağırılabilir. Projenin ismi, birçok kullanıcının çok uzun olduğunu söylediği man sayfalarına atıfta bulunan, "çok uzun; okunmadı" için bir kısaltma olan TL; DR kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">NewPipe</span>

NewPipe, bir YouTube istemcisi işlevi görerek YouTube videolarını reklamsız, indirilebilir ve arka planda dinlenebilir şekilde sunan, Android cihazlar için geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı kodlu resmî olmayan bir medya oynatıcıdır. Uygulama; F-Droid yazılım deposundan, NewPipe'ın resmî sitesinden veya GitHub sayfasından apk formatında kurulum dosyası olarak edinilebilir. Uygulama, resmî YouTube uygulamasına alternatif olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (paket yöneticisi)</span>

Homebrew, Apple'ın işletim sistemi macOS ve Linux için geliştirilmiş, yazılım kurulumunu basitleştiren ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım paketi yönetim sistemidir. Ad, kullanıcının zevkine bağlı olarak Mac'te yazılım oluşturma fikrini önermeyi amaçlamaktadır. Başlangıçta Max Howell tarafından yazılan paket yöneticisi, Ruby on Rails topluluğunda popülerlik kazandı ve genişletilebilirliği için övgü aldı. Homebrew, kullanım kolaylığı ve komut satırı arayüzüne entegrasyonu için önerilmiştir. Homebrew, Software Freedom Conservancy'nin kar amacı gütmeyen bir proje üyesidir ve tamamen ücretsiz gönüllüler tarafından yürütülmektedir.

mpv (medya oynatıcısı)

mpv, MPlayer, mplayer2 ve FFmpeg tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir medya oynatıcı yazılımıdır. Unix benzeri işletim sistemleri ve Microsoft Windows dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışır ve mpv-android adlı bir Android uyarlamasına sahiptir. ARM, PowerPC, x86/IA-32, x86-64 ve MIPS mimarisi üzerinde çalışır yani çapraz platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Diagrams.net</span>

diagrams.net, HTML5 ve JavaScript ile geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı bir çapraz platform grafik çizim yazılımıdır. Arayüzü, akış şemaları, tel kafesler, UML şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları gibi şemalar oluşturmak için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Redox (işletim sistemi)</span>

Redox, güvenlik, kararlılık ve performansa odaklanan Rust programlama dilinde yazılmış Unix benzeri bir mikro çekirdek işletim sistemidir. Redox güvenli, kullanılabilir ve özgür olmayı amaçlar. Redox, SeL4, MINIX, Plan 9 ve BSD gibi önceki çekirdeklerden ve işletim sistemlerinden esinlenmiştir. GNU ve BSD'ye benzer, ancak bellek açısından güvenli bir dilde yazılmıştır. MIT Lisansı altında dağıtılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

scrcpy

scrcpy, bir Android cihazın bir Windows, MacOS veya Linux masaüstü bilgisayardan kontrol edilmesini sağlayan özgür ve açık kaynaklı bir ekran yansıtma uygulamasıdır. Yazılım şu anda bir Android öykünücüsü olan Genymotion'u geliştiren Genymobile tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Scapy</span> Python tabanlı etkileşimli ağ paketi değiştirme programı ve kütüphanesi

Scapy, bilgisayar ağları için bir paket manipülasyon aracıdır, orijinal olarak Philippe Biondi tarafından Python dilinde yazılmıştır. Ağ paketlerini taklit edebilir veya kodlarını çözebilir, bunları ağa gönderebilir, yakalayabilir ve istekler ile yanıtları eşleştirebilir. Ayrıca tarama, ağ yolu izleme, sondajlama, birim testleri, saldırılar ve ağ keşfi gibi görevleri de yerine getirebilir.