İçeriğe atla

Youth study and exchange

Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan KL-YES (Kennedy-Lugar Youth Study And Exchange) programı 11 Eylül olaylarından sonra Dünya barışını sağlamak amacıyla 2009 yılında ABD Dış İşleri bakanlığı tarafından yalnızca müslüman çoğunluktaki ülkelerde programa başlanmıştır.[1] Programa sadece nüfusun müslüman çoğunlukta olduğu ülkelerden öğrenciler katılabilir. Bu programa katılmaya hak kazanan öğrenciler Amerika Birleşik Devletlerinde 1 yıl boyunca lise tam burslu bir şekilde tüm ihtiyaçları karşılanarak öğrenim görürler.[2]

Program Hakkında ve Programın Amacı

Amerika Birleşik Devletleri 11 eylül saldırıları sonrasında müslüman ülkeler ile köprü kurmak ve ilişkileri geliştirmek amacıyla ayrıca Dünya Barışına katkıda bulunmak için programı başlatma kararı almıştır. İlk defa 2009'da düzenlenen program günümüzde halen aktif bir şekilde düzenlenmektedir.[3]

Katılım Şartları ve Koşulları

  1. Programa katılmak için müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bir ülkenin vatandaşı olmak veya uzun süreli oturma iznine sahip olmak zorunludur.[4]
  2. Programa katılmak için, Orta veya üstü seviyede (B1 ve Üstü) İngilizce bilmek, iyi bir not ortalamasına sahip olmak, ders notlarının iyi olması, lise öğrencisi olmak ve ailenin aylık gelirinin ortalama 30,000TL'nin altında olması gerekmektedir.[5]
  3. J1 Vizesi için uygun olmak zorunludur.[5]
  4. Program %100 bursludur ve öğrencilerden hiçbir ücret tahsil edilmez.

Mülakatlar ve Sınavlar

  • Ön başvuru sürecini başarıyla geçen öğrenciler bir yazılı sınava davet edilir, bu yazılı sınavda öğrencilere genel kültür soruları sorulur.
  • Yazılı sınavı geçemeyen öğrenciler elenir. bu aşamada pek çok öğrenci elenmektedir. geriye kalan öğrenciler Mülakat ve İngilizce Sınav için belirlenen tarihte yeniden çağrılır.
  • Mülakat ve İngilizce sınavı da başarıyla geçen öğrencilere bir "Öğrenci tanıma formu" verilir ve öğrencilerin bu formu doldurmaları istenir, formu dolduran öğrenciler için bir "Ev sahibi aile" aranmaya başlanır.
  • Bir ev sahibi bulunan öğrenciler programa katılmaya hak kazanır.

Kaynakça

  1. ^ "YES Programs". YES Programs (İngilizce). 11 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  2. ^ AFS-USA. "Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) Program - Turkey". AFS-USA (İngilizce). 2 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  3. ^ "About Us". YES Programs (İngilizce). 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  4. ^ "YES". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  5. ^ a b "Lise Öğrencilerine Yönelik Kennedy Lugar YES Programı Burs Başvuruları". burshaberleri.com. 30 Ekim 2020. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Erkek Lisesi</span> 1908 yılından bu yana eğitim veren orta öğretim kurumu

Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hava Harp Okulu</span> Türk Hava Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki eğitim kurumu

Hava Harp Okulu (HHO), Türk Hava Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren, lisans derecesinde akademik eğitim ve öğretim veren askeri okul. 2016 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile Milli Savunma Üniversitesine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Lisesi</span> İstanbulda bir lise

İstanbul Amerikan Robert Lisesi veya eski ismiyle Robert Koleji, Osmanlı Devleti bünyesinde Amerikan usûlü eğitim vermek üzere ABCFM'in gönderdiği Cyrus Hamlin ve Christopher Rhinelander Robert tarafından 1863 yılında İstanbul’da kurulmuş okuldur. Hâlen Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, İngilizce eğitim yapan özel bir eğitim kurumu olarak hizmet vermeyi sürdürür. Karma eğitim yapan, hem gündüzlü hem yatılı öğrencileri olan bir okuldur. Eğitim süresi, hazırlık dâhil beş yıldır. 1863 yılında kurulan okul, Amerika Birleşik Devletleri dışında sürekli olarak faaliyet gösteren en eski Amerikan okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci değişim programı</span> öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürü

Öğrenci değişim programı, okullar arasındaki uluslararası eğitim yardımlaşma anlaşması gereği isteyen öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürüdür.

<span class="mw-page-title-main">International General Certificate of Secondary Education</span>

International Genel Certificate of Secondary Education veya IGCSE okul öğrencilerine verilebilen uluslararası bir eğitim belgesidir. IGCSE Cambridge Üniversitesi Uluslararası Sınavları yani University of Cambridge International Examinations (CIE) tarafından 1988'de geliştirilmiştir ve bugün CIE ve London Examinations tarafından sunulmaktadır. Müfredat ve sınavlarda kullanılan dil İngilizcedir.

Abitur, Alman ortaöğretim sisteminde eyalete göre 12 veya 13 yıl eğitim ve son sınıfta yapılan beş ayrı merkezi sınav sonrasında ulaşılabilen en yüksek lise diplomasıdır. Almanya'da yüksekokul veya üniversite eğitimini mümkün kılan bu diploma, Avrupa Birliği'ndeki başka ülkelerde de tanınmış, üniversite eğitimi için yerel diplomalara denk tutulmuştur. Kelime anlamı olarak başarılı öğrenim dışında, yetişkinlik anlamına da gelmektedir.

<i>Work and Travel</i>

Work and Travel, hem Amerikan kültürünü daha yakından tanımak hem de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki alt sektörlerin sezonluk yükselen işçi açıklığını kapatmak amacıyla, 1961'den beri Birleşik Devletler Dışişleri Departmanı tarafından yürütülen kültürel değişim programıdır.

<span class="mw-page-title-main">KTO Karatay Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

2005 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya'nın ilk vakıf üniversitesi olarak 2009 yılında açılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Northwestern Üniversitesi</span> ABD, Illinoiste kurulu vakıf üniversitesi

Northwestern Üniversitesi, 1851 yılında ABD'nin Illinois eyaletindeki Chicago şehrinin 12 mil kuzeyinde, Evanston, Illinois Evanston şehrinde kurulan özel bir üniversitedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Yahya Kemal Koleji, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarıdır. Ülke içinde Üsküp, Gostivar, Struga, Ustrumca ve Kalkandelen’de şubesi bulunmaktadır.

Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında kurulmuş Türkiye'nin 7. Sosyal bilimler lisesidir. Karadeniz Bölgesinde kurulan ilk Sosyal bilimler lisesi olan Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, adını okulun tarihi binasını restore ederek birinci eğitim ve öğretim yılında eğitime hazır hale getirilmesine vesile olan hayırsever iş insanı İbrahim Tanrıverdi'den almaktadır. Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi ile bağlantılı bir şekilde Uluslararası Bakalorya (IB) diploması alabilirler. Bu programa katılmak isteyen Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, 11. ve 12. sınıfı İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi'nde okurlar.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

Fulbright burs programının Türklere yönelik ve/veya Türkiye etkinlikleri.

Kolejlere ve üniversitelere giriş sınavları, öğrencilerin üniversite ve kolejlerde yükseköğretime girme sürecidir. Sistemler ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterir. Birçok ülkelerde sınavlar bakanlık ve kamu kurumları tarafından, ABD ve Batı ülkelerinde ise özel kurumlar ve üniversite toplulukları tarafından düzenlenir. Bu, aynı zamanda birçok akademi, özel okul, lise, gimnasium, işe alım sınavlarını da kapsar. Sınavlar farklı konulara ait test ve açık uçlu soru'lardan oluşabilir.

ELTiS, Ballard & Tighe tarafından hazırlanmış, çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nde lise eğitimi almak isteyen ancak ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin girmesi tavsiye edilen ve öğrencinin İngilizce işlenen dersleri yüz yüze takip edip edemeyeceğini ölçmek adına hazırlanmış dil seviye tespit sınavıdır. Sınav, CSIET üyesi tüm eğitim kurumları tarafından uluslararası öğrenci kabulü aşamasında en çok tercih edilen seçenek olmaktadır. CSIET'e üye bağımsız program yürütücülerin ve eğitim kurumlarının dışında, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı sponsorluğunda gerçekleştirilen Kennedy-Lugar YES Programına katılmak için de ELTiS Sınav sonucu gerekmektedir.