İçeriğe atla

YouTube Vanced

YouTube Vanced
Orijinal yazar(lar)xfileFIN, Laura, ZaneZam, KevinX8
Geliştirici(ler)Vanced Team
Geliştirme durumu13 Mart 2022'de sonlandırıldı
İşletim sistemiAndroid
PlatformAndroid
Resmî sitesivancedapp.com

YouTube Vanced (veya kısaca Vanced), Android işletim sistemini kullanan cihazlar için dahili reklam engelleyici bulunan modifiyeli bir üçüncü parti YouTube uygulamasıdır.[1][2] Uygulamanın diğer özellikleri arasında sponsor engelleme, arka planda medya oynatma, ücretsiz resim içinde resim (PiP), AMOLED ekranlar için siyah tema, parlaklık ve ses için kaydırarak kontrol ve YouTube videolarındaki beğenmeme sayılarını geri getirme bulunmaktaydı.[1][2][3][4] Ayrıca Vanced'in YouTube Music versiyonu da geliştirilmiştir.[1][5]

Vanced adı, İngilizcedeki gelişmiş (advanced) kelimesinden türetilmiştir ancak uygulamanın reklam engelleme özelliklerine göndermede bulunmak için kelimenin başındaki ad (İngilizce'deki reklam kelimesinin kısaltması) eki çıkarılmıştır.[6]

13 Mart 2022'de YouTube Vanced'in geliştiricileri, Google'dan bir ihtarname aldıktan sonra uygulamanın sonlandırılacağını duyurmuştur. Ayrıca Google, geliştiricileri uygulamanın geliştirmesini ve dağıtımını durdurmak zorunda bırakmıştır. Uygulama, cihazlarına bu uygulamayı önceden yüklemiş kullanıcılar için çalışmaya devam edecek olsa da herhangi bir güncelleme almadığı için tahminen bir süre sonra kullanılamayacak.[2][7][8] YouTube Vanced sonlandırıldıktan kısa bir süre sonra, bu projenin gayriresmi haleflerinden birisi olan ve bu proje ile aynı özellikleri sunan ReVanced ortaya çıkmıştır.[9]

Nisan 2023'ün sonlarında YouTube Vanced'in temel video oynatma özelliği çalışmaz hale gelmiştir.[10][11][12]

Tarihçe

Haziran 2021 güncellemesiyle uygulamanın logosu baştan tasarlanmış, buna ek olarak oturum açma ve SponsorBlock hataları düzeltilmiştir.[13]

Özellikler

  • YouTube Vanced, YouTube reklamlarını engeller ve video içi sponsor segmentlerini atlamak için SponsorBlock'u kullanır.[14]
  • Resim içinde resim modu, videoların ekran üzerine çıkan bir pencereden izlenmesini sağlar.[15]
  • Arka planda oynatma özelliği, arka planda video sesi oynatılmasını sağlar.[16]
  • Zorunlu HDR modu
  • Zorunlu VP9 çözücü modu
  • Maksimum çözünürlüğü etkisiz bırakma seçeneği
  • Parlaklık ve ses düzeyi için kaydırarak kontrol seçeneği
  • MicroG kullanılarak orijinal YouTube uygulamasındaki gibi Google hesabıyla oturum açma
  • Return YouTube™ Dislike veri tabanl kullanılarak beğenmeme (dislike) sayılarını geri getirme

ReVanced

ReVanced, herhangi bir özel mülk dosya dağıtmaz, bunun yerine açık kaynak yamalar sağlar ve herhangi bir Android uygulaması için yamalar oluşturabilir. ReVanced Manager, seçtiğiniz yamaları istediğiniz uygulamaya tatbik etmek için yamalayıcıyı çekirdek olarak kullanır. Rootlu cihazlarda ReVanced, yamalı uygulamayı orijinal uygulamanın üzerine monte edebilir. Rootlanmamış cihazlarda ise ReVanced bunu farklı bir paket adı altında yükler.[17]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Li, Abner (13 Mart 2022). "Ad-blocking 'YouTube Vanced' will be 'discontinued' over legal reasons". 9to5Google (İngilizce). 14 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 
  2. ^ a b c Warren, Tom (13 Mart 2022). "YouTube Vanced is shutting down "due to legal reasons"". The Verge (İngilizce). 14 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 
  3. ^ Knight, Jon (4 Eylül 2020). "How to Skip Intros, End Screens & Other Annoying in-Video YouTube Distractions on Android". Gadget Hacks (İngilizce). 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 
  4. ^ Murphy, David (25 Temmuz 2018). "Get YouTube's Dark Mode (and Ditch Ads) with 'YouTube Vanced' for Android". Lifehacker (İngilizce). 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  5. ^ Amadeo, Ron (14 Mart 2022). "Google shuts down YouTube Vanced, a popular ad-blocking Android app". Ars Technica (İngilizce). 18 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  6. ^ "AMA with TeamVanced". Reddit. 2 Eylül 2018. 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022. 
  7. ^ "YouTube Vanced App Forced to Shut Down 'For Legal Reasons'". TorrentFreak (İngilizce). 4 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  8. ^ Pritchard, Tom (14 Mart 2022). "RIP Vanced — the best YouTube app just got shut down". Tom's Guide (İngilizce). 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  9. ^ Maxwell, Andy (11 Aralık 2022). "Unofficial YouTube App 'ReVanced' Hit With DMCA Takedown Notices" (İngilizce). 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  10. ^ "r/Vanced". reddit (İngilizce). 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 
  11. ^ thetmpguy (20 Nisan 2023). "[Other] At last, RIP vanced". r/Vanced. 20 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 
  12. ^ ciano (26 Nisan 2023). "Good night, sweet prince [other]". r/Vanced. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 
  13. ^ "YouTube Vanced update brings redesigned logo, fixes login bug, & more". PiunikaWeb (İngilizce). 10 Haziran 2021. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  14. ^ "How to Skip Intros, End Screens & Other Annoying in-Video YouTube Distractions on Android". Gadget Hacks (İngilizce). 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  15. ^ "An Ad Free Youtube? With this app, you can!". The Sunday Times. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  16. ^ "YouTube Vanced is a modded version of YouTube that adds much needed features". gHacks (İngilizce). 24 Ağustos 2020. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  17. ^ oSumAtrIX (10 Mayıs 2022). "Frequently asked questions and answers about ReVanced". r/revancedapp (İngilizce). 10 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Google I/O</span>

Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Twitch</span> elektronik, spor veya video oyunu odaklı canlı yayın platformu

Twitch, müzik yayınları, yaratıcı içerik ve "gerçek hayatta" yayınlar sunmanın yanı sıra, e-spor yarışmalarının yayınları da dahil olmak üzere video oyunu canlı yayınlarına odaklanan bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. Twitch, Amazon şirketinin bir iştiraki olan Twitch Interactive tarafından işletilmektedir. Haziran 2011'de genel ilgi alanına yönelik yayın platformu Justin.tv'nin bir yan kuruluşu olarak tanıtıldı. Sitedeki içerik canlı olarak ya da talep üzerine video aracılığıyla izlenebilmektedir. Twitch'in mevcut ana sayfasında gösterilen oyunlar izleyici tercihine göre listelenir ve gerçek zamanlı strateji oyunları (RTS), dövüş oyunları, yarış oyunları ve birinci şahıs nişancılar gibi türleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Popcorn Time</span> BitTorrent istemcisi

Popcorn Time bir açık kaynak, multi-platform destekli ve medya oynatıcı entegre edilmiş bir BitTorrent istemcisidir. Program torrent istemcisinden videoları indirirken aynı zamanda oynatmayı sağlar. Program arayüzünde popüler ve türlere göre film ve dizi listelenmekte. Altyazı özelliği bulunan Popcorn Time ile altyazılı olarak izleyebilme olanağı sağlar. Türkçe dahil birçok dil desteği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android TV</span> Android işletim sisteminin TV versiyonu

Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google TV (servis)</span>

Google TV Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi Video on demand Filmler ve TV hizmetidir. Google Play hizmetine dahildir. Filmler ve televizyon şovları, Google Play web sitesinde veya Chrome, Android, iOS ve Roku cihazları için kullanılabilen Google TV uygulaması üzerinden görülebilir. Bazı başlıklar yalnızca kiralamak veya satın almak için kullanılabilirken bazıları hem ikisi aracılığıyla kullanılabilir. Alternatif olarak, kullanıcılar çevrimdışı görüntüleme için filmleri ve TV şovlarını indirebilir ve bunları daha sonra mobil uygulamayı kullanarak görüntüleyebilirler. İndirilen dosyalar beş cihazla sınırlıdır ve beş cihaz indirildikten sonra yerel olarak ek bir cihazda senkronize etmek için silinmelidir. Eylül 2020'de Google TV için Android uygulaması, Amerika Birleşik Devletleri'nde Google TV olarak yeniden adlandırıldı ve akış hizmetlerinde içerik toplama eklendi. Haziran 2021'de birkaç TV'de uygulamanın kullanılmayacağı ve kullanıcıların bunun yerine YouTube uygulamasını kullanmaları gerektiği konusunda kullanıcılara bilgi verildi.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Müzik</span>

Google Play Müzik Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir müzik akışlı hizmet ve çevrimiçi müzik dolabıydı. Google Play hizmetine dahildi. Aylık 9.99 ABD doları karşılığında YouTube Red ile birlikte satılan bir "Tüm Erişim" aboneliği, kullanıcılara coğrafi bölge ve müzik aletleri oluşturma özelliğiyle Google Play Müzik kataloğundaki herhangi bir şarkıyı isteğe bağlı olarak yayınlama olanağı tanır. En fazla 6 aile üyesi için "Tam Erişim" için aylık hizmet 14,99 ABD Dolardır. Kullanıcılar, Google Play'in müzik mağazası bölümünden kitaplıkları için ek parçalar satın alabilirler. Standart hesaplara sahip kullanıcılar kişisel kütüphanelerinden en fazla 50.000 şarkı yükleyebilir ve ücretsiz olarak dinleyebilir. İnternet'e bağlı cihazlar için müzik akışını sunmanın yanı sıra Google Play Müzik mobil uygulaması, müziklerin çevrimdışı olarak saklanmasına ve dinlenmesine olanak tanır.

Nexus Player, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen bir dijital medya oynatıcıdır. Google Nexus tüketici aygıtları ailesindeki ikinci medya oynatıcıdır. Nexus Q-den sonra geldi. Android 7.0 ("Nougat") işletim sistemini çalıştıran, Android TV platformunu kullanan ilk cihazdır. 2017 yılında Android Oreo sürümüne de yükseldi. Nexus oynatıcı, Chromecast tarafından ilk kez piyasaya sürülen bir televizyondaki medya oynatmamını seçme ve denetleme özelliği olan Google Cast'i destekler. 24 Mayıs 2016'da Google, Nexus Player'ı durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

youtube-dl, YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi akış web sitelerinden ses ve video dosyalarını ayıklamak için kullanılan bir komut satırı indirme yöneticisi programıdır. Yazılım Python kullanılarak yazılmıştır. youtube-dl, Lisanssız lisans kapsamında kamuya açık yazılımdır.

YouTube Go, gelişmekte olan pazarlarda YouTube'a mobil cihazlardan erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan bir Android uygulamasıdır. Şirketin ana Android uygulamasından farklıdır ve videoların indirilmesine ve diğer kullanıcılarla paylaşılmasına izin verir. Ayrıca, kullanıcıların videoları önizlemelerine, indirilen videoları Bluetooth üzerinden paylaşmalarına olanak tanır, mobil veri kontrolü ve video çözünürlüğü için daha fazla seçenek sunar.

YouTube TV, 85'ten fazla televizyon ağından canlı TV, istek üzerine video ve bulut tabanlı DVR sunan bir Amerikan üst düzey internet televizyonu hizmetidir. Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube'a aittir ve kendisi de Alphabet Inc.'in bir yan kuruluşudur. YouTube TV dizisi ABC, CBS, NBC, PBS, Fox, FX, AMC, CNN, Fox News, TBS, Discovery, Comedy Central ve ESPN gibi büyük ABD ağlarını içerir. Smart TV, Android TV, Android Auto, mobil cihaz ve bilgisayarlarda uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Music</span>

YouTube Music, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir müzik akışı hizmetidir. Müzik akışına yönelik hizmet için özel bir arayüz sağlar. Ayrıca kullanıcıların türlere, oynatma listelerine ve önerilere göre YouTube'daki şarkılara ve müzik videolarına göz atmasına olanak tanır.

YouTube Kids, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir çocuk video uygulamasıdır. Uygulama, çocuklara yönelik hizmetin bir sürümünü sunar. İçerik seçimleri, ebeveyn denetimi özellikleri ve 13 yaşın altındaki çocuklar için uygunsuz olarak kabul edilen videoların filtrelenmesi özelliklerine sahiptir.

YouTube Premium, YouTube video platformu tarafından sunulan bir abonelik iş modeli hizmetidir. Hizmet, içeriğe reklamsız erişimin yanı sıra, premium YouTube Originals programına erişim, mobil cihazlarda video indirme, arka planda video oynatma ve YouTube Music müzik akışı hizmetine erişim sağlar. Hizmet 100'den fazla ülkede kullanılır ve her ülkede farklı aylık veya yıllık ücretler var.

YouTube Uygulama Programlama Arayüzü , geliştiricilerin REST ve XML-RPC olmak üzere iki tür özellikler aracılığıyla video istatistiklerine ve YouTube kanalı verilerine erişmesine olanak tanır. Google, YouTube API kaynaklarını "YouTube deneyimini web sayfa, uygulama veya cihaza getirmeğe olanak tanıyan API'ler ve Araçlar olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">NewPipe</span>

NewPipe, bir YouTube istemcisi işlevi görerek YouTube videolarını reklamsız, indirilebilir ve arka planda dinlenebilir şekilde sunan, Android cihazlar için geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı kodlu resmî olmayan bir medya oynatıcıdır. Uygulama; F-Droid yazılım deposundan, NewPipe'ın resmî sitesinden veya GitHub sayfasından apk formatında kurulum dosyası olarak edinilebilir. Uygulama, resmî YouTube uygulamasına alternatif olarak kullanılabilir.