YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.
YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından ilki 6 Mart 2007'de, ikincisi ise 17 Ocak 2008'de olmak üzere birkaç kez engellenmiştir. Bu engelleme, Türkiye'de ve dünyada çeşitli yankılar uyandırmıştır. 31 Ekim 2010 tarihinde ise bir telif ajansı Atatürk'e hakaret eden videoların hakkını satın aldı ve sonra siteden kaldırdı. Savcılığın isteğiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı YouTube'a erişim engelini kaldırdı, fakat kısa bir süre sonra yasak tekrar işleme konulmuştur. Servisleri en çok kullanılan internet siteleri arasında yer almıştı.
Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.
Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.
Aşağıdaki ana hatlar listesi Google ve hizmetleri hakkında temel bilgiler vermektedir:
Google Hesabı, Google tarafından çevrimiçi hizmetlere erişim amacıyla kimlik doğrulama ve yetkilendirme sağlayan bir kullanıcı hesabıdır. Tüm Google ürünlerine Google Arama, YouTube, Google Kitaplar, Google Finans, Google Haritalar ve diğerleri de dahil olmak üzere, bir hesap gerektirir. Google Hesabı, Gmail, Google+, Google Hangouts, Blogger ve diğerleri kullanımını için gereklidir. En önemlisi,günümüzde Androidle çalışan akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların hizmetlerini kullanmak için Google kimlik hesabı gereklidir.
Steven Shih Chen, video paylaşım web sitesi YouTube'un kurucularından ve önceki teknoloji sorumlusu olan Amerikalı bir internet girişimcisidir. AVOS Systems, Inc. şirketini ve video paylaşım uygulaması MixBit'i kurduktan sonra, 2014 yılında Google Ventures'a katıldı.
Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.
YouTube Gaming, YouTube tarafından farkı oyunlar için amaçlanan video oyunu yayıncılığı uygulamasıdır. 26 Ağustos 2015'te şirket, YouTube Gaming'i başlattı. Hizmet Facebook Gaming, Amazon'a ait olan Twitch, Microsoft'a ait Mixer hizmetleri ile rekabet etmeyi amaçlayan video oyun odaklı bir sektör ve videolar ve canlı akış için bir uygulama idi.
YouTube TV, 85'ten fazla televizyon ağından canlı TV, istek üzerine video ve bulut tabanlı DVR sunan bir Amerikan üst düzey internet televizyonu hizmetidir. Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube'a aittir ve kendisi de Alphabet Inc.'in bir yan kuruluşudur. YouTube TV dizisi ABC, CBS, NBC, PBS, Fox, FX, AMC, CNN, Fox News, TBS, Discovery, Comedy Central ve ESPN gibi büyük ABD ağlarını içerir. Smart TV, Android TV, Android Auto, mobil cihaz ve bilgisayarlarda uyumludur.
YouTube Music, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir müzik akışı hizmetidir. Müzik akışına yönelik hizmet için özel bir arayüz sağlar. Ayrıca kullanıcıların türlere, oynatma listelerine ve önerilere göre YouTube'daki şarkılara ve müzik videolarına göz atmasına olanak tanır.
YouTube Kids, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir çocuk video uygulamasıdır. Uygulama, çocuklara yönelik hizmetin bir sürümünü sunar. İçerik seçimleri, ebeveyn denetimi özellikleri ve 13 yaşın altındaki çocuklar için uygunsuz olarak kabul edilen videoların filtrelenmesi özelliklerine sahiptir.
YouTube Premium, YouTube video platformu tarafından sunulan bir abonelik iş modeli hizmetidir. Hizmet, içeriğe reklamsız erişimin yanı sıra, premium YouTube Originals programına erişim, mobil cihazlarda video indirme, arka planda video oynatma ve YouTube Music müzik akışı hizmetine erişim sağlar. Hizmet 100'den fazla ülkede kullanılır ve her ülkede farklı aylık veya yıllık ücretler var.
YouTube Live, 2008 yılında San Francisco ve Tokyo'dan internette canlı yayınlanan bir video olayıydı. 22-23 Kasım 2008'de piyasaya sürüldü. The Black Eyed Peas, rapçi will.i.am, Will It Blend'den Tom Dickson, Michael Buckley, The Happy Tree Friends, Fred Figglehorn, Smosh, Esmée Denters ve şarkıcı Katy Perry gibi çeşitli YouTube ünlüleri tarafından sunuldu. 8 Nisan 2011'de, kanal kapatıldı ve tüm videolar etkin bir şekilde kaldırıldı. Yerine YouTube canlı bölüm sayfası geldi.
YouTube Uygulama Programlama Arayüzü , geliştiricilerin REST ve XML-RPC olmak üzere iki tür özellikler aracılığıyla video istatistiklerine ve YouTube kanalı verilerine erişmesine olanak tanır. Google, YouTube API kaynaklarını "YouTube deneyimini web sayfa, uygulama veya cihaza getirmeğe olanak tanıyan API'ler ve Araçlar olarak tanımlar.
Facebook Gaming, Meta, Inc. tarafından farkı oyunlar için amaçlanan video oyunu yayıncılığı uygulamasıdır. Facebook Gaming 1 Haziran 2018'de resmi olarak Darkness429, Stonemountain64, ThePoolshark ve Alodia Gosiengfiao dahil olmak üzere birkaç gamer ve çevrimiçi yayıncılar ile başladı.
Facebook Graph Search, Facebook'ta geliştirilmekte olan bir anlamsal ağ ve anlamsal arama türüdür. Facebook tarafından Mart 2013'te tanıtıldı. Bir bağlantı listesi yerine kullanıcıların doğal dil sorgularına yanıt vermek için tasarlandı. Grafik Arama özelliği, bir milyardan fazla kullanıcısından elde ettiği büyük verileri ve harici verileri, kullanıcıya özel arama sonuçları sağlayan bir arama motorunda birleştirdi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg başkanlığındaki bir sunumda, Grafik Arama algoritmasının bir kullanıcının arkadaş ağından bilgi bulduğu açıklandı. Microsoft'un Bing arama motoru tarafından ek sonuçlar sağlandı. Temmuz ayında, Facebook'un ABD İngilizcesi sürümünü kullanan tüm kullanıcılara sunuldu. Aralık 2014'ten itibaren daha az görünür hale getirildikten sonra, orijinal Grafik Arama, Haziran 2019'da neredeyse tamamen kullanımdan kaldırıldı.
facebookcorewwwi, .onion üst düzey etki alanını kullanarak Tor protokolü aracılığıyla Facebook'a erişime izin veren bir sitedir. 2015'te 525.000 kişi, Nisan 2016'da aylık 1 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyordu. Ne Twitter, ne de Google, Tor aracılığıyla site işletmiyor. Facebook bu tür erişime izin verdiği için alkışlandı, bu da onu Facebook'u aktif olarak engellemeye çalışan ülkelerde kullanılabilir kıldı.
Facebook Instant Articles, sosyal ağ şirketi Facebook'tan bir özelliktir. İşbirliği yapan haber ve içerik yayıncılarıyla kullanım içindir. Yayıncı, seçtiği makaleler için kullanmayı seçebilir. Bir yayıncı Anlık Makaleler için bir makale seçtiğinde, mobil uygulamasında Facebook'a göz atan kişiler, yayıncının web sitesindekine çok benzer biçimlendirmeyle makalenin tamamını görebilir. İlk partnerler The New York Times, National Geographic, BuzzFeed, NBC, The Atlantic, The Guardian, BBC News, Spiegel ve Bild oldu. Facebook, lansman sırasında Anlık Makalelerin comscore, Google Analytics, Omniture ve birçok yayıncının dahili izleme araçlarıyla uyumlu olacağını duyurdu. Buna ek olarak Facebook, yayıncılara Anlık Makalelerdeki kullanıcı davranışı konusunda kendi zengin analizlerini sunacaktı. Facebook, Anlık Makaleler olarak göstererek yayıncının web sitesindeki makalelerin görünümünü ve hissini korumaya söz verdi, ancak onları daha minimalist ve kullanıcının cihazına daha uygun hale getirdi. Facebook, reklamların Instant Articles içinde görünmesine izin verir. Yayıncılar, reklamları satarlarsa gelirin% 100'ünü elinde tutabilirler ve Facebook, reklamları satarsa standart% 30 kesintisini alır.
Facebook Safety Check, Facebook sosyal ağ şirketi tarafından yönetilen bir özelliktir. 2010 yılında Google tarafından sunulan Google Person Finder ile benzer idi. Bu özellik, doğal veya insan kaynaklı afetler ve terörle ilgili olaylar sırasında etkilenen coğrafi bölgede insanların güvende olup olmadığını hızlı bir şekilde belirlemek için şirket tarafından etkinleştirilir.