İçeriğe atla

YouTube'a erişimin engellenmesi

YouTube, dünya çapında kimi ülkelerde uygulanmakta olan engellemelerle karşı karşıyadır. Bu sitenin engellenmesi, kullanımda "YouTube Erişiminin Engellenmesi" şeklinde yer almaktadır.

YouTube Yayınını Engelleyen Ülkeler

Brezilyalı manken "Daniela Cicarelli"nin seks videoları YouTube'a düşünce ülkenin siteye girişi yasaklanmıştı. 9 Ocak 2007'de başlayan bu yasak bilinmeyen bir tarihte kaldırılmıştır.[]

Aynı şekilde Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çıkan ayaklanmadan sonra sıkıyönetim ilan edilmiştir ve iletişim 2 Mart 2008 tarihinde kesilmiştir.

Çin'de ise vatandaşların pek çok siteye erişimi yasaklamış durumdadır. YouTube da bunların başında yer almaktadır. 17 Ekim 2007 tarihinden beri ülkede YouTube'a erişim yasaktır.

Aynı doğrultuda, İran'da da YouTube'a erişim 3 Aralık 2006 tarihinden beri engellidir. Ülke, neden olarak, içerikteki seks materyalleri ve cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'a yapılan hakaret videolarını göstermektedir.

Fas'ın hâkimiyetindeki Batı Sahra'ya bağımsızlık getirilmesi gerektiğini içeren görüntüler yüzünden ülkede 25 Mayıs 2007 tarihinden beri siteye ulaşım yasaklanmıştır. Şu an ise yasak değildir.

Suudi Arabistan ise YouTube'a erişimi engellememiştir; ancak yaş onaylamasının yapıldığı sayfaya erişimi engellenmiştir. Böylelikle yetişkinlerin izlemesi uygun görülen videolar otomatikman sansürlenmiştir. Aynı doğrultuda, Suriye'de de site engellenmiştir.

Tayland'da başbakan Thaksin Shinawatra hakkında yapılan hakaret videoları yüzünden siteye erişim 8 Mart 2007'den bu yana kapanmıştır. Sonraki yıllarda ise bilinmeyen tarihte engel kalkmıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise şeyh ile dalga geçilmesi sonucu, zaman zaman erişim engellenmektedir.

Pakistan'da da İslam'a hakaret eden videoların yayınlanması nedeniyle erişimi 22 Şubat 2008'de durdurulan site 28 Şubat 2008 tarihinde yeniden kullanıma açılmıştır.

Rusya, 4 Mart 2022'de Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle YouTube'u engellemiştir.

YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi

Sitedeki Atatürk karşıtı içerikler nedeniyle, Türkiye'de ara sıra engelleme görmektedir. Ancak engellemeyi aşmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Türkiye üzerinden Youtube'a erişim 13 Mart 2008 tarihinde Atatürk'e hakaret eden görüntüler nedeniyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla engellendi.

Erişimi yasaklamış ülkeler

Erişimi hâlen engelli ülkeler
Eskiden siteyi engelleyen ancak erişimin yasaklanmasını sonradan kaldıran ülkeler
Yaş kısıtlaması olan ülkeler
Yeni yasak gelen ülkeler

Kaynakça

  1. ^ "В Туркмении заблокировали YouTube и LiveJournal". 5 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">OPEC</span> Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 13 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur. Küresel ham petrol piyasası üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için 2016 yılının sonlarında OPEC+ adlı daha büyük bir grup kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Yarımadası</span> Asyanın güneybatısında yer alan bir yarımada

Arap Yarımadası ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada. Büyük bölümü çöl olan yarımada, içerdiği petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle Orta Doğu'nun jeopolitik açıdan önemli bir bölgesidir. Bölgede nüfusun büyük bölümü Arap ve Müslüman kökenlidir. Ayrıca yarımada, İslam dininin ortaya çıktığı yerdir.

YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun</span> 25 Temmuz 1951 tarih ve 5816 sayılı Türkiye Cumhuriyeti kanunu

Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı şekliyle Atatürk'ü koruma kanunu, 25 Temmuz 1951'de kabul edilmiş bir lèse-majesté kanunudur. Konusu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına karşı işlenecek suçlardır.

2007 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 7 - 29 Temmuz 2007 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Endonezya, Malezya, Vietnam ve Tayland ev sahipliği yapmıştır.

Misket bombası ya da salkım bombası, “bomba içinde bomba” olarak bilinen bir çeşit silahtır. Bomba havada açılır ve içindeki küçük bombalar dağılarak patlar ve bu yüzden de etki alanı çok geniştir.

<span class="mw-page-title-main">YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi</span> Tarih boyunca website erişim engeli listesi

YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından ilki 6 Mart 2007'de, ikincisi ise 17 Ocak 2008'de olmak üzere birkaç kez engellenmiştir. Bu engelleme, Türkiye'de ve dünyada çeşitli yankılar uyandırmıştır. 31 Ekim 2010 tarihinde ise bir telif ajansı Atatürk'e hakaret eden videoların hakkını satın aldı ve sonra siteden kaldırdı. Savcılığın isteğiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı YouTube'a erişim engelini kaldırdı, fakat kısa bir süre sonra yasak tekrar işleme konulmuştur. Servisleri en çok kullanılan internet siteleri arasında yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sansürü</span> İnternette nelere erişilebileceğinin, nelerin yayınlanabileceğinin veya nelerin görüntülenebileceğinin kontrol edilmesi veya engellenmesi

İnternet sansürü, internetteki bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetime verilen addır. İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir. İnternetle ilgili olan birçok şirket internet sansürünün giderilmesi ve İnternet sansürden kaçınma yolları aramakla meşguldürler.

Türkiye'de sansür, hükûmetin siyasi ve toplumsal gerekçelerle geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinde uygulanan yasaklar ve sansür uygulamalarını işaret eden ifade. Günümüzde sansür genellikle Türklüğe hakaret sayılan kanun maddesi ve siyasi aşırılığı ifade eden yazılı veya sözlü beyanları sınırlayan yasalardan kaynaklanmaktadır. Yine Türkiye, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 155. sırada yer almakta ve gazeteciler özelinde "dünyanın en büyük cezaevi" olarak anılmaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler bu ithamın nedenini baskıcı kanunlar, geniş ve muğlak yasal düzenlemeler ve paranoyak yargı olarak açıklamakta ve çözüm olarak terörle mücadele yasasının ve diğer kanun maddelerinin tamamen gözden geçirilmesini önermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katar'daki Yahudilerin tarihi</span>

Katar'daki Yahudilerin tarihi ve bunun hakkındaki bilgiler çok sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arap pasaportu</span>

Suudi Arap pasaportu Uluslararası seyahat için Suudi Arabistan vatandaşlarına verilir. Suud vatandaşlarının GCC üye devletlerine girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Suudi vatandaşları bu ülkelerde işe girmek hakkına da sahiptir. Benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri vatandaşlarının da Suudi Arabistan'a girmesi için vize almasına gerek yoktur. Suudi vatandaşlar Arap Birliği'nin birçok üye devletlerine vizesiz girebilmektedir.

Suudi Arabistan'da insan hakları, Suudi kraliyet ailesinin egemenliği altında İslam dini hukukuna dayalı olması amaçlanan haklardır. Suudi Arabistan hükûmeti ve Suudi hukuk sistemi, dini ve siyasi azınlıklara, eşcinsellere, mürtedlere ve kadınlara yönelik muamelelerinden ötürü eleştirilmektedir. Suudi Arabistan Krallığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne göre Ekim 1997'de Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesini onayladı. Suudi Arabistan'da insan hakları Suudi Arabistan Temel Kanununun 26. maddesinde belirtilmektedir.

2014 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Üçüncü Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin üçüncü aşamasıdır.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

Sputnik, 10 Kasım 2014'te Rusya hükûmeti'nin sahip olduğu Rossiya Segodnya tarafından kurulan Moskova merkezli uluslararası medya kuruluşu. Dünyanın farklı bölgelerinde ofisleri bulunmaktadır. Sputnik, yayınlarını 34 ülkeyi kapsayan 130 şehirde, günde toplam 800 saatin üzerinde internet sitesinden ve radyo istasyonlarından yapar. Radyo yayınlarını FM, dijital DAB/DAB+, HD-Radyo gibi formatlarla yaparken, mobil platformlar ve internet üzerinden haber ve radyo yayıncılığı yapmaktadır.

2018 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Üçüncü Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin üçüncü aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'nin sansürlenmesi</span> çeşitli ülkelerde çeşitli sebeplerle gerçekleşmiş uygulama

Vikipedi'nin sansürlenmesi, aralarında Birleşik Krallık, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İran, İtalya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Tunus ve Türkiye'nin olduğu çeşitli ülkelerde çeşitli sebeplerle gerçekleşmiş bir uygulamadır. Bazı durumlar, aralarında Vikipedi içeriğinin de olduğu genel internet sansürünün örneğidir. Bazıları ise uygunsuz kabul edilen belirli içeriklerin görüntülenmesini engellemeye yönelik önlem olarak gerçekleşmiştir.

2019 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 5 Ocak - 1 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bölgelere göre pornografi yasaları</span>

Pornografik filmlerin üretimi ve dağıtımı çoğu ülkede / bölgede yasal faaliyetlerdir, ancak pornografik filmler belirli bir yaştaki, genellikle 18 yaşın üzerindeki sanatçıları içerdiği sürece yasaldır. Bazı ülkelerde porno filmlere kısıtlama getirilebilir.