İçeriğe atla

Yorgo Boşo

Yorgi Boşo Efendi
Meclis-i Mebûsan
3. Dönem Mebusu
Görev süresi
17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912
Seçim bölgesi1908Serfiçe
Kişisel bilgiler
Doğum 1875
Grebene
Ölüm 1929
Atina

Yorgo veya Yorgi Boşo Efendi (YunancaΓεώργιος Μπούσιος Georgios Busios,[a] d.1875, Grebene - ö.1929, Atina), Osmanlı Rum ve Osmanlıcı Yunan siyasetçi.

Meclis-i Mebûsan Makedonya üyeleri: soldan sağa, Haris Vamvaka Efendi, Dimitri Dingas ve Yorgo Boşo.

1875'te Grebene'de doğdu. On beş yaşında Heybeliada Ticaret Okulu'ndan onur derecesi ile mezun oldu. Osmanlı Meclis-i Mebûsan I. Dönem Manastır Vilayeti Serfiçe Sancağı Mebusluğu yapmıştır. İstanbul Örgütü'nün (Organosis Konstantinupoleos) bir üyesiydi.[1] Meclis-i Mebûsan'da söylediği, "Ben Osmanlı Bankası kadar Osmanlı’yım" sözüyle ünlüdür.[2] İkinci Balkan Savaşı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun Makedonya topraklarının Yunanistan tarafından ilhak edilmesiyle Yunan siyasi sahnesine dahil oldu ve Kozani milletvekili seçildi. Nikolaos Triantafillakos hükûmetinde İçişleri Bakanı oldu.

1929'da Atina'da öldü.

Notlar

  1. ^ Meclis-i Mebûsan Zabıt Ceridelerinde Yorgo Boşo olarak geçer.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Erdem, Nilüfer (Bahar 2013). "Harisiyos Vamvakas'ın Osmanlı Milletvekili Olarak Etkinliği". Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi. 9 (17). ss. 43-56. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  2. ^ Kansu, Aykut (2001). 1908 Devrimi (2. bas.). İstanbul: İletişim Yayınları. s. 331. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Suphi Tanrıöver</span> Türk yazar ve siyasetçi

Hamdullah Suphi Tanrıöver, Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında TBMM'de yaptığı coşkulu konuşmaları nedeniyle "Millî Hatip" ve "Cumhuriyet Hatibi" olarak tanınan bir siyaset adamı ve yazardır. Ayrıca İstiklâl Marşı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk okuyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Celalettin Arif</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Celalettin Arif, İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından olan Celalettin Arif, TBMM'nin kurulması ile birlikte yürütme görevi verilen I. İcra Vekilleri Heyeti ve (ismen) II. İcra Vekilleri Heyeti'nde Adliye Vekilliği ve TBMM 1. Dönemde Erzurum milletvekilliği yapmış hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 1. dönem milletvekilleri listesi</span> 1920 genel seçimleri sonucu (1920–1923)

Birinci Dönem Büyük Millet Meclisi ya da kısaca Birinci Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanmış, 1 Nisan 1923'te yeni seçim kararı alarak 15 Nisan 1923'te son oturumunu yapmıştır. Yeni Türk devletinin kurucu meclisi olarak kabul edilir. Meclisin açılış günü olan 23 Nisan, Türkiye'de millî bayram olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan</span> Osmanlı parlamentosunun alt kanadı

Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Musa Kazım Onar</span>

Musa Kazım Onar, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Bey</span>

Seyyid Bey, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar. Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın 1., 2., 3. Dönem İzmir ve 22 Ekim 1916'da Ayan Âzâsı, II. Dönem İzmir Milletvekili ve V. İcra Vekilleri Heyeti ile 1. TC Hükûmeti'nde Adalet Bakanı olarak görev yapmış, hilafetin kaldırılmasında kilit bir rol oynamıştır.

1920 Osmanlı Meclis-i Mebusanı ya da VI. Meclis-i Mebusan, 12 Ocak - 18 Mart 1920 tarihleri arasında görev yapan son Osmanlı Meclis-i Mebûsanı'dır. 16 Mart 1920'de İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi nedeniyle 18 Mart'ta çalışmalarını sonlandırdı. Bu meclisteki mebusların büyük bölümü 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan Büyük Millet Meclisi'ne katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi</span>

Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi, 1908 Osmanlı genel seçimleri ile Meclis-i Mebûsan'a seçilen mebusların tam listesidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

Mutedil Hürriyetperveran Fırkası, İttihat ve Terakki Partisi'ne karşıt olan mebusların Meclis-i Mebûsan içinde başlattıkları yeni bir siyasal oluşumdur. Bu yeni oluşum, Kasım 1909'da Arap, Rum ve Arnavut mebuslar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Molla Kocataş</span>

Necmeddin Molla Kocataş -, Osmanlı Devleti Adliye Nazırı, TBMM Kastamonu Milletvekili. Halkla İlişkiler uzmanı Betûl Mardin'in dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Paşa</span>

Hasan Fehmi Paşa Osmanlı Devleti'nde valilik, çeşitli nazırlıklar ve adalet kurumlarında görev yapmış bir Osmanlı devlet adamı ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Durlanık</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Tevfik Efendi (Durlanık), Türk din adamı ve siyasetçi.

Tevfik Nazif Arıcan, Türk siyasetçi.

Mehmet Emin Erkut, Türk siyasetçidir.

Mehmet Besim Fazlıoğlu -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Emmanuilidis</span> Yunan siyasetçi

Emmanuil Emmanuilidis Efendi, Osmanlı Rum ve Yunan hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Haris Vamvaka Efendi</span> Osmanlı Rum politikacı ve avukat

Haris Vamvaka Efendi, Osmanlı Rum ve Yunan hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Dingas</span> Yunan siyasetçi

Dimitri Dinga Efendi veya Dimkos, Osmanlı Rum ve Yunan hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Anagnostu</span> Yunan siyasetçi

Gregoryos Anagnostu veya Grigorios Efendi Osmanlı Rum ve Türksever bir Yunan hukukçu ve siyasetçi.