İçeriğe atla

Yorgi Yorgiadis Efendi

Yorgi Yorgiadis Efendi
6. Sisam beyi
Görev süresi
1873-1873
Yerine geldiğiPavlaki Musurus Bey
Yerine gelenKostaki Adosidi Paşa
18. Sisam beyi
Görev süresi
Ağustos 1907 - Ocak 1908
Yerine geldiğiKostaki Karatodori Bey
Yerine gelenİsfakyalı Kopasis Efendi
Kişisel bilgiler
Doğum 1866
Ürgüp, Osmanlı Devleti
Bitirdiği okul Fener Rum Erkek Lisesi
Atina Üniversitesi

Yorgi Yorgiadis Efendi (YunancaΓεώργιος Γεωργιάδης Georgios Georgiadis), 1907-1908 arasında kısa süreliğine Osmanlı tarafından Sisam Beyi olarak atanmış kişidir.

Yorgi Yorgiadis Efendi, Ürgüp'ün yerlisi olan Kapadokyalı Rum bir ailenin oğluydu.[1] Bey olarak atandıktan sonra Sisam'a geldi ve bir iç savaşın patlak vermek üzere olduğunu fark etti. Kendi halkıyla savaşmamak adına Padişah II. Abdülhamid'e istifasını sundu. Giderken Sisam Meclisine: "Sisamlı yurttaşlarımız, Osmanlı hükümetinin hukuksuz emirlerini uygulamak istemediğim için gidiyorum. Umarım yerime İsfakyalı Kopasis Efendi gelmez" dedi. Ancak tam da istemediği şey oldu.

Kaynakça

  1. ^ To Ethnikon Iōakeimeion Parthenagōgeion Kōnstantinoupoleōs, 1882-1988. Hidryma Meletōn Chersonēsou tou Haimou. 1989. s. 112. Γεωργιάδης Γεώργιος ο Προκοπιεύς: Γεννήθηκε το 1866 στο Προκόπι (Ουργκιούπ) της Νίγδης. Ήταν απόφοιτος της ΜΓΣ και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Ζωγράφειο καθώς επίσης και στη ΜΓΣ για 17 συνεχή ... 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yorgi</span>

Yorgi Hristiyanlık'ta ve İslam'da velî olarak kabûl edilen bir Hristiyan'dır. İslâmi kaynaklarda ismi Cürcis, Circis ya da Cercis olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Sisam Emâreti</span> 1832-1913 yıllarında Sisam Adasında var olan, Osmanlı Devletine bağlı beylik

Sisam Beyliği veya Sisam Emâreti, Osmanlı Devleti'ne bağlı beylik.

George Kodinos ya da Codinus, Pseudo-Kodinos olarak da bilinir, Bizans sarayında, 14. yüzyılın tanınmış yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Karatodori Bey</span> Sisam beyi

Kostaki Karatodori Bey Osmanlı Rumların Karatodori ailesinden gelen bir devlet adamı. 1906'dan 1907'ye kadar Sisam Beyi olarak görev yaptı. II. Mahmud'un saray hekimi İstefanaki Karatodori'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Yağcılar, Urla</span>

Yağcılar, İzmir ilinin Urla ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yorgaki Kurtoğlu Paşa</span>

Yorgaki Kurtoğlu Efendi, Osmanlı Rumu yasal, siyasi ve sosyal aktivisti ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde vali idi.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Boşo</span> Yunan siyasetçi

Yorgo veya Yorgi Boşo Efendi, Osmanlı Rum ve Osmanlıcı Yunan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Koço Drizi Efendi</span> Yunan siyasetçi

Koço Drizi Efendi, yirminci yüzyılın Yunan politikacısıdır.-

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Anagnostu</span> Yunan siyasetçi

Gregoryos Anagnostu veya Grigorios Efendi Osmanlı Rum ve Türksever bir Yunan hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Vayanis Efendi</span> Sisam beyi

Kostaki Vayanis Efendi, 7 Mart 1899 ve 1900 yılları arasında Sisam beyiydi. İstefanaki Musurus Paşa'nın yerine geçti ve 16 Ağustos 1900'de Mişel Gregoriyadis Bey de onun yerine geçti.

<span class="mw-page-title-main">İsfakyalı Kopasis Efendi</span> Sisam beyi

İsfakyalı Kopasis Efendi, Rum arkeolog ve 1908-1912 yılları arasında Türk yanlısı Sisam beyi.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Corce Beroviç</span> Sisam beyi

Corce Beroviç veya Beroviç Paşa, Osmanlı'da Girit Valisi ve Sisam Beyi olarak görev yapmış Hristiyan devlet adamıydı.

Corc veya Yorgi İskerlet Karaca, Fenerli Rumlar'dan gelen Karaca ailesi'nin bir üyesidir.

Çürükçüoğlu Nikolaki Efendi, Osmanlı avukat, sosyal aktivist ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Avram Vapuridi Efendi</span> Osmanlı İmparatorluğunda Devlet Adamı, Yazar, Bilim Adamı ve Tarihçi

Avraam Efendi olarak da bilinen Avraam Vaporidi Efendi, seçkin bir Osmanlı Rum yazar, bilim insanı ve tarihçiydi. Aynı zamanda son dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun üst düzey bir devlet adamıydı ve aynı zamanda üst düzey bir Devlet memuru olarak görev yaptı ve İmparatorluk Eğitim Bakanlığı Mahkemesi'nde Matbaalar Müfettişi idi.

Yorgi Kilimanoğlu Efendi veya Yorgakis Klimanoğlu Yunan kökenli bir Türk, Küçük Asya Savunması üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Rokka Camii</span>

Rokka Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camiydi. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmekte olup Narda'daki sekiz camiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Ali Sultan Tekkesi</span>

Seyyid Ali Sultan Tekkesi veya Kızıl Deli Tekkesi, Rusa Tekkesi ve Rusa Manastırı olarak da bilinir, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine bağlı Rusa köyünde bulunan bir Bektaşî tekkesidir. Tekke, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup dervişlerin, özellikle de Bektaşi tarikatına mensup olanların toplanma yeridir. Bugün restore edilmiş ve zaman zaman yerel topluluk için faaliyete geçmiştir. Balkanlar'ın korunmuş en eski tekkelerinden biri ve Bektaşilik için çok önemli bir merkez olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poşpoş Tekkesi</span> Gümülcinedeki bir tekke

Poşpoş Tekkesi, Poşpoş Baba Tekkesi, Postuboş Baba Tekkesi veya Postinpûş Baba Tekkesi, Yunanistan'ın kuzeyinde, Gümülcine kentinde Nea Mosynopolis yakınlarında on dördüncü yüzyılda inşa edilmiş bir Alevi tekkesidir. Günümüzde harap durumdaki Yunus Bey Camii'nin yakınında bulunmaktadır ve 1989 yılında yıktırılmıştır.