Yonathan Netanyahu
Yonathan Netanyahu (İbranice: יוֹנָתָן נְתַנְיָהוּ; 13 Mart 1946 - 4 Temmuz 1976), İsrailli asker. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kardeşidir. İsrail Savunma Kuvvetlerine bağlı Sayeret Matkal'ın kumandanlığını yapmıştır.
Yonathan Netanyahu (İbranice: יוֹנָתָן נְתַנְיָהוּ; 13 Mart 1946 - 4 Temmuz 1976), İsrailli asker. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kardeşidir. İsrail Savunma Kuvvetlerine bağlı Sayeret Matkal'ın kumandanlığını yapmıştır.
Knesset İsrail devletinin yasama organıdır. Knesset kelimesi İbranice "meclis" anlamına gelir.
Ehud Olmert, İsrail'in 12. başbakanıdır.
Tziporah Malkah "Tzipi" Livni, eski Mossad ajanı, İsrail'in eski Dışişleri Bakanı ve eski Adalet Bakanı. Hatnuah Partisinin lideri.
Ehud Barak, İsrailli asker ve siyasetçi, İsrail eski başbakanı, İsrail İşçi Partisi'nin eski lideri, eski Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. 12 Şubat 1942'de Mishmar Hasharon kibbutzunda Ehud Brog ismiyle doğdu. Mayıs 1999'dan Mart 2001'e kadar İsrail'in 10. başbakanlığını yaptı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (İSK; İbranice: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל
Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice:
Entebbe Operasyonu, 3 ve 4 Temmuz 1976 günü, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı militanların, Tel Aviv-Paris seferini yapmakta olan "Air France Flight 139" sefer sayılı Air France uçağını, Uganda'nın Entebbe Uluslararası Havalimanı'na indirmeleri ve İsrail'in beklenmedik bir operasyonla 1 saat içinde tüm militanları ölü olarak ele geçirmesi ile sonuçlanan askerî operasyondur. Operasyon sonucu üç rehine öldü, beş İsrail askeri ise yaralandı. Dördüncü bir rehine ise Uganda Ordusu'na ait askerler tarafından yakınlardaki bir hastanede öldürüldü. Operasyonda ölen tek İsrail askeri, operasyonun yöneten komutan, sonradan İsrail başbakanı olan Benjamin Netanyahu'nun ağabeyi Yonatan Netanyahu'dur.
Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail’in, Türkiye’nin İsrail’i tanıdığı Mart 1949 tarihinden sonra kurdukları ikili ilişkilerdir.
Avigdor Levi Liberman, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri eski bakan.
Wye Nehri Memorandumu, İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında Oslo II Anlaşması'nı uygulamak amacıyla ABD aracılığıyla Maryland'in doğu kıyılarındaki Wye Nehri civarında yapılan memorandum. Bill Clinton'ın evsahipliğini yaptığı dokuz gün süren bir zirve sonucunda İsrail ve FKÖ arasındaki bu memorandum Washington, DC'deki Beyaz Saray'da 23 Ekim 1998'de imzalanmıştır. Genel anlamda memorandum, Oslo II Antlaşması'nın yerine getirilmesiyle ilgili taraflara düşen karşılıklı sorumluluklara açıklık getirmekteydi. Daha detaylı olarak, Oslo II Antlaşması'nda belirtilen İsrail askerlerinin geri çekilmesi ile ilgili aşamaların ne zaman uygulanacağı ve çekilmenin miktarına değinilmekteydi.
Likud, İsrail'in ana sağ siyasi partisidir.
2015 İsrail yasama seçimi, 2 Aralık 2014'te İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Koalisyon Hükûmeti içindeki muhalif isimlerden Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Maliye Bakanı Yair Lapid'i görevden alıp, İsrail Parlamentosu Knesset'i mümkün olan en kısa sürede feshedeceğini açıkladı. Olaylar sonrasında normal şartlarda Kasım 2017'de yapılması gereken seçim erkene alınmış ve 17 Mart 2015 erken seçim tarihi olarak belirlenmiştir. Yair Lapid'in görevden alınmasıyla beraber bazı bakanlar da görevlerinden istifa ettiler.
Naftali Benet, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri ve 13 Haziran 2021'den 30 Haziran 2022'ye kadar İsrail başbakanı. 2013-2019 yıllarında Diaspora İşleri Bakanı ve 2019-2020 yıllarındaysa Savunma Bakanı olarak görev yapan Benet, 2012-2018 yılları arasında Yahudi Yurdu partisine liderlik etmiştir ve Yeni Sağ partisine 2018'den beri başkanlık etmektedir.
Yaakov Litzman İsrailli politikacı ve bakan.
34. İsrail hükûmeti 2015 İsrail parlamento seçimleri sonrası kurulan mevcut İsrail hükûmeti. Başbakan Benjamin Netanyahu'nun önderliğinde kurulan koalisyonda Likud, Yahadut HaTora HaMeuhedet, Shas, Kulanu ve HaBayit HaYehudi olmak üzere 5 parti yer almıştır.
2011 İsrail sosyal adalet protestoları olarak bilinen İsrail'de sosyal adalet talebi ile İsrail halkı tarafından 34. İsrail hükûmeti ve mevcut başbakan Benjamin Netanyahu karşıtı gerçekleştirilen protesto gösterilerinde göstericiler "direniş hareketi" adını verdiği gösterilere gerekçe olarak eğitim, sağlık ve ekonomi de azalma ve dağılımında artan adaletsizliği, konut fiyatı artışlarını gerekçe göstermiş yine "sosyal adalet" talep etmiştir.
Azerbaycan-İsrail ilişkileri, Azerbaycan ve İsrail arasındaki politik, ekonomik ve diğer devletlerarası ilişkiler.
35. İsrail hükûmeti İsrail devletini yönetmek üzere, 17 Mayıs 2020 tarihinde Knesset'te güven oyu almak ve her bir hükûmet üyesinin yemin etmesi sureti ile görevde bulunan hükûmet.
İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.
İsrail-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke arasındaki ilişkiler 20. yüzyılın sonlarında gerildi, ancak 2008'den beri Doğu Akdeniz'in en güçlüleri arasında yer aldılar. İsrail ve Yunanistan birbirlerini askeri, istihbari, ekonomi ve kültürel açıdan güçlü işbirlikçiler olarak görüyor. Her iki ülke de 2015 yılına kadar hem İsrail hem de Kıbrıs'tan petrol ve gaz çıkarılmasına atıfta bulunan ve Yunanistan üzerinden bir boru hattıyla Avrupa ana karasına teslim edilecek olan Enerji Üçgeni'nin bir parçasıdır. Gazze filosu saldırısının ardından İsrail'in Türkiye ile ilişkilerindeki bozulma, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkıda bulunmuştur.