İçeriğe atla

Yolsuzlukla mücadele görevlisi (Almanya)

Yolsuzlukla mücadele görevlisi, federal yönetimde yolsuzlukla mücadele için, Batı Almanya içişleri bakanlığının 1998'deki hizmet yerinin görevine ve büyüklüğüne bağlı olarak, yolsuzluğu önlemek için çıkan idari yönergeye göre yolsuzlukla mücadele etmesi gereken görevlidir.

Tarihi

Kuruluş sebebi 20 yıl önce açıklanan ve kısmen dikkat çeken, kamu yönetimindeki yolsuzluk olaylarının yükselen sayısı ve basın yayın organlarına verilen rüşvetlerdir. 1996 senesinde Alman İller Meclisi , Alman şehirleri kurultayı, kamu yönetimindeki şirketler ve kamu şirketleri, yolsuzluğu önleme tedbirlerinin düzelmesi için merkezi bir yolsuzlukla mücadele derneği kurulmasını önerdiler. Bunun sonucunda 1998 yılında dernek hizmete girdi.

Tanım ve adlandırmalar

Yolsuzlukla mücadele eden görevliler için bir tanımlama yönergelerde bulunmuyor ancak görevlerin tasvirinden yolsuzlukla mücadele eden görevliler terimi çıkarılır. Bir yolsuzlukla mücadele görevlisi, kamu yönetiminin idari yönetimiyle ve elemanlarıyla ilgilenen şahıstır. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin farklı eyaletlerinde vatandaşlar için mevcut ya da tahmin edilen yolsuzlukla ilgili olarak ve de resmi yola uymaksızın. Yolsuzlukla mücadele görevlisi resmi olarak çağrılmalıdır ve bu çağrı kendisinin sorumluluk alanında duyurulmalıdır.

Görevler, yetkiler ve yükümlükleri

  • Çalışan memurlar ya da vatandaşlar için, resmi yol kullanmaksızın, danışılan kişi olmak
  • Resmi hizmet yeri başkanlığının danışması
  • Çalışanların aydınlatılması
  • Eğitimde ortak çalışma
  • Yolsuzluk iddialarının incelenmesi ve değerlendirilmesi
  • Mağdur kişilerin kişisel haklarına dikkat edilmesi suretiyle, mesleki ve cezai yaptırımlar hakkında kamunun bilgilendirilmesinde ortak çalışma
  • Hizmet veriminde danışma görevleri:
  • İç soruşturmalara yönelik öneriler
  • Yolsuzluğun gizlenmesine karşı tedbirler
  • Adli kovuşturma mercilerine ihbar etme
  • Halkla ilişkilere yönelik görüşmeler
  • Yolsuzlukla mücadele görevlinin yetki alanını RL Bund KorrPräv in Nr. 5 Abs. 2 paragraflı Federal Alman Kanunu‘nda açıklanmıştır:
  • Bilgi alma hakkı, özellikle yolsuzluk şüphesi durumunda;
  •  Hukuki yetki hakkı olmaması
  •  Yolsuzluk yüzünden hukuki davalarda ön soruşturma ya da inceleme başkanı olarak etkin olma hakkı olmaması.
  • Görevlerin algılanmasında emir bağımsızlığı
  • Resmi hizmet başkanlığında doğrudan doğruya rapor sunma hakkı
  • Çalışanların ortaya çıkan kişisel ilişkileri hakkında susma hakkı

Kaynakça

  • Bartsch, J., Paltzow, K., Trautner, W.E., Der Antikorruptionsbeauftragte. Handbuch für die öffentliche Verwaltung, Grundwerk ab 2001 ff., Neuwied, Kriftel
  • Bundesministerium des Innern, Texte zur Korruptionsprävention, Berlin 2006 (zu bestellen unter www.publikationen@bundesregierung.de, ArtNr. BMI 05311)
  • Nagel, Hans-Georg, Antikorruptionsbeauftragte in der öffentlichen Verwaltung. Aufgabenwahrnehmung durch Interne Revision/Rechnungsprüfungsämter, In: Zeitschrift Interne Revision, 45. Jahrgang, Nr. 4, August 2010, S. 178 - 184

Dış bağlantılar

  •  Bundesministerium des Innern, Richtlinie der Bundesregierung zur Korruptionsprävention in der Bundesverwaltung, neue Fassung vom 30. Juli 2004 (im folg. RL Bund KorrPräv); http://www.www.bmi.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/ThemenOED_VerwaltungKorruption_SponsoringRichtlinie_zur_Korruptionspraevention_in_der_Bundesverwaltung.pdf?__blob=publicationFile
  •  vgl. Hans-Georg Nagel, Der Antikorruptionsbeauftragte in der öffentlichen Verwaltung. In: Neues Verwaltungsmanagement, Grundwerk 2007, hrsg. von Christina Schaefer und Jens Fischer, ISSN 1432-3141, Berlin 2009, F 2.7, S. 3. Im folg. zitiert: H.-G. Nagel, NVM, F 2.7
  •  vgl. H.-G. Nagel, NVM, F2.7, S. 4
  •  Empfehlungen zur Korruptionsprävention in der Bundesverwaltung zu Nr.5 RL Bund KorrPräv, S. 7; s.http://www.bmi.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Themen/OED_Verwaltung/Korruption_Sponsoring/empfehlungen_zur_richtline_korruptionspraevention_de.html

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm</span> yaşamsal fonksiyonların kalıcı olarak durması

Ölüm, bir organizmayı ayakta tutan tüm biyolojik işlevlerin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesidir. Beyni olan organizmalar için ölüm, beyinsapı da dahil olmak üzere tüm beynin işlevinin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesi olarak da tanımlanabilir ve beyin ölümü bazen ölümün yasal tanımı olarak kullanılır. Eski bir organizmanın kalıntıları normalde ölümden kısa bir süre sonra çürümeye başlar. Ölüm, önünde sonunda tüm organizmalarda meydana gelen kaçınılmaz bir süreçtir. Turritopsis dohrnii gibi bazı organizmalar biyolojik olarak ölümsüzdür. Ancak yine de yaşlanma dışında başka nedenlerle de ölebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku'nda göç ve iltica</span>

Doğu Blok'undan göç ve iltica Soğuk Savaş döneminin en çok tartışma yaratan konularından birisiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Doğu Bloku'na bağlı ülkelerde göç ve göçmenlik konusunda kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamalar Sovyetler Birliği ile onun Orta ve Doğu Avrupa'daki tüm uydu devletlerinde uygulamaya konuldu. Oysa yasal yollardan yapılmakta olan göçler ve yer değiştirmeler, savaş sebebiyle parçalanan aileleri birleştirmenin ya da terk etmek zorunda kaldıkları topraklarına dönme arzusunda olan etnik azınlıkların yegane umuduydu.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Mütevekkilî Krallığı</span> 1918 ve 1970 yılları arasında Arap Yarımadasında var olmuş bir krallık

Yemen Mütevekkilî Krallığı, ilk dönem adıyla Yemen Zeydi Emirliği veya bilindik isimleriyle Yemen Krallığı ve Kuzey Yemen, kısaca ise Yemen ; İmam Yahya önderliğindeki Zeydîlerce Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'den çekilmesinden sonra 1918 yılında kurulan ve 1970'e dek varlığını sürdürmüş devlet. Orta Doğu'da yer alan Yemen Krallığı 195,000 km2 yüzölçümüne sahipti. Kuzeyinde Suudi Arabistan, güneyinde İngiliz hamiliğinde Güney Yemen yer alıyordu. Krallığın başkenti 1918'den 1948'e kadar günümüzde Yemen'in başkenti olan San'a, 1948'den 1962'ye kadar Taiz, para birimi ise Yemen riyaliydi.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 testi</span> COVID-19a karşı geliştirilen bir PCR testi

Solunum koronavirüsü hastalığı 2019 (COVID-19) ve ilişkili SARS-CoV-2 virüsü için laboratuvar testi, virüsün varlığını ve enfeksiyona yanıt olarak üretilen antikorları tespit eder.

Rusya'da insan hakları, uluslararası kuruluşlar ve bağımsız yerel medya kuruluşları tarafından rutin olarak eleştirildi. En sık atıfta bulunulan ihlallerden bazıları şunlardır: Gözaltında ölümler, güvenlik güçleri ve gardiyanlar tarafından yaygın ve sistematik işkence kullanımı, taciz ritüelleri, Rus Ordusu'nda yaygın çocuk hakları ihlalleri, etnik azınlıklara karşı şiddet ve ayrımcılık, ve gazetecilerin öldürülmesi.

Yolsuzluk, Yunanistan'da bir sorundur. Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2012'de Yunanistan'daki mali krizde yolsuzluğun önemli bir rol oynadığını belirtti. 2012 yılındaki bir tahmine göre, vergi kaçakçılığı Yunan politikacılar tarafından "ulusal bir spor" olarak tanımlandı - yılda 30 milyar avroluk vergi tahsil edilemiyor. 2016 yılındaki bir tahmin, yılda 11 milyar € ile 16 milyar € arasında bir miktarın tahsil edilemediğini belirtti. Diğer önemli tutarlar KDV dolandırıcılığı ve kaçakçılık nedeniyle tahsil edilememiştir. 2016 yılında OECD, Yunanistan ve Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı'nın (NACAP) uygulanması için Yunan makamlarının teknik olarak güçlendirilmesi yoluyla Yunanistan'da bütünlüğü artırmak ve yolsuzluğu azaltmak için bir proje başlattı.