Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.
Bir dizi ulusal hükûmet ve iki uluslararası kuruluş, terörist olarak tanımladıkları örgütlerin listelerini oluşturmuştur. Aşağıdaki tanımlanmış terörist örgütleri listesi, mevcut ve eski ulusal hükûmetler ve hükûmetler arası kuruluşlar tarafından terörist olarak tanımlanan örgütleri listeler. Bu tür tanımlamaların genellikle örgütlerin faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Terörist olarak tanımlanan birçok örgüt, terörizmi amaçlarına ulaşmak için askeri bir taktik olarak kullanmayı reddetmiştir ve terörizmin yasal tanımı konusunda uluslararası bir fikir birliği yoktur. Bazı örgütlerin birden fazla kanadı veya bileşeni vardır ve bunlardan biri veya birkaçı terörist olarak tanımlanırken diğerleri değildir.
Aleksey Anatolyeviç Navalni, Rus avukat, aktivist ve siyasetçi. 2009 yılından itibaren Rusya'da ve Rus ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı olarak ünlenmiştir. Navalni, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır. Putin doğrudan Navalni'dan ismiyle bahsetmekten kaçınmaktadır. Navalni, Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi üyesi, İlerleme Partisi'nin lideri ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) kurucusudur. 2020'de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
1949 sonrası Çin'de yolsuzluk; Çin'deki iktidar partisi olan Çin Komünist Partisi (ÇKP)'nin örgütsel yapısından oluşan sorunlarla ilişkilidir. Bu fenomen, Çin Komünist Partisi'nin politikaları, kuruluşları, normları ve Mao sonrası dönemde Deng Şiaoping tarafından başlatılan ekonomik liberalleşme reformlarının oluşturduğu ortam değişikliğine uyum gösterme başarısızlığı gibi unsurlar içerir. Eski Doğu Bloku ülkeleri ya da Orta Asya gibi ekonomik reformların uygulandığı diğer sosyalist ekonomilerde olduğu gibi, Çin de reformların uygulanmasının ardından artan seviyede yolsuzluğa maruz kalmıştır.
Siyasi yolsuzluk (Kleptokrasi), devlet yetkililerinin ya da bağlantılarındaki kişilerin gayrimeşru olarak özel kazanç için güçlerini kullanmasıdır. Bir makam sahibi tarafından yapılan yasa dışı bir eylemin resmî görevleriyle doğrudan ilgili olması veya yasal olmasına karşın ticari ilişkilerde makamın gücünü kullanmak da siyasi yolsuzluğa örnek teşkil eder.
Azerbaycan, Avrupa Konseyi Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO) ve OECD'nin Yolsuzlukla Mücadele Ağı üyesidir. Yolsuzlukla mücadele önlemleri izleme mekanizmaları tarafından düzenli olarak değerlendirilmektedir. GRECO, Azerbaycan Hükûmeti tarafından gerçekleştirilen yolsuzlukla mücadele politikaları ve önlemlerine rağmen, yolsuzluğun Azerbaycan'daki sorunlu alanlardan biri olarak adlandırıldığını belirtti. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2017 Yolsuzluk Algısı Endeksi, ülkeyi 122 ülke arasında 122. sırada gösteriyor.
Türkiye'de yolsuzluk, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımını etkileyen bir konudur. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2016 Yolsuzluk Algısı Endeksi ülkeyi 176 ülkeden 75'inci sıraya koyarken, 2017 endeksi Türkiye'yi 87'nci sıraya geriletti. Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2018 Yolsuzluk Algısı Endeksi kapsamında ankete katılan 180 ülkeden 78'inci sırada yer aldı. Bu durum Tunus (73.), Bulgaristan (77.) ve Çin (87.) ile karşılaştırılabilir.
Özbekistan'da yolsuzluk ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Yolsuzluğu önlemek için yürürlükte olan yasalar vardır, ancak bu yasaların uygulanma oranı çok zayıftır. Yolsuzluk yetkililerinin düşük kovuşturma oranları Özbekistan'da ki yaygın yolsuzluğa katkıda bulunan bir başka faktördür. Yargı sistemi, sınırlı kaynaklar ve yolsuzluk nedeniyle ciddi işlevsel açıklarla karşı karşıyadır.
2021 Rusya protestoları, tutuklanan muhalefet lideri Aleksey Navalni'yi ve Palace for Putin filmini desteklemek için 23 Ocak 2021'de başlayan 21 Nisan 2021'de sona eren protesto.
A Palace for Putin: The Story of the Biggest Bribe veya kısaca Putin İçin Saray, Rusya merkezli kâr amacı gütmeyen Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) hazırladığı, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in yolsuzluk iddialarını ayrıntılarıyla anlatan 2021 Rus belgesel filmidir.
Geleceğin Rusyası, Rusya'da kayıtlı olmayan bir liberal demokrat bir siyasi partidir. Parti ilk olarak 15 Aralık 2012 tarihinde Leonid Volkov tarafından kurulmuş olup 19 Mayıs 2018 tarihinde Aleksey Navalni tarafından yeniden kurulmuştur.
Rusya'da insan hakları, uluslararası kuruluşlar ve bağımsız yerel medya kuruluşları tarafından rutin olarak eleştirildi. En sık atıfta bulunulan ihlallerden bazıları şunlardır: Gözaltında ölümler, güvenlik güçleri ve gardiyanlar tarafından yaygın ve sistematik işkence kullanımı, taciz ritüelleri, Rus Ordusu'nda yaygın çocuk hakları ihlalleri, etnik azınlıklara karşı şiddet ve ayrımcılık, ve gazetecilerin öldürülmesi.
Yolsuzluk, Rusya'da ekonomi, iş, kamu yönetimi, kolluk kuvvetleri, sağlık hizmetleri ve eğitim de dahil olmak üzere yaşamın çeşitli yönlerini etkileyen önemli bir sorun olarak algılanıyor. Yolsuzluk olgusu, kamu yönetiminin tarihsel modelinde güçlü bir şekilde yerleşiktir ve ülkedeki hukukun üstünlüğünün genel zayıflığına atfedilir. Rusya, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde en düşük puan alan Avrupa ülkesi oldu; 180 ülke arasında 136. sırada.
Yolsuzluk, Yunanistan'da bir sorundur. Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2012'de Yunanistan'daki mali krizde yolsuzluğun önemli bir rol oynadığını belirtti. 2012 yılındaki bir tahmine göre, vergi kaçakçılığı Yunan politikacılar tarafından "ulusal bir spor" olarak tanımlandı - yılda 30 milyar avroluk vergi tahsil edilemiyor. 2016 yılındaki bir tahmin, yılda 11 milyar € ile 16 milyar € arasında bir miktarın tahsil edilemediğini belirtti. Diğer önemli tutarlar KDV dolandırıcılığı ve kaçakçılık nedeniyle tahsil edilememiştir. 2016 yılında OECD, Yunanistan ve Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı'nın (NACAP) uygulanması için Yunan makamlarının teknik olarak güçlendirilmesi yoluyla Yunanistan'da bütünlüğü artırmak ve yolsuzluğu azaltmak için bir proje başlattı.
Lyubov Eduardovna Sobol Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi (2012–2013) üyesidir. Alexei Navalny'nin YouTube kanalı "Navalny Live" ın yapımcısıdır. Sobol, 2021'de kapanana kadar Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın avukatıydı.
Sławomir Ryszard Nowak Polonyalı bir politikacı ve Ukrayna'da bir devlet memuru. 25 Eylül 2005'te Sejm'e seçildi ve Civic Platform listesinden aday olarak 25 Gdańsk bölgesinde 9.061 oy aldı.
2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi, 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında Rusya'da yapılan başkanlık seçimleridir. Görevdeki başkan Vladimir Putin, Sovyet sonrası Rusya'da bir başkanlık seçiminde en yüksek oy oranı olan %87 ile zafer kazandı ve yaygın olarak kesin sonuç olarak görülen seçimde beşinci dönemini kazandı. Putin'in 7 Mayıs 2024 tarihinde göreve başlaması planlanmaktadır.
"Putin'in Sarayı", Rusya'nın Krasnodar Krayı'na bağlı Gelencik kentinde bulunan bir saray kompleksidir.
Litvanya'da yolsuzluk, Litvanya'da yolsuzluğun önlenmesini ve varlığını ifade eder.
Zelyonka saldırısı, bir kurbanın vücuduna bir triarilmetan antiseptik boya olan parlak yeşil çözeltiyi atmak olarak tanımlanan bir protesto, provokasyon veya şiddetli saldırı biçimidir. Potansiyel görme kaybı tehlikesinin yanı sıra, hızlı bir şekilde çıkarılması çok zordur; tamamen doğal yollarla çıkarılması bir haftayı bulabilir. 2010'larda Rusya ve Ukrayna'da hükûmet yanlısı aktivistler tarafından hükûmet karşıtı siyasi ve diğer şahsiyetlere karşı zelyonka saldırıları yaygınlaştı.