İçeriğe atla

Yoldaş süvariler

Issos Savaşı'nı gösteren İskender Mozaiği, House of the Faun, Pompeii

Yoldaşlar (Yunanca: ἑταῖροι [heˈtairoi̯], hetairoi) veya Yoldaş Süvariler, Makedon kralı II. Philip zamanında Makedon ordusunun seçkin süvarileriydiİskender, en büyük prestijlerini Büyük İskender döneminde elde etmişlerdir ve Avrupa'da kullanılan ilk ya da ilkler arasındaki baskın süvarileri sayılmışlardır.[1] Seçilmiş Yoldaşlar veya Hetairoi, kralın seçkin korumasını (Somatophylakes) oluşturmuştur.

Etimoloji

Askerî birliğin adı, kralın yakınında bulunan Yunan Hetairoi'den türemiştir. Hetairoi (Yoldaşlar); Makedon aristokrasisinin üyelerinin veya Makedon naibinin güvenini ve dostluğunu seven, herhangi bir kökenden gelen kişilerden oluşabilirdi. Kralı ve yoldaşlarını birbirine bağlayan kutsal ilişkiyle ilgili bir festival olan Hetairideia[2] kutlanmış ve hatta Atinalı ünlü oyun yazarı Euripides bile kral Archelaus'un hetairosu olarak onurlandırılmıştır.[3] Kraliyet dostları (Philoi) veya kralın Yoldaşları (basilikoi hetairoi), Makedon aristokrasisi arasında kral tarafından ömür boyu adlandırılmıştır.

Birlik

Teçhizat

Büyük İskender'in ordusunun ağır bir süvarisi; muhtemelen bir Teselyalı, ancak Yoldaş süvarileri hemen hemen aynı olurdu (ikincisinin pelerininin şekli daha yuvarlaktı). Bir göğüs zırhı (muhtemelen bir linothorax) ve bir Boeotian miğferi takıyor ve kınlı bir xiphos düz uçlu kılıç kuşanmış. İskender Lahdi.

Yoldaş süvariler, en iyi atlara binecek ve mevcut en iyi silahları alacaktı. İskender'in zamanında, her biri bir xyston (uzun saplı mızrak) taşımaktaydı ve bronz bir kas zırhı veya linothorax omuz koruyucuları ile Boeotian miğferleri giymekteydi; ancak kalkanları yoktu.[4] Xyston'un kaybolması veya kırılması durumunda yakın dövüş için bir kopis (kıvrımlı kesen kılıç) veya xiphos (kesme ve saplama kılıcı) da taşınmaktaydı.

Organizasyon

Yoldaş süvariler; kralın Hetairoilarından oluşmaktaydı. Bu Hetairoilar, çoğunlukla zırh ve at satın alıp muhafaza edebilen üst sınıf vatandaşlardı. Yoldaş Süvariler; II. Philip ve İskender döneminde, ilai adı verilen 8 bölgesel bölük halinde örgütlenmiştir. Her bir ile, 200 ile 300 arasında atlı askerden oluşmaktaydı.[5][6] İlk başta Büyük İskender yönetimindeki Philotas adlı tek bir lider tarafından yönetilmekteydiler; ancak Philotas'ın idamından sonra liderlik iki adam, Kara Cleitus ve Hephaestion, arasında bölünmüştür.[7][8] Arrian; bunun nedeninin İskender'in, "kimsenin, hatta yakın arkadaşının bile ilgi odağı olmasını istememesi" olduğunu iddia etmektedir.[9] Susa'da takviye aldıktan sonra, İskender her bölükte iki birlik kurmuştur.[10] Bu birlikler; liderlerinin veya toplandıkları bölgenin adıyla anılırdı. Royal Ile, bizzat İskender tarafından komuta edilmekteydi ve büyüklüğü diğer birliklerin asker sayısının iki katı kadardı, s. 400.[6] Bu süvari bölükleri; bazen iki, üç veya dört kişilik gruplar halinde birleşerek bir hipparch tarafından komuta edilen hipparchy'leri oluştururdu, ancak tüm Yoldaş kuvveti genellikle İskender tarafından komuta edilirdi.[6]

İskender'in Balkan seferlerinde; yukarı Makedonya'dan, orta Makedonya düzlüklerinden ve Amfipolis'ten gelen Yoldaşlardan bahsedilmektedir.[11][12] Granicus'taki ilerleme sırasında; Makedonyalı Sokrates'in (filozofla karıştırılmamalıdır) komutasındaki bir bölük, Bolbe Gölü'ndeki Apollonia'dan selamlanmıştır.[12] İssos Savaşı sırasında Arrian, Anthemus'un (modern Galatista) adını verir;[11] bir başkası, tanımlanamayan Leuge ülkesinden de (muhtemelen Pieria) bahsetmiştir.[13]

Theopompus; muhtemelen MÖ 4. yüzyılın ortalarında Yoldaşları, "artık 800'den fazla olmayan" ve "bazıları Makedonya'dan, bazıları Teselya'dan ve diğerleri de Yunanistan'ın geri kalanından" toplanmış olarak tanımlamıştır.[14] MÖ 338'de İskender'in Yoldaş Süvarilerinin 2600 civarında olduğu söylenmektedir.[15] İskender'in güçleri Hindistan'a doğru sefere çıkarken, barbarlar Yoldaş Süvarilerinde artan bir rol oynamıştır ve Opis'teki Makedon isyanının kısmen bundan kaynaklanmış olabileceği söylenmektedir.[16][16] Bir seferinde; tamamen doğu güçlerinden oluşan dört tane, Makedonlarla doğuluların karışımlarından oluşan bir tane hipparchy bulunmaktaydı.[16]

Taktikler ve kullanım

Makedon Yoldaş süvari "ile", kama düzeninde

Yoldaşlar; muhtemelen tarihteki ilk baskın süvarilerinden biriydi ve eski kaynaklarda bu tür bir kullanım çok az anlatılsa bile, toplu piyadelere karşı saldırılar yapabilirdi.[] Birçok çağdaş süvari; ağır zırhlı olsalar bile, genellikle ciritlerle donatılır ve yakın dövüşten kaçınırdı.[] Bu bakımdan yoldaşlar; kargı ve mızraklarla silahlanmış ve aynı zamanda yakın muharebeye giren eski İran ağır süvarilerine benzemekteydi.

Savaşlarda, çekiç ve örs taktiğinin bir parçası oluşturulurdu: Yoldaş süvarileri; örs görevi gören Makedon falanks-merkezli piyade birlikleriyle ile beraber çekiç olarak kullanılırdı. Falanks düşmanı yerinde sabitlerken, Yoldaş süvariler düşmana yandan veya arkadan saldırırdı.[]

Savaşlarda Büyük İskender; Yoldaş süvarilerinin kraliyet bölüğünün başında, genellikle bir kama düzeninde, bizzat liderlik yapardı. Meydan savaşlarında; Yoldaşlar genellikle Makedon ordusunun sağ kanadında, falanksın sağ kanadını koruyan ve kalkan taşıyan muhafızların yani hypaspist'lerin yanında savaşırdı. Diğer süvari birlikleri, savaş sırasında Makedon hattının kanatlarını korurdu. Asya'daki savaşlarının çoğunda, İskender'in komutasındaki Yoldaşların rolü belirleyici olmuştur.[]

Miras

Helenistik krallıklar

Büyük İskender'in Yoldaşları

Diadochoi'nin (İskenderiye ardıl devletleri) Yoldaş süvarileri daha da ağır kuşanmaktaydı. Selevkos Yoldaşlarının; MÖ 190'daki Magnesia Muharebesi'ndeki kısmen at zırhı, bacak ve kol koruması da içerebilen teçhizatlara sahip katafraktlardan daha hafif, ancak bunun dışında farklı olmayan teçhizat giydikleri belirlenmiştir. Ptolemaik Yoldaşlar ve Antigonid Yoldaşlar; Phillip ve İskender'in Yoldaşlarından farklı olarak büyük bir yuvarlak aspis süvari kalkanıyla donatılmıştır.

'Yoldaşlar', Selevkoslar tarafından orijinal anlamında kullanılmayan bir unvandır. Farklı ve çeşitli derecelerde "Kralın Dostları" ile değiştirilmiştir. Buna rağmen, 'Yoldaşlar' unvanı bir alay unvanı olarak tutulmuştur. Ancak Helenistik dünyanın tamamında Yoldaşlar unvanına sahip tek bir alay veya birlik vardı; Antigonidler ve Ptolemaiosların seçkin süvari alayları için farklı isimleri bulunmaktaydı.

Doğu Roma İmparatorluğu

Hetaireia veya Hetaeria, Bizans İmparatorluğu dönemindeki bir muhafız birliğidir. Adı, antik Makedon Yoldaş süvarilerini yansıtan "Topluluk" anlamına gelmektedir. İmparatorluk Hetaireia'sı, başlıca yabancılardan oluşmaktaydı. 9. ve 12. yüzyıllar arasında tagmata ile birlikte Bizans imparatorluk muhafızlarının bir parçası olarak görev yapmışlardır.

Ayrıca bakınız

  • Hetaireia
  • Pezhetairos
  • Sarissophoroi
  • Somatophylakes

Kaynakça

  1. ^ Carnage and Culture: Landmark Battles in the Rise to Western Power (İngilizce). Knopf Doubleday Publishing Group. 18 Aralık 2007. ISBN 978-0-307-42518-8. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  2. ^ Winthrop Lindsay Adams. Alexander the Great: legacy of a conqueror. p 8. 0-321-08617-1. (2004)
  3. ^ John V. A. Fine. The ancient Greeks: a critical history. p 612. 0-674-03314-0. (1983)
  4. ^ Lonsdale 40
  5. ^ Fuller 49
  6. ^ a b c Lansdale 41
  7. ^ "How suspicion and intrigue eroded Alexander's empire". National Geographic (İngilizce). 27 Eylül 2018. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  8. ^ A History of Greece: From the Earliest Period to the Close of the Generation Contemporary with Alexander the Great (İngilizce). John Murray. 1907. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  9. ^ Sage 185
  10. ^ Arrian, Alexander's Anabasis, III.16
  11. ^ a b Hammond 414
  12. ^ a b Hammond 416
  13. ^ Hammond 415
  14. ^ Sage 173–174
  15. ^ Sage 174
  16. ^ a b c Lansdale 56

Atıfta bulunulan eserler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskender</span> MÖ 336–323 yılları arasındaki Makedonya kralı

İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Falanks</span>

Falanks, genellikle mızrak ve benzeri silahlar kullanan askerlerin birbirinden ayrılmadan art arda saflar halinde savaşmasını esas kabul eden bir savaş düzenidir. İlk uygulamaları Arkaik Yunanistan'da Hoplites adı verilen ağır piyadelerin savaş düzeni olarak ortaya çıkmıştır. Falanks düzeninden önce savaşlar, düzensiz gruplar arasında bire bir çatışmalar şeklinde yürütülmektedir. Falanks düzeni, kütlesel bir vuruş gücüyle son derece etkili bir savaş düzeni olarak ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ'da savaş</span> Antik Çağ Savaşları

Antik çağlarda savaş yazılı tarihin başlangıcından antik dönemin sonuna kadar geçen dönemdeki savaş tarzıdır. Avrupa'da Eski Çağ'ın sonu genellikle Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla (476) eş tutulur. Çin'de de aynı şekilde beşinci yüzyılın sonu sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Filip</span> Makendonyalı hükümdar

II. Filip, antik Yunan Makedonya Kralı. Rahip Isokrates tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu. MÖ 359-336 arasında Makedon krallığını üstlendi. Tahta geçer geçmez ilk iş olarak ülkesini askeri, siyasi ve ekonomik anlamda güçlü bir konuma getirdi, profesyonel ordu kurdu, mancınıklar geliştirdi. Sonraları Bisalt topraklarının madenlerini ele geçirdi. Pydina ve Potidai'yi ele geçirdi. Olympias ile evlenerek nüfuzunu güçlendirdi.

Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan, Antik Dünya'da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. Dönem, Klasik Grek Dönemini izlemiştir ve Helenistik Dönem'in ardından, Klasik Grek egemenliğindeki bölge Roma Cumhuriyeti hakimiyetine geçmiştir. Bu dönemde dahi Klasik Grek kültürü hâlen Roma hakimiyetine sızmıştır. Öyle ki Latincenin yanı sıra Grekçe konuşulmaya ve yazılmaya devam edildi. Helenistik Dönem bazen, Klasik Grek Uygarlığı'nın gerileme ve çöküş dönemi olarak görülmektedir. Bir başka açıdan da Klasik Grek Uygarlığı ile Roma Uygarlığı arasında bir geçiş dönemi olarak görülür. Dönemin başlangıcı çoğu kez Büyük İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 olarak alınır. Dönemin sonu ise Yunanistan Yarımadası'nın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 146 olarak kabul edilir. Bazı tarihçiler ise Büyük İskender'in imparatorluğu'ndan kalan son devlet olan Ptolemaios Hanedanlığı'nın Aktium Savaşı'nda yenilgiye uğrayıp yıkıldığı tarih olan MÖ 31-30 tarihini Dönem'in sonu olarak kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (antik krallık)</span> Krallık

Makedonya Krallığı veya Makedonya İmparatorluğu, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır.Ayrıca Helenistik Dönem Yunanistan'ının baskın devletiydi. Krallık başlangıçta Argead hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Ardından Antipatrid ve Antigonif hanedanları tarafından yönetildiler. Antik Makedonlar'ın evi olarak Yunan yarımadasının kuzeydoğusunda ön krallıklardandı. Batıda Epir,kuzeyde Paenoia (devlet) ile, doğuda Trakya ile güneyde ise Teselya ile sınırlarını paylaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Seleukos</span>

I. Seleukos Nikatōr Büyük İskender'in Makedon kumandanı. İskender'in ölümünden sonra başlayan Diadoki Savaşları'nda Seleukos, Seleukos hanedanını ve Seleukos İmparatorluğu'nu kurmuştur. Krallığı İskender'den sonra kurulan devletler arasında Roma yayılmasına karşı en uzun süre direnen ülkelerden biridir. Mısır'daki Ptolemaios Krallığı Seleukosların çöküşünden sonra 34 yıl daha dayanabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Lahdi</span>

İskender Lahdi, MÖ 4. yüzyıla ait, Sidon Kralı Abdalonymos'a ait olduğu düşünülen kral lahiti. Uzun cephesinde Makedonya Kralı Büyük İskender'in Perslerle yaptığı savaşlara ilişkin rölyefler bulunduğu için "İskender Lahdi" adıyla tanımlanmıştır. Osman Hamdi Bey tarafından 1887 yılında Sayda'daki kral mezarlarında yapılan arkeolojik kazılarda bulunmuştur. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde bulunan en önemli eser olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Granikos Muharebesi</span> muharebe

Granikos Nehri Muharebesi, MÖ Mayıs 334’de Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında yapılan üç büyük savaştan ilkidir. Truva yakınlarındaki Kuzeybatı Asya'da savaşan İskender, burada Rodos Memnon liderliğindeki Yunan paralı askerleri ve büyük bir Makedon ordusu ile Küçük Asya'nın (Anadolu’nun) Pers güçlerini mağlup etti. Savaş, Granicus Nehri vadisinde, muhtemelen Gümüşçay ve Çeşmealtı köylerinin batısında bir noktada gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Sur Kuşatması</span>

Sur Kuşatması, MÖ 332 yılında İskender komutasında 7 ay sürdürülen ve günümüzde Lübnan sınırları içerisinde kalan Sur şehrinin fethedilmesi ile sonuçlanan askeri operasyondur. Kuşatmaya dair bilgiler antik yazarlar Flavius Arrianus, Quintus Curtius, Diodoros ve Plutarhos tarafından kaleme alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Makedon ordusu</span> Antik dünyanın ordularından

Antik Makedon ordusu, antik dünyanın en büyük askeri güçleri arasında yer alan, Makedon Kralı II. Filip tarafından yaratılmış ve Büyük İskender ile yükseliş dönemini yaşamış, Antik Makedonya Krallığı'na bağlı ordu.

Atropates, önce III. Darius'a daha sonra Büyük İskender'e hizmet etmiş, sonunda kendi adını taşıyan bağımsız bir krallık ve hanedan kurmuş olan bir Fars asilzade idi. Diodorus (18.4) ona 'Atrapes' olarak atıfta bulunurken, Quintus Curtius (8.3.17) yanlışlıkla onu 'Arsaces' olarak anmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hydaspes Muharebesi</span> Büyük İskenderin Hindistan Seferinde Pencap kralı Porusla Jhelum nehrinin kıyısında yaptığı Makedon zaferiyle biten savaş

Hydaspes Muharebesi, İskender ile Kral Porus arasında MÖ 326 yılında yapıldı. Hint alt kıtasının Pencap bölgesinde, Jhelum Nehri'nin kıyısında gerçekleşti. Muharebe; bir Yunan zaferiyle ve Porus'un teslim olmasıyla sonuçlandı. Pencap'ın geniş bölgeleri İskenderiye İmparatorluğu'na dahil oldu ve mağlup edilmiş, tahttan indirilen Porus, İskender tarafından ikincil bir yönetici olarak görevine tekrar getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Hippika gymnasia</span> Kaya Ailesi (Elazığ-palu)

Hippika gymnasia, Roma İmparatorluğu süvarileri tarafından hem becerilerini geliştirmek hem de uzmanlıklarını sergilemek için gerçekleştirilen ritüel turnuvalardı. Bu turnuvalar kalelerin dışında bulunan geçit töreni alanlarında yapılırlardı. Turnuvalar ; süvarilerin manevra yapmalarını, cirit ve mızrak gibi silahları kullanmalarını içeriyorlardı. Biniciler ve binekleri, klasik mitolojiden görüntülerle süslenmiş, özellikle teşhir amacıyla yapılmış son derece ayrıntılı zırhlar ve miğferler giyiyorlardı. Bu tür turnuvalar; binicilerin becerilerini geliştirmek, birlik ruhu oluşturmaya yardımcı olmak, ileri gelenleri ve fethedilen halkları etkilemek gibi çeşitli amaçlara hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">IV. Aleksandros</span>

IV. Aleksander Büyük İskender'in Roksane'den olan oğlu. İskender ardıllarının hakimiyet mücadelesi sırasında annesi ile birlikte Makedonya'da öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Olimpias</span> İskenderin annesi

Olympias, Epir Kralı I. Neoptolemus'un en büyük kızı, Epir Kralı I. Aleksander'in kız kardeşi, Makedonya Kralı II. Filip'in dördüncü karısı ve İskender'in annesidir. İskender'in hayatında son derece etkili oldu ve İskender'in fetihleri sırasında Makedonya'nın fiili lideri olarak tanındı. Oğlunun ölümünden sonra, İskender'in oğlu IV. Aleksander adına savaştı ve Adea Eurydice'i başarıyla mağlup etti. Sonunda Cassander tarafından mağlup edildikten sonra, orduları onu idam etmeyi reddetti ve sonunda onun hayatını sona erdirmek için Olympias'ın daha önce öldürdüğü insanların aile üyelerini çağırmak zorunda kaldı. MS 1. yüzyıl biyografi yazarı Plutarhos'a göre, o, Dionysos'un şehvet düşkünü yılana tapan kültünün dindar bir üyesiydi ve onun yatağında yılanlarla yattığını öne sürer.

<span class="mw-page-title-main">Pers Geçidi Muharebesi</span> Kraliyet yolu boyunca Persepolis yakınlarındaki Pers kapısı olarak bilinen küçük bir dağ geçidinde Büyük İskender ile Ariobarzanes arasındaki savaş

Pers Geçidi Muharebesi, Pers satrapı Ariobarzanes tarafından komuta edilen bir Pers kuvveti ile İskender tarafından yönetilen istilacı Korint Birliği arasında askeri bir çatışmadır. MÖ 330 kışında, Ariobarzanes, Persepolis yakınlarındaki Pers Kapıları'nda sayıca üstün olan Pers kuvvetlerinin son direnişine önderlik etti ve Makedon ordusunu bir ay boyunca geride tuttu. İskender sonunda, yakalanan savaş esirlerinden veya yerel bir çobandan Perslerin arkasına giden bir yol buldu, Persleri yendi ve Persepolis'i ele geçirdi.

Kleitos, Kral Bardylis'in oğlu ve Bardylis II'nin babası olan bir İlirya hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stateira (Büyük İskender'in karısı)</span>

Stateira, Stateira ve Pers Kralı III. Darius'un kızıydı. Babasının İssos Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra Stateira ve kız kardeşleri Makedonyalı İskender'in esiri oldu. Onlara iyi davranıldı ve MÖ 324'teki Susa düğünlerinde İskender'in ikinci eşi oldu. Aynı törende İskender, Darius'un selefinin kızı olan kuzeni Parysatis ile de evlendi. İskender'in MÖ 323'teki ölümünden sonra Stateira, İskender'in diğer karısı Roxana tarafından öldürüldü.

Parysatis, Pers Kralı III. Artaserhas'in en küçük kızıydı.w M.Ö. 324 yılında Susa düğünlerinde Büyük İskender ile evlendi. MÖ 323'te İskender'in ilk karısı Roxana tarafından öldürülmüş olabilir.