İçeriğe atla

Yolda Bir Adam Gidiyordu

Yolda Bir Adam Gidiyordu
გზაზე ერთი კაცი მიდიოდა "gzaze erti k’atsi midioda"
YazarOtar Çiladze
ÇevirmenFahrettin Çiloğlu
ÜlkeGürcistan
DilGürcüce
TürlerRoman, Büyülü gerçekçilik
Yayım1973 (özgün)
2015 (Türkçe)
YayımcıAylak Adam Yayınları
Sayfa443

Yolda Bir Adam Gidiyordu (Gürcüce გზაზე ერთი კაცი მიდიოდა "gzaze erti k’atsi midioda"), Gürcü yazar ve şair Otar Çiladze’nin romanı. Yazarın başta gelen romanlarından biridir. Roman, 1973’te yılında ilk kez Gürcüce basıldı. 2015’te Gürcüce aslından çevrilerek Türkçe yayımlandı.

Yolda Bir Adam Gidiyordu efsanevi bir Yunan anlatısını trajik bir aşk hikâyesiyle birleştiren epik bir romandır. 20. yüzyılda Gürcü edebiyatının en önemli yazarlarından olan Otar Çiladze, Altın Post'un peşindeki İason'un Kolheti ülkesine gelip Medea'yı kaçırmasını, alegorik bir biçimde Gürcistan'ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte ele alıyor. Gürcistan'daki gündelik hayatı Gılgamış Destanındaki bakış açısıyla yorumlarken, kahramanların arayışlarının, takıntılarının ve kuşkularının bedelini ödeyen kadın ve çocukları ustalıkla betimliyor.

Yolda Bir Adam Gidiyordu büyülü gerçekçilik olarak adlandırılan edebiyat akımı kapsamında değerlendirilen bir romandır.

Konusu

Kral Aeëtes, Bartolomeo di Giovanni

Romanın konusu, antik çağda, Vani’nin bir kıyı şehri olduğu, ilk Yunan'ın Kolheti topraklarına ayak basıp mahcubiyetle sığınacak yer talebinde bulunduğu bir zamanda geçiyor. Yolda Bir Adam Gidiyordu "Deniz de tam o gün, bir süre tereddüt ettikten sonra, cesaretini toplayıp çekilme yönünde ilk adımını attı. Asıl olan ilk adımdı, gerisi nasıl olsa kendiliğinden gelirdi. Zaten denizi artık kim tutabilirdi?! Yediden yetmişe bütün Vani halkı urganla denizi beline bağlasa bile, deniz gene de çekip giderdi. Çünkü hiçbir güç doğanın iradesine karşı koyamazdı. Er ya da geç bu böyle olacaktı. Deniz mutlaka bir gün cesaretini toplayacak ve bu hain emelini gerçekleştirecekti" cümleleriyle başlıyor. Romanda gerçek tarihsel kişiliklerin yanı sıra, uydurulmuş kahramanlar da vardır.

Roman “Aietes”, “Uheiro” ve “Parnaoz” olmak üzere üç bölümden oluşur.

Roman kişileri

Romanın ilk bölümünde asıl olarak mitolojik-tarihsel kişiler yer alır. Yazar Absyrtos’nun adını Aprision, Halkiope’nin adını da Karisa olarak değiştirmiş; Medea, Aietes, Phriksos, İason ve Minos'u ise olduğu gibi korumuştur. Burada Argonotların hiçbirinin adı geçmez. Romanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise, asıl olarak kurgulanmış adlar yer alır. Parnaoz’un Girit Adasında karşılaştığı Dedalus, İkarus ve Aietes’in devrilmesinden sonra Kolheti Krallığı’nın başına gecen Kral Okacado kurgu isimlerdendir.

Mitolojik kişiler

  • Aietes – Antik Kolheti kralı. Medea, Karisa ve Absyrtos’un babası.
  • Medea – Kolheti kralı Aietes’in kızı. Altın Post’un kaçırılmasında İason’a yardım ediyor.
  • Absyrtos - Gürcüce romanda adı Aprasion olarak adı değiştirilmiş. Kolheti kralı Aietes’in oğlu.
  • Halkiope – Romanda adı Karisa olarak değiştirilmiş. Kolheti kralı Aietes’in kızı. Yunan kralının oğlu olan Phriksos ile evleniyor.
  • İasonYunan mitolojisi kahramanı. Argonotların lideri. Altın Post'u kaçıran kişi.
  • Minos – Yunan mitolojisine göre Girit kralı. Romana göre Kolheti kralın Aietes'in devrilmesini planlıyor ve Okacado’nun tahta çıkmasının önünü açıyor.

Kurgulanmış kişiler

  • Parnaoz – Romanın ikinci ve üçüncü bölümün baş kişisi. Yazar çocukluğundan ölümüne değin Parnaoz’un yaşamını anlatmaktadır.
  • Uheiro – Parnaoz’un babası. Ünlü eski bir savaşçı. Savaşta bir bacağını kaybediyor ve yatağa bağımlı hale geliyor.
  • İno – Parnaoz’un trajik aşkı. Karagözlü Malalo’nun yedi kızının en küçüğü.
  • Popina – Parnaoz’un kız kardeşi. Uşakları Pilamone tarafından genç yaşta hamile bırakılıyor.
  • Pörtlek – Popina ile Pilamone’nin evlilik dışı oğlu. Kıskanç ve kötü biri olarak karakterize edilmiştir.
  • Karagözlü Malalo – Babilli orospu. Yedi kız çocuğu doğuran Malalo, hepsini genel evinde çalıştırmaktadır. Karagözlü Malalo’nun bir de Babil’den getirdiği papağanı vardır.
  • Baha – Vani şehrindeki en ünlü meyhaneci. Küçük kızını Pörtlek ile evlendirir. Baha ölünce bütün varlığı Pörtlek’e kalır.
  • Okacado – Kral Aietes’in halefi. Aietes’in devrilmesinden sonra tahta çıkar. Krallığı asıl idare eden ise, annesi Tsutsa’dır.
  • Tina – Parnaoz’un karısı. Çocukluğundan itibaren Parnaoz’a karşılıksız aşk duyar. Parnaoz Girit’ten dönünce onunla evlenir. Doğurduğu çocuğa Uheiro adını verir.
  • Kaluka – Uheiro’nun hizmetçisi. Şubu’nun karısı. Popina Kaluka’nın oğlu Pilamone’den hamile kalır.
  • Boçia – Vani şehrindeki en yaşlı adam. Boçia ve karısı Potola iyice yaşlanıncaya kadar sürekli çocuk sahibi olurlar.
  • Ziara – Uheiro’nun evinin yakınında yaşayan yetim kız. Daha sonra Pörtlek’in karısı olur.
  • Bedia – Vani şehrindeki balıkçı. Denizin Vani’den çekilmekte olduğunu fark eder, ama halka açıklamaktan kaçınır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Minotor</span> boğa-insan karışımı mitolojik yaratık

Minotor, Yunan mitolojisinde yarı insan-yarı boğa yaratık. Yunanca "Minos’un Boğası" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Burçlar</span> Zodyak üzerinde yer alan on iki takımyıldıza verilen ortak ad

Astrolojide burçlar, ekliptiğin iki yanında, aşağı yukarı 10 derece genişliğinde, içinde Güneş'in ve gezegenlerin döndüğü zodyak kuşağı ile belirlenir. Ekliptik, dünyadan bakan birinin gözüktüğü şekliyle Yeryüzünün Güneş çevresinde bir yılda çizdiği görünür yörüngesinden başka bir şey değildir; diğer bir deyişle yer-merkezli sistemin bir verisidir

<span class="mw-page-title-main">Aries (takımyıldız)</span>

Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Minos</span>

Minos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Europa'nın oğlu ve sertliği ile adalete saygısıyla ünlü Girit monarşisinin efsane kralıdır. Adından ötürü bu monarşiye Minoyen denmiştir. "Mutluluk" demek olan Minos adı, Firavun ya da Ceasar gibi, belki de sadece hanedan unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theseus</span>

Theseus, Atina'nın efsanevi kralı. Annesinin Ethra, babasının Egeus veya Poseidon olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Nakşa</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Nakşa Yunanistan'a bağlı Ege adası. Tavşan Adaları'ndan (Kiklatlar). Antik Kikladik kültürün merkezi.

<span class="mw-page-title-main">İason</span> Mitolojik karakter

İason, Yunan mitolojisinde Altın Post’u ele geçirmek için Argo isimli, elli kürekli bir gemiyle Yunan anakarasından denize açılarak Karadeniz’in doğu ucundaki Kolkhis ülkesine doğru zorlu bir yolculuğa çıkan elli kahramanın (Argonaut’lar) önderidir. Altın Post’un öyküsü ile Argonaut’ların serüvenlerini muhtelif mit yazarları anlatır. Bunların önde gelenleri Bibliotheka isimli kitabıyla Apollodoros, Argonautika isimli kitabıyla da Rodoslu Apollonius’tur.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Argonautika</span>

Argonautica Rodoslu Apollonios tarafından MÖ 3. yüzyılda yazılmış epik bir Yunan şiiridir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Post</span>

Altın Post ya da Altın Pösteki, Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır. İason ve Altın Post hikâyesi Koç takım yıldızıyla ilişkilendirilir. Phrixus ve kız kardeşi Helle, Boeotya Kralı Athamas'ın çocuklarıdır. Karısı Nephele öldükten sonra üvey anneleri Ino çocuklara tahammül edemez ve tuzak kurarak tarlalara zararlı maddeler döktürüp ürünlerin zarar görmesini sağlar. Kral bu beladan nasıl kurtulacağını sordurmak için danışmanlarını Delfi'ye kutsal rahiplere gönderir. Kraliçe danışmanlara rüşvet vererek çocukların kurban edilmesi yanıtını krala vermelerini sağlar. Kral Athamas çocuklarını kurban etme konusunda tereddüte düşer fakat rahip danışmanlar kurban konusunda ısrar ederler. Çocuklarını kurban etmek üzere yakınlardaki dağa götürür, bu arada olup biteni cennetten seyreden öz anneleri Nephele tanrılardan çocuklarını korumak için altın postlu bir koç kurban (Aries) yollamalarını diler.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis</span> Antik Çağdaki bir krallık ve tarihsel bölge

Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Romanos</span> 959-963 yıllarındaki Bizans imparatoru

II. Romanos, 959-963 yılları arasında tahta kalan Bizans imparatoru.

<i>Medea</i> (film, 1969)

Medea, 1969 İtalya, Fransa ve Batı Almanya ortak yapımı fantastik dramatik filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

Otar Çiladze, Gürcü şair ve yazardır. Stalin sonrası dönemde Gürcü edebiyatının canlanmasında belirleyici rol oynadı. Romanlarında Sümer ve Yunan mitolojilerinden büyük ölçüde yararlandı. Efsanevi bir Yunan anlatısını trajik bir aşk hikâyesiyle birleştiren Yolda Bir Adam Gidiyordu adlı epik romanı Türkçeye çevrilmiştir.

Halkiope, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı. Güneş soylu olduğu için gözleri açık renkli ve parlaktır. Annesi bir Okeanid ve aynı zamanda bilgelik tanrıçası olan Kraliçe Eidyia'dır. Kolhisli Büyü Tanrıçası Kirke'nin yeğeni, mitolojinin en ünlü karakterlerinden Midia ve Aigialeus'un (Absyrtos) kardeşidir. Eşi Bulut Tanrıçası Nephele'nin oğlu Phriksos'tur.

Vani, Gürcistan’ın batı kesiminde, İmereti bölgesinin merkezindeki Kutaisi kentinin 41 km güneybatısında, Rioni nehrinin bir kolu olan Sulori'nin kıyısında konumlanmış bir kasabadır. Kasaba, Vani Sit Alanına ev sahipliği yapmaktadır. Aynı adı taşıyan ilçenin merkezidir. Nüfusu tah. 3.744 (2014). Eski Kolheti Krallığı'nın merkezi olduğu tahmin edilir. Vani kasabasında, eski Kolhis'ten kalma eşsiz parçalarının sergilendiği, 1985 yılında kurulmuş ilginç bir arkeoloji müzesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pelias</span> Yunan mitolojisinde bir kral

Pelias, Yunan mitolojisinde, Teselya'nın Magnesia yöresindeki Iolkos kentinin kralıydı. Üvey kardeşi Aeson'un oğlu İason'un krallıkta hak iddia etmesini önlemek için öleceği beklentisiyle onu tehlikelerle dolu bir deniz yolculuğuna sürükleyen kişidir. Bu deniz yolculuğunun öyküsünü Rodoslu Apollonios, Argonautika isimli kitabında anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Friksos</span>

Phriksos, Yunan mitolojisinde ünlü Altın Post söylencesini başlatan kahraman olarak tanınır.