İçeriğe atla

Yoldaş (gazete)

Yoldaş
YayımcıMirza Fetali Ahundov
Baş editörMehmed Emin Resulzade
Kuruluş tarihi1907
Siyasi görüşüBolşevizm
DilAzerice
Son yayım tarihiEylül 1907
Genel merkezAzerbaycan Bakü, Azerbaycan

Yoldaş, Azerbaycan'da Bolşevik Himmet grubunun yayınladığı siyasi gazete.[1] Ağustos 1907'de yayınlanmaya başladı.[2]

Gazetenin ilk yayımcısı Mirza Fetali Ahundov, editörü ise Mehmed Emin Resulzade'dir. Dönenim diğer gazeteleri ile işbirliği içerisinde yayınlarını sürdürdüler. Molla Nasreddin dergisi, Kafkasya'daki ulusal çatışmaları sona erdirmek, ulusal barış ve sükuneti sağlamak için Bakü'de yayınlamaya başlayan "Yoldaş" gazetesinin yayınlanmasını onayladı.[3] 1907'de yayınlanan dergisi 35. sayısında Celil Memmedkuluzade "Yoldaş" makalesi yayınlandı ve gazetenin okunması çağrısı yaptı. Hükûmet, Eylül 1907'de "kötü niyetli yayınları" nedeniyle gazeteyi kapattı.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cəlil Məmmədquluzadə Ensiklopediyası. Bakı, 2008. s. 295-296.
  2. ^ "YOLDAŞ QƏZETİNİ 100-İLLİK YUBİLEYİ MÜNASİBƏTİLƏ TƏBRİK EDİRİK!" (Azerice). Derbend.ru. 6 Aralık 2017. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  3. ^ ""Molla Nəsrəddin" jurnalı və dövri mətbuata münasibət məsələsi" (Azerice). Anl.az. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  4. ^ "Jalil Mammadguluzadeh ENCYCLOPEDIA" (Azerice). Calilbook. 10 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

Akşam, günlük ulusal Türkçe gazete. Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.

İrâde-i Milliye İtilaf Devletleri’nin işgallerine karşı 1919'da Anadolu’da başlayan Kurtuluş Hareketi'nin ilk yayın organı olarak Sivas'ta çıkarılan gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

Yeni İstanbul, 1949 yılından itibaren İstanbul’da aynı adla farklı dönemlerde yayınlanan Türkçe gazete.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Gaspıralı</span> Kırım Tatar siyasetçi

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), Kırım Tatarı fikir adamı, eğitimci ve yazar-yayıncı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu'nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Türkçü aydındır. Soyadı, Kırım'daki Gaspra şehrinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

<i>The Independent</i> İngiliz günlük online gazete

The Independent, 1986 yılında İngiltere'de günlük gazete olarak yayın hayatına başlayan bir İngiliz internet gazetesi.

<i>Tanin</i> 1908-1947 arasında İstanbulda yayımlanan İttihatçı bir gazete

Tanin, II. Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'da yayınlanan İttihatçı bir gazete.

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

Volkan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir.

Egemen Qazaqstan,, Kazakistan'da Kazakça diliyle yayınlanan bir devlet gazetesidir. İlk kez 19 Aralık 1919'da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

Himmet, Azerice dilinde yayın yapan ilk gayriresmî gazete. Dönemin sosyal demokrat kuruluşu olan Himmet'in yayın organıydı.

Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Faik Numanzade</span> Ahıska Türkü asıllı Azeri gazeteci, yazar ve siyasetçi

Ömer Faik Numanzade Ahıska Türkü asıllı Azeri yazar, gazeteci, öğretmen ve siyasetçi. Gayret Matbaası'nın sahibi ve Molla Nasreddin hiciv dergisinin kurucularından biri.