İçeriğe atla

Yolcu otobüsü

Yolcu otobüsü, daha uzun mesafeli yollarda kullanılan bir otobüs türüdür. Bu tür otobüsler, uzun mesafeli ulaşımın yaygın bir yoludur. Yolcu otobüsleri araç içi tuvalet, televizyon, internet, baş üstü bagaj alanı ve yemek masası içerebilir.[1]

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Otobüsleri</span> İBB tarafından kurulmuş bir şirket

İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 2005 Mart ayında, TDİ'ye bağlı Şehirhatları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne devredilmiştir. İDO günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metrobüs</span> toplu taşıma sistemi

Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toplu ulaşım</span> Halkın kullanımı için ortak ulaşım hizmeti

Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dolmuş</span> Ulaşım Aracı

Dolmuş, kişisel taşımacılık ile geleneksel otobüs taşımacılığı arasında bir noktaya düşen, genellikle otobüslerdeki gibi belli bir güzergâhı olan, fakat otobüslerin aksine yolcu indirip bindirmek için en fazla birkaç durağı olan ve otobüslere kıyasla daha hızlı bir ulaşım sunan ve kalkış-varış vakitleri belirli olmayan bir ulaşım aracıdır. Dolmuşlar, standart 4 koltuklu arabalardan minibüslere kadar çeşitli boylarda olabilir. Rusya'daki adı "marşrutka"dır (маршрутка). "Güzergâhlı taksi" anlamına gelen "marşrutnoye taksi"nin kısaltılmış hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ulaşım</span> İstanbulda kamu taşımacılığı şirketi

İstanbul Ulaşım A.Ş. ya da önceki adıyla İstanbul Otobüs AŞ, toplu taşımacılık hava taksi, servis, otobüs hizmetleri ve taksiler için çağrı merkezi desteği veren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iştirak şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

Türkkar, Bursa / Kestel yeni sanayi bölgesindeki, kendisine ait 7.500 m²’lik alana yayılmış tesislerinde faaliyet gösteren, sektörde yaklaşık 30 yıllık bir deneyime sahip bir Türk firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz Intouro</span>

Mercedes-Benz Intouro, Travego ve Tourismo'ya göre daha az bagaj alanına sahip olan şehirlerarası otobüstür. Mercedes-Benz Türk'ün Hoşdere Fabrikası'nda Eylül 2013 itibarıyla üretimi yapılmakta olup genellikle yurtdışına ihraç edilmektedir. İhraç edildiği ülkelerin başında Fransa gelmektedir ve burada okul otobüsü olarak ve kısa mesafeli yolcu taşımacılığında kullanılmaktadır. Standart yükseklikte, çeşitli boylarda 7 farklı modeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okul otobüsü sarısı</span>

Okul otobüsü sarısı, 1939'da Kuzey Amerika'daki okul otobüsleri için özel olarak formüle edilmiş bir renktir. Renk resmi olarak Kanada'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Okul Otobüsü Parlak Sarısı olarak biliniyor ve ilk bulunduğunda Ulusal Okul Otobüs Kromu olarak adlandırılıyordu. Bu renk için kullanılan pigment uzun süre kurşun içeren krom sarısı idi.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

Pick Me Up (<i>Masters of Horror</i>) Masters of Horror bölümü

"Pick Me Up", Masters of Horror dizisinin 1. sezonunun 11. bölümüdür. Bölümün yönetmenliğini Larry Cohen yaptı, senaryosu ise David Schow tarafından yazıldı. Bölüm ilk olarak 20 Ocak 2006'da Kuzey Amerika'da yayımlandı. Bölümün konusu ve David Schow'un yazdığı bir kısa hikâyeye dayanıyor.

Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehirlerarası otobüs</span>

Şehirlerarası otobüs, şehir otobüsünün aksine daha uzun mesafeli servislerde kullanılan bir otobüstür. Genellikle tek bir büyükşehir bölgesinde kullanılır. Genellikle tur, uluslararası ve şehirlerarası otobüs servisi, özel amaçlar için de kullanılır. En popüler üreticilere Daimler AG, Autosan, Scania AB, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, Alexander Dennis, Van Hool, Neoplan Bus GmbH, MAN Truck & Bus AG, Marcopolo S.A., Irizar, MCI, Volvo Buses dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Şehir otobüsü</span>

Şehir otobüsü, şehir içi yollarda toplu ulaşım hizmetinin bir parçası olarak kullanılan bir otobüstür. Daha kısa mesafeli toplu taşıma otobüs hizmetlerinde kullanılır. Düşük katlı otobüsler, yüksek katlı otobüsler, troleybüsler, çift katlı otobüsler, körüklü otobüsler ve midibüsler gibi çeşitli yapılandırmalar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs şoförü</span>

Otobüs şoförü genellikle otobüs kullanan kişidir. Bu tür şoförler özel kategorili sürücü belgesi kullanır. Otobüs şoförleri ya şehir içi toplu ulaşım otobüsleri, okul otobüsü, şirket otobüsleri ya da özgür olarak kendi otobüslerini kullanabilirler. Otobüs sürücüleri genellikle araçlarını otobüs durağı veya duraklar arasında kullanırlar. Otobüs sürücüleri genellikle önceden belirlenmiş bir rota programına göre yolcuları bırakır ve alır.

<span class="mw-page-title-main">Temsa Diamond</span>

Temsa Diamond, Temsa tarafından 2004-2012 yılları arasında üretilen şehirlerarası otobüs modelidir. Araç, 14 metre uzunluğa, 54 yolcu kapasitesine ve üç aksa sahip olup uzun mesafeli yolcu taşımacılığı için tasarlanmıştır. Üretildiği dönem boyunca Temsa'nın amiral gemisi modeliydi.

Kaptıkaçtı, Türkiye'de 10 ilâ 12 kişi arasında yolcu taşıyabilen kamyondan bozma otobülere verilen isimdir. Kaptıkaçtılar, kamyon kasasına karşılıklı olarak oturulabilen tahtadan karasörlerin oluşturulması ile yapılıyordu ve henüz otobüslerin gelmediği Anadolu'da ilk başta trenden inenlerin ulaşımı için veya İstanbul'a yolculuk için kullanılıyordu. 1928 yılında Türkiye yollarında 1.500 kadar otomobil, 3.000 kadar kamyon ve 1.000 kadar da kaptıkaçtı bulunuyordu. Her ne kadar Türkiye'de otobüslerin ilk neslini oluşturuyor gibi görünse de, Türkiye'de ilk otobüslerin ne zaman kullanıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır.