İçeriğe atla

Yol kenar dikmesi

Hollanda'da bir yol kenar dikmesi ve hektometre işareti.
Karanlıkta ışığı yansıtarak parlarken bir yol kenar dikmesi ve hektometre işareti. Hollanda.

Yol kenar dikmeleri, yol sınırlarının belirlenmesi, özellikle gece saatleri, yağmurlu ve sisli havalar gibi görüşün zorlaştığı durumlarda sürücülere rehber olması amacıyla yolun kenarına konumlandırılan ve genellikle üzerinde ışığı yansıtıcı malzeme bulunduran trafik güvenliği unsurudur.[1] Bazen "kedigözü" olarak da bilinebilir.[2][3][4]

Genellikle yapımında cam elyaf takviyeli plastik (CTP), kereste veya esnek çelik gibi araç çarpması sonucunda en az hasar verebilecek malzemeler tercih edilmektedir.[1][5][6]

Yol kenar dikmeleri, Hollanda gibi çeşitli ülkelerde karayolu konum işareti ile birlikte kullanılabilir.

Dünyadaki örnekleri

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık'taki bir A sınıfı anayolda bulunan yol kenar dikmesi.

Birleşik Krallık'taki otoyol ve A sınıfı anayollarda bulunan yol kenar dikmeleri, üzerlerinde şehir merkezi veya idari sınır gibi bir referans noktasına olan uzaklığın kilometre cinsinden mesafesini bulundurmaktadır. Dikmeler, otoyollarda mavi renkli, A sınıfı anayollarda ise yeşil renkli bantlar bulundurmaktadır. Otoyollardaki dikmelerin yola bakan kenarlarında otoyol üzerindeki en yakın acil durum telefonunun yönü gösterilmektedir.[7][8]

Türkiye

Türkiye'de bir yol kenar dikmesi (solda) ve meskun mahal levhası.

CTP veya esnek çelik ile üretilen beyaz veya sarı yol kenar dikmelerinin kullanıldığı Türkiye'de dikmeler yolun her iki tarafına da konumlandırılır.[5] Yolun sağ tarafındaki dikmelerin üzerinde kırmızı renkli reflektörler bulunurken yolun sol tarafındaki dikmelerin üzerinde ise beyaz renkli reflektörler bulunur.[9][10]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Trafik işaretleri</span>

Trafik işaretleri karayollarında yasak, tehlike, bilgi işaretleri olmak üzere üç çeşittir. Demiryollarında elle verilen işaretler yanında levhalar bulunur. Denizyollarında şamandıra ve ışık işaretleri vardır. Havayollarında ise sinyal levhaları ve ışıklandırma vardır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 4</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 30</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 30, diğer adıyla İzmir Çevre Yolu, İzmir şehir içinden geçen otoyol özellikli çevre yoludur. Bu yol çift yönlü olup yön başına üçer şeritten toplam altı şeride sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki otoyollar listesi</span>

Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">D 650</span>

D.650, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 750</span> Zonguldak ile Tarsus, Mersin arasındaki toplam 727 kmlik kara yolu

D.750, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">D 200</span> Çanakkale-Refahiye arasında uzanan karayolu

D.200, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

D.110 Devlet Yolu, İpsala Sınır Kapısı (Yunanistan) ile Silivri (İstanbul) arasında 5 kısımdan oluşur. Toplam 167 km.dir.

<span class="mw-page-title-main">Pazarkule Sınır Kapısı</span> sınır kapısı

Pazarkule Sınır Kapısı, Edirne'nin Merkez ilçesine bağlı Karaağaç Mahallesinde yer alan Türkiye – Yunanistan arasındaki kara yolu gümrük/sınır kapısıdır. 20 Nisan 1952 tarihinde hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">D 525</span> Milas, Muğla ile D 550 karayolu kavşağı (Ortaklar) arasındaki devlet yolu

D.525, Türkiye'nin güneybatısında bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 850</span> Ordu, Ünye ile Öncüpınar Sınır Kapısı arasındaki 743 kmlik kara yolu

D.850, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 240</span> İzmir, Bergama ile Kütahya arasındaki 306 kmlik yol

D.240, Türkiye'nin batısında bulunan bir devlet yoludur.

D.575, Marmara Bölgesi'nde bulunan bir devlet yoludur.

D.827 Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Dikmen Yaylası</span>

Dikmen Yaylası, Sakarya ili, Hendek ilçesi sınırlarındaki yayla. Hendek merkezden 36 km, 1:30 saat uzaklıktadır. Dikmen Köyünün 6 km uzağında, Sakarya'nın en yüksek noktası Dikmen Tepesi'nin alt tarafında yer alır. 7882 m² büyüklüğündedir

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 33</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 33, diğer adıyla Kuzey Ege Otoyolu, İzmir'de yer alan bir otoyoldur. İzmir Çevre Yolu'nun bittiği Menemen'den başlamakta ve kuzeye doğru devam edip Bergama yakınlarında sona ermektedir. Gelecekte Soma üzerinden 'e bağlanacak.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'ın karayolları ağı</span> Vikimedya liste maddesi

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.