İçeriğe atla

Yoji Akao

Yoji Akao
Doğum1928
Japonya
Ölüm24 Ekim 2016
MilliyetJapon
VatandaşlıkJaponya
EğitimTokyo Teknik Üniversitesi

Dr. Yoji Akao (d. 1928, ö. 24 Ekim 2016), Kalite Fonksiyonu Yayılımının kurucusudur.[1] 1928 yılı Japonya doğumlu Akao, Hoshin Kanri tekniğiyle ünlü olmuş bir planlama uzmanıdır. Akao, doktorasını 1964 yılında Tokyo Teknik Üniversitesi'nde yapmıştır. Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY) ve Hoshin Kanri üzerine yazdığı kitaplarla tanınmaktadır.

1978 yılında Deming Ödülü'ne layık görülmüştür. Halen Uluslararası KFY Konseyinin başkanlığını yapmayı sürdürmektedir.[2]

24 Ekim 2016 tarihinde ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  3. ^ "Memoriam: Yoji Akao". qfdi.org. 29 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Özat</span> Türk futbolcu

Ali Ümit Özat, Türk teknik direktör, spor yorumcusu ve sol bek mevkiinde oynamış eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Üzülmez</span> Türk eski futbolcu ve teknik direktör

İbrahim Üzülmez, Sol bek mevkiinde görev alan Türk eski millî futbolcu.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aykut Kocaman</span> Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör

Aykut Kocaman, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

Mesut Bakkal, Türk eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Haber Ajansı</span> Türk haber ajansı

İhlas Haber Ajansı (İHA), 4 Ocak 1993 tarihinde kurulan Türkiye'nin ilk özel Türk haber ajansı. İhlas Holding'e bağlı olarak Türkiye içinde ve Türkiye dışında 35 ülkede çalışmakta olan bir haber servis sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank SK</span> Türk spor kulübü

VakıfBank SK, tam adıyla VakıfBank Spor Kulübü, Sultanlar Ligi'nde mücadele eden Türk voleybol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Eken</span> Türk futbolcu

Bülent Eken, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray'ın eski futbolcularındandır. Galatasaraylı eski futbolculardan Danyal Vuran ile Reha Eken'in kardeşidir.

Osman Özköylü, Stoper pozisyonunda oynamış Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. 1. Lig takımlarından Pendikspor'u çalıştırmaktadır.

Bu liste İstanbul Teknik Üniversitesinin kuruluşundan bugüne rektörlük yapmış akademisyenlerin listesidir. Yüksek Mühendis Mektebi, 1944 yılında İstanbul Teknik Üniversitesine dönüştürülünce Yüksek Mühendis Mektebi müdürü Ord. Prof. Osman Tevfik Taylan da İTÜ'nün ilk rektörü olmuştur. Hâlen görevde olan rektör ise Prof. Dr. Hasan Mandal'dır.

Muharrem Gülergin, Türk sporcu.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

Pareto diyagramı, bir tür kalite diyagramıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Özdeş</span> Türk futbolcu

Kemal Özdeş, Türk futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Suat Günsel</span>

Suat İrfan Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi kurucu rektörü.

Kalite fonksiyon(işlev) yayılımı (KFY) müşteri ihtiyaçlarını bir ürün veya hizmet için mühendislik özelliklerine dönüştürmeye yardımcı olan bir yöntemdir. İhtiyaçların operasyonel tanımlamaları oluşturulmasına yardımcı olur ve ilk ifade edildiğinde belirsiz olabilir. Ürün veya hizmet için aynı zamanda geliştirme hedefleri belirlerken, her bir ürün veya hizmet karakteristiğini önceliklendirir.