İçeriğe atla

Yle

Kontrol Edilmiş
Yleisradio
Rundradion
TipKarasal radio, televizyon ve website
Ülke Finlandiya
İlk çıkış tarihi
9 Eylül 1926 (98 yıl önce) (1926-09-09) (Radio)
1 Ocak 1958 (66 yıl önce) (1958-01-01) (Televizyon)
Finlandiyalı televizyon izleyicilerinin %45,2'si ve radyo dinleyicilerinin %53'ü (2010)[1][2]
MerkezHelsinki, Finlandiya
Yayın alanı
Finlandiya
(ve ayrıca İsveç, Norveç, Rusya ve Estonya'nın bazı bölgeleri)
Sahibi%99,9'u devlete aittir ve Parlamento tarafından atanan bir İdari Konsey tarafından denetlenmektedir.
EbeveyniFinlandiya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı
Önemli kişiler
Merja Ylä-Anttila (CEO)
Eski adları
O.Y. Suomen Yleisradio / A.B. Finlands Rundradio[3]
Resmi site
yle.fi

Yleisradio Oy (çev.'Genel Radyo Ltd.'; İsveççeRundradion Ab), Yle olarak kısaltılır (Fince telaffuz: [ˈyle]), Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

Yle, uzun süredir radyo seti (1927–1976) ve televizyon seti (1958–2012) sahiplerinin ödediği yayın alma lisans ücretinden elde edilen gelirlerle ve özel televizyon yayıncıları tarafından ödenen yayın lisansı ücretlerinin bir kısmıyla finanse ediliyordu. 2013 yılından bu yana, lisans ücretinin yerini, Finlandiya vatandaşlarından ve şirketlerinden yıllık olarak toplanan bir kamu yayın vergisi (Yle vergisi olarak bilinir) almıştır.

Yle vergisinin büyük kısmı bireysel vergi mükelleflerinden tahsil ediliyor ve ödemeler değişken bir ölçekte değerlendiriliyor. Reşit olmayanlar ve yıllık geliri 7.813 'dan az olanlar muaftır. Alt sınırda, bireyler tarafından ödenecek vergi yıllık 50 'dur ve (yıllık geliri 20.588 Avro veya daha fazla olan bir bireyin ödeyebileceği) maksimum vergi ise 140 'dur.[4] Televizyon lisans ücretinin kaldırılmasının gerekçesi, Yle'nin hizmetlerini sunmak için İnternet gibi başka araçların geliştirilmesi ve bunun sonucunda ücreti belirli bir cihazın mülkiyetine bağlamaya devam etmenin pratik olmamasıydı. Tüm kanallar reklamsız olduğundan Yle hiçbir reklam geliri elde etmez.

Yle, bakanlık dışı bir kamu kurumu olarak tanımlanabilecek bir statüye sahiptir. Parlamento yönetim konseyi tarafından yönetilir. Yle'nin 2010'daki cirosu 398,4 milyon € idi. 2022'de Yle'nin yıllık bütçesi yaklaşık 560 milyon € idi.[5]

Yle, üç ulusal televizyon kanalı, 13 radyo kanalı ve hizmeti ve 25 bölgesel radyo istasyonunu işletmektedir. Finlandiya anayasal olarak iki dilli olduğundan (nüfusun yaklaşık %5,5'i ana dili olarak İsveççe konuşmaktadır) Yle, Svenska Yle İsveççe bölümü aracılığıyla İsveççe radyo ve TV programları sunmaktadır. Finlandiya'da alışılmış olduğu gibi, Yle'nin kanallarında yabancı filmler ve TV programları (aynı zamanda haber bültenleri gibi yabancı dil içeriğine sahip yerel program bölümleri) genellikle altyazılıdır. Henüz okumayı öğrenmemiş küçük çocuklara yönelik çizgi filmlerde dublaj kullanılır; Belgesellerde ekran dışı anlatıma da sıklıkla dublaj yapılır.

Uluslararası yayıncılık alanında Yle'nin en bilinen hizmetlerinden biri, dünya çapında yayınlanan ve internette Latince dilinde sunulan haber Nuntii Latini idi.

Yle, 1950 yılında Avrupa Yayın Birliği'nin 23 kurucu yayın kuruluşundan birisidir.

Hizmetleri

Televizyon

Yleisradio'nun 1968'deki ofis binası
Yle film arşivleri
  • Yle TV1: TV1, Yle'nin en eski kanalı ve amiral gemisi TV kanalıdır. Yle'nin ana haberleri, güncel olayları ve gerçekçi gazetecilik yayını olarak hizmet vermektedir ve ayrıca belgeseller, drama, kültürel ve eğitim programları yayınlamaktadır. Programında hicivli eğlence, sinema ve İngiliz yapımı gösteriler de yer alıyor. Kanalın genel merkezi Helsinki'dedir.
  • Yle TV2: 1964 yılında kurulan TV2, spor programları ile çocuk ve gençlere yönelik yayın yapan ana kanaldır. Kanal ayrıca drama, eğlence ve gerçeklere dayalı programlar da yayınlamaktadır. Güncel olaylar çıktılarında vurgu yerel konular, bölgesel içerik ve yurttaş gazeteciliği üzerinedir. Çocuk programları arasında Pikku Kakkonen (BBC'nin Blue Peter dizisini örnek alan bir çocuk dergisi programı) ve daha büyük çocuklara yönelik karşılığı olan Galaxi ve Sirkuspelle Hermanni yer alır. Kanalın genel merkezi Tampere'dedir.
  • Yle Teema & Fem: Yle Teema & Fem (~ Yle Theme & Five), önceden ayrı olan Teema ve Fem kanallarının işlemlerini birleştirir. Teema & Fem, Yle'nin kültür, eğitim ve bilim kanalıdır. Sahne sanatları, klasik müzik, sanat ve tarih belgeselleri, filmler ve temalı yayınların kayıtlarına odaklanmaktadır. Kanal aynı zamanda İsveç dilinde tam hizmet veren bir kanal yayınlayarak haberler, gerçeklere dayalı programlar, çocuk programları ve eğlence programları yayınlamaktadır. Aynı zamanda birçok İskandinav filmi ve dizisini ve Sami dilini Ođđasat gösterir. Çoğu program için Fince altyazı mevcuttur; dijital set üstü kutu kullanılarak etkinleştirilebilirler. prime time dışında, Teema & Fem, Yle'nin İsveç eşdeğeri olan Sveriges Television'dan seçilen yayınları gösterir.
  • TV Finland: TV Finlandiya, Yle'nin İsveç'teki çeşitli programlarını gösteren bir dijital uydu kanalıdır.
  • Yle Text-TV: (Şablon:Lang-fi) bir Teletext kanalı, günün her saati haberler, spor ve TV programları hakkında bilgi gösterir. Hava durumu, trafik, iş ve eğlence için tema sayfaları vardır.[6]

Ocak 2014 itibarıyla TV Finland dışındaki Yle'nin tüm TV kanalları yüksek çözünürlüklü olarak mevcuttur. Eski, durdurulan kanallar şunlardır: Kolmoskanava, YLE24, YLE Extra, YLE TV1+ [fi] (2008) ve YLE HD [fi] (2011–2014).

Radio

Yle'nin Tampere'deki eski bölgesel stüdyosu.
  • Yle Radio 1 [fi]: Kültür, derinlemesine güncel olaylar ve diğer konuşmaya dayalı programlama için bir radyo kanalı. Klasik müzik (Finlandiya Radyo Senfoni Orkestrası konserleri), caz, halk müziği, dünya müziği ve dini müzik de bulunmaktadır. Yle Radyo 1, Yle'nin radyo kanallarını yeniden yapılandırmasının bir parçası olarak Haziran 1990'da kuruldu ve 2003 yılına kadar Radyo Ylen Ykkönen olarak biliniyordu.
  • YleX (formerly Radiomafia): Popüler kültürle uyumlu yeni müzikler sunan, 17-27 yaş arası gençleri hedefleyen, hızlı tempolu bir program akışı kanalı. Müziğin yüzdesi %70'tir. Yeni yerli ve yabancı pop, rock ve çeşitli temalı müzik programları.
  • Yle Radio Suomi: Ulusal ve bölgesel haber, hizmet ve iletişim kanalının yanı sıra spor ve eğlence. Müzik ücreti yerli ve yabancı hitlerin yanı sıra yetişkinlere yönelik ve nostaljik poptan oluşmaktadır.
  • Yle Puhe [fi] (formerly Yle Radio Peili):Yle'nin diğer radyo ve televizyon kanallarından konuşma programlarının sunulduğu haber ve güncel olaylar kanalı. Klasik caz. Ayrıca dijital televizyonda da yayınlanıyor.
  • Yle X3M: Güncel olaylar ve popüler kültür için İsveççe dilindeki gençlik kanalı, aynı zamanda haber de yayınlıyor. Yeni pop ve rock ve özel müzik programları.
  • Yle Vega:

Tüm izleyici grupları için İsveççe haberler, güncel olaylar ve kültürün yanı sıra kültür ve bölgesel programlar da sunulmaktadır. Yetişkinlere yönelik pop, caz ve klasik müzik.

  • Yle Sámi Radio: Lapland'ın çoğunu kapsayan bir Sami dili ağı. SVT ve NRK ile işbirliği içinde üretilmiştir.
Dijital hizmetler

Yle, 2005 yılı sonuna kadar dijital ses yayınlarını aşamalı olarak kaldırdı. DVB ses hizmetleri olarak üç kanal mevcut olmaya devam etti. DVB ses hizmetleri 30 Haziran 2016'da kapatıldı.

  • Yle Klassinen [fi]: Klasik müziğin 24 saat dijital ek hizmeti dijital televizyonda da yayınlanmaktadır.
Uluslararası hizmetler
  • Yle Mondo [fi]: Çoğunlukla uluslararası radyo hizmetlerinden derlenen İngilizce ve diğer dillerdeki yayınlar. Yle Mondo, Helsinki'de FM'de ve ülke genelinde dijital TV aracılığıyla izlenebilir.
Eski istasyonlar
  • YleQ [fi] – Genç yetişkinlere yönelik uzun metrajlı filmler, siyasi gösteriler ve popüler kültür programları. Yayın, büyük Helsinki bölgesinde analog, güney Finlandiya'da dijital ve dijital televizyon aracılığıyla yapılıyordu.
  • Radio Finland [fi] (dünya çapında kısa ve orta dalga) – Fince, İsveççe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça yayın yapan uluslararası istasyon ve Latince haber programı. Kısa ve orta dalga yayınları 31 Aralık 2006'da durduruldu.
  • YLE Capital FM – yayıncı Yle World ve Yle Mondo'nun bazı kısımlarını (başkent bölgesinde ve Turku, Lahti ve Kuopio'daki kısımlarda) birleştirdi.
  • FSR Mixkanalen or Finland's Swedish Radio (FSR) – hem Yle Vega hem de Yle XFM'den karışık program seçkisi yayınlayan otomatik bir istasyon.[7]
  • Radio Aino [fi] – Yerli ve yabancı pop ve rock müzik, haberler ve güncel olaylar programlarının yanı sıra yaşam tarzı talk şovları sunan, öncelikle genç yetişkinlere, özellikle de kadınlara yönelik dijital istasyon.

Kaynakça

  1. ^ "Results From The TV Audience Measurement". Finnpanel. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2011. 
  2. ^ "Radio Listening In Finland 2010" (PDF). Finnpanel. 3 Şubat 2011. s. 18. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Aralık 2011. 
  3. ^ "Ylen historia". yle.fi. 11 Ocak 2015. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  4. ^ "Yle tax in force next year". yle.fi. 21 Haziran 2012. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  5. ^ "Yleisradio – yle.fi". yle.fi. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  6. ^ "Yle Teksti-tv". Yle. 19 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2015. 
  7. ^ "FSR:s mixkanal läggs ned". 24 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya</span>

Finlandiya, 1961 yılından beri kez katılmıştır. Finlandiya yarışmada ilk kez 2006 yılında Lordi müzik grubunun seslendirdiği "Hard Rock Hallelujah" adlı şarkısıyla birinci olmuştur. Finlandiya'nın önceki en iyi sonucunu 1973 yılında Marion Rung'un seslendirdiği "Tom Tom Tom" adlı şarkısıyla altıncı olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">ORF</span> 1955 yılında yayın hayatına başlamış Avusturyanın devlet televizyonu

Österreichischer Rundfunk,, Avusturya ulusal kamu yayıncısı'dır. Televizyon lisans ücreti gelirleri ve sınırlı canlı reklamların birleşimiyle finanse edilen ORF, Avusturya yayın medyasının baskın oyuncusudur. Avusturya, Arnavutluk'tan sonra kıta Avrupası'nda ülke çapında özel televizyon yayınına izin veren son ülke olmasına rağmen, komşu Almanya'nın ticari TV kanalları Avusturya'da 1980'lerden bu yana ücretli TV ve karasal aşırı dağıtım yoluyla mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">DR (yayıncı)</span>

DR (Şablon:IPA-da), resmi olarak Türkçe dilinde Danimarka Yayın Kurumu, Danimarkalı kamu hizmeti radyo ve televizyon yayın şirketidir. 1925 yılında bir kamu hizmeti kuruluşu olarak kurulan Danimarka'nın en eski ve en büyük elektronik medya kuruluşudur. DR, Avrupa Yayın Birliği'nin kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Devlet Radyo ve Televizyonu</span> Arnavutluk merkezli bir kamu yayıncılığı kurumu

Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) ("Arnavutluk Radyo ve Televizyonu"), Arnavutluk merkezli bir kamu yayıncılığı kurumudur. 1938 yılında radyo yayını yaparak başlayan kurum 1960 yılında da televizyon yayınlarına başlamıştır. Merkezi başkent Tiran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Norsk rikskringkasting</span>

Norveç Yayın Kurumu, yaygın olarak NRK baş harfleriyle bilinir, Norveç hükûmetine ait radyo ve televizyon kamu yayın şirketidir ve Norveç'teki en büyük medya kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">RAI</span> İtalyanın hükümete bağlı ulusal kanalı

RAI – Radiotelevisione italiana, 2000'den beri ticari olarak Rai, 1954 yılına kadar Radio Audizioni Italiane olarak biliniyordu. İtalya'nın Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'na ait ulusal kamu televizyon yayıncısıdır. RAI birçok karasal ve abonelikli televizyon kanalı ve radyo istasyonunu işletmektedir. Mediaset ve diğer küçük radyo ve televizyon ağlarıyla rekabet eden, İtalya'nın en büyük yayıncılarından biridir. RAI, %35,9 gibi nispeten yüksek bir televizyon izleyici payına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">NHK World-Japan</span> Haber kanalı

NHK World-Japan, NHK'ye bağlı uluslararası haber radyo ve televizyon kanalıdır. Kanal, 1 Nisan 1998 tarihinde NHK World adıyla kurulmuş olup Nisan 2018 tarihinde günümüz adını almıştır. İçerikler, dünya çapında kısa dalga radyo, uydu ve kablo operatörlerinin yanı sıra çevrimiçi ve mobil uygulamaları aracılığıyla yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krista Siegfrids</span> Fin şarkıcı

Kristin "Krista" Siegfrids, 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya'yı "Marry Me" adlı şarkı ile temsil eden Fin şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

Finlandiya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Finlandiya'nın şarkısı Finlandiya kanalı Yleisradio (Yle) tarafından düzenlenen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) adlı yarışmada seçilmiştir. Yapılan Ulusal Final sonucunda Finlandiya'yı Softengine'nin "Something Better" adlı şarkısı temsil etmiştir.

Finlandiya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Finlandiya'nın şarkısı ve şarkıcısı Finlandiya kanalı Yleisradio (Yle) tarafından düzenlenen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) adlı yarışmanın sonucunda Pertti Kurikan Nimipäivät adlı şarkısıyla "Aina mun pitää" 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya'yı temsil etmiştir.

Finlandiya, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Finlandiya'yı Eurovision'da "Lose Control" şarkısıyla Waldo's People temsil etmiştir.

Finlandiya, İsveç'nın başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Finlandiya'nın şarkısı ve şarkıcısı Finlandiya kanalı Yleisradio (Yle) tarafından düzenlenen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) adlı yarışma ile seçilmiştir. Finlandiya'yı Sandhja, Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara ve Markus Savijoki yazarlığında Sing It Away adlı şarkısıyla Sandhja temsil etmiştir.

Finlandiya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lasse Piirainen ve Leena Tirronen'in yazdığı "Blackbird" adlı şarkıyla katılmıştır. Finlandiya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Yleisradio (Yle) tarafından Uuden Musiikin Kilpailu 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Finlandiya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Finlandiya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb ve Ki Fitzgerald'ın yazdığı "Monsters" adlı şarkıyla katılmıştır. Fin yayıncı Yleisradio Oy (Yle) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Saara Aalto seçilmiştir. Şarkı, 3 Mart 2018 tarihinde Uuden Musiikin Kilpailu 2018 yarışması'nda seçilmiştir.

Finlandiya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Fin yayıncı Yleisradio (Yle) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Finlandiya'yı temsil edecek katılımcı Uuden Musiikin Kilpailu 2021 yarışması sonucunda "Dark Side" adlı şarkısıyla Blind Channel olarak belirlenmiştir.

Finlandiya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Fin yayıncı Yleisradio (Yle) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Finlandiya'yı temsil eden katılımcı Uuden Musiikin Kilpailu 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi</span>

Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi (VGTRK), Rusya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 14 Temmuz 1990 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Moskova'da yer almaktadır.

Finlandiya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Käärijä'nın seslendirdiği "Cha Cha Cha" adlı şarkısıyla katılmıştır. Fin yayıncı Yleisradio (Yle) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılacak 2023 yarışması'nda Finlandiya'yı temsil eden katılımcı Uuden Musiikin Kilpailu 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.