İçeriğe atla

Yirmidörtler

Yirmidörtler (Kürtçe: Yirmîdortler) veya İgirmidörtler (Azericeİyirmidördlər), Azerbaycan'da aşiret konfederasyonu. Yirmidörtler aşiret ittifakı hem Türk (Azerbaycanlı) hem de Kürt aşiretlerini kapsıyordu. Merkezi Berde olan, Terter Nehri kıyısındaki bölge, 16. yüzyıldan beri Yirmidörtler'e verilmiştir. Aşiret birliğine dahil olan Kürt aşiretleri yavaş yavaş Azerbaycanlılara asimile olarak Türkleşmiştir.[1][2][3][4][5] Karabağ elatlarından olmuş Yirmidörtler[6] 1736'da Muğan Kurultayı'nda Nadirkulu Han'ın şah ilan edilmesine karşı çıkmıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ И. П. Петрушевский. Очерки по истории феодальных отношений в Азербайджане и Армении в XVI—начале XIX вв. — Ленинград: Издательство Ленинградского Государственного Ордена Ленина Университета имени А. А. Жданова, 1949. С. 71.
  2. ^ "ŞƏRƏF XAN BİDLİSİNİN "ŞƏRƏFNAMƏ" ƏSƏRİ KÜRD XALQININ TARİXİ MƏNBƏYİ KİMİ ƏSƏRİNDƏN BİR PARÇA". Diplomat (Azerice). 24 (11). 15 Aralık 2005. s. 6. 
  3. ^ "Qubadlı. Etnolinqvistik məsələlərə dair (I hissə)". BÜTÖV AZƏRBAYCAN OCAQLARI. 14 Şubat 2015. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  4. ^ "Osmanlı-Şiə arealında kürd amili". Avrasiya Birliyi (Azerice). Sel. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  5. ^ "Qarabağın Alban-Qıpçaq tarixinə dair". Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (Azerice): 7. 2020. 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  6. ^ "QARABAĞ XANLIĞI AZƏRBAYCAN XALQININ DÖVLƏTÇİLİK TARİXİ KONTEKSTİNDƏ" (PDF) (Azerice). Naxçıvan Dövlət Universiteti. 2019: 189. 7 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  7. ^ "Qarabağ Azərbaycanın əzəli torpağıdır. III yazı". Xalq cəbhəsi (Azerice). 24 Şubat 2017. s. 13. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabağ FK</span> Azerbaycanlı Futbol Kulübü

Karabağ FK, Ağdam kentinde kurulmuş bir Azerbaycan futbol takımıdır. 1993 yılında Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgal edilmesinden sonra kulüp sürgün edilmiştir. Bu yüzden Karabağ, sportif etkinliklerini Ağdam kenti işgalden kurtulana kadar Bakü'de devam ettirdi. Ağdam kenti 20 Ekim 2020'de işgalden kurtulduktan sonra artık maçlarını İmaret Arena'da oynamayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'daki siyasi partiler listesi, Azerbaycan'da etkin olan veya olmuş Siyasi partiler.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Medvedev</span> Azeri futbolcu

Maksim Medvedev, Karabağ'da defans olarak görev yapan Rus asıllı Azeri futbolcudur.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet halkı</span>

Sovyet halkı veya SSCB vatandaşları Sovyetler Birliği nüfusunu bir arada tanımlamak için üretilmiş şemsiye bir demonim terimdir. Başlangıçta Sovyet nüfusuna özgün olmayan bir referans olarak kullanılmış, sonra "insanların yeni bir tarihsel, sosyal ve uluslararası halk birliği" olarak değerlendirilmiş ve farklılıkların yok edilmesi amacı güdülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

Oktay Abdülkerim oğlu Efendiyev, Azeri tarihçi, oryantalist ve profesördü. Tarih Bilimleri Doktoru ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin Sorumlu Üyesi olan Efendiyev Azerbaycan Safevi Araştırmaları Okulu'nun kurucusu kabul edilir.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Safi Bey'in Evi</span>

Safi Bey'in Evi, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde bulunan ve 18. yüzyıla ait tarihi ve mimari bir anıttır.

Hoca Mercanlı Kuyusu, Azerbaycan'ın Şuşa kentinin Hoca Mercanlı mahallesinde yer alan, aynı adı taşıyan camiden çok uzak olmayan kuyu. 18. yüzyılda inşa edilmiştir. 8 Mayıs 1992'de Şuşa'nın Ermeni birlikleri tarafından işgal edilmesinden bu yana, kuyu ihmal edilmiş ve sonunda kurumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kurtlar mahallesi</span>

Kurtlar mahallesi Şuşa'nın 18. yüzyılda inşa edilmiş aşağı mahallelerinden biridir. Karabağ'ın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların evi, Karabüyük Hanım'ın sarayı, ünlü kamusal figur, yazar, eğitimci Ahmet Bey Ağaoğlu'nun babasının malikanesi de bu mahallede yer almaktadır.

Arif Tebrizi, ağırlıklı olarak gazel yazan Azerbaycanlı bir şairdi.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Mercanlı mahallesi</span>

Hoca Mercanlı ve ya Hoca Mircanlı mahallesi — Azerbaycan Cumhuriyetinin Şuşa şehrinde olan tarihi mahellelerden biri. Bölgüsel olarak şehrin yukarı mahelleleri sırasına dahil olan Hoca Mercanlı mahellesi coğrafi mevfi olarak şehrin merkezinde yerleşmektedir. Mahallenin XIX yüzyılda temelleri atılmış ve zamanla burada bazı tarihî eserler inşa edilmiştir.

Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli mimari anıtların listesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 sayılı kararıyla onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünya çapında öneme sahip mimari anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kafkas Albanyası dönemine ait Kah ilçesi topraklarındaki Lekit tapınağı ve Şabran ilçesi topraklarındaki Çırakkale'dir. Listelenen eserlerin on ikisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, on altısı ise rezerv (aday) listesinde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dokuzu kültürel, mimari ve tarihi rezervlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şemkirçay Baraj Gölü</span>

Şemkirçay rezervuarı Azerbaycan'ın Şemkir Rayonu'nda yapay bir rezervuardır. Şemkirçay nehri üzerinde ve Küçük Kafkasya'nın yamacında yer almaktadır. Rezervuarın hacmi 164,5 milyon m3'tür. Dikkate alınan faydalı hacim 156,3 milyon m3'tür.

Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli arkeolojik anıtlarının listesi Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 2001 tarih ve 132 sayılı kararı ile onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünyaca önemli arkeolojik anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kuruçay kültür dönemine ait Füzuli ve Hocavend bölgelerinde bulunan Azıh ve Tağlar mağaralarıdır. Listelenen anıtlardan biri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dördü kültürel, mimari ve tarihi koruma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Basargeçer (rayon)</span>

Basargeçer rayonu, 1969 yılından sonraki adı Vardenis rayonu — Ermenistan SSC'nin doğusunda yer alan rayon. Merkezi Basargeçer (Vardenis) şehridir.

<span class="mw-page-title-main">2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri</span>

2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri 2020'deki Tovuz Çatışmaları ve İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Güney Azerbaycanlıların Azerbaycan'a destek, İran ve Ermenistan'a karşı eylemleridir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Ziyadhanov</span>

İsmail Han Ziyadhanov — Azerbaycan Cumhuriyeti hükümetinin üyesi, diplomat, Azerbaycan Cumhuriyeti ordusunun yarbayı. Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Devlet Dumasına seçilen 5 Azerbaycanlıdan biri.