İçeriğe atla

Yeşil tahvil

Yeşil Tahvilin Tanımı

Çevresel projelerin finansman ihtiyacını karşılamak için ihraç edilen borçlanma araçlarına yeşil tahvil denir.[1] Yeşil tahviller, hükûmet veya şirketler tarafından çevre dostu projelere yatırım yapmak için kullanılır. Bu fonlar, yenilenebilir enerji projeleri, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği geliştirme, ormancılık ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik projeler gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterir. Yeşil tahviller, devletler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulabilir ve yönetilebilir. Yeşil tahvil yalnızca doğal yaşam, iklim, sürdürülebilirliğe ve çevreye katkıda bulunan yeşil projelerde kullanılır.[2]

Yeşil Tahvilin İlkeleri

  • Nakit Akışının Kullanımı: Yeşil tahvil gelirleri sürdürülebilir ve doğaya katkı sağlayan yeşil projelerde kullanılmalıdır.
  • Proje Değerlendirme ve Seçme: Yeşil tahvili ihraç eden kurum veya şirketin, projenin doğaya ve çevreye katkısı olup olmadığını ve yeşil proje tanımına uygunluğu değerlendirilir.
  • Nakit Akışının Yönetimi: Yeşil tahvil gelirinin yalnızca yeşil projelerde kullanılacak şekilde bir alt hesaba veya alt portföye aktarılmasıdır.
  • Raporlama: Yeşil tahvil ihraç eden kurum veya şirketlerin kullanılan fonlara ait bilgilerin güncellenmesi ve projeye tahsis edilen tutar raporlanmasıdır.[3]

Yeşil Tahvilin Avantajları

  • Yeşil tahviller sürdürülebilirlik ve çevre dostu projeleri finanse ederek çevresel etkileri azaltmaya katkıda bulunur.
  • Yeşil tahviller çevresel sorumluluk bilinci yüksek projeler hakkında piyasa farkındalığını arttırır.
  • Devlet veya şirketler yeşil tahvil aracılığıyla, yeşil projeler için alternatif finansman kaynaklarına erişebilir.
  • Yeşil tahvil ihraç eden devlet veya kurumlar çevre dostu imaj oluşturarak itibarlarını sağlamlaştırırlar.[4]

Yeşil Tahvilin Dezavantajları

  • Yeşil tahvil standartları ve yeşil projelerin çevreye katkısı ve sürdürülebilir olup olmadığının denetimini yapmak zordur. Bu durum greenwashing (yeşil yıkama) riskini arttırır.
  • Yeşil tahviller geleneksel tahvillere nazaran daha az likit olabilir. Bu da yatırımcılar için likitide riski taşır.
  • Yeşil tahviller piyasada volatiliye (dalgalanmalara) maruz kalabilirler. Yeşil tahvillerin değeri genel piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilir.
  • Yeşil tahvil ihraç etmek için gereken sertifikasyon süreci maliyetli olabilir ve bu da yatırımcılar için dezavantaj riski taşır.[5]

Türkiye'de Yeşil Tahvil

Türkiye'de yeşil tahvil ilk defa Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından 2016 yılında ihraç edilmiştir. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, yedi bankanın koordinatörlüğünde 5 yıl vadeli, 300 milyon dolarlık bu yeşil tahvili çevresel, sürdürebilir ve kaynak verimliliği gibi projeleri gerçekleştirmek için Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil ihracını gerçekleştirdi.[6]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devalüasyon</span> makroekonomide ve modern para politikasında bir terim

Devalüasyon ya da değer düşürümü, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

George Gerbner, Macar asıllı Amerikalı iletişim bilim profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilirlik</span> insanların doğayla uyum içinde ve devamlı şekilde yaşayabilmesi durumu

Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu alanda çalışanların birçoğu için, sürdürülebilirlik birbirine bağlı şu etki alanları ile tanımlanır: çevre, ekonomik ve sosyal; ve bunlar Fritjof Capra'ya göre Sistemsel Düşüncenin prensiplerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin alt etki alanları kültürel, teknolojik ve politik olarak kabul edilir. Bazıları için sürdürülebilir gelişme sürdürülebilirlik için ana prensip olmasına karşın diğerleri için bu iki terim paradoksaldır. Sürdürülebilir gelişme gelecek neslin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Sürdürülebilir Gelişme terimi Çevre ve Gelişme Dünya Komisyonu için Brundtland Raporu (1987) tarafından ortaya atılmıştır.

Sürdürülebilir gelişme ya da Sürdürülebilir kalkınma, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Levent Loft</span>

Levent Loft veya Loft 1 İstanbul'un Şişli ilçesinin Büyükdere Caddesi'nde inşa edilmiş rezidans binasıdır. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanmıştır.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

Bahâî takvimi veya Bahai takvimi, Bahâîlikte kullanılan bir takvimdir. Takvim 21 Mart 1844'te kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Menkul kıymetler borsası</span>

Menkul kıymetler borsası, hisse senedi komisyoncuları ve tüccarların hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetleri satın alıp satabildiği borsalardır.

Bülent Aksu Türk iş insanıdır. 14 Eylül - 25 Eylül 2023 tarihleri arasında Turkcell'in icra kurulu başkanlığı (CEO) görevini yapmıştır. Profesyonel yöneticilik hayatında finans, yönetim, muhasebe, vergi alanlarında, pek çok sektörde hizmet vermiştir.

Mavera, 1976-1990 yılları arasında şair Cahit Zarifoğlu ve arkadaşları tarafından çıkarılmış aylık edebiyat dergisidir. Bu dergiye bağlı bir de Akabe Yayınları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mendilimin Yeşili</span>

Mendilimin Yeşili Nuri Halil Poyraz'dan derlenen Sabâ makamındaki türküdür. Yöresi İstanbul'dur. Bu türkü TRT kayıtlarına göre 02.11.1949 tarihinde Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Türkçe olarak, 1953 yılında New Yorklu Ermeni şarkıcı Bogos Kirecciyan tarafından Mendilim Yeşili adlı kaydıyla geniş kitlelere yayılmış ve popüler hale getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Aman Doktor Kantosu olarak iki çeşitlemesi bulunmaktadır. Yayın tarihi olarak 1928 öncesi yazmaktadır. Gıda-yı Ruh ve Müntehabat adlı yayında yayınlanmıştır.

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim veya güncel kısaltmasıyla ESG, bir yatırımın performansı üzerinde önemli etkileri bulunabilecek çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamaları ifade eder. ESG uygulaması, geleneksel finansal analizin yanı sıra finansal olmayan potansiyel risk ve fırsatları da inceleyerek yatırımcılara daha kapsamlı bir analiz yapma imkânı sunan bir uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas vaşağı</span>

Kafkas vaşağı, Kafkasya, İran, Türkiye ve Avrupa Rusyası'na endemik, bayağı vaşağın alttürüdür. Kafkas vaşağının nesli İran ve Türkiye'yede tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Türkiye'de Allahuekber Dağları ve Sarıkamış çevresinde görülmüştür.

Etki yatırımı; yatırım yaparken parasal kâr elde etmekten ziyade sosyal ve çevresel anlamda pozitif etkiler yaratmaya öncelik veren yatırım anlayışı. Fon sağlayan birey veya kurumları, pozitif etki sağlaması yönüyle tatmin ederken, yatırım alan şirketleri ise daha verimli kârlılık ve toplum nezdinde itibar kazanma açısında olumlu yönde etkilemektedir.yatırım stratejisidir.

<span class="mw-page-title-main">Z-Kütüphane</span>

Z-Kütüphane veya zenginleştirilmiş kütüphane, okul kütüphaneleri kapsamında geliştirilmiş yeni bir modeldir. Okullardaki geleneksel kütüphane ortamının dijitalleşen dünya ile yönünü değiştirmesi “Z- Kütüphane” modelini ortaya çıkmıştır. Z- Kütüphane, estetik, ergonomik tasarımı ve teknolojik altyapısı ile kullanıcıların okullarda bilgiyi arama davranışlarını desteklemeye imkân tanıyan sosyal bir etkinlik alanıdır.

Mahmut H. Şakiroğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve yazardır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun olan Şakiroğlu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ile Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Gökhan Erün, Türk yönetici, mühendis, işletmeci ve Yapı Kredi Bankası CEO'sudur.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tasarım</span>

Çevresel açıdan sürdürülebilir tasarım, fiziksel nesnelerin, yapılı çevrenin ve hizmetlerin ekolojik sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak tasarlanması felsefesinden doğmuştur ve aynı zamanda bir binada bina sakinlerinin sağlık ve konforunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir tasarım, çevre, bina sakinlerinin sağlığı ve refahı üzerindeki olumsuz etkileri azaltmayı ve böylece bina performansını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirliğin temel hedefleri, yenilenemeyen kaynakların tüketimini azaltmak, atıkları en aza indirmek ve sağlıklı, üretken ortamlar yaratmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürebilir dağıtım</span>

Sürdürülebilir dağıtım, ürünlerin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini en aza indirerek, tedarik zinciri boyunca taşınması ve dağıtılması sürecidir. Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi içinde, çevresel sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen uygulamaları içerir. Bu, karbon emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması, atık yönetiminin iyileştirilmesi ve sosyal sorumluluk ilkelerinin benimsenmesini kapsar.