İçeriğe atla

Yeşil Hilal

Yeşil Hilal, Amerika Birleşik Devletleri'nin Soğuk Savaş döneminde,[1] güneyindeki bağımsız Müslüman ülkeler ve birlik üyesi Türk ve Fars asıllı Müslüman ülkelerdeki İslamcı duyarlılıkları kullanarak Sovyetler Birliği'ni zayıflatma stratejisi.[2]

Afganistan'ın 1979 yılında Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesi ardından bu strateji, güç ve önem kazanmıştır.[3] Afganistan'da ABD'nin yoğun silah ve eğitim desteği ile sürdürülen yıpratma savaşı, Sovyetler Birliği'ni askeri ve ekonomik olarak güç durumda bırakırken, Türk ve Fars asıllı Sovyet Cumhuriyetleri'nde İslamcı eğilimler güç kazanmıştır.[4]

Afganistan'daki savaş sırasında, El-Kaide yapılanmasının unsurları daha sonra örgütlenmek üzere, bir araya gelmişlerdir. Usame bin Ladin, bu dönemde güçlü bir Suudi müteahhit olarak gittiği Afganistan'a yığdığı iş makineleri ile lojistik destek amaçlı yollar ve korunma amaçlı sığınaklar inşa etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Smith, Joseph (2017). Historical dictionary of the Cold War (2. bas.). Lanham, Maryland. ISBN 978-1442281851. 
  2. ^ Folly, Martin H. (2015). Historical Dictionary of U.S. Diplomacy during the Cold War. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-0810856059. 
  3. ^ Immerman, Richard H. (2016). The Oxford handbook of the Cold War. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198779391. 
  4. ^ Stone, Dan (2012). The Oxford handbook of postwar European history (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0199560981. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Gustav</span>

Gustav V, İsveç Kralı II. Oscar ile Norveç Kraliçesi Sofia of Nassau en büyük oğullarıdır. 1907 yılında tahta çıktı ve 1950 yılında vefat edene kadar tahtta kaldı.

<span class="mw-page-title-main">İvan Konev</span> Sovyet askeri kumandanı

İvan Konev, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan SSCB'li general, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Unidad Popular</span>

Unidad Popular, Şili'de 1970 Şili başkanlık seçiminde Salvador Allende'nin başarılı adaylığı arkasında durmuş olan politik partilerin koalisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya tarihi</span>

Finlandiya tarihi günümüzde Finlandiya Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya İmamlığı</span> Kafkas islam devleti

Kafkasya İmamlığı veya Kuzey Kafkasya İmamlığı, bugünkü Çeçenya, Dağıstan topraklarında Dağıstan imamları tarafından kurulmuş devlet. Kafkasya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'na karşı savaşmıştır.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı, Asya kıtasına yayılan Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan adasına yayılan Çin Cumhuriyeti arasındaki hükümranlık sorunudur.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Timoşenko</span>

Semyon Konstantinoviç Timoşenko, Sovyet komutan. Kızıl Ordu'nun eğitim ve disiplin düzeyinin yükseltilmesini sağlayarak II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'ya karşı kazanılan zaferde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Tolbuhin</span>

Fyodor Ivanoviç Tolbuhin, Rus asıllı SSCB'li asker, Sovyetler Birliği Mareşali. II. Dünya Savaşı'nda Bulgaristan'a giren Sovyet Ordusunun başındaydı.

Kore Komünist Partisi, Kore'deki komünist partisiydi. Seul'deki gizli bir toplantıda 1925 yılında kurulmuştur. Japon işgali sırasında yasadışı ilan edildiğinden dolayı yeraltında faaliyet göstermiştir. Partinin liderleri Kim Yong-bom ve Pak Hon-yong olmuştur. Kore'nin ayrılmasından sonra kuzeyde Kuzey Kore İşçi Partisi ile birleşmiş, güneyde ise Güney Kore İşçi Partisi ile birleşmiştir.

Gymnasium veya jimnazyum ya da eski dildeki kullanımıyla jimnaz, İsviçre, Hollanda, İsveç, Avusturya ve Almanya ile bazı diğer ülkelerde bulunan, öğrencileri üniversiteye hazırlayan okul türü. Türkiye'de lise seviyesinin üstündedir. Gymnasium'a girebilmek için ders notlarının iyi olması şartı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan'ın siyasi durumu</span>

Tayvan'ın siyasal durumu, Çin İç Savaşı’nın sonucu olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile Çin Cumhuriyeti arasında ortaya çıkan çatışma ile ilgilidir. Bu çatışma Tayvan adası, Tayvan’a ait olan adalar ve tarihi olarak Fujian, Guangdong ve Hainan eyaletlerine ait olan adaların statüsü hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi</span>

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi veya Sovyet-Afgan Savaşı, Sovyet kontrolündeki Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nde (DRA) 1979'dan 1989'a kadar süren uzun süreli bir silahlı çatışmaydı. Savaş, Soğuk Savaş'ın büyük bir çatışmasıydı, çünkü DRA, Sovyetler Birliği ve müttefik paramiliter gruplar arasında Afgan mücahitlere ve onların müttefik yabancı savaşçılarına karşı yoğun çatışmalar yaşandı. Mücahitler çeşitli ülke ve kuruluşlar tarafından desteklenirken, desteklerinin çoğunluğu Pakistan, ABD, İngiltere, Çin, İran ve Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinden geldi. Yabancı güçlerin katılımı, savaşı ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir vekalet savaşı haline getirdi. Çatışmalar 1980'ler boyunca çoğunlukla Afgan kırsalında gerçekleşti. Savaş yaklaşık 3.000.000 Afgan'ın ölümüyle sonuçlandı, milyonlarcası da mülteci olarak ülkeden kaçtı. Ülke dışında yerinden edilen Afganların çoğu Pakistan ve İran'a sığındı. Afganistan'ın 1979 nüfus sayımına göre 13,5 milyonluk eski nüfusunun yaklaşık %6,5 ila %11,5'inin çatışma sırasında öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Sovyet-Afgan Savaşı, Afganistan genelinde büyük yıkıma neden oldu ve bilim adamları tarafından Sovyetler Birliği'nin dağılmasına ve Soğuk Savaş'ın resmen sona ermesine katkıda bulunan önemli bir faktör olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Pogrom</span> etnik veya dinî bir gruba karşı gerçekleştirilen, yerel yönetimlerin yürüttüğü, onayladığı veya sessiz kaldığı saldırılar

Pogrom veyahut kıyın; dinsel, etnik veya siyasi nedenlerle bir gruba karşı yapılan şiddet hareketleridir. Bu şiddet hareketleri genellikle evleri, iş yerlerini veya ibadet yerlerini tahrip etmek, insanları dövmek, yaralamak, tecavüz etmek veya öldürmekten oluşur. Bu deyim ilk olarak tarihin çeşitli dönemlerinde Yahudilere karşı yapılan şiddet hareketlerini tanımlamak için kullanılmış, sonra da anlamı diğer gruplara karşı yapılan benzer şiddet olaylarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haim Herzog</span> 6. İsrail devlet başkanı

Haim Herzog, İsrail Devleti'nin 6. Başkanı (1983-1993).

<span class="mw-page-title-main">Kirill Moskalenko</span>

Kirill Moskalenko, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Koşevoy</span>

Pyotr Koşevoy, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

Judenrat veya Judenräte Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Polonya işgal topraklarında ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin işgal altındaki topraklarında kurduğu yönetim organları. Kısaca Yahudi konseyi ya da heyeti anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin'de Bir Kadın</span> Marta Hiller tarafından yazılan kitap.

Berlin'de Bir Kadın, 1945 yılının 20 Nisan Cuma-22 Haziran Cuma tarihleri arasında Kızıl Ordu'nun Berlin'i işgali esnasında Sovyet askerlerinin Alman kadınlarına tecavüzünün, açlığın ve ölümün anlatıldığı daha sonra kitaplaştırılmış olan, tamamen gerçek olaylara dayanan günlük. Berlin Savaşı sırasında ve sonrasında bir Alman gazeteci Marta Hillers, günlüğün yayınlayan ve günlüğün tahmini yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afgan mücahitler</span>

Afganistan Mücahitleri İslam Birliği, Afganistan İşgali sırasında Sovyetler Birliği ve Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'ne karşı savaşan Mücahid grupların kurduğu koalisyon.