İçeriğe atla

Yezid bin Mühelleb

Yezid bin Mühelleb
Horasan Emevî valisi[note 1]
Görev süresi
702-704
Hükümdar Abdülmelik (h. 685-705)
Yerine geldiğiMühelleb bin Ebi Sufra
Yerine gelenMufaddal bin Mühelleb
Irak Emevî valisi[note 2]
Görev süresi
702-704
Hükümdar Süleyman bin Abdülmelik
Yerine geldiğiYezid bin Abi Kabşa
Kişisel bilgiler
Doğum ca. 672
Ölüm 720
Basra yakınları, Emevîler
Çocuk(lar) Halid
Muaviye
Ebeveyn(ler) Mühelleb bin Ebi Sufra

Yezid bin Mühelleb (Arapçaيزيد بن المهلب) (672-720) Emevîler döneminde vilayet valisi ve Abbâsîler döneminin başlarında önemli hale gelen Muhallabid ailesinin erken dönem bir üyesidir.

Hayatı

Hicri 78 (697-698 CE) yılında Halifeliğin doğu vilayetlerinin valisi Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî, Yezid'in babası Mühelleb bin Ebi Sufra'yı Horasan valisi olarak atadı. Hicri 82 (701-702 CE) yılında Mühelleb'in oğlu Muğira öldü ve Mühelleb onun yerine Yezid'i gönderdi. Kısa süre sonra Mühelleb öldü ve Haccâc, Yezid'i Horasan valisi olarak atadı. Orada Yezid, Abd al-Rahman ibn Muhammed ibn el-Ash'ath'ın destekçileri olan eyaletine giren bazı isyancılar da dahil olmak üzere dış ve iç düşmanlarla karşı karşıya kaldı. Yezid onları mağlup etti. Yezid, Nizak'ın kalesini ele geçirdi ve onunla barıştı.

Hicri 85 (704-705 CE) yılında Haccâc, Yezid'i küçük kardeşi Mufaddal'ı Horasan valisi atadı. Haccâc'ın halefinin Yezid olacağına dair bir kehanetle karşılaşması ve Yezid'in Haccâc'ı endişelenecek kadar tehdit eden tek kişi olarak görmesi gibi çeşitli nedenler öne sürüldü. Haccâc, Yezid'i tutukladı ve işkence etti. Hicri 90 (708-709 CE) yılında Yezid kılık değiştirerek kaçarak Filistin'e gitti ve Süleyman bin Abdülmelik'e sığındı. Haccâc, kardeşi halife I. Velîd'e zincirler halinde Yezid'i göndermesi için baskı yaptı. Süleyman, kendi oğlunu Yezid'e zincirleterek halifeye yaklaştırdı ve Yezid'in güvenliği lehinde konuştu. Velîd bunu kabul etti ve Haccâc'a vazgeçmesini söyledi. Yezid, Süleyman'a geri döndü ve ikisi birbirine çok yakın oldular.

Hicri 96 (715 CE) yılında, Süleyman tahta çıkınca, Yezid'i Irak valisi atadı. Ertesi yıl, Süleyman Yezid'i Horasan valisi atadı. Yezid, Gürgan ve Taberistan'da bizzat savaştı. Hicri 99 (717-718 CE) yılında, yeni halife Ömer bin Abdülazîz, fethedilen topraklardaki insanlara, özellikle Soğdiana ve Türk halkları'na yaptığı işkenceler nedeniyle Yezid'i görevden aldı. Yezid, Basra'ya giderken yakalandı ve ondan çok hoşlanmayan Ömer'in önüne çıkarıldı. Ömer, Yezid'i tutukladı. Hicri 101 (719-720 CE) yılında Ömer hastalanınca Yezid kaçtı. Ömer öldü.

Yezid, Basra'ya yaklaştı. Birçoğu ona katıldı. Yeni halife II. Yezîd'e biat etmeyi reddetti. Kardeşlerini ellerinde tutanlara saldırdı, onları mağlup etti ve kardeşlerini serbest bıraktı. Oğlu Halid, Kufe'de tutuklandı ve ölene kadar hapishanede kaldığı Şam'a gönderildi. Yezid'e doğuya gitmesi tavsiye edildi, ancak bu tavsiyeye uymayı reddetti. Hicri 102 (720-721 CE) yılında Mesleme bin Abdülmelik ve Abbas bin Velid ona karşı güçleri komuta ettiler. 25 Ağustos'ta Mesleme'nin birliklerinin savaşa doğru ilerlemesi Yezid'in bazı adamlarının korkup, kaçmasına neden oldu. Yezid bunların başını kesti. Daha sonra doğrudan Mesleme'nin karşısına çıktı. Mesleme'nin süvarileri onu yakaladılar ve öldürdüler.

Mücadele devam etti. Vasit'te, Yezid'in oğlu Muaviye, babasının ölüm haberi üzerine, Yezid'i Hicri 99 yılında Ömer'e gönderen Basran valisi Adi bin Artat da dahil olmak üzere bazı mahkûmları idam etti. Muaviye ve Yezid'in ailesinin hayatta kalan diğer üyeleri Bahreyn'e sonra Kirman yakınlarına yelken açtı. Girişlerine izin verilmeyen Kandabil'e ilerlediler. İkisi hariç herkesin öldüğü muhteşem bir kavga oldu, o ikisi Zabulistan'a doğru yola çıktı. Yakalanan bazı çocuklar, başlarını kesen II. Yezid'e gönderildi.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ O sırada Horasan, Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî yönetiminde Irak'ın bir bölgesiydi.
  2. ^ Irak valiliği, Kufa ve Basra ve bunlara bağlı olan Horasan, Sijistan (Sistan) ve Bahreyn'den oluşuyordu

Kaynakça

  • Muhammed bin Cerîr Taberî, v. 23 "The Zenith of the Marwanid House," transl. Martin Hinds, SUNY, Albany, 1990; v. 24 "The Empire in Transition," transl. David Stephen Powers, SUNY, Albany, 1989
Önce gelen
Mühelleb bin Ebi Sufra
Horasan Emevî valisi
702–704
Sonra gelen
Mufaddal bin Mühelleb
Önce gelen
Yezid bin Abi Kabşa
Irak Emevî valisi
715–718
Boş
Irak valiliği kaldırıldı
Sonraki tarafından düzenlenen makam
Mesleme bin Abdülmelik

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer bin Abdülazîz</span> 8. Emevi halifesi

II. Ömer veya Ömer bin Abdülaziz, Emevî halifelerinin sekizincisi ve Mervân’ın torunudur. 680'de yani Muâviye’nin vefâtı yılında Medine'de doğdu. Emevî Devleti'nde kendisinden önce Ömer isimli bir sultan olmamasına rağmen Ömer bin Hattab'ın ardından halife olan ilk Ömer isimli kişi olduğundan dolayı II. Ömer şeklinde anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman bin Abdülmelik</span> 7.Emevi halifesi

Süleyman bin Abdülmelik, yedinci Emeviler devleti halifesidir. Kardeşi I. Velîd yerine halife olmuş ve sonra 715 ile 717de döneminde iki yıl beş ay süren halifelik yapmıştır. Yerine halife olarak kuzeni Ömer bin Abdülaziz gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Yezîd</span> 9. Emevi halifesi

II. Yezîd, Yezîd bin Abdülmelik, dokuzuncu Emevî halifesidir. 720 yılında kuzeni olan halife Ömer bin Abdülaziz'in ölümü ile halife olmuş ve böylece kardeşlerinin halifelik üzerindeki haklarını tekrar ortaya çıkarmıştır. Daha önceki halifelerden Abdülmelik'in halifelik yapan üçüncü oğludur. Şam'dan uzakta Hazarlara karşı sefer yapmakta iken 724 yılında ölmüştür. Ancak ölüm haberi Şam'a geç ulaştığından kardeşi Hişâm bin Abdülmelik 724 yılında Emevî halifesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hişâm bin Abdülmelik</span> 10. Emevi halifesi

Hişâm bin Abdülmelik, onuncu Emevî halifesidir. Kardeşi halife II. Yezîd 724'te öldüğü zaman halife olmuş ve 18 yıllık uzun bir halifelikten sonra 6 Şubat 743'te ölmüş, yerini II. Velîd olarak anılan kardeşinin oğlu Velîd bin Yezîd bin Abdülmelik'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mesleme bin Abdülmelik</span>

Mesleme bin Abdülmelik, Emevî prens ve 8. yüzyılın ilk on yıllarının en önde gelen Arap generallerinden biridir. Bizans İmparatorluğu ve Hazar Hanlığı'na karşı birçok sefer düzenlemiştir. Özellikle Bizans başkenti Konstantinopolis'in ikinci ve son Arap kuşatmasına liderlik ettiği için büyük ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ubeydullah bin Ziyâd</span>

Ubeydullah bin Ziyad bin Ebih, Emevîler'in Irak valisi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Kasım es-Sekafî</span>

Muhammed bin Kasım es-Sekafî, Sind'i fetheden Emevî kumandanı.

Emeviler dönemi Irak valileri listesi, Emeviler devrinde görev yapan Irak valilerini tarihe göre listelemektedir. Ziyâd bin Ebih'in 670 yılında 'genel Irak valisi' olmasından önce Irak, Basra ve Kufe valilikleri olarak iki valilikle yönetilmiştir. Bazı dönemlerde genel valilik uygulamasından vazgeçilmiş Irak yine Basra ve Kufe olarak iki valilikle yönetilmiştir. Bu listede Basra ve Kufe valileri gösterilmemiştir.

Salih bin Abdurrahman

Ebû Ukbe Cerrâh b. Abdillâh el-Hakemî bir Arap asilzadesi ve Hakami kabilesinin generaldir. 8. yüzyılın başlarında çeşitli zamanlarda Basra, Sistan ve Horasan, Arminiya ve Adharbayjan valisidir. Hayatı boyunca efsanevi bir savaşçı olarak, en çok Kafkasya cephesinde Hazarlara karşı yürüttüğü ve 730'da Erdebil Muharebesi'nde ölümüyle sonuçlanan seferleriyle tanınır.

Abbād bin Ziyād bin Abīhi, Emevî komutanı ve devlet adamıdır. Irak valisi Ziyâd bin Ebih'in] oğlu Abbad, 673 ile 681 yılları arasında halifeler I. Muâviye ve I. Yezîd hükümdarlıklarında Sistan valisi olarak görev yaptı. Merc Rahit Muharebesi'nde Halife I. Mervân'ın ordusunda bir birliğe liderlik etti ve sonrasında Muhtar es-Sekafî'nin destekçilerine karşı savaştı. Daha sonra Abdülmelik'in oğlu ve halefi Halife I. Velîd'in ve Velid'in oğlu Abdülaziz ile halifenin kardeşi Süleyman arasındaki veraset entrikalarında rol oynadı.

Hâlid bin Abdullah el-Kasrî, 8. yüzyılda Emevî Mekke ve 724'ten 738'e kadar Irak valisi olarak hizmet etmiş bir Araptır. Doğu Halifeliğinin tamamını kontrol etmeyi gerektirdiği için Irak valiliği, onu Halife Hişâm bin Abdülmelik'in kritik hükümdarlığı sırasında en önemli yetkililerden biri yaptı. Selefi ve halefi altında Irak ve Doğu yönetimine hakim olan Kays ile çatışmada Yaman aşiretlerine verdiği destekle en dikkate değerdir. Görevden alınmasının ardından iki kez hapse atıldı ve 734'te halefi Yûsuf bin Ömer es-Sekafî tarafından işkence edilerek öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Fitne</span> Emevi Halifeliğine karşı bir dizi iç savaş ve ayaklanma

Üçüncü Fitne, Emevîler'e karşı, 744'te Halife'nin II. Velîd'in devrilmesiyle başlayan ve II. Mervân'ın çeşitli asilere ve rakiplere karşı kazandığı zaferle sona eren bir dizi iç savaş ve ayaklanmaydı. Ancak, II. Mervân yönetimindeki Emevî otoritesi hiçbir zaman tam olarak kuruamadı ve iç savaş, Emevîlerin devrilmesi ve 749/50'de Abbasi Halifeliği'nin kurulmasıyla sonuçlanan Abbâsî İhtilâli'ne (746-750) dönüştü. Bu nedenle, bu çatışmanın net bir kronolojik sınırlandırması mümkün değildir.

Mansur bin Cumhur 8. yüzyılda bir Arap komutanıydı ve dönemin Kays-Yaman rekabetinde güney Arap ("Yaman") kabilelerinin ana ve en fanatik liderlerinden biriydi ve Üçüncü Fitne'de önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Hâzim es-Sülemî</span>

Abdullah bin Hâzim es-Sülemî, 662 ile 665 yılları arasında ve yine 683'ün sonlarında Horasan'ın Emevi valisiydi, sonra 684 ile ölümü arasında aynı ilin sözde Zübeyr valisiydi.

Ebü’l-Müsennâ Ömer b. Hübeyre b. Muâviye b. Sükeyn el-Fezârî, bu dönemin Kays-Yaman ihtilafında önemli bir rol oynayan önde gelen bir Emevi generali ve Irak valisiydi.

Ebû Mervân Bişr b. Mervân b. el-Hakem el-Ümevî, kardeşi Halife Abdülmelik döneminde Emevi prensi ve Irak valisiydi. Bişr, babası I. Mervân ile birlikte Mercirahit'te savaştı. Mervan, kardeşi Abdülaziz'e eşlik etmesi için Bişr'i Mısır'a gönderdi. 690/91'de Bişr, Kufe valisi oldu ve yaklaşık bir yıl sonra onun valiliğine Basra eklenerek Irak'ın tam kontrolü ona verildi.

<span class="mw-page-title-main">660'larda Emevîler</span>

Bu sayfada 661 yılında kurulan Emevi Halifeliği'nde 661'den 669'a kadar yaşanan olaylar yer almaktadır.

Bu sayfada, 670'li yıllarda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.

Bu sayfada, 710'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.

Bu sayfada, 740'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.