İçeriğe atla

Yezerçe Zirvesi

Koordinatlar: 42°26′33″K 19°48′51″D / 42.44250°K 19.81417°D / 42.44250; 19.81417
Yezerçe Zirvesi
Maja e Jezercës
Trojan Zirvesi'nden Yezerçe'nin görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.694 m (8.838 ft 7 in)[1]
Çıkıntı2.036 m (6.679 ft 9+12 in)[2]
Yalıtılma94 kilometre (58 mi)
Koordinatlar42°26′33″K 19°48′51″D / 42.44250°K 19.81417°D / 42.44250; 19.81417
Coğrafya
KonumArnavutluk
Tırmanma
İlk tırmanan1929

Yezerçe Zirvesi (ArnavutçaMaja e Jezercës), Arnavutluk Alpleri'nin en yüksek zirvesi olan bir dağdır. Karadağ sınırının birkaç kilometre uzağında yer almakta olup doğuda Valbona'dan batıda Shala'ya uzanmaktadır. Arnavutluk'taki en yüksek ikinci ve Balkanlar'daki en yüksek yedinci dağdır. Deniz seviyesinden 2.694 m (8,839 ft) yüksekliktedir. Bununla birlikte, Yezerçe Zirvesi Avrupa kıtasındaki en önemli 28. dağ zirvesidir.[3]

Yezerçe Zirvesi, Avrupa'nın en güneyindeki buzullarıyla dikkat çeken Arnavutluk Alpleri'nde yer almaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Maja e Jezercës". Peakbagger.com. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2017. 
  2. ^ "Europe Ultra-Prominences" 9 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Peaklist.org. 13 Nisan 2017 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ "EUROPE ULTRA-PROMINENCES 99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater". peaklist.org (İngilizce). 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2018. 
  4. ^ "FEASIBILITY STUDY ON ESTABLISHING A TRANSBOUNDARY PROTECTED AREA PROKLETIJE / BJESHKËT E NEMUNA MOUNTAINS" (PDF). condesan.org (İngilizce). s. 4. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından (PDf) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2018. The number of glacial ponds in this area is rare for the European mainland and can only be compared to the Alps. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pamir Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Pamir Dağları, Orta Asya'da Tacikistan-Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi sınırında bulunan, lalenin ana vatanı olan ve Himalaya Dağları'nın kuzey silsilelerini teşkil eden sıradağlar.

<span class="mw-page-title-main">Dinar Alpleri</span>

Dinar Alpleri Balkanlar'daki en büyük sıradağlardan biridir. Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ ve Kosova topraklarında uzanır. Dinar Alpleri'nin en yüksek noktası Arnavutluk sınırları içindedir ve buradaki yükseklik 2694 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Vihren</span>

Vihren Bulgaristan’da yer alan Pirin Dağı’nın en yüksek noktası, zirvesidir. Vihren’in yüksekliği 2914 metredir. Bu zirve, Bulgaristan’daki zirveler içinde ikinci sırada gelir. Balkan çapındaki yüksekliklerde Musala ve Olimpos Dağı’ndan sonra en yüksek üçüncü zirvedir.

Balkanlar'daki dağlar, bölgenin adı olan Balkanlar'ın adının anlamından anlaşıldığı şekilde bölgenin genelinde yer alır. Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu tarafından “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir. Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, “sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık” gibi anlamları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Babadağ (dağ)</span>

Babadağ güney-batı Türkiye'de, Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir dağ'dır.

<span class="mw-page-title-main">Chogolisa</span>

Chogolisa, Pakistan'da Karakurum sıradağlarında bulunan bir dağdır. Chogolisa, Baltoro Buzulu yakınlarında yer almaktadır.

Kaymakçalan, Yunanistan-Makedonya sınırında bulunan bir dağdır. Dağ 2,528 metre yükseklikte olup Yunanistan'ın üçüncü en yüksek ve Makedonya'nın beşinci en yüksek dağıdır. İki ülke arasındaki sınır zirveden geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Smolikas Dağı</span>

Smolikas Dağı, Yunanistan'nın kuzeybatısında bulunan bir dağdır. Dağ 2,637 metre yüksekliği ile Yunanistan'ın ikinci en yüksek dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüyten Zirvesi</span>

Hüyten Zirvesi, Moğolistan ile Çin arasında bulunan bir zirvedir. Tavan Bogd Dağı'nın beş zirvesinden biri olup 4.374 metre yüksekliği ile Moğolistan'ın en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kita Dağı</span>

Kita Dağı, Japonya'da Yamanashi prefektörlüğünda bulunan bir dağdır. Dağ, Fuji Dağı'nın ardından Japonya'nın ikinci yüksek dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yōtei Dağı</span> Japonyanın Hokkaidō adasındaki bir yanardağ

Yōtei Dağı, Japonya'nın Hokkaidō adasında bulunan bir yanardağdır. Dağ, Shikotsu-Toya Millî Parkı'nda yer almakta olup Fuji Dağı'nı andırdığından Ezo Fuji (蝦夷富士) olarak da bilinir. Dağ, Japonya'nın 100 Ünlü Dağı'ndan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Narodnaya Dağı</span>

Narodnaya Dağ, Rusya'daki Ural Dağları'nın en yüksek noktasının bulunduğu dağdır. Yüksekliği 1,894 metredir. Dağ Komi Cumhuriyeti sınırından 0,5 km doğuda, Tyumen Oblastı'ndaki Khanty-Mansi Özerk Okrugu'nda bulunur. Dağın adı, Research Range'da yer alan, köprüden çıkan Naroda Nehri anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moldoveanu Zirvesi</span>

Moldoveanu Zirvesi, Romanya'da Transilvanya Alpleri'ne ait Făgăraș Dağları'nda bulunan bir zirvedir. 2,544 metre yüksekliği ile ülkenin en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zla Kolata</span>

Zla Kolata, Karadağ ve Arnavutluk sınırındaki Prokletije üzerinde yer alan bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Korab-Koritnik Tabiat Parkı</span>

Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jülyen Alpleri</span>

Jülyen Alpleri Güney Kireçtaşı Alpleri'nin kuzeydoğu İtalya'dan Slovenya'ya kadar uzanan sıradağlarıdır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 2.864 metre yüksekte, Slovenya'daki Triglav Dağı'nda yer almaktadır. Jülyen Alpleri'nin büyük bir kısmı Triglav Millî Parkı'na dahildir. Sıradağların ikinci en yüksek noktası deniz seviyesinden 2,755 metre yüksekte, İtalya'daki Jôf di Montasio'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Doruğu</span>

Cengiz Zirvesi, Kırgızistan'da Kakşaal Too'da bulunan bir zirvedir. Zirve, Orta Tanrı Dağları'nın bir parçası olup Kırgızistan-Çin sınırında yer almaktadır. 7.439 metre yüksekliği ile Kırgızistan'ın en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrıbaba Dağı</span>

Ayrıbaba Dağı veya resmi adıyla Büyük Saparmyrat Türkmenbaşı Dağı, Türkmenistan'ın güneydoğusunda, Özbekistan'ın Surhanderya ili sınırında bulunan bir dağdır. Dağ, Köytendağ'ın bir parçası olup Türkmenistan'ın en yüksek zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikkō-Shirane Dağı</span>

Nikkō-Shirane Dağı, Japonya'nın Gunma ve Tochigi prefektörlüklerinde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, Honshū'nun ortasında yer almakta olup Nikkō Millî Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Tubkal</span>

Cebel Tubkal, Fas'ın güneybatısında bulunan bir dağ zirvesidir. Dağ, Marakeş-Asfi bölgesinde Tubkal Millî Parkı'nda yer almaktadır ve Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. 4.167 metre yüksekliği ile Fas, Kuzey Afrika ve Arap dünyasının en yüksek dağıdır.