İçeriğe atla

Yezdekan

Yezdekan (veya Yezdikan), İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti, Hoy şehri ilçesinin orta kesiminde bir köydür.

Coğrafya

Yezdekan köyü, hoy şehrinin güneybatısında ve Batı Azerbaycan eyaletinde yer almaktadır.Bu köy kuzeyden Babkan köyüne, güneyden Korpiran ve Zavya Shikhler köylerine, batıdan Koraman'ın hoş iklimine, doğudan ise Han Dizj ve Kara Tepe köylerine doğru sınırlıdır.Bu köy, 2015 nüfus sayımına göre nüfusu 3.000 kişi olan Hoy şehrinin köylerinden biridir ve toplamda 800 hane bulunmaktadır. Yazdekan, hoy şehrine 29 km uzaklıktadır.

Yezdekan bölgesi çok çeşitli topografyaya sahiptir. Doğal yapıya bağlı olarak, farklı seviyelerdeki bitkiler, farklı topoğrafik seviyelerdeki bitki örtüsünün birleşiminden özel ekosistemler yaratmıştır; çoğu mera şeklinde görünür.

Bu köy esas olarak nemli ve sıcak hava akışından etkilenir, ancak bazı kış aylarında kuzeyden gelen soğuk hava kütlesi havasını etkiler ve sıcaklıkta önemli bir düşüşe neden olur.[1]

Topluluk

KüreSünniler kökenli Türk boyları bu köydeki en büyük nüfus gruplarından biridir.KüreSünniler, Türkiye'nin kuzey bölgelerinden ve Giresun şehrinden gelen Türk göçmen aşiretlerinden biridir. Osmanlı padişahları devrinde mübadele ve ticaret ilişkilerini yürütmek üzere Azerbaycan Cumhuriyeti'ne gitmişler, oradan da bazı sebeplerle İran ve Türkiye sınır bölgelerine göç etmişler ve bu bölgelere yerleşmişlerdir.

Pürüzlülükler

Yezdekan bölgesi, Küzidan gibi büyük bir dağdan bahsedebileceğimiz birkaç dağ arasında yer almaktadır. Bu dağlar çok büyük ve çok derin vadilere sahip olup tatlı su kaynaklarının kaynağıdır.

Gürsel alanları

Ne yazık ki, doğal ve beşeri nedenlerden dolayı bu bölgenin tarihi yerlerine dair hiçbir kanıt yoktur. Yezdekan fayının merkezinde yer alması nedeniyle bu köy, antik tarihinin büyük bir bölümünü oluşturan şiddetli depremlere maruz kalmıştır.

Koraman bölgesi

Bu köyün en yeşil alanına Koraman denir.Bu alan Yezdekan bölgesinin batı kesiminde yer alır.Bu alanın bir kısmı yağışlı ve sulanan tarlalardan, bir kısmı da dağlardan ve derin vadilerden oluşmaktadır. Bu alanın önemli kısımları arasında Mendedil'i sayabiliriz; Mendedil, batıdan büyük dağlara, doğudan ise aşırı hayvan otlatma ve şiddetli yağışlar nedeniyle toprağı aşınmış olan Babkan Köyü'ne uzanan geniş ve kumlu bir vadidir.Bu alanın bitki örtüsü, kendiliğinden büyüyen ağaçlar ve tarlalar, elma,kiraz ve ceviz gibi diğer ağaçlardan oluşur... Ancak tarım ürünü olarak hasat edilenler yonca, buğday, arpa, ayçiçeği, kabak, bezelyedir.

Yezdekan çimenliği

Yezdekan'ın doğal manzara alanlarının bir parçasıdır, Yezdekan ana yolu ile büyük çimenlik ve küçük çimenlik olmak üzere iki kısma ayrılan Yezdekan bölgesinin en doğu bölgesidir. Yezdekan futbol sahası büyük çimenlik'de yer almaktadır.

Galacik

Yezdekan bölgesinin kuzeydoğusunda ve çamen'ın kuzeyinde, kendiliğinden büyüyen ağaçları ve yağmurla beslenen ve sulanan tarlaları içeren Yezdekan yer almaktadır.

Deştoo

Yeraltı suyunun acılığı ve tuzluluğu nedeniyle toprağı her yıl bazı minerallerini kaybeden su arazilerini içerdiğinden meyve ağaçları ve diğer ağaçların dikimi için uygun değildir. Ayçiçeği, yonca, buğday, arpa bu bölgenin başlıca tarım ürünleridir.

Ekonomik durum

Bu köy tarıma uygun alanlardan birisidir. Tarım işçiliği bu köyün ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır.Çıkarılması ve kullanılması gereken birçok maden kaynağına sahip olup, ne yazık ki bu köy'de herhangi bir arama ve işletmesi yapılmamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "درگاه ملی آمار ایران". 8 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Göreme Tarihî Millî Parkı</span>

Göreme Tarihî Millî Parkı, İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Millî park idi. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı. 30 Ekim 1986'da Bakanlar Kurulu kararıyla millî park ilan edildi, 22 Ekim 2019 tarihinde millî park statüsünden çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çandır</span> Yozgatın ilçesi

Çandır, Yozgat ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hoy</span> İranın Batı Azerbaycan eyaletinde bulunan şehir

Hoy, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bozkır</span>

Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge.

<span class="mw-page-title-main">Bereketli Hilal</span> Orta Doğuda, Batı ve Ortadoğu uygarlıklarının doğduğu bölge

Bereketli Hilâl, Münbit Hilâl veya Verimli Hilâl, Orta Doğu'da, Batı ve Ortadoğu uygarlıklarının doğduğu bölge. Terimi ilk kez Amerikalı arkeolog ve müsteşrik James Henry Breasted kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özburun, Bolvadin</span>

Özburun, Eskişehir-Konya karayolundan 1.5 kilometre içeride, il merkezine 70 km, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta, eski Kral Yolu üzerinde ve Paşa Dağı yakınlarında kurulmuş bir beldedir. 1967 yılında belediye olmuştur. Belediyenin nüfusu 2.293'dur. Özburun'da iki adet ilkokul bir adet sağlık ocağı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Ovası</span> Ermenistan ve Türkiyede bir ova

Iğdır Ovası Iğdır ilinde bulunan Aras Nehri boyunca yer alan tektonik kökenli bir çöküntü ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya ekonomik bölgesi</span> Rusya Federasyonunun 12 ekonomik bölgesinin bir tanesi

Kuzey Kafkasya ekonomik bölgesi, Rusya Federasyonu'nun 12 ekonomik bölgesinin bir tanesi.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan'da tarım</span>

Antik Yunanistan'da tarım, ülke ekonomisinin başlıca kaynağıydı. Nüfusun hemen hemen %80'lik bir bölümü çeşitli tarım işleriyle uğraşıyordu. Yunan kentlerinin hemen hepsinde yetişen zeytin halkın günlük yaşamında önemli bir yer tutuyordu. Buna bağlı olarak zeytinyağı üretimi de gelişmişti. Zeytinin yanı sıra topraklarda lahana, soğan, fasulye gibi sebzeler ve pek çok tahıl türü yetiştirilirdi. Sulama, zararlı otları yolma, mahsul toplama, ekin ve hasat zamanları yapılacak her işi köleler yapardı. Pek çok kişinin geçimini sağladığı tarım Yunan kültürün biçimlenmesinde de büyük rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salmas</span> Batı Azerbaycan Eyaleti, İranda şehir

Salmas, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Filyos Çayı</span> Türkiyede akarsu

Filyos Çayı veya Yenice Irmağı, Köroğlu Dağları, Bolu Dağları ve Ilgaz Dağlarından gelen çayların toplanıp, bir araya getirdiği çaydır. 228 kilometre uzanan çay, Zonguldak'ın Filyos beldesinde Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya coğrafyası</span>

Abhazya Güney Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. De facto olarak bağımsız bir cumhuriyettir ama çoğunlukla uluslararası tanımlamalarda Gürcistan içinde bir özerk cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

Türkiye'de yetiştirilen tarım ürünleri, Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'deki nüfusun büyük çoğunluğu tarım sektöründe çalışmaktaydı. Ancak bu dönemdeki tarım anlayışı daha çok geleneksel yöntemler eşliğinde yapılıyordu. Tarımın bu şeklide yapılmasında ülkenin yeni kurulmuş olması ve farklı dönemlerde farklı devletlerle topyekün savaşlar yapmasından kaynaklanan ekonomik darlıktır. İlerleyen dönemlerde devletin tarım politikaları değişmiş ve daha farklı tarım yöntemleri uygulanmıştır. Bu farklı yöntemlerle birlikte tarımda makineleşme de artmıştır. Tarımda makineleşmenin artmasına paralel olarak da göçler yaşanmıştır. 1950-1960 yılları arasında uygulanan ekonomi politikası ile çiftçiye verilen tarım kredileri artmıştır ve tarım ürünleri için yüksek fiyat politikası izlenmiştir. Genel olarak 1950'li yıllardan sonra Türkiye'de tarım arazilerinin genişletilmesi, makine kullanımının artması ile sulama ve gübreleme gibi çalışmalar hızlanmıştır. Türkiye'de tarımsal faaliyetler ve buna bağlı olarak da yetiştirilen tarımsal ürünler bölgeden bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların temel sebepleri arasında Türkiye'nin eğimli ve yüksek bir arazi yapısına sahip olması başta gelmektedir. Türkiye'nin özel ve matematik konumu tarımsal faaliyetleri kısıtlamasına sebep olduğu gibi çeşitli olmasına da katkı sağlamaktadır. Türkiye'nin orta kuşakta bulunması ve dört mevsimi yaşaması da tarımsal çeşitliliği arttıran etmenlerdendir. Türkiye'de aktif nüfusun 1/4'ü tarım sektöründe çalışmakta ve milli gelirin yüzde 10'u tarımsal faaliyetlerden sağlanmaktadır. Türkiye'de ekili dikili alanlarda en fazla tahıllar, daha sonra ise endüstri bitkileri ile sebze ve baklagiller gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen fındık, fıstık, incir, üzüm, tütün ve çeşitli sebze meyveler ihracatta pay sahibidir. Ayrıca Türk sanayisi de çoğunluklu olarak ham maddesi tarımsal faaliyetlere dayanan ürünlerden oluşmaktadır. Türkiye'de tarımı destekleyen kayda değer kuruluşlara Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ziraat Bankası örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ekim nöbeti</span>

Ekim nöbeti (münavebe), bir tarlaya aynı ürünleri arka arkaya ekilmemesi, farklı bitkilerin bir düzen içinde birbirinin peşi sıra ekilmesini ifade eden tarım yöntemidir.

Pyrus zangezura, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Koçana Vadisi</span>

Koçana Vadisi(Makedonca: Кочанска котлина) Kuzey Makedonya'nın doğu kısmında 41 ° ve 55 ' enlemi ve 22 ° ve 25' boylamı arasında Bregalnica Nehri boyunca uzanan, 1020 kilometrekarelik bir alanı kaplayan vadi.

<span class="mw-page-title-main">Kavaşra</span>

Kavaşra Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 131 kilometre, Trablusşam'ın ise 38 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafededir.