İçeriğe atla

Yevgeni Roizman

Yevgeni Roizman
Görev süresi
24 Eylül 2013 - 25 May 2018
Yerine geldiğiYevgeni Porunov
Yerine gelenAleksandr Vysokinsky
Kişisel bilgiler
Doğum Yevgeny Vadimovich Roizman
14 Eylül 1962 (62 yaşında)
Yekaterinburg Rusya
Partisi Adil Rusya-Gerçek İçin (2005-2006)
Evlilik(ler) Yuliya Kruteyeva
Çocuk(lar) 5

Yevgeni Vadimovich Roizman (Rusça: Евге́ний Вади́мович Ро́йзман; d. 14 Eylül 1962), 2013'ten 2018'e kadar Yekaterinburg belediye başkanı olarak görev yapan Rus muhalif politikacı.[1]

Hayatı

Yevgeni, Sverdlovsk'ta Yahudi bir baba ve Rus bir annenin çocuğu olarak doğdu (soyadı Alman kökenlidir ve Reusemann'ın kirilleştirilmiş bir versiyonudur). Babası Uralmaş'ta enerji mühendisi, annesi anaokulu öğretmeniydi.

Ural Devlet Üniversitesi'nden tarihçi/arşivci olarak mezun oldu. 1981'de hırsızlık ve dolandırıcılık suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.[2]

Siyasi kariyeri

Roizman, 2003-2007 yılları arasında Rusya Devlet Duması milletvekiliydi. 2007'de Adil Rusya-Gerçek İçin partisinden parlamentoya girmeye çalıştı, ancak parti liderleriyle bir anlaşmazlıktan sonra seçim listesinden çıkarıldı. 2015 yılına kadar Mikhail Prokhorov'un[3] siyasi müttefikiydi ve Sivil Platform partisi tarafından da desteklendi.

Yekaterinburg Belediye Başkanı

9 Eylül 2013'te yapılan seçimlerde yüzde 30 oy alarak Yekaterinburg Belediye Başkanı seçildi.[4]

2018'de Roizman, Rus yetkililerin şehirdeki belediye başkanlığı seçimlerini iptal etmeye karar vermesinin ardından istifa etti[5]

Kaynakça

  1. ^ "Controversial Opposition Wild Card Yevgeny Roizman Takes Over In Yekaterinburg". RadioFreeEurope/RadioLiberty. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ [1] 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ March 25, 2013 Forbes
  4. ^ "Opposition Candidate Roizman Declares Victory In Yekaterinburg". en.rian.ru. 11 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Russian Court Cuts Jail Term Of Former Russian Lawmaker, Navalny Supporter To One Day". RFERL.org. 13 Mayıs 2021. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yeltsin</span> Rusyanın ilk devlet başkanı (1991–1999)

Boris Nikolayeviç Yeltsin, Rusya'nın ilk başbakanı ve devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester</span>

Transdinyester Moldova Cumhuriyeti, Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden De facto bir cumhuriyettir. Ülkenin ismi Rumencede “Dinyester Nehrinin Ötesi” anlamına gelir. Kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır. Avrupa'daki son sosyalist cumhuriyettir. Güney Osetya ve Abhazya tarafından tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Liberal Demokrat Partisi</span> Siyasi Parti

LDPR-Rusya Liberal Demokrat Partisi, Rusya'da aşırı sağ bir siyasi partidir. Vladimir Jirinovski partinin 1992'deki kuruluşundan ölümüne kadar lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Navalni</span> Rus muhalif lider ve siyasi mahkum (1976–2024)

Aleksey Anatolyeviç Navalni, Rus avukat, aktivist ve siyasetçi. 2009 yılından itibaren Rusya'da ve Rus ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı olarak ünlenmiştir. Navalni, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır. Putin doğrudan Navalni'dan ismiyle bahsetmekten kaçınmaktadır. Navalni, Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi üyesi, İlerleme Partisi'nin lideri ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) kurucusudur. 2020'de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Yabloko</span>

Rus Birleşik Demokrat Parti "Yabloko" (Rusça: Росси́йская объединённая демократи́ческая па́ртия «Я́блоко»; Rossiyskaya obyedinyonnaya demokraticheskaya partiya "Yabloko" Sosyal liberal bir siyasi partidir. Grigori Yavlinski tarafından kurulan partinin mevcut başkanı Nikolay Rybakov'dur. Rusya Federasyonu`nun kuruluşundan itibaren yapılan tüm sekiz Duma genel milletvekilleri seçimlerine katılmıştır. Parti programı serbest pazar ekonomisini, siyasette ve ekonomide adil rekabeti, özel mülkiyetin dokunulmazlığını ve fırsat eşitliğini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1999 Rusya yasama seçimleri</span>

1999 Rusya yasama seçimleri, Rusya'da 19 Aralık 1999 tarihinde yapılan yasama seçimleridir. Rusya Federal Meclisi Duma'daki 450 üyenin belirlendiği seçimde Komünist Parti % 24.29 oy oranı ile birinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Putinizm</span> totaliter ve muhafazakâr ideoloji

Putinizm veya Putincilik, Rusya'da devlet başkanı Vladimir Putin'in uyguladığı siyaset için kullanılan bir terimdir. Batı medyasında Putinizm ve Putinist terimleri genellikle Putin yönetiminde askeri güvenlik kurumu silovikinin ülkenin siyasi ve mali gücün çoğunu kontrol etmesi anlamında kullanılır. Pek çok siloviki, Putin'in kişisel arkadaşları veya daha önce FSB, İçişleri Bakanlığı ve ordu gibi devletin güvenlik ve istihbarat birimlerinde çalışmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Rusya ilişkileri</span>

Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkiler 3 Nisan 1992'de kuruldu, ancak Rusya 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan'da önemli bir aktör oldu. İki ülkenin tarihi ilişkisinin kökleri, Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki 1826-1828 İran-Rus Savaşı'na dayanır ve ardından Doğu Ermenistan Rusya'ya devredilir. Üstelik Rusya, Ermeniler de dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Hristiyan tebaaların koruyucusu olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Rus karşıtlığı</span>

Rus karşıtlığı veya Rus düşmanlığı, Rusya'ya, Ruslara ve onların kültürlerine karşı ön yargı, korku veya nefreti tanımlar. Rusofili, tersine, Rusya'ya ve Ruslara yönelik olumlu duyguları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Medvedçuk</span> Ukraynadaki Rus yanlısı politikacı, avukat ve iş insanı

Viktor Volodimiroviç Medvedçuk Ukraynalı siyasetçi, avukat ve oligark. 29 Ağustos 2019'dan itibaren Ukrayna Yüksek Şurası milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Rusya ilişkileri</span>

Belarus-Rusya ilişkileri, Belarus ve Rusya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke bir kara sınırını paylaşıyor ve uluslarüstü Birlik Devletini oluşturuyor. İki ülke arasında ikili anlaşmalar imzalandı. Rusya, Belarus'un en büyük ve en önemli ekonomik ve siyasi ortağıdır. Her ikisi de Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Gümrük Birliği, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İlya Yaşin</span>

İlya Valeryevich Yashin, Moskova şehrinin Krasnoselsky belediye bölgesi Milletvekilleri Konseyi Başkanı ve 7 Ekim 2017-27 Temmuz 2021 tarihleri arası Krasnoselsky belediye başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Gudkov</span>

Dmitry Gennadyevich Gudkov, bir Rus politikacı ve muhalefet lideri. 2011-2016 yıllarında Devlet Duma üyesi olarak seçildi. Babası Gennady Gudkov da 2001 – 2012 yıllarında Duma milletvekiliydi. Hem baba hem de oğul, A Just Russia partisinin üyeleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikita Belıh</span>

Nikita Yuryeviç Belıh, Rus siyasetçi ve Sağcı Güçler Birliği partisinin eski lideridir. 2008'e kadar Perm Krayı Yasama Meclisi üyesi ve Ocak 2009'dan Temmuz 2016'da tutuklanmasına kadar Kirov Oblastı valisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Prigojin</span> Rus oligark (1961–2023)

Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rus iş insanı ve oligark. Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup restoranları ve catering işletmeleri, Putin'in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak bilinmekteydi.