Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.
Martin Luther King Günü Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasi aktivist ve rahip Martin Luther King, Jr.'ın anısına yapılan anma günüdür. Martin Luther King'in doğum günü olan 15 Ocak'a yakın olması amacıyla her yıl Ocak ayının 3. Pazartesi günü kutlanır. ABD'de federal tatil olan ve Afro-Amerikalı bir kişinin anısına olan tek anma günü olmasının yanı sıra, sadece dört tane bulunan tek bir bireye adanmış anma günlerinden biridir.
Japon Komünist Partisi Japonya'da 15 Temmuz 1922'de kurulan komünist bir siyasi partidir.
Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.
Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.
İşgal Japonyası, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönemdir. 1945'te Japonya'nın teslim olmasının ardından ülke General Douglas MacArthur önderliğinde ABD tarafından İngiliz Milletler Topluluğu'nun da desteği ile işgal edildi. Almanya'nın işgal edilmesinden farklı olarak, Sovyetler Birliği'nin Japonya üzerinde büyük bir etkisi olmamıştır. Ülkedeki yabancı askeri varlık Japonya tarihinde ülkenin yabancı bir güç tarafından işgal edildiği tek dönem olmuştur. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten Roosevelt'in 1930'lardaki politikaları olan "New Deal" önceliklerini çağrıştıran bir parlamenter demokrasi haline geldi.
Heisei dönemi, Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.
Japonya'da turizm, ülkenin hızla büyüyen sektörlerinden biridir. Japonya, 2016 yılı itibarı ile yaklaşık 24 milyon turisti ağırlamıştır.
Seiji Maehara, 1993 yılından bu yana Temsilciler Meclisi milletvekili görev yapan Japon siyasetçi. 2005-2006 yılları arasında Japonya Demokratik Partisi ve 2010-2011 yılları arasında Japonya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
Japonya'nın posta tarihi ve posta pulları, Japonya'nın postacılık tarihi ve pulculuk mirasının bir yoklamasıdır. Japonya'nın posta tarihi ve posta pullarının hikâyesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ülkenin ilk modern posta servisi, 1871'de profesyonel olarak Kyoto ve Tokyo arasında seyahat ile başlamış olup daha sonra Osaka ile de başlamıştır. Bu, Meiji döneminin Japonya tarihinde simgelediği hızlı sanayileşme ve toplumsal yeniden yapılanmanın ortasında gerçekleşti. Ülkenin demiryolu teknolojisinin gelişme sürecinin göz önüne alındığında, Japonya'nın büyüyen posta sistemi, atlı çekme yöntemlerinin yanı sıra çekçekler de dahil olmak üzere büyük ölçüde insan kaynaklı taşımacılığa dayanıyordu. Örneğin, Japonya'nın posta hizmetinin 50. yıldönümü anısına 1921 yılında hükûmet, posta taşıyan cesur binicileri gösteren dekoratif kartpostallar yayınladı.
COVID-19'a neden olan şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü-2 (SARS-2) hastalığının Japonya'ya sıçradığı Şubat 2020'de onaylandı. Iwate hariç 47 prefektörlüğün hepsinde vaka tespit edildi. Ülkede 10.000'in üzerinde vaka görüldü.
İmparatorun Doğum Günü, Japonya'da imparatorun doğum gününün kutlandığı bir ulusal bayramdır.
Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.
Şova Günü, Japonya'da her yıl 29 Nisan'da 1926-1989 yılları arasında saltanatı süren İmparator Hirohito'nun doğum gününün kutlandığı bir tatil günüdür. Shō (昭) parlayan veya parlak anlamına gelirken wa (和) ise vatandaşların aldığı aydınlanmış barış" anlamına gelen barış anlamına gelir. Eski Japonya Demokratik Partisi'ne göre, tatilin amacı Hirohito'nun 63 yıllık çalkantılı hükümdarlığı hakkında kamuoyunun düşüncesini teşvik etmektir.
Anayasa Anma Günü, Japonya'da her yıl 3 Mayıs'ta savaş sonrası anayasasının yürürlüğe girdiği günün kutlandığı bir tatil günüdür. Anayasa Günü, Altın Hafta tatil döneminin bir parçasıdır.
Deniz Günü, Japonya'da okyanusların bereketlerini ve Japonya'nın denizciliğinin ekonomik refahının onurlandırıldığı kutlandığı bir tatil günüdür. Tatilin amacı, okyanusların kutsamalarına şükran ve okyanusun Japonya için bir ada ülkesi olarak önemini düşünmektir.
Kültür Günü, Japonya'da her yıl 3 Kasım'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşvik etme amacıyla kutlandığı bir tatil günüdür. Festivaller tipik olarak seçkin sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri ve ödül törenlerini içermektedir.
Yaşlılara Saygı Günü, Japonya'da yaşlı insanların kutlandığı bir tatil günüdür. Bayramın kökenleri, Hyōgo prefektörlüğüne bağlı Nomadani köyünde 15 Eylül Eski Halk Günü'nü ilan ettiği 1947'ye kadar uzanmaktadır. Popülerliği ülke çapında yayıldı ve 1966'da bugünkü adını ve statüsünü aldı. Başlangıçta 15 Eylül'de düzenlenirken 2003 yılında Mutlu Pazartesi Sistemi'ne göre Eylül ayının üçüncü pazartesi olarak değiştirildi. Japon medyası her yıl yaşlıları öne çıkarma, nüfus hakkında haber yapma ve ülkedeki en yaşlı insanları öne çıkarma fırsatını kullanmaktadır.
Japonya'nın balon ekonomisi, Japonya'da 1986-1991 yılları arasında Japonya'da emlak ve borsa fiyatlarının büyük ölçüde şişirildiği bir ekonomik balondu. 1992'nin başlarında, bu fiyat balonu patladı ve Japonya ekonomisi durgunlaştı. Balon, varlık fiyatlarının hızlı bir şekilde artması ve aşırı ısınan ekonomik faaliyetin yanı sıra kontrolsüz para arzı ve kredi genişlemesi ile karakterize edildi. Daha spesifik olarak, varlık ve hisse senedi fiyatlarına ilişkin aşırı güven ve spekülasyon, o sırada aşırı parasal genişleme politikasıyla yakından ilişkiliydi.
Spor Günü veya eskiden Sağlık ve Spor Günü , Japonya'da her yıl Ekim ayının ikinci haftasında olarak Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nın açılışının anıldığı ve sporu ve aktif bir yaşam tarzının teşvik edildiği bir gündür.