İçeriğe atla

Yet Another Setup Tool

YaST
YaST logosu, bir Aardvark
openSUSE 15.1'deki YaST Denetim Merkezinin Qt arayüzü
Orijinal yazar(lar)SuSE
Geliştirici(ler)SUSE
İlk yayınlanma1 Mayıs 1996 (28 yıl önce) (1996-05-01)
Güncel sürüm4.2.83 / 2 Temmuz 2020 (4 yıl önce) (2020-07-02)[1]
Programlama diliRuby[2]
İşletim sistemiLinux
Türİşletim sistemi kurulum ve yapılandırma aracı
LisansGNU General Public License[3]
Resmî sitesiyast.opensuse.org

Yet Another Setup Tool (YaST) (Bir kurulum yöneticisi daha) SUSE Linux dağıtımlarında kullanılan bir işletim sistemi yapılandırma merkezidir. United Linux konsorsiyumunun da bir parçasıdır. 1996 yılının Mayıs ayında YaST'ı içeren ilk Suse Linux sürümü geliştirilmiştir. YaST'ın önemli bir özelliği hem metin tabanlı kullanıcı arayüzüne hem de grafik tabanlı kullanıcı arayüzüne (GUI) sahip oluşudur.

Kaynakça

  1. ^ "OpenSUSE Download". 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  2. ^ Larabel, Michael (12 Ağustos 2013). "openSUSE 13.1 M4 Brings Ruby-Based YaST". Phoronix. 14 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 
  3. ^ "File on GitHub". GitHub. 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2014. 

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE</span> topluluk destekli Linux dağıtımı

openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gelişmiş Paketleme Aracı</span>

Gelişmiş Paketleme Aracı, Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı dağıtımlarda kullanılan paket yönetim sistemidir. APT, önceden derlenmiş dosyalardan ya da kaynak kodlarının derlenmesiyle yazılım paketlerinin alınmasını, yapılandırılmasını ve kurulumunu otomatikleştirerek yazılım yönetme sürecini basitleştirmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Synaptic</span>

Synaptic uygulaması APT paket yönetim sistemini kullanan Debian ve Debian tabanlı, Ubuntu, openSUSE gibi GNU/Linux dağıtımları için grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) sunan bir paket yönetim aracıdır.

Yumex, RPM ve YUM sistemini destekleyen Fedora ve Redhat tabanlı diğer dağıtımlar ile OpenSuse altında da kullanılabilen grafiksel kullanıcı ara birimidir. Kullanışlı bir arayüz sunmanın yanı sıra, yürütülen işlem hakkında Gnome Paket Yöneticisinden daha fazla bilgi gösterir. Ayrıca Yumex ile güncelleme yapabilir, hangi depoları kullanacağınızı seçebilir ve sisteminize ekleyebileceğiniz yeni paketleri bulabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

Ångström dağıtımı, çeşitli gömülü aygıtlar için bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım; OpenZaurus, OpenEmbedded ve OpenSIMpad projelerindeki geliştiricilerin ortak çalışmasıdır. Mevcut grafik kullanıcı arayüzleri (GUI'ler) Komut satırı ve X Pencere Sistemi yanı sıra OPIE ve GPE'dir.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Desktop</span>

Novell Linux Masaüstü olarak tanıtılan SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), SUSE tarafından geliştirilen, pazarlanan ve kurumsal müşterilere hitap etmeyi amaçlayan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Özel olarak kurumsal masaüstü bilgisayar kullanımı için tasarlanmıştır. Yeni ana sürümler 24-36 ay arayla piyasaya sürülürken, ikincil sürümler 9-12 ayda bir çıkarılır. SUSE Linux Enterprise Desktop da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, dahil edilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümlerinin piyasaya sürülen kurumsal ürüne eklenmesini sağlamak amacıyla openSUSE gibi topluluk ürününlerinden çok daha yoğun ve sıkı bir test sürecine alınır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Server</span>

SUSE Linux Enterprise Server (SLES), SUSE tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımıdır. Sunucular, ana bilgisayarlar ve iş istasyonları için tasarlanmıştır, ancak deneme amaçlı masaüstü bilgisayarlara da kurmak mümkündür. Başlıca sürümler 3-4 yıl arayla yayımlanırken, küçük sürümler yaklaşık 12 ayda bir çıkar. SUSE Linux Enterprise Server da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, içerilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümleriyle sistemin yayımlanması amacıyla diğer SUSE ürünleri için bir test ortamı yaratan topluluk dağıtımı OpenSUSE'den yararlanır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE</span>

SUSE Almanya merkezli, çok uluslu, açık kaynak yazılım geliştiren ve bunların dağıtımını üstlenen bir şirket. 1992 yılında kurulan şirket, ticari olarak Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştiren ilk şirkettir. SUSE Linux Enterprise'ın geliştiricisi ve openSUSE Linux dağıtımını geliştiren topluluk destekli openSUSE Projesinin ana destekçisidir. OpenSUSE Tumbleweed, kararlılık odaklı ''Leap'' sürümüne; Leap sürümü ise SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop gibi ticari ürünlere taban oluşturur ve bu dağıtımlar için bir test ortamı olarak görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux</span>

SUSE Linux SUSE tarafından geliştirilmiş işletim sistemlerinin genel adıdır. SUSE Linux; OpenSUSE, SLES, SLED gibi diğer SUSE projelerini anmak için de kullanılır. Ücretsiz ve açık kaynaklı Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir ve diğer açık kaynaklı sistem ve uygulama yazılımı projeleri ile birlikte dağıtılır. SUSE Linux Alman kökenlidir, adı “Software und System-Entwicklung” sözcüğünün kısaltmasından gelmektedir. İlk ticari Linux dağıtımı olarak 1994 yılında piyasaya sürüldü. Bir diğer SUSE projesi olan YaST yapılandırma aracı ile de bilinir.

GeckoLinux, openSUSE tabanlı bir Linux dağıtımıdır. OpenSUSE Leap'e dayanan Static, ve openSUSE Tumbleweed'e dayanan Rolling olmak üzere iki farklı sürümü yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IceWM</span>

IceWM, Marko Maček tarafından X Pencere Sistemi grafik altyapısı için yazılmış bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Sıfırdan C++ dilinde yazılmış ve GNU LGPL lisansı altında yayımlanmıştır. Bellek ve işlemci bakımından görece olarak hafif ve Windows 95, Windows XP, Windows 7, OS/2, Motif ve diğer grafiksel kullanıcı arayüzlerine benzer temalarla gelmektedir. IceWM, hafif ve özelleştirilebilir olmasıyla beraber görünüş ve his olarak başarılı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Foliate (yazılım)</span>

Foliate, masaüstü Linux sistemleri için hazırlanmış ücretsiz bir e-kitap okuma uygulamasıdır.

mpv (medya oynatıcısı)

mpv, MPlayer, mplayer2 ve FFmpeg tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir medya oynatıcı yazılımıdır. Unix benzeri işletim sistemleri ve Microsoft Windows dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışır ve mpv-android adlı bir Android uyarlamasına sahiptir. ARM, PowerPC, x86/IA-32, x86-64 ve MIPS mimarisi üzerinde çalışır yani çapraz platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">LightDM</span>

LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.