Yeryüzü (anlam ayrımı)
Yeryüzü aşağıdaki anlamlara gelebilir.
- Dünya, Bir gezegen
- Yeryüzü (belgesel), BBC yapımı bir belgesel
Yeryüzü aşağıdaki anlamlara gelebilir.
Coğrafya; beşerî (insanî) sistemleri ve yeryüzünü araştıran, bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca “γεωγραφία” gaia (yer) ve gráphein sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:
Sismoloji ya da deprem bilimi, yer hareketlerini ve depremleri inceleyen jeofizik dalıdır.
Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.
Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir.
Albert Arnold Gore Jr., Amerikalı siyaset adamı, iş insanı, belgesel film yapımcısı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.
Belgesel, şu anlamlara gelebilir:
Kuzey, dört ana yönden biri. Kuzey kutbunu işaret eder.
Coğrafi koordinat sistemi, dünya üstündeki herhangi bir yeri, topografik bir nokta olarak tanımlamayı sağlayan bir koordinat sistemi. Küresel koordinat sistemindeki üç bileşenden ikisi kullanılarak belirtilir. Burada aşılması gereken zorluk, dünyanın bir küre değil de jeodezi bağlamında yaklaşık olarak bir elipsoit ya da basık sferoit şeklinde olmasıdır.
Lyra ya da Çalgı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir.
Agnès Varda, asıl ismiyle Arlette Varda,, Fransız fotoğrafçı ve sinemacı. "Yeni Dalga akımının büyükannesi" diye de anılır. Özellikle La Pointe Courte, Cléo de 5 à 7, Çatısız Kuralsız ve Les Glaneurs et la glaneuse (Toplayıcılar) filmleriyle tanınır. Agnès Varda Fransa’daki feminist politikaların içinde de etkin olarak yer almıştır.
Kaynak veya pınar, mağara ve yeraltı dehlizlerinde biriken suların hidrostatik basınç altında yüzeye çıktıkları alanlardır. Farklı bölgelerde göze, bulak, eşme veya memba olarak da bilinir. Topoğrafya yüzeyinin, yeraltı su yatağını kestiği nokta veya çizgi boyunca oluşur.
Sıradağ, birçok dağın birleşmesiyle oluşan dağ topluluğudur.
Belgesel filmler belli konular üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarının estetik kaygılarla seyirciye yansıtılmasına dayanan sinema yöntemidir.
Henry Warren Beaty, Oscar ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.
Peter Alexander Ustinov,, doğum adı Peter Alexander Baron von Ustinov olan Akademi, Grammy, Altın Küre, Emmy Ödüllü İngiliz aktör ve yazar.
Yeryüzü, BBC Natural History Unit tarafından üretilen 2006 İngiliz yapımı bir doğa belgeseli televizyon dizisidir. Yapımı beş yıl süren bu dizi, BBC tarafından şimdiye kadar yapılmış en pahalı doğa belgeseli dizisi ve aynı zamanda yüksek çözünürlükte çekilen ilk dizidir. Dizi, dört Emmy Ödülü, bir Peabody Ödülü ve Royal Television Society'den bir ödül de dahil olmak üzere birçok ödül aldı.
Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.
Yönetmen, şu anlamlara gelebilir:
Büyük Havza Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında ayırtedici yeryüzü oluşumu. Batıda Sierra Nevada Dağları, doğuda ise Wasatch Dağları ile çevrilidir. Güneyde Mojave Çölü'ne uzanan havza, kuzeyde Kolumbiya Platosu ile birleşir.
UNESCO Dünya Belleği Programı, insanlığın tarihi, kültürel sosyal belleğini oluşturan ve savaş, doğal afet gibi nedenlerle ortadan kaybolma tehlikesi bulunan belge ve bilgilerin yeryüzünün ortak değerleri olarak korunmasını ve dijital ortamda paylaşılmasını sağlamak üzere Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 1992'de oluşturulmuş programdır.