İçeriğe atla

Yeryüzü Projesi

Yeryüzü Projesi, 1997 yılında kurulmuş olan, insancıl faaliyetlerle uğraşan birçok ajansı bir araya getiren gönüllü bir girişimdir. Üyelik gerektiren bir organizasyon olmamakla beraber girişim için çalışmayı kabul eden tüm insani yardım kuruluşları projenin doğal üyesi sayılırlar. Yeryüzü Projesi Ofisi, Cenevre’de, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) binasının içinde yer almaktadır.

Vizyon

Girişim, kendi hazırladığı “Strateji 2015” belgesine göre vizyonunu “Afetten ve çatışmalardan etkilenmiş insanların yaşamlarının; saygınlığı, güvenliği ve kendi kendilerine yetebilirliği koruyarak ve farklılıklara saygı duyarak yeniden tesis edildiği bir dünya yaratmak” olarak tanımlamıştır.

Amaç

Yeryüzü Projesi'nin amacı, insani yardımın kalitesini güçlendirmek ve insancıl faaliyetlerde bulunan kuruluşların, kendi organlarına, bağışçılarına, afet ve çatışmalardan etkilenen insanlara karşı hesap verebilirliğini (maddi ve işlevsel olarak) artırmaktır.

Yeryüzü Projesi, girişimin ilkelerine ve standartlarına bağlı organizasyon ve ağlar ile çatışma ve afetlerden etkilenmiş insanlarla uzun süreli ilişkiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda işbirliği yapmak için taraflarla müzakereler gerçekleştirip ortaklık antlaşmaları imzalamaktadır. Bu ortaklık antlaşmalarına en güncel örnek olarak “Dünya Kilise Servisi – Afganistan / Pakistan[1]” ile gerçekleştirilen anlaşma verilebilir.

Yönetim

Yeryüzü Projesi, küresel ve ulusal çapta insancıl faaliyet yürüten ve uluslararası ağa (federasyon benzeri) sahip olan 18 güçlü ajansın gönderdiği temsilcilerden meydana gelen bir “Kurul” tarafından yönetilir. Yeryüzü Projesi'ne finansal desteğin %25’inden fazlası Kurula üye organizasyon ve ağlar tarafından karşılanır. Girişime üye kuruluşlar, projenin stratejik önceliklerini ve iş planlarını belirlemek üzere Kurulun altında gönüllü ve gayri resmi bir şekilde çalışırlar. Yani Kurul hiyerarşik bir yapılanma değildir. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) adına Kurulda bulunan güncel temsilci Simon Eccieshall’dır.

Bünyesinde bulunan kuruluşlar

  • Active Learning Network for Accountibility and Performance in Humanitarian Action;
  • CARE, Caritas Internationalis;
  • Coordination Sud;
  • DanChurchAid;
  • Group URD;
  • Humanitarian Accountability Partnership International;
  • InterAction;
  • IFRC; International Medical Corps;
  • Inter-Agency Network on Education in Emergencies;
  • Livestock Emergency Guidelines and Standarts Project (LEGS)
  • Lutheran World Federation;
  • Oxfam;
  • Plan International;
  • People in Aid;
  • RedR UK;
  • Save the Children;
  • Small Enterprise Education and Promotion Network (SEEP)
  • World Vision International.

Yayınları

Kurulun hazırladığı Yeryüzü El Kitabı,[2] İnsancıl Şart ve İnsani Müdahalede Minimum Standartlar (1998) belgeleri, Yeryüzü Projesi tarafından hazırlanan, uluslararası çapta en yaygın olarak tanınan insancıl müdahale belgelerindendir. Bu belgelerdeki temel hükümler, insani yardımda asgari standartların ne olması gerektiğini ifade etmeyi amaçlar. Belgeye göre insani yardım dört temel hayat kurucu ve koruyucu alanı kapsar:

  • Su temini, sanitasyonu ve temizlemesi;
  • Besin güvenliği ve beslenme;
  • Barınma, yerleşme ve yiyecek dışı alanlar;
  • Sağlık.

Projeler

Yeryüzü Projesi Ofisi, insani yardımın geliştirilmesi ya da standartlarının belirlenmesi konusunda resmi bir eğitim sunmamakta, ancak bünyesinde bu amaçla etkinlikler düzenleyen organizasyon ya da ağlara tavsiyeler vermekte ve kimi eğitim dokümanları sağlamaktadır. Günümüzde insani yardım standartlarını belirleme, birçok üniversitede akademik çalışma konusu olduğu için Yeryüzü Projesi, bu konuda akademik çalışma yapan kişilerin iletişim bilgilerini toplamakta ve ilgili organizasyonlara da insan kaynağı olarak yönlendirmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Afet</span> önemli fiziksel hasara, yıkıma veya ölüme neden olan bir olaya neden olan tehlike

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar ortaya çıkaran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir. Büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen afetler, kitlesel bir can ve mal kaybına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Savaş suçu</span> Savaş kanunlarının ihlali sonucu ortaya çıkan durum

Savaş suçu, askerî veya sivil, kişi veya kişilerin, savaş kanunları ihlâli için uluslararası ceza hukuku çerçevesinde cezalandırılabileceği suçtur. Bunlar özellikle, sivil halkın öldürülmesi, kötü muameleye tabi tutulması veya zorla çalıştırılması, savaş esirlerinin öldürülmesi ya da kötü muameleye tabi tutulması, rehinelerin öldürülmesi, kamu ve özel kişilerin mallarının yağmalanması, gereksiz yere şehirlerin yakılıp yıkılması gibi eylemleri kapsamaktadır. Devletler arası çatışmalarda savaş kanunlarının her ihlâli bir savaş suçu sayılmaktadır, ama devlet içi çatışmalarda yer alan ihlâller savaş suçu sayılmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Dunant</span> İsviçreli, Kızılhaç Teşkilatı kurucularından biri

Jean Henry Dunant, İsviçreli yazar, iş insanı ve Kızılhaç Teşkilâtı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu</span>

Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu, 1992'de kuruldu. Avrupa Birliği dışı ülkelere yardım eden kuruluşun eyleme geçmesi Komisyon ve Bakanlar Konseyi'ne bağlı olarak yürütülür. ECHO, temel mal ve hizmetleri, ırk, renk, din, siyasal görüş farkı gözetmeden yardım eder. Destekçileri arasında Birleşmiş Milletler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları vardır. BM kuruluşları UNHCR, WFP, UNICEF, UNWRA'dır.

<span class="mw-page-title-main">İHH İnsani Yardım Vakfı</span> Vakıf

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ya da kısaca İHH İnsani Yardım Vakfı, yüzün üzerinde ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Bosna Savaşı’nda mağdur olan Müslümanlara yardım etmek için 1992'de gönüllü faaliyetlerle başlayan insani yardım çalışmalarının, 1995 yılında vakıf olarak yapılanması ile İstanbul’da hayat bulmuştur. Vakıf, Bosna Savaşı'nın ardından Çeçenistan, Filistin, Kosova, Suriye gibi savaş bölgelerine yardım götürerek faaliyetlerine devam etmiştir. Faaliyetleri sadece bu bölgelerle sınırlı kalmayıp 5 kıtadaki birçok ülkede başta gıda olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında yardım faaliyetleri gerçekleştirmekte; yetimhane, su kuyusu, okul, hastane, cami, kültür merkezi gibi kalıcı eserler inşa etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Kızılhaçı</span>

Amerikan Kızılhaçı, ABD içinde acil destek, felaket yardımı ve eğitimi sağlayan insani organizasyondur. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin ABD için oluşturulmuş bir iştirakidir.

<span class="mw-page-title-main">UN-SPIDER</span>

UN-SPIDER , amacı uzay tabanlı enfermasyonlara ve afet yönetimiyle ilgili bilgilere evrensel erişim sağlamaktır. Afet yönetimi merkezleri ile uzay komiteleri arasında bir köprü görevi üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin temel ilkeleri olan “insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik” çerçevesinde çalışan bir yardım kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç Komitesi</span> insani yardım kuruluşu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Cenevre, İsviçre merkezli bir insani yardım kuruluşu. 1949 yılındaki Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli Ek Protokoller ve 2005 yılındaki III. Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu</span>

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu 1919'da Cenevre, İsviçre'de kurulmuş bir insani yardım kuruluşudur. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi içinde bulunan 188 Kızılhaç ve Kızılay Derneği’nin koordinasyonunu sağlamakla görevli birliktir. Hükûmetler dışı bağımsız bir kuruluş olan federasyon, 1963 yılında ICRC ile birlikte Nobel Barış Ödülü almıştır. 100 milyon gönüllü üye tarafından desteklenir. Çalışmaları yedi temel ilke tarafından yönlendirilir. Daha çok barış zamanında faaliyet gösterir

<span class="mw-page-title-main">Afet risk azaltma</span>

Afet risk azaltma ya da kısaca ARA kaza riskini azaltma, değerlendirme ve tanımlamanın sistematik yaklaşımıdır. Afet risk azaltma kazayı tetikleyen çevre ve diğer tehlikelerin yanı sıra kazanın sosyo-ekonomik zayıflıklarını azaltmayı amaçlar. Afet risk azaltma, kalkınma ve geliştirme kuruluşlarının sorumluluğundadır. Bu kuruluşların ayrılmaz bir parçası olmalı, bir eklenti ya da bir kereye mahsus olmamalıdır. Afet risk azaltmanın alanı geleneksel acil durum yönetiminden çok daha derin ve çok daha geniştir. Afet yönetiminde tarihsel değişim;

Helenik Kurtarma Takımı (HKT) Ege Denizinde Arama Kurtarma çalışmaları yöneten bir sivil toplum kuruluşudur. Gönüllüler tarafından yürütülmekte olup 1978 yılından beri faaldir. 1994 yılından beri dernek adı altında faaliyetlerine devam eden kuruluş Yunan Dış İşleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile işbirliği halindedir. Helenik Kurtarma Takımı 2016 yılında Nansen Mülteci Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Kınık</span> Eski Kızılay başkanı

Kerem Kınık, Türk doktor, sivil toplum yöneticisi ve eski Türk Kızılayı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Kızılay Derneği</span>

Türkmenistan Kızılay Derneği, Türkmenistan'daki en büyük insani yardım kuruluşudur. Merkezi Aşkabat'dadır.

Kürt Kızılayı veya Kürdistan Kızılayı(Kürtçe: Heyva Sor a Kurd; Arapça: الهلال الأحمر الكردي), esas olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir insani yardım kuruluşudur. IŞİD, Suriye ve Türk hükûmetlerinin saldırılarından kaçan mültecilere tıbbi bakım ve yardım sağlayan başlıca kuruluştur. IŞİD ile aylarca süren savaşın ardından büyük ölçüde yıkılan Kobani'nin yeniden inşasında da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">İnsani yardım</span> ihtiyaç duyan insanlar için malzeme veya lojistik yardım

İnsani yardım, yardıma ihtiyacı olan insanlara maddi, teknik ve manevi destek sağlamaktır. İnsani krizler, antropojenik tehlike'ler, doğal afet, savaş, çatışma, terör olayları zamanı yapılmaktadır. Mülteci, evsizlere, açlara, hastalara, fakirlere, hatta hayvan ve canlılara da yardımlar yapılır. Yardımlar gönüllüler, hayırseverler, sivil toplum kuruluşları, devletler tarafından yapılır. Yardımlar yapmak için Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, Türk Kızılay, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, CARE, UNICEF gibi uluslararası kuruluşlar vardır.

Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi (WHS), 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Zirve, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi tarafından düzenlendi.