İçeriğe atla

Yeryüzü Müzesi

Yeryüzü Müzesi
Kapak resmi
YazarBilimkurgu Kulübü
Kapak sanatçısı
Hamdi Akçay
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürÖykü
YayımOcak, 2018
Yayımcıİthaki Yayınları
Sayfa312
ISBN9786053757573

Yeryüzü Müzesi, 18 Türk bilimkurgu yazarının 18 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Ocak, 2018'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

Bilimkurgu Kulübü, 18. kuruluş yıldönümünü kutladığı 2018'de Yeryüzü Müzesi adlı bir kısa bilimkurgu öykü antolojisi hazırladı.[1] 18 Türk bilimkurgu yazarının 18 öyküsünü bünyesinde barındıran ve İthaki Yayınları etiketiyle piyasaya sürülen kitap, dünyaca ünlü bilimkurgu ve fantastik yazarı Ursula K. Le Guin tarafından da bir tebrik mesajıyla desteklendi.[2] Türkçe çevirisi kitabın arka kapağında yer alan bu mesaj, 22 Ocak 2018 tarihinde yaşamını yitiren Ursula K. Le Guin'in hayattayken bir kitapta yayımlanmış son sözleri arasında gösterilerek tarihe geçti.

Yazarlar ve Öyküleri

Editörlüğünü Burak Albayrak'ın, yayın koordinatörlüğünü Tuğçe Nida Sevin'in üstlendiği; önsözünü ise Bülent Akkoç'un yazdığı Kitapta sırasıyla aşağıdaki yazarlar ve öyküleri bulunmaktadır:

  • İsmail Yamanol - İlk Temas
  • Selim Erdoğan - Büyük Peri
  • Ruhşen Doğan Nar - Dünya Utanç Günü
  • Orkun Uçar - Tanrıların Doğuşu
  • Selin Arapkirli - Bir Sobeski Deneyi
  • Çağrı Mert Bakırcı - Angyra: Geleceğin Ütopyası
  • Murat Doğan - Hörgüç
  • Kadri Kerem Karanfil - Dünyanın Gizli Sahipleri
  • Feraye Şahin - Q.I.A.P.
  • Gökcan Şahin - A-T-G-C
  • İsmail Yiğit - Robomorfoz
  • Sinan İpek - Bin Yılın Buluşu Cingöz
  • Mikail Boz - Son Yolculuk
  • Murat Başekim - Selfie
  • Aşkın Güngör - Ruh
  • Tevfik Uyar - GAITA
  • Funda Özlem Şeran - Matruşka
  • Müfit Özdeş - Akıllı Kapı

Kaynakça

  1. ^ "Goodreads'te Yeryüzü Müzesi". 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  2. ^ "İthaki Yayınları'nın resmi internet sitesinde Yeryüzü Müzesi". 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Ali Teoman, Türk yazardır.

<i>Mülksüzler</i>

Mülksüzler Ursula K. Le Guin tarafından yazılmış ve Mayıs 1974'te yayımlanmış ütopik bir bilimkurgu romanıdır. Türkçeye Metis Yayınları tarafından kazandırılmıştır.

Mehmet Açar, Türk sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarıdır. 1963 yılında Konya'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

Yiğit Değer Bengi, yazar, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Vecdi Çıracıoğlu</span>

Vecdi Çıracıoğlu Yazar ve mühendistir.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yerdeniz Büyücüsü</span>

Yerdeniz Büyücüsü, Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin tarafından 1968'de yazılan roman. Yerdeniz adlı kurgusal bir takımadada geçmektedir. Konusu büyümek, büyü ve büyücülük üstüne olup daha sonra altı kitap haline gelmiş serinin ilk kitabıdır

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu Kulübü</span>

Bilimkurgu Kulübü, merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. 8 Ekim 1999'da İsmail Yamanol önderliğinde kurulmuştur.

"Sosyal bilimkurgu" terimi psikoloji, ekonomi, politik bilimler, sosyoloji, antropoloji gibi sosyal bilimleri esas alan bilimkurgu edebiyatı türünü tanımlamak için kullanılabilir. Bu alandaki kayda değer yazarlar arasında Ursula K. Le Guin ve Philip K. Dick sayılabilir. Terim öncelikli olarak karakterler ve duygular üzerine odaklanan hikâyeleri tanımlar. SFWA Büyük Ustası Ray Bradbury bu sanatın tanınmış bir üstadıdır. Bazı yazarlar katı bilimkurgu ve sosyal bilimkurgu arasındaki sınırı bulanıklaştırmışlardır. Ütopya ve distopya hikâyeleri sosyal bilimkurgunun dallarıdır;The Handmaid's Tale, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Brave New World gibi hikâyeler sosyal bilimkurgu örnekleri arasındadır. Gulliver'in Seyahatleri gibi fantastik ortamlarda geçen hicivsel romanlar yaratıcı kurgulamalar olarak kabul edilebilir.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

İthaki Yayınları'nın ilk olarak 2015 yılında Dune romanı ile başlattığı İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi 94 kitaba ulaşmıştır. Aşağıdaki liste, İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisinde şu ana kadar yayınlanan kitapları göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin bibliyografyası</span> Amerikan yazar ve eleştirmen

Ursula K. Le Guin (1929–2018) spekülatif kurgu, gerçekçi kurgu, kurgu dışı, senaryo, libretto, deneme, şiir, konuşma, çeviri, chapbook ve çocuk edebiyatı dallarında eser vermiş bir Amerikalı yazar ve edebiyat eleştirmenidir. Eserlerinin arasında kurgusal Yerdeniz dünyasında ve Hain Evreni'nde geçen kısa ve uzun öyküler ile romanların yanı sıra, diğer roman ve öyküler de sayılabilir. Her ne kadar genellikle bilimkurgu yazarı olarak sınıflandırılsa da eleştirmenler eserlerinin gerçekten sınıflandırılmasının zor olduğunu belirtmiştir.

Hain Döngüsü, Hainli Döngüsü ya da Ekumen Döngüsü Ursula K. Le Guin tarafından yazılmış bazı bilimkurgu roman ve öykülerini barındıran ve kurgusal bir evrende geçen bir yazılı eserler topluluğudur. Döngü, aralarında Terra (Dünya) da dahil olmak üzere birbirine yakın yıldız sistemlerindeki gezegenlerde yaşayan insan uygarlıklarının ilk defa olarak birbirleri ile iletişime geçmeye ve diplomatik ilişkiler kurmaya çalıştığı ve insan dünyalarının en eski olan Hain gezegeninin rehberliğinde bir konfederasyon kurmaya çalıştığı alternatif tarih/gelecek tarihi üzerinde kurgulanmış bir evrende geçer. Bu alternatif tarihte, insanlık Dünya üzerinde evrimleşmemiş ve çok uzun zaman önce Hain gezegeninden gelen yıldızlararası yerleşimcilerin sayesinde gelişmiştir ve bu dönemden sonra çok uzun bir süre yıldızlararası yolculuk kesilmiştir. Antik Hain genetik mühendislik deneylerinin sonucu olarak bazı ırkların yeni genetik özellikleri vardır: Uyanık iken rüya görebilenler ya da hangi cinsiyetten olacağını bilmeden ayda bir kere aktif cinselliği olan çift eşeyli insanlar gibi. Le Guin bu farklı çevrelerde insan evriminin antropolojik ve sosyolojik sonuçlarını irdeleyebilmek için çeşitli sosyal ve çevresel ortamlar kullanır.

Omelas'ı Bırakıp Gidenler 1973 yılında Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin tarafından yazılmış bir filozofik kurgu kısa hikâyesidir. Yazar, hem silik hem canlı betimlemelerle ütopik Omelas şehrindeki bir yaz bayramını anlatır. Bu şehirdeki insanların mutululuğu tek bir çocuğun devamlı acı çekmesine bağlıdır. Omelas'ı Bırakıp Gidenler 1974 yılında En İyi Kısa Kurgu dalında Locus Ödülüne aday gösterilmiş ve aynı yıl Hugo En İyi Kısa Hikâye Ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Sevimay</span>

Fuat Sevimay, Türk yazar ve çevirmendir.

<i>İlk</i> (kitap)

İlk, 21 Türk bilimkurgu yazarının 21 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Şubat, 2021'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

<i>Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok</i>

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, 28 Türk bilimkurgu yazarının 28 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Temmuz, 2023'te Fihrist Kitap tarafından yapılan bilimkurgu öykü antolojisi.

<i>Son Tiryaki</i> (kitap)

Son Tiryaki, Müfit Özdeş tarafından yazılmış 15 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Nisan, 1996'da Metis Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.