İçeriğe atla

Yermerkezli Koordinat Zamanı

Yermerkezli Koordinat Zamanı; Ay ve yapay uydular ile ilgili tüm hesaplamalar için bağımsız zaman değişkeni olarak kullanılması amaçlanan bir koordinat zaman standardı.

Terran sistemindeki zamanı temsil eden bir koordinat zaman ölçeğidir. Özellikle, coğrafi merkezle birlikte gelen uzak bir saatin yaşadığı uygun zamandır. Terran yüzeyinde zaman işleyişinin altında yatan uygun zaman ölçeği olan Karasal Zaman ile doğrusal olarak ilişkilidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Geocentric Coordinate Time and Realisations, metacpan.org, 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 18 Temmuz 2020 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

Santigrat, iki ölçme değeri arasının 100'e bölümüyle elde edilen değer. Santigrat, °C sembolü ile gösterilmektedir. Terim, metrik sistem ile birlikte 18. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır.

Astronomi'de, bir devir veya referans dönemi, zamanla değişen bir astronomik miktar için referans noktası olarak kullanılan bir an zamandır. Bir gök cisminin gökyüzü koordinat sistemi veya yörünge öğeleri için yararlıdır, çünkü bunlar pertürbasyonlar'a tabidir ve zamanla değişir. Bu zamanla değişen astronomik miktarlar, örneğin, bir cismin ortalama boylam veya bir cisme göre Ortalama ayrıklık, yörüngesinin referans düzlemi ‘ne göre düğümünü, yeröte’sinin yönü veya yörüngesinin günötesi veya yörüngesinin ana eksen büyüklüğünü içerebilir.

Kutuplar, Dünya'nın en kuzey ve en güney noktalarıdır. Bu noktalar coğrafya, haritacılık, manyetizma ve kutup yıldızı açısından farklı tanımlanır. Ancak aradaki farklar küçüktür.

<span class="mw-page-title-main">1653 Doğu İzmir depremi</span>

1653 Doğu İzmir depremi, 23 Şubatta tahmini değerlere göre 7.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet X (Yoğun) olarak hissedildi. 38.20°K 28.20°D koordinatlarında meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Boyut</span> matematiksel bir uzayda maksimum bağımsız yön sayısı

Fizik ve matematikte bir uzayın ya da nesnenin boyutu, gayriresmî olarak bu uzay ve nesne üzerindeki herhangi bir noktayı belirlemek için gereken minimum koordinat sayısı olarak tanımlanır. Bir doğru üzerindeki bir noktayı tanımlamak için bir koordinat gerektiğinden doğrunun bir boyutu vardır. Düzlem, kare ya da daire yüzeyinin iki boyutu vardır, çünkü bu yüzeyler üzerindeki herhangi bir noktayı tanımlamak için iki koordinata ihtiyaç vardır. Yine aynı şekilde küre, silindir ya da küpün içindeki bir noktayı tanımlamak için üç koordinat gerektiğinden bu boşluk üç boyutludur. İzafiyet Teorisi'nde ise zaman, dördüncü ve uzaysal olmayan boyut olarak eklenir.

Fizikte konuşlanma sistemi farklı zaman dilimlerinde nesnelerin konum ve yönelim gibi özelliklerini belirlemek ve ölçmek için kullanılan bir koordinat sistemini ifade etmektedir. Ayrıca bu özelliklerin temsilinde kullanılan kümelerini de içerebilmektedir. Daha zayıf bir anlamda, bir konuşlanma sistemi yalnızca koordinatları betimlememektedir, aynı zamanda bu sistemde hareket eden nesnelerin ayırt edilmesinde her zaman dilimi için aynı üç boyutlu alanları da tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

15. ve 17. yüzyıllardaki Venedik Savunma Yapıları: <i>Stato da Terra</i> - Batı <i>Stato da Mar</i>

15. ve 17. yüzyıllardaki Venedik Savunma Yapıları: Stato da Terra – batı Stato da Mar, UNESCO tarafından Venedik Cumhuriyeti'nin anakara alanlarında ve Adriyatik kıyısı boyunca uzanan topraklarında inşa edilmiş olan altı savunma yapısına verilen resmî addır.

Uluslararası Atom Saati, Dünya'nın geoid şekli üzerindeki uygun zamanın kavramsal geçişine dayanan yüksek hassasiyetli bir atomik koordinat zaman standardı.

Uluslararası Yer Dönme ve Referans Sistemleri Servisi,, özellikle Dünya Yönlendirme Parametresi (EOP) ve Uluslararası Göksel Referans Sistemi (ICRS) grupları aracılığıyla evrensel zaman ve referans çerçeve standartlarını sürdürmekten sorumlu organdır.

Barisentrik koordinat zamanı; Güneş sistemindeki gezegenlerin, asteroitlerin, kuyruklu yıldızların ve gezegenler arası uzay aracının yörüngelerine ilişkin tüm hesaplamalar için bağımsız zaman değişkeni olarak kullanılması amaçlanan bir koordinat zaman standardı.

Sivil zamanı; modern kullanımda, sivil otoriteler tarafından belirlenen yasal zaman ölçekleri veya saatler tarafından belirtilen yerel zaman.

Barisentrik Dinamik Zaman; Güneş Sistemindeki gezegenlerin, asteroitlerin, kuyruklu yıldızların ve gezegenler arası uzay aracının yörüngelerini hesaplarken zaman genişlemesini dikkate almak için bir zaman standardı olarak astronomik kullanım amacıyla tasarlanmış göreceli bir koordinat zaman ölçeği.

Uluslararası Stratigrafi Komisyonu; küresel ölçekte stratigrafik, jeolojik ve jeokronolojik konularla ilgilenen bir kuruluş.

Zaman koordinatı; görelilik yerçekimi kuramında çoğunlukla genel görelilik kuramında küresel bir zaman ölçüsünü temsil eden koordinat.

Nükleer zaman ölçeği, bir yıldızın belirli bir nükleer yakıt tedarikini tüketmesi için geçen süre.

<span class="mw-page-title-main">Bali Denizi</span> deniz

Bali Denizi, Bali adasının kuzeyinde, Endonezya'daki Kangean Adası'nın ise güneyinde bulunan bir su kütlesidir. Bali Denizi, Flores Denizi'nin güneybatı bölümünü oluşturur ve Madura Boğazı batıdan Bali Denizi'ne açılır.

<span class="mw-page-title-main">Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı</span> Britanya Virjin Adalarında bulunan havalimanı

Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı veya eski adıyla Beef Adası Havalimanı, Karayipler'de bir Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri konumunda olan Britanya Virjin Adaları'nda hizmet veren ana havalimanıdır. Havaalanı, Britanya Virjin Adaları içindeki hemen hemen tüm adalara açılan kapı görevi görür. Havaalanı aynı zamanda yakınlardaki ABD Virjin Adaları'na giden yolcular için de bir kapıdır. Havaalanı, Tortola Adası'nın açıklarındaki küçük bir ada olan ve Tortola Adası'na Kraliçe II. Elizabeth Köprüsü ile bağlanan Beef Adası'nda yer almaktadır. Birçok yolcu, diğer küçük Britanya Virjin Adaları'na feribotla gitmek için Beef Adası'na uçar.

<span class="mw-page-title-main">Rusçanın romanizasyonu</span>

Rusça'nın romanizasyonu, rus ses sisteminin Latin alfabesine çevrilmesidir. Bir Latin alfabesiyle yazılmış metinde Rusça adları ve kelimeleri dahil etmek için birincil kullanımının yanı sıra, bilgisayar kullanıcılarının Rusça girmesi için de gereklidir. Kiril alfabesini girmek için ayarlanmış bir klavyesi veya kelime işlemcisi olmayan veya yerel bir Rusça klavye düzenini (JCUKEN) kullanarak hızlı bir şekilde yazamayan metinler. İkinci durumda, İngilizce QWERTY klavyeler gibi klavye düzenlerine uygun bir harf çevirisi sistemi kullanarak yazarlar ve ardından metni Kiril alfabesine dönüştürmek için otomatik bir araç kullanırlar.