İçeriğe atla

Yerli Malı Sergisi

Yerli Malları Sergisi, Türkiye’de yerli malı kullanımını teşvik etmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilmiş etkinliklerdir.

Yerli malları sergilerinde Türkiye’de farklı alanlarda üretilen mallar bir çatıda toplanarak standlarda sergilenmiş ve satılmıştır. Sergilere, özel sektörle birlikte devlet işletmeleri de katılmıştır. Yerli malı sergileri, Türkiye’de endüstriyelleşme ile ilgili değerlendirmelerin yapılması için dayanak noktası olmuştur.[1]

Tarihçe

Karadeniz Vapuru’nda Gezici Sergi

1926 yılında Ticaret Vekâleti (Bakanlığı) tarafından “Türk Malları Seyyar Sergisi” adıyla gezici bir yerli malı sergisi düzenlendi. Karadeniz vapuru ile Avrupa’nın önemli ticaret limanlarını ziyaret eden sergi, Türk mallarının yurtdışında propagandasını yapmak amacını taşıyordu.

12 Haziran 1926’da İstanbul’dan demir alan gemi, 12 ülkede 16 şehri ziyaret ettikten sonra 5 Eylül 1926’da İstanbul’a geri döndü. Tütün, tiftik keçileri, lokum, kumaş gemide sergilenen ürünlerdendi. Gemide ticari işlemleri gerçekleştirmek üzere tam yetkili bir Türkiye İş Bankası şubesi açılmıştı.[2] Ayrıca Riyaset-i Cumhur Orkestrası da her limanda sergiler vererek devletin tanıtımına katkıda bulunmuştu.

İstanbul Milli Sanayi Birliği Sergileri

Türk sanayisini geliştirmek amacıyla kurulan İstanbul Milli Sanayi Birliği 1927’den itibaren her yıl Ağustos ayında İstanbul’da yerli malı sergileri düzenlemiştir[3] Sergiler, Galatasaray Lisesi’nin Sergi Salonu’nda düzenlenirdi.

İzmir Fuarı

İzmir’de de 1927’den itibaren “Dokuz Eylül Sergisi” adıyla düzenli olarak sergiler düzenlenmeye başladı. 1927 ve 1928’de Mithatpaşa Sanayi Mektebi’nde açılan sergilere dünya ekonomik krizi nedeniyle birkaç yıl ara verildi. 1933’te üçüncüsü itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda n “Dokuz Eylül Panayırı” adıyla açılan sergi, zamanla “İzmir Enternasyonal Fuarı”’na dönüştü.[4]

Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti

1930’dan itibaren 10 yıl boyunca Ankara’da Yerli Malları Sergisi, Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti (MİTC)[5] tarafından düzenledi 1930’da açılan sergi “Milli Sanayi Numune Sergisi” adını taşıyordu; açılışını başbakan İsmet İnönü yaptı. Mustafa Kemal, serginin devamlı olması önerisini getirdi[6] 1931’’de "İkinci Milli Sanayi Numune Sergisi”, 1933’te “10 Yıl İktisat Sergisi” açıldı.

1933 yılında MİTC’nin açtığı tasarım yarışmasında birinci olan mimar Şevki Balmumcu’ya ait projeye göre Ankara’da Sergi Evi adıyla özel bir yapı inşa edildi, 1934’te hizmete girdi (Yapı, 1948’de opera salonuna dönüştürülmüştür).[1]

Kaynakça ve dipnotlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Esat Bozkurt</span> Türk hukukçu ve devlet adamı

Mahmut Esat Bozkurt, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından ve Türkiye'de hukuki temellerinin atılmasında katkılarda bulunmuş Türk devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Yerli Malı Haftası</span> yerli mal üretimi ve tüketimi bilincini artırmayı amaçlayan hafta

Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.

<span class="mw-page-title-main">Benal Nevzat Arıman</span> Türkiyenin ilk kadın MVlerinden

Benal Zübeyde Arıman, Türk yazar, şair, siyasetçi.

Elif Naci, Türk ressam, yazar ve müzeci. D Grubu'nun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği</span>

Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, Türkiye'de 1929-1932 ve 1936-1942 arasında etkinlikler gerçekleştirmiş bir sanatçı topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Hale Asaf</span> Türk kadın ressam

Hale (Salih) Asaf, Türk ressamdır.

Galatasaray Sergileri, 1916-1951 yılları arasında her yıl ağustos ayında İstanbul'da önceleri Galatasaraylılar Yurdu'nda, daha sonra Galatasaray Lisesi'nde açılan ve Türkiye'de resim sanatının gelişiminde önemli etkisi olan geleneksel karma sergidir.

Ahmet Mesrur Durum, Türk heykeltıraş, ressam, para, pul ve madalya modelcisi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sadullah Güney</span>

Sadullah Güney Türk asker, bürokrat ve siyasetçi.

Hakkı Saffet Tarı, Türk bürokrat, iktisatçı, Fenerbahçe'nin kurucu üyesi ve 4. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Elderoğlu</span> Abidin Elderoğlu,1901 yılında doğmuştur.12 Şubat 1974 tarihinde Ankarada vefat etmiştir.Sanat eğitimini İstanbul Öğretmen Okulunda yapmıştır

Abidin Elderoğlu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Millî İktisat ve Tasarruf Cemiyeti, Türkiye'de ithalatı kısıtlayıp yerli üretimi özendirmek amacıyla 14 Aralık 1929 tarihinde kuruldu. Cemiyetin günümüze de yansıyan en önemli etkinliği "Tasarruf ve Yerli Malları Haftası" kampanyasıdır.

Müzdan Arel, Osmanlı ve cumhuriyet döneminin ilk kadın ressamlarındandır.