İçeriğe atla

Yerleşke

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi girişi

Yerleşke ya da yabancı dil kökenli karşılığıyla kampüs[1] ya da kampus,[2] bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer.[3] Genellikle bir üniversite kampüsünde kütüphaneler, konferans odası, yurtlar, eğlence merkezleri, yemekhaneler ve park benzeri ortamlar bulunur.

Kampüs sözcüğü Türkçeye Fransızcadan girmiştir.[1] "Kampüs" sözcüğü, 19. yüzyılda İtalyanca’daki "campo" sözcüğünün değişimi ile ortaya çıkmıştır. Sözcük, üniversitenin merkezini ve alanını gösteren bir kelime olarak şekillenmiş, – "piazza" sözcüğü gibi – açık, kamu alanını tanımlamaktadır.

Kortan'a göre ise "kampüs" sözcüğü, özgün ilk olarak ABD’de 18. yüzyılın ikinci yarısında Princeton'da kullanılmış olup kolej veya üniversite binaları arasındaki açıklık olarak tanımlanmaktadır.

Artık yerleşke sözcüğü yalnız üniversitenin alanları olarak değil geniş alana sahip tüm kurumlar için kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 7 Haziran 1996 tarihinde İstanbul, Türkiye'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Ana yerleşkesi olan Santralistanbul'a ek olarak Kuştepe ve Dolapdere'de de yerleşkeleri bulunmaktadır. 8 fakülte, 3 enstitü ve ve 3 meslek yüksekokulunda 150'den fazla programla eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Hallam Üniversitesi</span>

Sheffield Hallam Üniversitesi, Sheffield şehrinde İngiltere'nin kuzey bölgesinde Güney Yorkshire'da yer alan bir modern üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Bozok Üniversitesi</span> Yozgatta kurulu devlet üniversitesi

Yozgat Bozok Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı yasayla, Yozgat'ta kurulmuş devlet üniversitesidir. Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanarak Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Üniversitesi</span> Amasyada kurulu devlet üniversitesi

Amasya Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulması hakkındaki 5467 Sayılı Kanun ile Amasya’da kurulmuş bir Devlet Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Washington Üniversitesi</span> ABDnin Seattle kentine bulunan bir üniversite

1861'de kurulan Washington Üniversitesi Seattle, Washington, ABD'de bulunan bir devlet üniversitesidir. Washington olarak da ve halk arasında The U veya UW olarak bilinen üniversite Kuzeybatı Eyaletleri arasındaki en büyük ve Batı kıyısındaki en eski devlet üniversitedir. 'The UW' en büyüğü Seattle'da olmak üzere Tacoma ve Bothell'de iki küçük kampüsü ile beraber üç yerleşkeye sahiptir. 2005 yılı için işletme bütçesi $3.1 milyar ABD dolarıydı. Üniversite Kamu Sarmaşığı olarak bilinmektedir. Bu Amerikan deyimini "bir devlet okuluna yapılan ödeme ile "Ivy League" düzeyinde" yüksek öğrenin imkânı sağlayan ve giderleri devletten karşılanan yapılar için kullanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Worcester</span>

Worcester, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı Midlands bölgesinde bulunan bir yerleşkedir. "Shire" tipi iki seviyeli-yerel-idare olan Worcestershire Kontluğu'nun merkezidir. İkinci seviyede yerel idare bölgesi olan "Worcester" bölgesi biriminin de merkezidir. Worcester, Worcester Katedrali 12. yüzyıldan kalma olduğu için şehir statüsü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lincoln, Lincolnshire</span>

Lincoln, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu Midlands bölgesinde bulunan Lincolnshire Kontluğu'nun idaresinin merkezinin bulunduğu kent ve Orta Çağ'dan kalma bir katedrali bulunduğu için şehir statüsü olan bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Metropolitan Üniversitesi</span>

Manchester Metropolitan Üniversitesi Kuzey-Batı İngiltere'de bulunan bir yükseköğretim kurumudur. En büyük kampüsleri Manchester merkezinde ve varoşlarında bulunmaktadır ama Cheshire'da Crewe'da da kampüsü bulunmaktadır. Kamuya ait bir üniversite olup ilk yüksek okul olarak 1970'te Manchester Politeknik olarak kurulmuş ve diğer politekniklerle birlikte 1992 yılında üniversite statüsü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nottingham Üniversitesi</span>

Nottingham Üniversitesi, Nottingham, İngiltere'de bulunan bir araştırma üniversitesidir. 1881'de Londra Üniversitesi'nin bir koleji olarak kurulmuş ve 1948'de bağımsız üniversite olarak Kraliyet Beratı verilmiştir. Ana kampüsü, "University Park Kampüsü", Nottingham şehrinin varoşlarındadır; ayrıca daha küçük "Jubilee Kampüsü", "Sutton Bonington Kampüsü" ve "King's Meadow Kampüsü"leri vardır. Son yıllarda uluslararası hüviyet kazanarak Kuala Lumpur, Malezya yakınlarında "Semenyih"de ve Ningbo, Çin'de şube ve kampüsler açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Milano Politeknik Üniversitesi</span>

Milano Politeknik Üniversitesi ; yaklaşık 42.000 öğrenciye ev sahipliği yapan, İtalya'nın en büyük teknik üniversitesidir. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde eğitim yapan üniversite; mühendislik, mimarlık ve tasarımcılık alanlarında yoğunlaşmıştır. 1863 yılında kurulan üniversite, Milano'daki en eski üniversite olma özelliğini de elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü</span>

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, 2019 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan bir protokolle, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kampüs üniversitesi</span>

Kampüs üniversitesi bir üniversite ve kolej türüdür. Öğrenci konaklaması, yerleşke, kampüs ağı, yatakhane, öğretim ve araştırma tesisleri ve boş zaman aktiviteleri tek bir sitede yer almaktadır. Kampüs üniversiteleri, bir dizi koleje veya üniversiteye dayanan kolej üniversiteleriyle karşılaştırılır. Birleşik Krallık'taki üniversiteler'in bir kısmı kampüs üniversiteleridir.