İçeriğe atla

Yergüc, Kuba

Koordinatlar: 41°12′33″K 48°16′59″D / 41.20917°K 48.28306°D / 41.20917; 48.28306
Yergüc
Harita
Bilgiler
Koordinatlar41°12′33″K 48°16′59″D / 41.20917°K 48.28306°D / 41.20917; 48.28306
Genel bilgiler
RayonKuba

Yergüc (AzericeYergüc), Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy.

Tarihi

Köyün yaranma tarihi belli değildir. Ama çok eski olduğu bellidir.

Nüfus

Köyün esas nüfusunu Şahdağ halkları′ndan yergüclüler teşkil ediyor. Ataları Kafkasya Albanları ihtimal olunuyor.[1][2] Ama şu anda köy terk edilmiş durumdadır.

Dil

Köy nüfusu yergüc dili′nde konuşuyordu.[3][4]

Din

Köy nüfusu VII yüzyıldan sonra müslüman olmuşlar.

Kaynakça

  1. ^ Алиев К. «К вопросу о племенах Кавказской Албании. Исследования по культуры народов Востока». Москва-Ленинград, 1960, s. 18
  2. ^ Гейбуллаев Г.А. «Топонимия Азербайджана». Баку, «Элм», 1986, стр. 93
  3. ^ "Ергюджцы. www.terra.su". 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  4. ^ Большая Энциклопедия в 62 томах: Ергюджцы[]

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukçice</span>

Çukçice ya da Çukçi dili, Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugunda Çukçiler tarafından konuşulan Çukçi-Kamçatka dilleri ailesinden Paleosibirya dili.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ</span>

Şahdağ Dağı, Azerbaycan'ın en yüksek dağlarından biridir. Yüksekliği 4.243 metredir. Büyük Kafkas Sıradağlarının bir parçası olup Azerbaycan′nın Kusar Rayonu sınırlarında yer almaktadır. Şahdağ ile Kızılkaya, Tufan Dağı ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte Kınalık köyü yerleşiyor.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ halkları</span> Azerbaycanın kuzeyindeki Şahdağ çevresinde yaşayan birkaç küçük etnik topluluk.

Şahdağ halkları veya Şahdağ ulusal etnik grubu veya Küçük Yediler, Azerbaycan'ın yerli nüfusu (aboriginal), etnik azınlıklarındandır. Azerbaycan'ın millî serveti olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buduq, Kuba</span>

Buduq, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy.

<span class="mw-page-title-main">Cek, Kuba</span>

Cek, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Cek yerleşim yeri deniz seviyesinden 1643 metre yüksekliktedir.

Əlik, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Əlik Belediyesinin merkezidir.

Haput, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Baş Kafkas silsilesinin yamacındadır.

<span class="mw-page-title-main">Krız</span>

Krız, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy.

<span class="mw-page-title-main">Kınalık, Kuba</span>

Kınalık, veya yerel dilde: Kətiş — Azerbaycan Cumhuriyeti Kuba rayonunun aynı adlı idari biriminde köy ve bu birimin merkezi. Kınalık Belediyesinin merkezidir. Tufan Dağı ile Kızılkaya, Şahdağ ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte yerleşiyor. Kınalık yerleşim yeri deniz seviyesinden 2350 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Cekliler</span> Azerbaycanın Kafkasya bölgesinin kuzeyinde yaşayan yerli halk

Cekliler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halklarından biridir. Konuştukları dil Cekce veya Cek dili olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Buduklular</span> Kuzeydoğu Kafkasyada etnik bir topluluk.

Buduklular, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerbaycan'daki etnik azınlıklarından olan Şahdağ halklarından biridir. Konuştukları dil Budukça olarak adlandırılır.

Elikliler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halkları′ndan biridir. Konuştukları dil Elik dili olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Haputlular</span>

Haputlular, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halkları′ndan biridir. Konuştukları dil Haput dili olarak adlandırılır.

Yergüclüler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halkları′ndan biridir. Konuştukları dil Yergüc dili olarak adlandırılır.

Çemguylar ya da Ç’emguylar, K’emguylar, Kemguylar, Kemırgueyler, Kemirguveyler veya Temirgoylar, Rusya'ya bağlı Adigey Cumhuriyeti ile Türkiye'de yaşayan Batı Çerkeslerinden bir Çerkes boyu. Çemguyları Şapsığlar 'Kemguy', Kabardeyler 'Kemırguey', Ruslar 'Temirgoy' diye adlandırır. Nüfusları Kafkasya'da fazla iken diasporadaki en küçük Çerkes topluluğudur. Şapsığlar, Hakuçlar, Abzehler gibi Batı Çerkeslerinde bey (pşı)/soylu sınıfı bulunmaz iken, Bjeduğlarda olduğu gibi Çemguylarda da bu sınıflar görülür. Çemguyların tarihi toprakları Bjeduğların doğusunda ve Hatukay ile Kuban arasındaki Laba ve Belaia nehirleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ Millî Parkı</span>

Şahdağ Millî Parkı, Azerbaycan'da millî park. Yüzölçümü 1305.08 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ağarahimoba</span>

Ağarahimoba Azerbaycan'ın Haçmaz Rayonu'nda Kımılkışlak idari birimindeki bir köy.

Kaledran Çayı Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir çaydır. Çayın adı Toros Dağları üzerindeki Kaleduran adındaki bir kale öreninden gelmektedir. Bölgedeki yazın kuruyan birçok çayın aksine her mevsim belli bir debiye sahip olan çay 36°06′01″K 32°33′46″D koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Çayın kaynağı Toros Dağlarında Anamur'a bağlı Güngören köyü kuzeyindedir. Güneye doğru akan çay Akdeniz'e dökülmeden önce Mersin ili batı sınırını çizer. Çayın batısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi, doğusu ise Anamur ilçesidir. Eskiden bu bölgede bulunan ve çayla aynı isme sahip olan köyün bazı kısımları çayın batısında kalmıştı. Bu sebepten köy ikiye ayrıldı ve doğudaki köy Anıtlı batıdaki köy de Yakacık adını aldı. Ancak halk arasında her iki kısım da hala Kaledran adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Şalbuzdağ</span>

Şalbuzdağ, Dağıstan, Rusya'da bulunan bir dağdır.