İçeriğe atla

Yerel Yönetimler Odası

Yerel Yönetimler Odası, Avrupa Konseyine bağlı Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin iki odasından biridir. Üyeleri, Bakanlar Komitesince 15 Ocak 2020’de kabul edilen Kongre Antlaşması'na göre, her üye ülkeye has bir usule göre tayin edilir.[1]

Yerel Yönetimler Odasının 306 üyesinin (ve 306 yedek üyesinin)[2] görev süreleri beş yıldır. Her üye ülke heyeti topraklarında dengeli bir coğrafi ve siyasi dağılımı yansıtmalıdır. Aynı zamanda heyetlerin kadın ve erkekleri eşit şekilde temsil etmeleri önemlidir.

Kongrede üye ülkelerin Parlamenterler Meclisinde sahip oldukları kadar koltuğa hakları vardır. Oda, başkan (2,5 yıl sürecek görevi için üyeler arasından seçilen) ve yedi üyeden (başkan yardımcıları) oluşan bürosunu seçer. Oda sekretaryası idari sekreter tarafından idare edilir. Oda toplantıları Strazburg'da yapılır ve Kongrenin yıllık olağan toplantısının öncesinde veya sonrasında gerçekleşir. Toplantılar kamuya açıktır.

Üyeler

Yerel Yönetimler Odasının koltuk dağılımı şöyledir:[3]

Ülke Koltuk Sayısı Ülke Koltuk Sayısı Ülke Koltuk Sayısı
 Almanya9/9  Andorra1/1  Arnavutluk2/2
 Avusturya3/3  Azerbaycan3/3  Belçika3/4
 Birleşik Krallık9/9  Bosna-Hersek2/3  Bulgaristan5/1
 Çekya4/3  Danimarka3/2  Ermenistan2/2
 Karadağ3  Kuzey Makedonya3  Estonya2/1
 Finlandiya3/2  Fransa9/9  Gürcistan2/3
 Hırvatistan3/2  Hollanda4/3  İrlanda4
 İzlanda3  İspanya6/6  İsveç3/3
  İsviçre3/3  İtalya9/9  Kıbrıs Cumhuriyeti2/1
 Letonya2/1  Lihtenştayn2  Litvanya2/2
 Lüksemburg3  Macaristan4/3  Malta2/1
 Moldova3/2  Monako1/1  Norveç3/2
 Polonya6/6  Portekiz4/3  Romanya5/5
 San Marino2  Sırbistan4/3  Slovakya3/2
 Slovenya3  Türkiye9/9  Ukrayna6/6
 Yunanistan4/3
Toplam306/306

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı</span>

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ya da Mahalli İdareler Avrupa Antlaşması, Avrupa Konseyi tarafından imzaya açılan, yerel yönetimlerin merkezi otoriteden özerkliğini garanti eden bir anlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu</span> Avrupa Birliğinin doğrudan seçilmiş parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği</span> 27 Avrupa ülkesinin politik ve ekonomik birliği

Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1993 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH'ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Mühendisleri Odası</span>

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ilk defa 1954 yılında 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. Daha sonra 1982 Anayasasının 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak yeniden tanımlanmıştır. TMMOB'un 24 odasından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi</span>

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Konseyi içinde mahalli yönetimleri temsil eden kurumdur. Biri Yerel yönetimler odası, diğeri de Bölgesel yönetimler odası olmak üzere iki meclise bölünmüştür, bir sekreterlik ve kongre tarafından 5 yılda bir seçilen bir genel sekretere sahiptir.

Yerel seçim, bir bölgedeki il ve ilçe yönetimini seçmek için gerçekleştirilen seçimlerdir.

FINA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından su sporları alanında uluslararası rekabeti yönettiği için tanınan uluslararası federasyondur. IOC ve uluslararası toplum için belirli bir spor veya disiplini yöneten birkaç uluslararası federasyondan biridir. Merkezi Lozan, İsviçre'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon Antlaşması</span>

Lizbon Antlaşması, Fransa ve Hollanda'nın halk oylaması ile reddederek düşürdüğü AB Anayasasını temelde koruyan ve ufak değişikliklerle tekrar ülkelerin onayına sunulan AB Temel Antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Avrupa Birliği</span>

Batı Avrupa Birliği ya da kısaca BAB, yarı etkin bir Avrupa güvenlik ve savunma örgütüdür. 17 Mart 1948 tarihinde imzalanan Brüksel Antlaşması'yla birlikte kurulmuş ve 1954 yılında İtalya ile Batı Almanya'nın katılımlarıyla büyümüştür. Batı Avrupa Birliğinin genel merkezi Brüksel'dedir. Günümüzde başka bir uluslararası örgüt olan Avrupa Birliği ile karıştırılmamalıdır. Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe girmesiyle işlevsiz kalmış ve 30 Haziran 2011 tarihinde Avrupa Birliği ile birleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Eczacılık Öğrencileri Birliği</span>

Avrupa Eczacılık Öğrencileri Birliği (EPSA) Avrupa'nın 29 farklı ülkesinden 120.000 eczacılık fakültesi öğrencisi ve 34 Eczacılık Öğrencileri Birliği'ni temsil eden, kâr amacı gütmeyen, herhangi bir hükûmetten, dinden bağımsız bir birliktir. Birliğin asıl amacı Avrupa'daki eczacılık öğrencilerinin görüşlerini, ilgi alanlarını geliştirmek ve aralarındaki iletişim ve ortaklığı güçlendirmektir. EPSA'nın sloganı: "Eczacılığı, bilgiyi ve öğrencileri bir araya getirir." EPSA'nın eğitimi, eczacılık mesleğini ve eczacılık konusundaki bilimsel ilerlemeleri geliştirmek amacıyla Avrupa'daki eczacılık öğrencilerinin fikir ve görüşlerini desteklemekteki amacını yansıtır. EPSA'nın merkezi Brüksel, Belçika'daki PGEU 'nun ofislerinde yer alır. Avrupa Birliği işleri başkan yardımcısı, eczacıların halk sağlığındaki anahtar rolünü desteklemek amacıyla Avrupa Birliği Eczacılık Grubu (PGEU) ile işbirliği yaparak sürekli orada çalışır. Brüksel'e yerleşmeden önce EPSA'nın merkezleri Leiden, Hollanda'da idi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya cumhurbaşkanı</span> Almanyanın devlet başkanı

Almanya cumhurbaşkanı ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti federal cumhurbaşkanı, Almanya Federal Cumhuriyeti devletinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü</span> Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından kurulan askerî ittifak

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye sınırları içerisinde mesleğini icra eden Veteriner hekimlerin üye olduğu, meslek mensupları arasında dayanışma sağlamayı, mesleki deontolojinin korunmasını temin etmeyi, meslek mensuplarının haklarını savunmayı ve mesleğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesinde katkı sağlamayı hedefleyen bir meslek örgütü. Tüzel kişiliğe sahip, kamu kuruluşu niteliğindedir. Dünya Veteriner Hekimleri Birliğinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2019 TBMM Başkanlığı seçimi</span> TBMMnin 29. başkanını belirleyen seçim

2019 TBMM Başkanlığı seçimi, 28. TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın 2019 Türkiye yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmak için istifa etmesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29. Başkanını belirlemek için 1, 2 ve 3. turları 24 Şubat 2019'da yapılan seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu</span>

2021 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu veya 89. Fenerbahçe SK Olağan Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanını belirlemek için 26 Haziran 2021 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda gerçekleştirilen olağan seçimli kongredir. Kongre Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük'ün başkanlığında yönetilmiştir. Yapılan seçimli kongreye tek aday olarak giren Ali Koç ikinci defa Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanı seçilmiştir.