İçeriğe atla

Yer Demir Gök Bakır (film)

Yer Demir Gök Bakır
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenZülfü Livaneli
SenaristYaşar Kemal, Zülfü Livaneli
OyuncularRutkay Aziz
Yavuzer Çetinkaya
Gürel Yontan
Uğur Esen
Macide Tanır
Serap Aksoy
Rana Cabbar
Yasemin Alkaya
Melih Çardak
Görüntü yönetmeniJürgen Jürges
TürüDram
Yapım yılı1987
Süre90 dk.
DilTürkçe

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli tarafından senaryosu yazılan, Zülfü Livaneli'nin çektiği filmdir. Filmde ayrıca, Zülfü Livaneli'nin bu film için bestelediği müzikler kullanılmıştır.

Filmin kazandığı ödüller

  • 1987 OCIC Ödülü
  • 1988 Alman Kamera Ödülü

Filmin konusu ve çözümlemesi

Anadolu'da bir köyde kendi halinde yaşamakta olan Taşbaş'ın köylüler arasında yayılan söylencelerle nasıl "ermiş" düzeyine çıkarıldığı konu edilmektedir. Taşbaş'ın kendisi de bu söylencelere engel olmaya, kendisinin ermiş olmadığını anlatmaya çalışsa da, söylencelerin önünü alamaz ve olaylar birbirini izler. Filmde, Yaşar Kemal'in romanda kullandığı dille ve anlatımla, halkın yoksulluğu, eğitimsizliği ve hurafelerin peşinden sürüklenişi perdeye yansıtılmaktadır.

Sinemalarda gösterildiği dönemde eleştirmenler filmden övgüyle söz ederek, hem müziği hem de kamera kullanımını övüp, filmi "bir kar senfonisi" olarak nitelemişlerdir. Yaşar Kemal, filmin romanı başarıyla perdeye yansıttığını söylemiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

İzzet Ferhat Livanelioğlu, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<i>Keriz</i> Türk filmi

Keriz, yönetmenliğini Kartal Tibet'in ve yapımcılığını da Türker İnanoğlu'nun üstlendiği, 1985 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş paylaşmıştır.

<i>Sezen Aksu Söylüyor</i> Stüdyo albümü

Sezen Aksu Söylüyor, Sezen Aksu'nun 7 Temmuz 1989 çıkışlı dokuzuncu stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<i>Üç Renk: Mavi</i> (film)

Üç Renk: Mavi, yönetmenliğini Krzysztof Kieślowski'nin yaptığı 1993 tarihli filmdir. Üç Renk üçlemesi'nin ilk filmiyken müziklerini Zbigniew Preisner'in yaptı. Fransız devriminin dayandığı temellerden özgürlük temasını ele almaktadır.

<i>Mutluluk</i> (film)

Mutluluk, Zülfü Livaneli'nin eserinden uyarlanan, 2007 yapımı bir Abdullah Oğuz filmi. Film, 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal uzun metrajlı film yarışmasında aday gösterildi.

<i>Cool Kadın</i> Ajda Pekkanın 2006 stüdyo albümü

Cool Kadın, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın on altıncı stüdyo albümü. 2 Haziran 2006'da Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Albüm 100.000 tirajını geçerek altın plak almıştır. Albümde daha önce yer alacağı söylenen "Zorlama" şarkısını Emel Müftüoğlu ve Nazan Öncel'in Gönül Çiçekleri şarkısını da Banu Zorlu seslendirmiştir. Radyolara gönderilen "Bu Gece" isimli şarkı da albümde yer almamıştır.

<i>Son Ada</i> Zülfü Livanelinin 2008de yayımlanan romanı

Son Ada, Zülfü Livaneli'nin yazdığı alegorik bir romandır. 2008 yılında yayımlanan roman, 2009 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. Tahsin Yücel başkanlığındaki Seçici Kurul, "toplumsal sorunlara gerçekçi yaklaşımını fantastik bir anlatımla yansıtmadaki başarısı nedeniyle" romanı bu ödüle değer gördüğünü açıkladı.

<i>Mutluluk</i> (roman) Zülfü Livanelinin 2002de yayımlanan romanı

Mutluluk, Zülfü Livaneli'nin yazdığı bir romandır.

<i>Veda</i> (film) 2010 yapımı Türk filmi

Veda, Zülfü Livaneli'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği bir filmdir. Filmde Mustafa Kemal Atatürk'ü Sinan Tuzcu canlandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">10. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

10. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 16 - 31 Mart 1991 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<i>Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm</i> Zülfü Livanelinin 2001de yayımlanan romanı

Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm , Zülfü Livaneli'in 2001 yılında yayımlanan romanı.

Halil Karaduman, Türk kanun sanatçısı.

<i>Serenad</i> (kitap) Zülfü Livanelinin 2011de yayımlanan romanı

Serenad, 2011 yılında yayımlanan; müziğin, bilimin, sanatın ve aşkın iç içe geçtiği bir Zülfü Livaneli romanıdır. Romanda dokunaklı bir aşk hikâyesi anlatılmasına rağmen, yazar aşk romanı kavramına vurgu yapmadığını belirterek, “Kitaba özellikle aşk romanı demedim. Aşk kelimesi çok kirletildi.” demiştir.

Dağın Öte Yüzü, Yaşar Kemal'in Ortadirek (1960), Yer Demir Gök Bakır (1963) ve Ölmez Otu (1968) romanlarından oluşan üçlemesidir. Seride Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yaşar Kemal, deus ex machina anlatım tarzını bu üçlemede kullanmıştır. Serinin ilk kitabı Toros dağlarının bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır. Devam romanında Çukurova'dan eli boş dönen köylülerin Yalak'taki hayallerle ve korkularla dolu yaşamları işlenmektedir. Son romanda ise Memidik'in Muhtar Sefer'den almak istediği intikam anlatılır. Üçleme Türkiye dışında ilkin İngiltere olmak üzere Fransa, ABD, İsveç, Norveç gibi ülkelerde de yayımlanmıştır.

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci romanıdır. 1963 yılında yayımlandı. Üçlemede, Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yer Demir Gök Bakır'da köylülerin Adil Efendi'ye olan borçlarını ödeyemeyecek olmalarının onlarda yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştürdükleri Taşbaş'ın öyküsü anlatılır. Bu yapıtta Muhtar Sefer ile Taşbaş arasındaki mücadele anlatının odağını oluşturur.

<i>Livaneli 50. Yıl "Bir Kuşaktan Bir Kuşağa"</i>

Livaneli 50. Yıl "Bir Kuşaktan Bir Kuşağa", Seyhan Müzik tarafından yayınlanan üç disklik Zülfü Livaneli saygı albümüdür. Albümde toplamda 50 şarkı 54 sanatçı tarafından yorumlandı.