İçeriğe atla

Yerçekimi (film)

Yerçekimi
Gravity
Filmin özgün dili olan İngilizce posteri
YönetmenAlfonso Cuarón
YapımcıAlfonso Cuarón
David Heyman
SenaristAlfonso Cuarón
Jonás Cuarón
OyuncularSandra Bullock
George Clooney
MüzikSteven Price
Görüntü yönetmeniEmmanuel Lubezki
KurguAlfonso Cuarón
Mark Sanger
StüdyoEsperanto Filmoj
Heyday Films
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i28 Ağustos 2013 (2013-08-28) (Venedik)
3 Ekim 2013 (2013-10-03) (AU)
4 Ekim 2013 (2013-10-04) (ABD)
8 Kasım 2013 (2013-11-08) (BK)
Süre90 dakika[1]
ÜlkeABD
Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe$100 milyon[2]
Hasılat$716,4 milyon[2]
Resmî sitesi

Yerçekimi (İngilizce özgün adıyla Gravity), yönetmenliğini Alfonso Cuarón'un yaptığı, bilimkurgu gerilim ve dram türündeki, 2013 ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı üç boyutlu film. Senaryosunu Alfonso Cuarón ve oğlu Jonás Cuarón'un yazdığı filmin başrollerini Sandra Bullock ve George Clooney paylaşmaktadır. Uzaydaki görevleri esnasında, uzay gemilerinin hasar görmesi sonucu iki astronotun hayatta kalma mücadelesini konu alır.

Film, ilk gösterimini 28 Ağustos 2013 günü, açılış filmi sıfatıyla 70. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yaptı.[3] Üç gün sonra, Telluride Film Festivali'nde ise Kuzey Amerika galası gerçekleştiren film; ABD ve Kanada'da geniş çaplı olarak 4 Ekim 2013 tarihinde gösterime girdi. 86. Akademi Ödülleri'nde yedi, 67. BAFTA Ödülleri'nde ise altı dalda ödül kazandı.

Konusu

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), Explorer uzay mekiğiyle birlikte ilk kez uzay görevine çıkan bir mühendistir. Seferdeki son görevi, deneyimli astronot Matt Kowalski (George Clooney) ve Shariff Dasari (Paul Sharma) ile birlikte, hasar gören Hubble Uzay Teleskobu'nu onarmaktır. Kowalski, giydiği itici ünite sayesinde teleskop çevresinde dolaşarak operasyonu gözlemler. Yaptıkları bu son uzay yürüyüşü sırasında, iletişimde oldukları Houston'daki kontrol merkezinden Rusların gönderdiği bir roketle kendi uydularını imha ettiğini, oluşan uzay enkazının zincirleme tepkimeler sonucunda büyüyerek, bulundukları bölgeye doğru geldiğini öğrenip; görevi acilen iptal edip, oradan ayrılmaları doğrultusunda emir alırlar. Houston ile iletişimlerinin kesilmesinden kısa bir süre sonra enkaz bulundukları bölgeye ulaşarak Dasari'nin ölümüne ve Explorer'ın paramparça olmasına sebep olur. Stone ile Kowalski bu olaydan sağ olarak kurtulmuş; ancak Stone, Kowalski'den uzaklaşarak uzay boşluğuna doğru savrulmuştur.

Stone bir süre savrulduktan sonra telsiz yardımıyla Kowalski ile iletişime geçerek ona konumunu bildirir. İtici ünitesi sayesinde Stone'a ulaşan Kowalski, Stone'u bir kemer yardımıyla kendi giysisine bağlar ve Explorer'a doğru hareket ederler. Geminin kullanılamayacak durumda olmasını ve geminin geri kalan mürettebatının öldüğünü gören ikili, itici ünitenin yardımıyla 100 km (60 mi) kadar ötedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıkar. Diğer yandan Kowalski, Dünya'nın çevresini dolaşan uzay enkazının yeniden bulundukları bölgeye ulaşma süresini 90 dakika olarak hesaplamıştır.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru giderken ikili arasında Stone'un dünyadaki yaşamı ve ölmüş olan kızı hakkında bir sohbet geçer. Stone'un giysisindeki oksijen seviyesi ise düşmeye başlamış ve kritik seviyeye inmiştir. Uzay enkazından hasar gören Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaklaşan ikili, mürettebatın, istasyona ait bir Soyuz ile buradan ayrıldığını ve kaza sonucu diğer Soyuz'un yeryüzüne inerken açılması gereken paraşütünün açıldığını görür. Kowalski, Dünya'ya dönmek için bu aracın kullanılamayacağını belirtse de, birkaç km ilerideki Çin uzay istasyonu Tiangong'a ulaşmak için yeterli olabileceğini söyler. İstasyona yaklaştıkları sırada, itici ünitenin yakıtının bitmesi sebebiyle sert bir şekilde araç yüzeyine çarparlar. İkiliyi bir arada tutan kemer koparken, Stone'un bacağı paraşütün iplerine dolanır ve uzay boşluğuna doğru savrulan Kowalski'yi son anda kemerin ucundan yakalar. İplerin ikisini taşıyacak kadar güçlü olmadığını fark eden Kowalski, kendisini kemerden ayrılarak boşluğa bırakır. Kowalski, telsizden yaptığı motive edici konuşma ve yönlendirmelerle oksijen azlığından dolayı bilincini kaybetmekte olan Stone'un istasyona girmesini sağlar.

İstasyona girmesinin ardından Stone, buradaki telsiz aracılığıyla Kowalski ile iletişim kurmaya çalışır ancak başarılı olamaz. Bu sırada istasyonun bir bölümünde yangın çıkar. Hızlı bir şekilde Soyuz uzay aracının bulunduğu bölmeye girerek yangından kurtulur. Tam istasyondan ayrılacağı sırada, paraşütün iplerinin istasyona dolanmış olması sebebiyle uzaklaşamaz. Dışarı çıkarak kapsülü, iplerden kurtarmaya çalışır. Bu esnada Dünya çevresindeki turunu tamamlamış olan uzay atıkları, yeniden bulunduğu noktaya gelmiştir. Atıkların çarpması sebebiyle istasyon parçalanır, Stone'un son anda girdiği kapsül ise herhangi bir zarar almaz. Atıkların ilerlemesinin ardından Tiangong'a doğru ilerlemek için gerekli ayarlamaları yapsa da, kapsülde yakıt kalmaması sebebiyle iticiler ateşlenmez. Kapsüldeki telsiz aracılığıyla yardım ararken, yeryüzündeki Aningaaq adlı bir Grönland İnuiti ile iletişime geçer. Umutsuz bir biçimde beklerken, kapsülün içerisindeki oksijeni boşaltarak intihara yeltenir. Bilincini kaybetmesinin ardından, kapsülün hemen dışında Kowalski'yi görür. Kapağı açarak içeri giden Kowalski, Stona'a umudunu kaybetmemesi gerektiğini ve iniş takımlarını kullanarak Tiangong'a ilerleyebileceğini söyler. Bilinci tekrar geri gelen Stone, Kowalski'nin gerçekten yanına gelmediğini ve sadece halüsinasyon gördüğünü fark eder. Ancak bu halüsinasyon sayesinde umudunu yeniden kazanır ve oksijen boşaltımını durdurarak, Kowalski'nin kendisine söylediği yöntem sayesinde kapsülü hareket ettirmeyi başarır ve Çin istasyonuna doğru yola koyulur.

İstasyona yaklaştığında, kendisini kapsülden fırlatır ve eline aldığı yangın söndürücüsü vasıtasıyla Tiangong'a doğru ilerler. İstasyonun yüzeyine tutunmayı ve içeri girmeyi başarır. Ancak bu istasyon da atıklar yüzünden hasar almış ve hızla Dünya'ya doğru ilerlemektedir. Stone istasyon üzerindeki Shenzhou kapsülüne girerken, Dünya atmosferine giriş yapan istasyon da aşırı sürtünmeden dolayı giderek ısınmakta ve parçalara ayrılmaktadır. İniş esnasında, kapsüldeki telsiz aracılığıyla Houston'dan, kapsülü takip ettiğini belirten bir sinyal almayı başarır. İnişe birkaç yüz metre kala paraşütü açılan Shenzhou, inişini bir göle gerçekleştirir. Stone, kapağı açarak kapsülden çıkmaya çalışır; ancak içeri dolan su yüzünden ilk başta çıkamaz. Gölün dibine doğru ilerleyen araçtan çıkan ve giymiş olduğu uzay kıyafetini ağırlık yapması sebebiyle çıkaran Stone, su yüzeyine çıkmayı başarır. Yüzerek kıyıya doğru ilerleyerek kurtarılmayı bekler.

Oyuncular

  • Sandra Bullock - Dr. Ryan Stone
  • George Clooney - Teğmen Matt Kowalski
  • Ed Harris - Houston'daki kontrol merkezindeki görevli
  • Orto Ignatiussen - Aningaaq
  • Paul Sharma - Shariff Dasari
  • Amy Warren - Explorer'ın kaptanı
  • Basher Savage - Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kaptanı

Kaynakça

  1. ^ "GRAVITY (12A)" (İngilizce). British Board of Film Classification. 23 Ağustos 2013. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  2. ^ a b "Gravity". Box Office Mojo. 6 Ekim 2013. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  3. ^ "George Clooney and Sandra Bullock to open Venice film festival" (İngilizce). BBC News. 3 Temmuz 2013. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Venüs</span> Güneş sisteminde yer alan, Güneşe en yakın 2., sıcaklık açısından 1. sırada yer alan gezegen

Venüs, Güneş Sistemi'nde Güneş'e uzaklık bakımından ikinci sıradaki, sıcaklık bakımından ise birinci sıradaki gezegendir.

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<i>Mir</i> sovyetler birliği tarafından alçak yörüngeye yerleştirilen uzay istasyonu

Mir, 1986 yılından 2001 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde kalan, Sovyetler Birliği ve ardından Rusya tarafından yönetilen uzay istasyonudur. İlk modülü 19 Şubat 1986'da uzaya gönderildi. İnsanlığın uzayda uzun süre düzenli olarak içinde yaşadığı ilk uzay araştırma istasyonudur. Yapılan uluslararası iş birliği sayesinde, çeşitli milletlerden uzay adamlarının kullanımına açıldı. Yörüngede 1986 ile 1996 yılları arasında gönderilen pek çok modül ile başarılı bir şekilde kenetlendi. 23 Mart 2001 tarihinde görevi sona erdi ve atmosfere girerek yanması sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Roket</span> itiş için kullanılan pirokinetik motor; yanıcı silah için bkz. Q2037215

Roket bir uzay aracı, hava aracı, araç, atkı veya bombadır. Roket, roket motorundan itme gücü elde eder. Roket motoru egzozu tamamen roket içinde taşınan roket itici yakıtından oluşur. Roket motorları etki ve tepki ile çalışır ve sadece egzozlarını yüksek hızda ters yönde dışarı atarak roketleri ileri doğru iter ve bu nedenle uzay boşluğunda çalışabilir. Etimolojik kökeni İtalyancada "bobin" anlamına gelen rocchetto olup, silindirik şekil benzerliğinden ötürü modern anlamında sahiplenilen kelimenin kullanımı 20. yüzyıl başlarında savaş gemilerinin öz itmeli ateşleme mermilerine dayanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre Türkçeye Fransızca roquette kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz (uzay aracı)</span> Rus yapımı uzay aracı serisi

Soyuz bugün hala hizmette olan 1960'larda Korolyov Tasarım Bürosu tarafından Sovyet uzay programı için tasarlanmış bir uzay aracı serisidir. Soyuz, Voskhod uzay aracının başarılı bir ardılı olarak aslında Sovyet İnsanlı Ay programının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Soyuz uzay aracı bugüne kadar dünyada bir Soyuz roketi üzerinde en çok kullanılan ve en güvenilir fırlatma aracı olmuştur. Soyuz roketi tasarımı sırayla 8K74 ya da R-7A Semyorka gibi bir Sovyet kıtalararası balistik füzesi olan Vostok fırlatıcısına dayanmaktadır. Tüm Soyuz uzay araçları Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok 1</span> SSCB yapımı bir uzay aracı

Vostok 1, Vostok programının ilk uzay uçuşu ve tarihteki ilk insanlı yörünge uçuşuydu. Vostok 3KA uzay kapsülü, 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin ile birlikte Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı ve Gagarin'i Dünya çevresinde yörünge hızına ulaşan ve Dünya çevresinde tam bir tur atan ilk insan yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vostok (uzay aracı)</span> SSCB yapımı uzay aracı

Vostok Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen bir uzay aracıdır. İlk insanlı uzay uçuşu Vostok 1 ile 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay elbisesi</span> uzaya çıkan astronot ve kozmonotları dış etkenlere karşı koruyan özel giysi

Uzay elbisesi, tepkili uçak pilotları ve özellikle astronotların vücutlarını dış etkilerden koruyarak çalışabilmeleri ve yaşayabilmelerini sağlayan elbisedir. Bu elbise, astronotun durumunun stabil kalmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Model roket</span>

Aynı zamanda, düşük güç roketi olarak da bilinen model roket alçak irtifalara ulaşmaya göre tasarlanan ve çeşitli yöntemlerle kurtarılan küçük bir roketdir.

<span class="mw-page-title-main">Alçak Dünya yörüngesi</span>

Alçak Dünya Yörüngesi (ADY), Dünya'nın etrafında 160 km yüksekliğinden 2000 km (1200 mi) yüksekliğine kadar olan aralığa denk gelen bir yörüngedir. 160 km yüksekliğin altındaki nesneler çok hızlı bir şekilde yörüngesel çöküşe ve irtifa kaybına maruz kalırlar. Alçak Dünya yörüngesinde dengeli bir konum elde edebilmek için gerekli olan hız 7.8 km/s değerindedir ancak yörüngenin yüksekliğinin artmasıyla dengeli konum için gerekli bu hızın miktarı azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız Programı</span> NASA’nın 2005-2009 yılları arasında geliştirmiş olduğu bir insanlı uzay yolculuğu programı

Takımyıldız Programı, Amerika Birleşik Devletleri uzay ajansı NASA'nın 2005-2009 yılları arasında geliştirmiş olduğu bir insanlı uzay yolculuğu programıydı. Programın büyük hedefleri arasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bitirilmesi ve "2020 yılına kadar Ay'a geri dönüş" vardı. En büyük hedefi ise Mars'a ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmekti. Bu programın logosu hedeflenen 3 önemli görevi temsil eder: Dünya, Ay ve son olarak Mars. Mars görevinde kullanılacak itici roketlere Ares ismi verilmiştir. Bu programın teknolojik hedefleri, alçak Dünya yörüngesi ötesinde astronotların tecrübe edinmesi ve diğer gezegenlerde sürekli insan varlığını sağlamak için gerekli teknolojilerin geliştirilmesini içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yapay yerçekimi</span> Yerçekimini taklit etmek için merkezkaç kuvvetinin kullanılması

Yapay yerçekimi, sahte yerçekimi olarak da bilinir, bariz yer çekiminin teoride artış veya azalışı, özellikle uzayda ayrıca da dünyada. Bu olay başka kuvvetler kullanılarak pratikte başarıya ulaşabilir, özellikle de merkezcil kuvvet ve doğrusal ivme ile.

<span class="mw-page-title-main">STS-115</span>

STS-115, Atlantis’in uluslararası uzay istasyonuna yaptığı uzay mekiği uçuş görevidir. Bu görev, Columbia Uzay Mekiği faciasından sonra gerçekleştirilen ilk tamamlanan görevdi. Bu görevden sonra iki başarılı görev daha gerçekleştirildi. STS-115, 9 Eylül 2006’da Kennedy Uzay Merkezi Pad 39-B rampasından fırlatıldı.

Yeniden kullanılabilir fırlatma sistemleri sayesinde uzaya birden fazla kez yük taşıması yapılabilir. Bu sistem genişletilebilir fırlatma sistemlerininin çalışma prensibinin tam zıttında yürüyordu. Genişletilebilir fırlatma sistemlerinde araç bir kere kullanıldıktan sonra kullanılmıyordu.

Uzay yolculuğu, 20. yüzyılda Konstantin Tsiolkovsky ve Robert H. Goddard tarafından geliştirilen teorik ve pratik atılımların ardından insan başarısının bir parçası haline geldi. Sovyetler Birliği, yörüngeye ilk uydu, ilk erkek ve ilk kadını uzaya göndererek savaş sonrası Uzay Yarışında önder oldu. ABD, 1969'da Ay'a ilk insan inişi ile Sovyet rakiplerini yakaladı. Uzay yarışı sona ermesini takiben, uzay uçuşu harika uluslararası işbirliği ile karakterize edilmiştir ve bu Dünya yörüngesine ucuz erişim ve ticari girişimler için bir genişleme oluşturmuştur. Gezegenler arası sondalar Güneş sistemindeki gezegenlerinin hepsiniziyaret etmiş ve insanlar yörüngede Mir ve ISS gibi uzun süre uzay istasyonlarında kalmıştır. Çin, insanlı misyonlar da dahil olmak üzere önemli uzay uçuş yeteneğine sahip üçüncü ülke olarak ile ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou (uzay aracı)</span>

Shenzhou Çin Halk Cumhuriyeti tarafından geliştirilip işletilen ve Çin'in insanlı uzay uçuşu programında kullanılan bir uzay aracıdır. Adı çeşitli şekillerde "İlâhi Gemi", "Tanrı'nın İlâhi Gemisi", "Sihirli Gemi" veya benzer olarak tercüme ile ve aynı zamanda Çin için bir antik adlandırmayla eşsesli olarak "İlâhi Devlet" anlamına gelir. Tasarımı, Rus Soyuz uzay aracına benzer, ancak boyut açısından daha büyüktür ve bu doğrudan Soyuz uzay aracı ailesi ile ilgili değildir. İlk fırlatılışı 19 Kasım 1999 tarihinde yapıldı ve ilk insanlı fırlatma 15 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirildi. 2005 yılının Mart ayında, bir asteroid uzay aracının onuruna "8256 Shenzhou" adıyla adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 6</span>

Mercury-Atlas 6 (MA-6) 20 Şubat 1962'de gerçekleşen ilk Amerikan yörünge uzay uçuşuydu Astronot John Glenn tarafından pilotluğu yapılan ve Mercury Projesi'nin bir parçası olarak NASA tarafından işletilen bu uçuş, Sovyet yörünge uçuşları Vostok 1 ve 2 ve Amerikan alt yörünge uçuşları Mercury-Redstone 3 ve 4'ün ardından gelen beşinci insanlı uzay uçuşuydu.