İçeriğe atla

Yeonsangun

Yeonsangun
Kral Yeonsangun
Joseon Kralı
Hüküm süresi20 Ocak 1494-2 Eylül 1506
Önce gelenSeongjong
Sonra gelenJungjong
Doğum23 Kasım 1476
Ölüm20 Kasım 1506
HanedanJoseon
BabasıSeongjong
AnnesiKraliçe Jeheon

Yeonsangun (Korece연산군, 燕山君; 23 Kasım 1476-20 Kasım 1506), Joseon Krallığı'nın 10. kralıdır. Saltanatı 20 Ocak 1494'ten 2 Eylül 1506 tarihine kadar sürmüştür.

Yeonsangun çoğu zaman, seonbi elitine yönelik iki kanlı tasfiye başlattığı için Joseon Hanedanı'nın en zalim hükümdarı olarak düşünülür. Ayrıca saray şovmenleri olarak hizmet etmek için birçok ilden bin kadar kadını kaçırdı ve Seonggyungwan çalışma salonunu kişisel bir zevk zemini olarak kullandı. Bu nedenle bir grup devlet adamının düzenlediği darbe sonucu tahttan indirildi ve 1506'da sürgünde öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ Rurarz 2009, s. 234–35.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Seongjong
Joseon Kralı
1494–1506
Sonra gelen:
Jungjong

İlgili Araştırma Makaleleri

18. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1701 ile 31 Aralık 1800 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

1827 (MDCCCXXVII) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1506</span> galaksi

NGC 1506, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir galaksidir. Gökyüzünde Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde bulunur. E-S0 tipi bir merceksi, eliptik galaksidir. İngiliz astronom John Herschel tarafından 1837 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selman Ağa Camii</span>

Selman Ağa Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. II. Beyazıt'ın kapı ağası ve Darüssaade Ağası olan Selman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1506 yılında başlanan cami, aynı sene ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore İmparatorluğu</span>

Kore İmparatorluğu, 1897 yılında Joseon Hanedanlığı'nın Qing Hanedanlığı'ndan siyasi bağımsızlık ilan etmesiyle kurulmuştur. 1910 yılında Japon İmparatorluğu tarafından ilhak edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Changdeokgung</span>

Changdeokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray Joseon Hanedanı döneminde inşa edilen beş büyük saraydan biridir. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir.

Gyeongjong, Joseon Krallığı'nın 20. kralıdır. Saltanatı 12 Temmuz 1720'den 11 Ekim 1724 tarihine kadar sürmüştür.

Seongjong, Joseon Krallığı'nın dokuzuncu kralıdır. Saltanatı 1469'dan 1494 yılına kadar sürmüştür. Tahtı babası Sejo'dan devralmış olup hastalığından dolayı bir yıl sonra ölmüştür.

Jungjong, Joseon Krallığı'nın 11. kralıdır. Saltanatı 1506'dan 1544 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sunjong</span>

Sunjong veya İmparator Yunghui, Kore'nin ikinci ve son imparatoru ve son Joseon hükümdarıdır. Saltanatı 20 Temmuz 1907'den 29 Ağustos 1910 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gojoseon</span>

Gojoseon, antik bir Kore devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları</span> Güney Korede Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlar

Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları, Güney Kore'de Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlardır. Mezarlar, Güney Kore genelinde 18'den fazla yere dağılmış durumdadır. Mezarlar atalara ve onların başarılarına saygı göstermek ve kraliyet otoritesini savunmak için inşa edilmişlerdir. Mezarlar, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">I. Felipe</span> Burgonya Dükü (hd. 1482-1506) ve Kastilya kralı (1478-1506; hd. 1504-1506)

I. Felipe veya Yakışıklı Felipe, 1482'den 1506'ya kadar Burgundiya dükü ve Habsburg hanedanının Kastilya kralı olan ilk üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.